İçeriğe atla

Adam Kokesh

Adam Kokesh 2013 yılında ABD'nin Maryland eyaletinde Muhafazakar Siyasi Hareket Konferansı'nda (Conservative Political Action Conference- CPAC)

Adam Charles Kokesh (d. 1 Şubat 1982), Amerikalı liberteryen talk show sunucusu, aktivist ve Özgürlük'ün yazarı.

Irak Savaşı'nın bir gazisi olarak, savaşı kötülemiş ve güce karşı pasif direnişin savunuculuğunu yapmıştır. Anarşist, anarko-kapitalist, agorist ve voluntaryist olarak tanımlanan Kokesh, insanları “yeni Amerikan devrimine” ve “federal hükümetin düzenli biçimde çözülmesine” çağırmıştır.[1][2][3]

Gençlik yılları

Kokesh 1 Şubat 1982'de San Francisco'da doğmuştur.[4] Santa Fe'li iş adamı ve artık var olmayan Santa Fe Horse Park'ın eski sahibi Charles Kokesh'in oğludur.[5][6] Pebble Beach’te elit bir yatılı okul olan Stevenson School’a giden Kokesh, daha sonra San Ysidro, New Mexico’daki Native American Preparatory School’da eğitimine devam etmiştir. Claremont McKenna College’da lisans eğitimini bitirmiştir. Kokesh, Irak’taki görev süresinde Arapça öğrenmiştir.

Deniz Piyadesi hizmeti

1999 yılında, ABD Deniz Piyadeleri’ne gönüllü olarak katılmıştır. 2004 yılında Irak Felluce’de görev yapmıştır. 3. Sivil İşleri Grubu’nda, Iraklı siviller ve ABD silahlı kuvvetleri arasında irtibat sağlamıştır. Ayrıca Irak’tayken bir güvenlik kontrol noktası da işletmiştir. 2004’te Irak’tan yanına bir tabanca getirerek askerlik kurallarını ihlal etmiştir. Bunun sonucunda rütbesi çavuşluktan onbaşılığa düşürülmüştür. Bundan kısa süre sonra da aktif görevden terhis edilmiştir. Kokesh, Felluce’de verdiği hizmet karşılığı Sıcak Çatışma Şeridi ve Deniz Kuvvetleri Takdirname Madalyası almıştır. Fox’un Washington DC’nin yerel temsilcisine verdiği röportajda Kokesh, askerlik dönemi yüzünden %70 engelli olduğunu ve engelli ödemeleriyle kendini geçindirdiğini söylemiştir.[]

Yedek askerlikten terhis

Terhisinden sonra, Adam Kokesh Individual Ready Reserve’ün (yedek askerler) bir üyesi haline gelmiştir. Bu grubun üyesiyken 19 Mart 2007’de savaş karşıtı protestolara katılmıştır. Bu protestolarda Washington Post’un haberinde ismi ile birlikte görülmüştür. Bunun sonucunda 29 Mart’ta, bir binbaşı Adam Kokesh’e siyasi bir eyleme üniformasıyla katılması yüzünden uygunsuz davranış soruşturması geçireceğini söyleyen bir e-mail gönderdi. Adam Kokesh bu e-mail’e kabaca cevap vermiştir. Bu yüzden askeri yasalar dâhilinde bir uygunsuz davranış soruşturmasına daha maruz kalmıştır.[]

Mayıs 2007’deki duruşmada Kokesh’in terhisinin “onurlu” terhisten “onurlu olmayan” terhise değiştirilmesi görüşülmüştür. Jüri üyeleri, Adam Kokesh'e “onurlu şartlar altında topyekun terhis” verilmesini önerdi. Bu terhis durumu “onurlu”dan aşağıda, “onurlu olmayan”dan yüksektedir. Kokesh’in karara itirazı reddedilmiştir.[]

Veterans of Foreign Wars’un (VFW) yöneticisi Gary Kurpius Kokesh’i ve yanında tutuklanan iki kişiyi “Tek yaptıkları bizim Irak’a yerleştirmeye çalıştığımız demokratik özgürlüklerini kullanmak.” diyerek desteklemiştir. VFW, sert bir başlıkla bir açıklama yayınlamıştır: “VFW’den Deniz Kuvvetlerine: İfade Özgürlüğünü Bastırmayın” []

Aktivizm

2007

  • 2007 Şubat'ında “Iraq Veterans Against the War” (IVAW) adlı kurumda etkin bir üye olmuştur. 19 Mart 2007'de, Irak işgalinin 4.yıldönümünde, Kokesh ve 12 IVAW üyesi, işgal benzeri bir hareketle Washington DC'de alaycı bir devriye gezme eylemi yapmışlardır. Kokesh ilk olarak CNN ile röportaj yaptığında ve fotoğrafı Los Angeles Times gibi gazetelerde protesto eylemi yaparken çıktığında ulusal anlamda dikkat çekmiştir. Söz konusu protestoda Adam Kokesh, ABD savcılarının görevden uzaklaştırılması davasında Alberto Gonzales'in ifade verirken her “hatırlamıyorum” veya “hafızamda değil” deyişini sayan bir pankart tutarken görüntülenmektedir. (Adam Kokesh'in iddiasına göre Gonzales bu tarz ifadeleri tam 74 kere kullanmıştır.)
  • Nisan 2007'de Kokesh ve arkadaşları Senate Hart ofis binasında Irak savaşını protesto ettikleri için tutuklanmıştır. Kokesh bir ABD bayrağı kullanarak savaşta ölenlere temsili bir seremoni düzenlemiştir.
  • Haziran 2007'de Kokesh ve IVAW üyesi iki arkadaşı, Liam Madden ve Mate Lewis ile birlikte savaş karşıtı protestoda Benning müstahkem mevkiini geçtikleri için tutuklanmışlardır. IVAW sözcüsü, üç üyenin, nöbetçiyle konuşurken sınırı yanlışlıkla geçtiğini iddia etmiştir. İzinsiz giriş suçlamaları düşürülmüştür.

2008

  • 12 Temmuz'da Kokesh, Washington DC'de Devrim Yürüyüşü'nde bir konuşma yapmıştır.
  • 2 Eylül 2008'de, Ron Paul'un St.Paul Minnesota'daki mitinginde konuşmuştur.
  • 4 Eylül 2008'de, Cumhuriyetçilerin Geleneksel Kongresi'nde senatör John McCain'in konuşmasını bölmüştür. Bu protestosunda bir tarafında “McCain gazilere karşı”, diğer tarafında “İşgali kazanamazsınız” yazılı bir pankart tutmuştur. Kokesh yerel polis birimlerince tutuklanmış ve daha sonra serbest bırakılmıştır.

2011

2008 Mayıs'ında Kokesh ve birkaç aktivist daha Thomas Jefferson Anıtı'nda dans etmişlerdir. ABD Park Polisi tarafından tutuklanan Kokesh, mermer zemine sertçe vurularak etkisiz hale getirilmiştir. Polisin bu sert davranışı yüzünden ABD Park Polisi kendi içinde bir soruşturma başlatmıştır. 4 Haziran'da daha kalabalık bir grupla dans etmeye giden Kokesh ve arkadaşları bölgeden uzaklaştırılmışlardır ancak tutuklama olmamıştır. Gazeteciler tarafından protesto izni olup olmadığı sorulduğunda ise Anayasa'yı kastederek: “Aslında iznim var. Deniz Kuvvetleri’ne gönüllü olarak yazılırken bunun üstüne yemin ettim. İçinde toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü diye bir şey geçiyor.” demiştir.

2012

20 Şubat 2012'de Ron Paul için organize ettiği “Gaziler için Ron Paul” mitinginden sonra, 500 kişilik bir grup olarak Beyaz Saray'a yürümüşlerdir. Ölen askerler ve görevini bitirdikten sonra geri döndüğünde intihar edenlerin hatırası için bayrak tutma seremonisi düzenlemişlerdir.

2013

Mayıs ayında, “Open Carry March on Washington” adı altında, binlerce kişinin Virgina'dan Washington'a silahlı biçimde yürüyerek sıkılaştırılmış silah kontrolü yasalarını protesto edeceğini duyurmuştur. Bu etkinliği şiddet içermeyen bir gösteri olarak tanımlamış, göstericilerin ise zorlamaya maruz bırakılırlarsa “Satyagraha” yöntemiyle barışçıl biçimde davranmalarını ve “direniş göstermeden tutuklanmaya” hazır olmaları gerektiğini söylemiştir.

4 Temmuz'da, District of Columbia'da Freedom Plaza binasında pompalı bir tüfeğe mermi doldururkenki videosunu Youtube'a koymuştur. Bu açık şekilde DC yasalarına aykırıdır. “Open Carry March on Washington Başarılı Oldu” başlığıyla yüklenmiş 23 saniyelik videoda Kokesh, mermiyi doldururken kameraya bakarak:

“Susturulmayacağız, boyun eğmeyeceğiz, devletin insanlığımızı yok etmesine izin vermeyeceğiz. Bizler son Amerikan Devrimi’yiz. Bir sonraki Bağımsızlık Günü’nde görüşmek üzere.” demiştir.

Polis her ne kadar Kokesh'in bu eylemde yeşil ekran kullandığını düşünse de, Kokesh ısrarla orada olduğunu ve güvenlik kameraları görüntülerinin bunu doğrulayacağını söylemiştir. Gazetecilere “Oradaydım, Bağımsızlık Günü’nde bir pompalı tüfeğe mermi yükledim, ancak kimseyi vurmadım. Drone kullanarak hiçbir çocuğu öldürmedim. Bu ülkeyi borç içine sokmadım. İki blok ötede, Beyaz Saray’da oturan adamın işlediği hiçbir suçu ben işlemedim.” demiştir.

Özgürlük

Kokesh'in felsefi tezlerinin toplandığı Özgürlük kitabı 2014 Haziran'ında sesli kitap ve e-kitap olarak erişime ulaşır hale gelmiştir. 4 Temmuz 2014 tarihinde de kitaplaştırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Iraq War Stories: Adam Kokesh". Albuquerque Journal. September 5, 2010.
  2. ^ Kokesh, Adam (2012-05-10). "Why I choose nonviolence". YouTube. Retrieved 2013-10-27.
  3. ^ Johnson, Timothy (2013-05-29). "Adam Kokesh Calls Off Armed March On D.C. In Favor Of 50 State March For "Orderly Dissolution Of The Federal Government"". Media Matters. Retrieved 2013-10-27
  4. ^ "Meet Iraq Veteran Adam Kokesh, the New Mouthpiece of the Anti-War Movement". June 28, 2007. Archived from the original on 2007
  5. ^ Sharpe Tom (Feb 4, 2010). "Bank lone bidder for Kokesh's horse park".Santa Fe New Mexican. Retrieved 13 May 2013.
  6. ^ Bob Quick (May 23, 2007). "Iraq veteran marches in Germany protest".The Santa Fe New Mexican. p. C.1.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rosa Parks</span>

Rosa Louise Parks ya da doğum adıyla Rosa Louise McCauley, Amerikalı insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşı</span> ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irakı işgaliyle başlayan savaş (2003-2011)

Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri'nin bir askerî harekâtla Irak'a girmesiyle başlayan ve devam eden savaş. Ayrıca İkinci Körfez Savaşı, Irak'ın İşgali ve koalisyon ülkelerince Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da adlandırılır. 21 Ekim 2011 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin 31 Aralık 2011'e kadar geri çekileceğini açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irak-İran Savaşı</span> 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında geçen savaş

Irak-İran Savaşı, İran'da Tahmilî Savaş veya Mukaddes Müdafaa, Irak'ta Saddam'ın Kadisiyesi ve Arap Dünyasında Birinci Körfez Savaşı olarak anılan 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında yaşanmış savaş. Yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, iki milyon kişinin yaralanmasına, 150 milyar Amerikan Doları maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak'ın zaferleri ile başlayan savaş, İran'ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdürrahman Arif</span> 3. Irak cumhurbaşkanı

Hacı Abdürrahman Muhammed Arif el-Cumayli, 16 Nisan 1966'dan 17 Temmuz 1968'e kadar görevde kalmış Irak'ın üçüncü cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irak İslam Ordusu</span> Iraklı direniş örgütü

Irak İslam Ordusu Irak'ın 2003 yılında ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri tarafından işgal edilmesinin ardından Irak'ta kurulan yeraltı İslamcı militan bir örgüttü ve ardından Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin çöküşünü takiben Irak'ta kurulan yeraltı İslamcı militan bir örgüttü. Irak İslam Ordusu, Koalisyon güçlerine karşı asimetrik bir askerî isyana öncülük eden Irak'taki en büyük, sofistike ve en etkili Sünni direniş gruplardan biri olarak kabul edildi. Grup, ABD ve Irak askerlerine yönelik kaçırma ve saldırılarla ilgili tüyler ürpertici videolarıyla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Ekim 2007 Dağlıca saldırısı</span>

21 Ekim 2007 Dağlıca saldırısı, 21 Ekim 2007 tarihinde saat 00.20'de PKK'nın Hakkâri ilinin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri Komando Taburuna karşı ağır silahlarla düzenlediği saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Protesto</span> itiraz biçimi

Protesto, göreceli olarak bir olaya ve duruma karşı aksi yönde tepki göstermektir. Genellikle bu tepki gösterme biçimi, muhalif görüşü sözle ifade etme yanında o görüşü toplumsallaştırma ve bir grupla birlikte ifade etme karakteri de taşıyabilir. Bundaki amaç kamuoyu nezdinde sesini daha çok duyurabilmek ve yönetime karşı daha etkili bir duruş sergileyebilmektir. Bu, doğrudan ifade ve etkilemenin ve aktivizmin bir yoludur.

Irak Direnişi ABD Silahlı Kuvvetleri öncülüğündeki yabancı silahlı kuvvetler tarafından gerçekleştirilen Irak’ın işgalinin ardından işgal kuvvetlerine, işgal kuvvetlerinin sayesinde iktidara gelmiş olan yönetime karşı silahlı mücadele yürüten, destek veren Iraklı ve yabancı tüm unsurları kapsar. Direniş, ABD önderliğindeki Çokuluslu Güç birliklerinin yanı sıra, iş birliği yaptığı gerekçesiyle diğer Iraklı gruplarla da savaşmaktadır. Direniş, çeşitli farklı taktikler kullansa da asimetrik savaş gereğince genelde gerilla taktiklerine başvurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşına karşı protestolar</span>

Irak Savaşına karşı protestolar, 2002 yılında başlayarak 2003 yılındaki Irak’ın işgali sırasında ve sonrasında dünya çapında eş zamanlı olarak düzenlenen kitlesel eylemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Felluce Muharebesi</span>

I. Felluce Muharebesi, 2003 yılındaki Irak’ın işgalinin ardından ABD Silahlı Kuvvetlerinin 2004 yılı Nisan ayında Irak Direnişi'nin elinde bulunan Felluce şehrini almaya çalıştığı başarısız askeri girişimdir.

<span class="mw-page-title-main">II. Felluce Muharebesi</span>

II. Felluce Muharebesi veya harekât kod adlarıyla Phantom Fury veya Al-Fajr harekâtı, I. Felluce Muharebesinin başarısız olmasının ardından ABD Silahlı Kuvvetlerinin Birleşik Krallık askerlerinin desteğiyle Felluce'deki Irak Direnişine saldırdıkları çarpışmalardır. 8-16 Kasım 2004 tarihleri arasındaki muharebe sırasında ABD tarafından desteklenen Irak Geçici Yönetimi de direnişçilere karşı yapılan harekâtı onaylamıştır. Muharebe 1968 yılında Vietnam Savaşı'ndaki Huế Muharebesi'nden sonra ABD Silahlı Kuvvetlerinin dahil olduğu en kanlı çarpışma olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">2014 Ferguson protestoları</span>

2014 Ferguson protestoları, Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında yaşayan Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin beyaz bir polis tarafından uygulanan polis şiddeti sonucu ölümüne yönelik başlayan tepkiler ve ardından Missouri genelinde başlayan protestolardır. Protestolar Amerika'nın dört bir yanına yayılmıştır. Türkiye Devleti, Amerikan Hükûmetine sorumluluk ve itidal çağrısı yaparak eylemcilere yapılan orantısız güç kullanımı için ' kaygı verici ' ifadelerini kulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Federasyonu</span> 1958 yılında kısa ömürlü Irak ve Ürdün konfederasyonu

Haşimi Arap Federasyonu, 1958'de Irak ve Ürdün Haşimi Krallıkları arasındaki birlikten kurulan kısa ömürlü bir ülkeydi. Adı federal bir yapıyı ima etse de, fiilen bir konfederasyondu.

<span class="mw-page-title-main">14 Temmuz Devrimi</span> 1958de Irakta monarşiyi deviren askeri darbe

1958 Irak askerî darbesi olarak da bilinen 14 Temmuz Devrimi, 14 Temmuz 1958 tarihinde Irak'ta gerçekleşen ve Kral II. Faysal'ın devrilmesi ve Haşimi liderliğindeki Irak Krallığı'nın yıkılmasıyla sonuçlanan bir darbedir. Bu darbenin ardından kurulan Irak Cumhuriyeti, altı ay önce Irak ve Ürdün arasında kurulan Haşimi Arap Federasyonu'nun sonunu getirmiştir.

Nakşibendi Tarikatının Adamlarının Ordusu ya da daha bilinen adıyla Nakşibendi Ordusu, Irak'taki Baasçı ve Sufi yeraltı militan isyancı örgütlerden birisidir. Batı medyasında örgüt, Arapça adının baş harfleriyle, JRTN olarak adlandırılır. Cihat ve Özgürlük Yüce Komutası, Nakşibendi Ordusu'nun üyesi olduğu çatı örgütün teknik adıdır, ancak bazen Nakşibendi Ordusu'ndan bahsederken de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">17 Temmuz Devrimi</span> Irakta 1968 Baas darbesi

17 Temmuz Devrimi, 1968'de Irak'ta Ahmed Hasan el-Bekir, Abdurrezzak en-Naif ve Abdurrahman el-Davud liderliğinde, Cumhurbaşkanı Abdurrahman Arif ve Başbakan Tahir Yahya'yı deviren ve Arap Sosyalist Baas Partisinin Irak Bölgesel Şubesini iktidara getiren bir darbeydi. Darbeye ve ardından Naif liderliğindeki ılımlı fraksiyonun tasfiyesine katılan Baasçılar, Hardan et-Tikriti, Salih Mehdi Ammaş ve gelecekteki Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'i içeriyordu. Darbe öncelikle Yahya'ya yönelikti. Yahya, Arif'in ılımlı hükûmetini Irak'ın petrolünü İsrail'e karşı savaşta bir silah olarak kullanmak için Birleşik Krallık ve ABD'nin sahip olduğu Irak Petrol Şirketi'ni (IPC) kamulaştırmaya zorlamak için Haziran 1967 Altı Gün Savaşı'nın yarattığı siyasi krizi istismar eden açık sözlü bir Nasırcıdır. IPC'nin tam olarak kamulaştırılması, Baas yönetimi altında 1972 yılına kadar gerçekleşmedi. Darbenin ardından yeni Irak hükûmeti, sözde Amerikan ve İsrail entrikalarını ifşa ederek daha geniş bir tasfiyenin ortasında 14 kişiyi - 9 Irak Yahudisi de dahil - uydurma casusluk suçlamalarıyla alenen infaz ederek ve Irak'ın Sovyetler Birliği ile geleneksel olarak yakın ilişkilerini genişletmeye çalışarak gücünü pekiştirdi.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Devrimi</span> 1963teki Irak askeri darbesi

8 Şubat Devrimi ve Şubat 1963 Irak Darbesi olarak da anılan Ramazan Devrimi 1963 yılında Baas Partisi'nin Irak kanadının Irak Başbakanı Abdülkerim Kasım'ı deviren askeri darbesiydi. 8-10 Şubat 1963 tarihleri arasında gerçekleşti. Kasım'ın Baasçı olmayan eski yardımcısı Abdüsselam Arif'e büyük ölçüde törensel cumhurbaşkanlığı görevi verilirken, önde gelen Baasçı general Ahmed Hasan el-Bekir başbakan seçildi. Yeni hükûmetin en güçlü lideri, Ulusal Muhafız milislerini kontrol eden ve darbe sonrası yüzlerce hatta binlerce şüpheli komünist ve diğer muhaliflerin katledilmesini organize eden Irak Baas Partisi'nin genel sekreteri Ali Salih es-Sadi idi.