İçeriğe atla

Adalet ve İnşa Partisi

Adalet ve İnşa Partisi
Arapçaحزب العدالة والبناء
Hizb Al-Adala Wal-Bina
Genel başkanMuhammed Sovan
Kuruluş tarihi3 Mart 2012
MerkezBingazi
İdeolojiMuhafazakârlık
İslamcılık
İslami Demokrasi
Siyasi pozisyonMerkez sağ
Uluslararası üyelikMüslüman Kardeşler
Resmî renkler   Azur ve Altın
Genel Ulusal Kongre
17 / 200
İnternet sitesi
Libya

Adalet ve İnşa Partisi veya Adalet ve Kalkınma Partisi (حزب العدالة والبناء, Hizb Al-Adala Wal-Bina),[1] Libya'daki İç Savaş sırasında Müslüman Kardeşler bağlantılı olarak kurulmuş bir siyasi partidir.

Misratalı Muhamemd Sovan partiye başkanlık ederken, Muhammed Gaair sözcüsüdür. Parti seçimlerde ikinci sırada yer alırken,[2] çoğunluğa ulaşacak kadar bağımsız oyuncu çektiğine inanılıyor ve Ulusal Güçler İttifakı'ndaki mücadelenin Müslüman Kardeşler'in siyasi kolunun Libya üzerindeki kontrolünü kademeli olarak pekiştirmesine izin verdiğine inanılıyor. Parti, seküler adaylara karşı ılımlı İslamcı Nuri Ebusehmen'in başkan adaylığını destekledi.[3] Bu durum partiye güçlü bir pozisyon kazandırdı. Nuri Ebusehmen'in Başbakan Ali Zeydan'ı görevden almasından sonra,[4][5][6] partiye yakın iş insanı[7] ve ılımlı bir İslamcı olan Ahmed Muaytik Başbakan olarak atandı.[8][9]

17 Haziran 2021 Tarihinde başkent Trablus'ta 2. Olağanüstü Kongre toplantısı başladı. Üç gün süren kongre sonunda 20 Haziran 2021 tarihinde Imad El Bennani yeni genel başkan seçildi. Bennani 399 katılımcıdan 231'inin oylarını alarak kazandı.

Kaynakça

  1. ^ Haimzadeh, Patrick (3 Temmuz 2012), "Libya's Unquiet Election", Middle East Online, 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Temmuz 2019 
  2. ^ "Libya's Muslim Brotherhood Struggles to Grow". Foreign Policy. 4 Mayıs 2014. 25 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2014. 
  3. ^ "Libya assembly votes in first Berber as new chief". Reuters. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2014. 
  4. ^ "BBC News - Islamist party quits Libya's government". BBC News. 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2019. 
  7. ^ "Islamist-backed businessman named Libya PM". Telegraph.co.uk. 4 Mayıs 2014. 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2014. 
  8. ^ Agencies. "Confusion surrounds Libya PM's election". 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2014. 
  9. ^ Agencies. "Libya speaker confirms new PM's appointment". 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 265 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

Adalet Partisi, hem 1961-1981 yılları arası hem de iki darbe arasında faaliyet yürütmüş liberal muhafazakâr olarak tanımlanan eski bir Türk siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman Kardeşler</span> uluslararası Sünni İslamcı örgüt

Müslüman Kardeşler Cemiyeti ya da İhvânü'l-Müslimîn, Arap dünyasının en eski, en etkili ve en büyük İslamcı hareketi olmakla birlikte birçok Arap ülkesindeki en geniş siyasi muhalif örgütüdür. Mısır'da 1928 yılında İslam alimi ve okul öğretmeni olan Hasan el-Benna tarafından pan-İslamist, şeriatçı, dinî-siyasi amaçlarla çalışan toplumsal hareket olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan el-Benna</span> Mısırlı İslamcı siyasetçi

Hasan b. Ahmed b. Abdurrahman el-Bennâ, Mısırlı İslamcı aktivist ve siyasetçi. Müslüman Kardeşler adlı köktendinci örgütün kurucusudur. İsviçre'de yaşayan İslamcı yazar Tarık Ramazan'ın dedesidir.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Fas'ta İslamcı ve İslami demokrasi doğrultusunda bir siyaset izleyen siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Libya parlamento seçimleri</span> Libyada parlamento seçimleri

Libya'da Temsilciler Meclisi için 25 Haziran 2014 tarihinde parlamento seçimleri yapıldı. Tüm adaylar bağımsız olarak yarışırken seçimler, milliyetçi ve liberal grupların sandalyelerin çoğunu kazandığı ve İslamcı grupların sadece 30 sandalyeye düşüşü ile sonuçlandı. Seçime katılım yüzde 18 ile çok düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (Libya)</span> Libyada bir siyasi parti

Vatan Partisi veya Libya Ulusal Partisi, Libya İç Savaşı'ndan ve Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi'nin yıkılmasından sonra Kasım 2011'de Libya'da kurulan muhafazakâr İslamcı bir siyasi partidir. Etkili bir selefi din adamı olan Ali es-Sallabi tarafından onaylanmış ve desteklenmiştir. Üyeler arasında Abdülhakim Belhac, Mahmud Hamza, Ali Zeydan ve Mansur Seyf el-Nasar da bulunmaktadır. Kurulduğu tarihte, geçici olarak Özgürlük, Adalet ve Kalkınma için Ulusal Buluşma adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">2012 Libya parlamento seçimleri</span>

Libya'da Genel Ulusal Kongre (GUK) seçimleri 19 Haziran'dan ertelenerek 7 Temmuz 2012 tarihinde yapıldı. Bu seçimler, uzun süredir iktidarda olan Muammer Kaddafi'nin bir yıl önce devrilmesi ve ölümünden bu yana yapılan ilk seçimler, 1952'den bu yana yapılan ilk serbest ulusal seçimler ve Libya'nın 1951'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana yapılan sadece ikinci serbest ulusal seçimlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güçler İttifakı</span>

Ulusal Güçler İttifakı, Libya'da kurulan siyasal parti. Şubat 2012'de kurulan partinin, merkeziyetçi bir pozisyonu vardır. Ayrıca Ilımlı islam ve demokratik, sivil bir devlet görüşünü ortaya koyar. Şubat 2012'de 58 siyasi örgüt, 236 sivil toplum kuruluşu ve 280'den fazla Bağımsız siyasetçi'nin katılımıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Genel Ulusal Kongre</span> Libyanın eski yasama otoritesi

Genel Ulusal Kongre,, Libya'nın yasama organı olan çok partili meclistir. Libya tarihinin ilk çoğulcu, demokratik meclisidir. 200 üyeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Ebusehmen</span> Libyalı siyasetçi

Nuri Ebusehmen, Libyalı siyasetçi. 2014 Libya Çatışması'nın İslamcı tarafında önemli bir figür ve uluslararası kabul görmüş Libya parlamentosu tarafından "terörist" olarak kabul edilen LDOO grubunun kurucusu. Başkan olarak görev yaparken, Genel Ulusal Kongrenin işlemlerine hile karıştırdığı bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Muaytik</span> Libyalı iş adamı ve politikacı

Ahmed Ömer Muaytik, 25 Mayıs 2014'te Libya Başbakanı seçilen Libyalı bir iş insanı ve politikacı. Anayasa mahkemesinin güvenoyunu iptaliyle kendisinden önce olan Abdullah es-Sani'ye tekrar 10 Haziran 2014'te görevi devretti.

Ahmed Salih Tumeh el-Kader, Son zamanlarda Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından oluşturulan geçici hükûmetin Başbakanı olarak seçilen Suriyeli bir politikacı. Otoritesi, 14 Eylül 2013 tarihinden beri Beşşar Esad'ın hükûmeti ile paralel olarak bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Mekariyef</span>

Muhammed Yusuf el-Mekariyef, Ağustos 2012 - Mayıs 2013 tarihleri arası Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı olarak görev yapan Libyalı siyasetçi ve diplomat.

Ulusal Kurtuluş Hükûmeti, Libya'da Haziran 2014 seçimlerini kaybeden Genel Ulusal Kongre bloklarından siyasetçiler tarafından oluşturulan bir hükûmet organıydı. UKH, Halife el-Gavil tarafından yönetildi. Libya Şafak Koalisyonu terimi silahlı gruplara ve / veya UKH'yi destekleyen daha geniş siyasi harekete atıfta bulunmak için kullanıldı. UKH, Ağustos 2014'teki oluşumundan Nisan 2016'daki dağılışına kadar devam eden İkinci Libya İç Savaşı'nın en önemli taraflarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Feylak üş-Şam</span>

Feylak üş-Şam veya Şam Lejyonu, Suriye İç Savaşı sırasında Mart 2014'te kurulan Sünni İslamcı isyancı grupların bir ittifakıdır. İttifak, bazıları daha önce Suriye Müslüman Kardeşleri ve Devrim Muhafızları Konseyi'ne bağlı olan 19 farklı gruptan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bir sonraki Libya cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Libya devlet başkanlığı seçimi

Libya cumhurbaşkanlığı seçiminin başlangıçta 10 Aralık 2018'de yapılması planlanmış, ancak Halife Hafter'in Batı Libya Taarruzu nedeniyle ertelenmişti. Seçimin daha sonra 24 Aralık 2021'de yapılması planlanmıştı ancak Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu (YUSK) başkanının ülke çapındaki seçim komitelerinin feshedilmesi emrini vermesinin ardından süresiz olarak ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Libya'daki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Libya'daki siyasi partileri listeler.

Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu, 2011 Libya İç Savaşı'nın ardından ilki 2012'de yapılan seçimleri düzenlemek için Libya'da oluşturulmuş bir organdır.