İçeriğe atla

Adalet Bakanlığı (Azerbaycan)

Azerbaycan
Adalet Bakanlığı
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi22 Kasım 1918
TürüBakanlık
BağlılığıAzerbaycan Cumhurbaşkanı
Adresİnşaatçılar cad.Bakü, Azerbaycan
Yönetici(ler)
  • Farid Ahmedov, Azerbaycan Adalet Bakanı
Web sitesijustice.gov.az

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı (Azerice:Azərbaycan Respublikasının Ədliyyə Nazirliyi) Azerbaycan kabinesinde bulunan 17 bakanlıktan biridir. Hukuk sistemini, kamu düzenini korumak ve hukuk reformlarını tesis, adalet sisteminin düzenlenmesinde görevlidir.[1]

Tarih

Adalet Bakanlığı, Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan ettiği 28 Mayıs 1918'de kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk bakanlıklarından biridir. Tüzüğü 22 Kasım 1918'de Azerbaycan Milli Meclisi tarafından onaylandı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Mayıs 1920'de Sovyet Rusya'nın 11. Ordusu tarafından işgal edilmesinden sonra Adalet Bakanlığı kaldırıldı ve Azerbaycan Devrim Komitesi'nin kararıyla onun yerine Halk Adalet Komiserliği kuruldu.

1930'da Komiserlik tasfiye edildi, tüm yetkileri Yüksek Mahkemeye, Merkez Yürütme Komitesine, savcılığa ve diğer organlara devredildi.

1933'te Halk Adalet Komiserliği yeniden düzenlendi ve yasa tasarılarının hazırlanması, yasaların yorumlanması, yargı personelinin eğitimi, nüfusa adli yardım sağlanması, ceza infaz sistemi yönetimi vb. işlerden sorumluydu.

1937'de Halkın Adalet Komiserliği'nin yeni statüsü onaylandı. Sonuç olarak, Halk Adalet Komiserliği'nin yetkileri önemli ölçüde sınırlıydı.

1959 yılında Adalet Bakanlığı yeniden kaldırılmış ve Yargının tüm işlemlerinin yönetimi Yargıtay'a devredilmiştir.

Azerbaycan SSC Adalet Bakanlığı'nın ikinci yılı, Haydar Aliyev'in cumhuriyette iktidara geldiği 27 Ekim 1970 olarak kabul edilir.

11 Kasım 2000 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Adalet Bakanlığı'nın ilk Yönetmeliğinin onaylandığı gün (22 Kasım) yargı görevlileri için meslek günü ilan edildi.

Yeni "Adalet Bakanlığı Tüzüğü", bakanlığın hukuki temelini modernize etmek ve uluslararası standartlara uygun hale getirmek amacıyla 18 Nisan 2006 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile onaylanmıştır.

Yapı

Bakanlık, hukuk uzmanlığı, kayıt tutma ve yasal işlemlerin devlet kaydı yoluyla adalet alanındaki devlet politikalarını ve yönetimini yönetir. Mevzuatın geliştirilmesi, kanunların hazırlanması, kanun tasarıları ile ilgili tekliflerin hazırlanması ve hukuk bilincinin sağlanması süreçlerinde de görev almaktadır. Bakanlık ayrıca, yayınların kaydını tutarak tüzel kişilerin devlet kaydını da denetler. Noterlik faaliyetleri, medeni hal kanunlarının tescili, evlat edinme ile ilgili hükûmetler arası meseleler, belgelerin yasallaştırılması da bakanlığın faaliyeti kapsamındadır. Ayrıca, kurum yargı kararlarının uygulanmasından, mahkemelerin teşkilatlandırılmasından, adli verilerin toplanmasından ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara tahsis edilecek hibe sözleşmelerinin tescilinden sorumludur. Bakanlığa 27 Şubat 2024'te atanan Farid Ahmadov başkanlık ediyor.[2]

Bakanlığın görev listesi

  • Adalet alanında tek tip devlet politikasının oluşturulmasına katılır ve bu politikanın uygulanmasını sağlar;
  • Yargının gelişmesini sağlar;
  • Kolluk kuvvetlerini yürütür;
  • Yasa tasarıları hazırlar, normatif yasal düzenlemelerin yasal incelemesini ve devlet kaydını yapar;
  • Noterlik faaliyetlerini sağlar;
  • Ticari olmayan tüzel kişilerin devlet tescilini, ticari olmayan yabancı tüzel kişilerin temsilciliklerini ve şubelerini gerçekleştirir;
  • Girişimcilik alanında yürütülen denetimlerin tek bir veri kaydını uygular;
  • Azerbaycan Cumhuriyeti nüfusunun Devlet Sicilini yürütür;
  • Mahkemelerin, ceza infaz kurumlarının ve belediyelerin faaliyetlerine mevzuata uygun olarak destek sağlar;
  • Yasal araştırma ve çalışmalar yürütür;
  • Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından üstlenilen ve Azerbaycan Cumhuriyetinin uluslararası anlaşmaları ile düzenlenen taahhütlerin yerine getirilmesini sağlar;
  • Mevzuat tarafından tanımlanan diğer yönlerde faaliyet göstermektedir.

Organizasyon

Adalet Bakanlığı`na 5 yardımcısı olan adalet bakanı liderlik eder.

Azerbaycan Adalet Bakanlığının yapısı şunları içerir:[3]

  • Strateji planlama ve İzleme Genel Müdürlüğü
  • Mevzuat Genel Müdürlüğü
  • Noterlik, Kayıt ve Sicil Genel Müdürlüğü
  • İcra hizmeti (Genel Müdürlük yetkili)
  • Denetim Hizmeti (Genel Müdürlük yetkili)
  • Uluslararası İşbirliği Genel Müdürlüğü
  • Belediyelerle İş Genel Müdülüğü
  • Ceza İnfazına Gözetim Genel Müdürlüğü
  • Soruşturma Müdürlüğü
  • İnsan Kaynakları Müdürlüğü
  • Evrak Dolaşımı ve Vatandaş Başvuruları ile İş Müdürlüğü
  • Adalet Alanında Dijitalleşme ve Yenilikler Müdürlüğü
  • Maliye ve Tedarik Müdürlüğü
  • Basın Hizmeti (Müdürlük yetkili)

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığının yasal organları şunlardır:

  • Cezaevi Hizmeti (Genel Müdürlük yetkili)
  • Adalet Akademisi (Genel Müdürlük yetkili)
  • Mahkeme Ekspertiz Merkezi (Genel Müdürlük yetkili)
  • Tıp Genel Müdürlüğü
  • Azerbaycan Cumhuriyeti Nüfus Kayıt Hizmeti (Müdürlük yetkili)
  • Bölgesel, yerel ve diğer kuruluşlar

Bakanlar listesi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Azerbaycan Adalet Bakanlığı". 22 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  2. ^ "F.T.Əhmədovun Azərbaycan Respublikasının ədliyyə naziri təyin edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı » Azərbaycan Prezidentinin Rəsmi internet səhifəsi". president.az. 18 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

İl, Türkiye Cumhuriyeti'nin taşra teşkilatlanmasında en büyük mülkî yönetim birimi. Osmanlı Devleti'nde uygulanan vilayet sisteminin Türkiye'de ilkin sistem olarak, 1960'ta da isim olarak güncellenmesi ile bu şekli ve ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye)</span> Türkiyede seçim işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetimi ile denetimini sağlayan ve seçimlerin yargısal denetimini sağlayan bir karma idari ve yargı merciidir. 1950 yılında kurulun oluşturulması ile seçimler üzerinde yargı denetimi esas alındı. Milletvekili tutanaklarının iptali yetkisi meclise verildi. 1954'te yapılan değişikliklerle bu yetki YSK'ye verildi ve kurulun teşekkülü belirlendi. Kurulun başkanının Yargıtay Başkanı olacağı, üyelerin de Yargıtay ve Danıştay üyelerinden seçileceği, kurulun vereceği kararların kesin nitelikte olduğu hükme bağlandı. 1957 yılında yapılan değişiklikle, partilerin seçimlere ittifak yaparak girmeleri engellendi.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sağlık işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü</span> Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Sınır Hizmeti</span>

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmeti. Azerbaycan sınırları korumaktan sorumlu bir hükûmet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı —yabancı ülkeler ve uluslararası organizasyonlar alanında faaliyet gösteren Azerbaycan yürütme organı. Şu anda Bakanlığı Ceyhun Bayramov yönetiyor.

<span class="mw-page-title-main">Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sosyal hizmetler ve aile işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adıyla kuruldu. 2018 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleştirilerek "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" adını aldı. 21 Nisan 2021’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kurulmasıyla bakanlığın adı "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" olarak değiştirildi.

Riad Ahmedov - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü</span> Adalet Bakanlığına bağlı cezaevi kurumu

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığına bağlı ceza infaz kurumları, denetimli serbestlik müdürlüklerinden sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Vergiler Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Devlet vergiler bakanlığı

Azerbaycan Cumhuriyeti Vergiler Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyetinde uygulanan tek bir mali ve bütçe politikası çerçevesinde devlet vergi politikasının uygulanmasını sağlayan, vergi ve diğer gelirlerin devlet bütçesine zamanında ve eksiksiz olarak tahsil edilmesini sağlayan ve devlet kontrolünü gerçekleştiren merkezi yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Hizmeti</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Hizmeti, Azerbaycan'nın iç istihbarat teşkilatıdır. 2015 yılında eski Millî Güvenlik Bakanlığı'nın lağvedilip ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup iç istihbarat ve istihbarata karşı koyma görevlerinden sorumludur. Merkezi başkent Bakü'de Parlamento Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Cumhuriyeti Dış İstihbarat Hizmeti</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Dış İstihbarat Hizmeti, Azerbaycan'nın dış istihbarat teşkilatıdır. 2015 yılında eski Millî Güvenlik Bakanlığı'nın lağvedilip ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup temel amacı, özel servislerin faaliyetlerinin etkinliğini artırmak ve devlet idaresinin yapısını iyileştirmektir.

Sabir Kamal oğlu Hacıyev - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Hukuk siyaseti üzere Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Müşaviri (1991-1992), Azerbaycan SSC Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı (1998-1990), Vatandaş Birliği Partisi Genel Sekreteri (1999-2003), Vatandaş Birliği Partisi 2. ve son Genel Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Devlet İstatistik Komitesi</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet İstatistik Komitesi, kısaca AzStat, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde istatistik alanında devlet politikasını ve düzenlemesini uygulayan ve ülkedeki sosyal, ekonomik, demografik ve çevresel durum hakkında resmi istatistiki verileri oluşturan devlet kurumu. Kurum Azerbaycan Kabinesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Azerbaycan Cumhuriyeti'nde sağlık sistemini düzenlemekten sorumlu devlet kurumudur. Sağlık bakanlığı görevini Teymur Musayev yapmaktadır.

Südabe Cemşitkızı Hasanova Azerbaycanlı avukat ve devlet adamı, 2. derece devlet yargı danışmanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin onurlu avukatı (2017). Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi hakimi (2005-2021), Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Başkanı (2000-2005), Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanı (1998-2000), Adalet Birinci Bakan Yardımcısı.