İçeriğe atla

Adalı Halil

Adalı Halil
Doğum1870
Edirne
Ölüm10 Şubat 1927 (56 yaşında)
Edirne
Profesyonel güreş kariyeri
Kilosu130-135 kg

Adalı Halil (1870 - 10 Şubat 1927,[1] Edirne), uzun süre Kırkpınar başpehlivanlığı da yapmış Türk pehlivan.

Yaşamı

Adalı Halil, Edirne'nin Adaiçi bölgesindeki Kilise köyünde doğdu. Doğum yılı da tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı kaynaklarda 1870; bazılarında ise 1871 olarak geçmektedir. Babası Kara Mehmet, meşhur bir pehlivandı. Adalı da babası gibi pehlivan olacaktı. Adalı'nın, kimi kaynaklarda 1,87 m. boyunda, 120 kg. ağırlığında;[2] kimi kaynaklarda ise 1,98 m. boyunda ve 130-135 kilo ağırlığında olduğu söylenmektedir.[3] Edirne’de 1927 yılında ölen Adalı Halil’in kabri, Kasımpaşa Camisi önünde bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda zatürre nedeniyle öldüğü söylenmektedir.[4] Adalı'nın oğlu Mustafa da bir süre pehlivanlık yapmış, ardından Atatürk'ün faytoncusu olmuş ve Mustafa Kemal'in ölümünden sonra hayatını Silivri'de sürdürerek "Sinop" soyadını almıştır.

Güreş kariyeri

Adalı Halil, babasının teşvikiyle daha küçük yaşta güreşe başladı ve ilk güreş derslerini babasından aldı. Sonra Kırkpınar’da 27 sene başpehlivan olan meşhur Aliço'ya çırak oldu. Ondan güreşin bütün inceliklerini öğrendi. 1.98 boyunda, 145-150 kilo ağırlığında, devrinin iri pehlivanlarından idi. Koca Yusuf ve Kurtdereli Mehmet Pehlivan gibi yağlı güreşin ustalarıyla karşılaştı.[5]

Avrupa maçları

Kurtdereli ile beraber Avrupa’ya gidip, Almanya’nın çeşitli kentlerinde, Paris, Viyana ve diğer şehirlerde güreşti, orada karşılaştığı birçok rakibini çok kısa zamanlarda yendi. Avrupa’dan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne geçti. Boston, Chicago ve New York'ta güreşti. Karşısına çıkarılan bütün rakiplerini yendi ve tüm müsabakalardan galibiyetle ayrıldı. Bunun üzerine “Türk Aslanı” lakabını aldı, bu şekilde anılmaya başlandı. Hatta Amerikalı meşhur güreşçi Tom Jenkins ile yaptığı maçta rakibini sıkarken kaburga kemiğini kırması üzerine halk galeyana gelmiş, ellerinden güç kurtulmuştur.[6][7]

1 Ocak 1901’de Hamburg’daki güreş turnuvasına katıldı, 6 pehlivanla güreş yaptı. Adalı'ya karşı dayanılabilen en uzun süre 7 dakika idi. Sonrasında Türkiye'ye dönmüş, aynı zamanda çiftçilik ile uğraşmaya başlamıştır. Yurda döndükten sonra kazandığı Kırkpınar başpehlivanlığı unvanını ise 18 yıl boyunca korumuştur.

Geleneği

Günümüzde, geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılan pehlivanların, güreş başlamadan önce, Adalı Halil’in kabrini ziyaret etmeleri gelenek haline gelmiştir.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021. 
  2. ^ "Adalı Halil". Alican Karnas, 1.87 boyunda, 120 kilo ağırlığında, devrinin iri pehlivanlarından idi. Pehlivan Blog. 25 Ekim 2018. 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Çayırın Sultanları; Dünden Bugüne Kırkpınar Başpehlivanları". Trakya Gezi. 7 Temmuz 2012. 10 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  4. ^ Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin 100 Yılı. Sporda Ünlüler Ansiklopedisi. Morpa Spor Ansiklopedisi. 1997. s. Cilt 3, 177. 
  5. ^ "Halil Adalı Kimdir?". Kim Kimdir? Biyografi Bankası. 27 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  6. ^ "Adalı Halil Biyografisi". Biyografi.info. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  7. ^ "Adalı Halil Kimdir?". dersimiz.com. 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  8. ^ "Adalı Halil". Kırkpınar güreşleri başlamadan evvel, tüm katılımcılar, Adalı Halil’in mezarını ziyaret edip fatihalar okurlar. Kırkpınar güreşlerinin açılışı Adalı’nın mezarına uğramadan başlanmaz. Baytekin Balkan. 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yağlı güreş</span> geleneksel bir Türk sporu

Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Müsabakalar “Er Meydanı” denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taşçı</span> Türk yağlı güreşçi

Ahmet Taşçı, Türkiye yağlı güreş başpehlivanı.

<span class="mw-page-title-main">Koca Yusuf</span> Türk güreşçi

Koca Yusuf, gerçek adıyla Yusuf İsmail veya ring adıyla Korkunç Türk, Türk güreşçi, Kırkpınar başpehlivanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kel Aliço</span> Türk güreşçi

Kel Aliço, Pomak asıllı Türk güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span> Geleneksel yağlı güreş festivali

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, geleneksel Türk yağlı güreş turnuvası. Her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne'de düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler. Son gün yapılan finallerde her boyun (kategorinin) birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir. Bunlardan en önemlisi başpehlivandır. Güreşler esnasında Kırkpınar Festivali düzenlenir ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. Osmanlı Devleti'nin her yerinde düzenlenen panayırların hepsinde güreş yapılır ama bunların içinde yalnız Kırkpınar’da “baş”ı kazanan pehlivan, gelecek senenin Kırkpınar güreşlerine kadar “başpehlivan” bilinirdi. Bu düşünce günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtdereli Mehmet Pehlivan</span>

Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Türk güreşçi. Kurtdereli, Fransız kaynaklarda "Cour-Derelli" olarak geçmektedir.

Hergeleci İbrahim Kırkpınar başpehlivanlığı yapmış Türk pehlivan.

Başpehlivan, yağlı güreş ya da karakucakta, başa güreşerek rakiplerini yenerek şampiyon olan güreşçi. Türk güreş tarihinde başpehlivanlık unvanını almış Kızılcıklı Mahmut, Turgut Reis İpçi, Adalı Halil, Ahmet Ayık, Gazanfer Bilge, Ali Gürbüz, İsmail Balaban, Orhan Okulu gibi birçok ünlü güreşçi vardır.

Her yıl haziran sonu ile temmuz başında Edirne'de gerçekleştirilen geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 2024 yılında 663. kez yapıldı. Eldeki verilere göre tarihi boyunca Kırkpınar başpehlivanları şunlardır:

Ali Gürbüz 650., 651., 658. ve 660.Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde birinci gelerek dört kez başpehlivan unvanını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Katrancı Mehmet Pehlivan</span>

Katrancı Mehmet Pehlivan, 1859 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda -bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan- Deliorman bölgesinin Şumnu şehrinin bir köyünde doğmuş efsanevi Türk güreşçidir. Diğer Osmanlı İmparatorluğu başpehlivanları gibi onun da Deliorman bölgesinde doğup büyümesi, pehlivan olmasının önünü açmıştır. Tıpkı Koca Yusuf gibi Evlad-ı Fatihan mensubu bir Şumnulu olup, 1453 sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından Balkanlar'a yerleştirilen bir Türk aileden gelmektedir ve 93 Harbi olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı öncesi, Anadolu topraklarına göç ederek, Balkanlar'daki memleketine benzettiği Karacabey Ovası'nda bulunan Susurluk'un Göbel beldesine yerleşmiştir.

İsmail Balaban, Türk pehlivandır. 652 ve 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde birinci gelerek iki kez başpehlivan unvanını kazandı. 2013 yılında Ali Gürbüz'ün doping testi pozitif çıktığı için kaybettiği başpehlivanlık finalinin birincisi ilan edildi. 2020 yılında ağır sıklette Dünya Şalvar Güreşi şampiyonu oldu. 2021 yılında Acun Ilıcalı tarafından düzenlenen Survivor 2021 yarışmasında şampiyon oldu.

Mehmet Yeşil Yeşil, Türk pehlivan. 648. ve 649. Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi. Antalya ilinin Aksu ilçesinin Karaöz beldesinde doğmuştur.

Saffet Kayalı, Türk pehlivan, 626. Kırkpınar Yağlı Güreşleri finalinde Recep Kılıç'a kaybederek ikinci, 628. Kırkpınar Yağlı Güreşleri finalinde Mehmet Güçlü'yü yenerek birinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">647. Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span>

647. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası, 29 Haziran-5 Temmuz 2008 günleri arasında Edirne kent merkezinde ve Sarayiçi Er Meydanı’nda yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span>

662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 7-9 Temmuz 2023 tarihleri arasında Edirne'de Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirilmiştir. Bu sene 662.si düzenlenen Kırkpınar Güreşlerine son kez katılmak isteyen tüm pehlivanlar katılacak olup, önümüzdeki seneden itibaren Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu bünyesinde yeni kurulan Türkiye Yağlı Güreş Liginde ilk 24'e giren ve ön elemeleri geçen 8 başpehlivan olmak üzere toplam 32 başpehlivan katılacaktır. Alt boylarda da katılımcı sayısı aynı şekilde Lig güreşleri sonuçlarına göre 32 olacaktır. Edirne'de güreşlerden bir hafta önce ön eleme güreşleri düzenlenecek ve 8 başpehlivan daha Kırkpınar'a katılmaya hak kazanacaktır. Toplamda 32 başpehlivan katılacaktır ve 4 torbaya ayrılıp kuraları çekilecektir. Ligi 1-8 arası bitiren başpehlivanlar birinci torbada, 8-16 arası ikinci torbada, 16-24 arası üçüncü torba ve ön elemeden gelecek olan sekiz başpehlivan da dördüncü torbada olacaktır. 2024 yılı itibaren Kırkpınar başpehlivanlık güreşlerinde puanlama kaldırılacak ve geleneksel yapısıyla gerçekleştirilecektir.

<span class="mw-page-title-main">646. Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span>

646. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası, 1-2 Temmuz 2007 günleri arasında Edirne kent merkezinde ve Sarayiçi Er Meydanı'nda yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">645. Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span>

645. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası, 30 Haziran-2 Temmuz 2006 tarihleri arasında Edirne kent merkezinde ve Sarayiçi Er Meydanı’nda yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">663. Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span>

663. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 4-7 Temmuz 2024 tarihleri arasında Edirne'de Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirildi. Yusuf Can Zeybek finalde Mustafa Taş'ı yenerek üst üste ikinci kez başpehlivanlığı kazandı. Mustafa Taş ile Yusuf Can Zeybek arasındaki maç karşılıklı hareketlerle geçti. Maçın 20'nci dakikasında Mustafa Taş'a, hakem heyeti tarafından pasif güreştiği için birinci ihtarı verildi. Puanlama güreşine kalan müsabakanın 50'inci dakikasında Mustafa Taş'ı yenen Yusuf Can Zeybek, Türkiye Başpehlivanı oldu.

Aydın Demir, yağlı güreşçi, 1976, 1977 ve 1978 Kırkpınar başpehlivanı.