İçeriğe atla

Adakarası

Adakarası
Üzüm (Vitis)
RengiSiyah
Tür adıVitis vinifera
Diğer adıAda karası, Adakarassy, Noir des Iles.
KökenTürkiye
Önemli üretim yerleriAvşa adası, Marmara bölgesi
Önemli şaraplarAvşa şarabı
Çiçek cinsiyetiHermafrodit
VIVC kimliği54

Adakarası, (veya Ada karası), Türkiye kökenli bir şaraplık kırmızı üzüm çeşididir. 1800'lü yıllarda rumlar tarafından Avşa adasına getirildiği düşünülmektedir.[1] En büyük üretim yeri Avşa Adası'dır[2] ancak Adakarası'nın üzüm çeşidi tüm Marmara Bölgesi (özellikle Marmara kıyıları ve Doğu Trakya'da) üretilmektedir. Alkol oranı yaklaşık %12, asitlik oranı 6-7 gram/litre olan bu şarap Avşa Şarabı olarak da bilinir. Avşa Adası yılda 1500 ton şarap üretir.[3]

Adakarası üzümü Avşa adasının iklimine oldukça başarılı bir şekilde uyum göstermiştir. Öyleki 2024 yılında iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'nin bir çok terruarında bağbozumu 2 hafta öne çekilmişken Avşa adasında bulunan Adakarası bağlarında bu durum gözlenmemiştir.[4]

Adakarası üzümü, uçucu asit yaratmama özelliğine sahip on üzüm çeşidinden biridir. Bu durum nahoş aromaların oluşmasına engel olurken, elde edilen şarabın eskitilmesine olanak sağlamaktadır.[4]

Avşa adasında, Büyülübağ, Sezer ve Bortaçina gibi şaraphaneler tarafından üretilmektedir.[1]

Eşanlamlılar

Ada karası, Adakarassy, Noir des Iles.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Aposto | Bir miras, bin gelenek: Avşa'nın karası, Adakarası". Aposto. Erişim tarihi: 24 Eylül 2024. 
  2. ^ "Türkiye'de yetiştirilen kırmızı şaraplık üzümler - Şaraplık Üzümler -…". archive.md. 3 Ocak 2013. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2024. 
  3. ^ "Avşa'da Şarapçılık « Avşa | Avşa Adası | Otelleri Motelleri Pansiyonları Apart". web.archive.org. 11 Eylül 2011. 11 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2024. 
  4. ^ a b "Aposto | Adakarası: Tanesi küçük, hikayesi büyük". Aposto. Erişim tarihi: 24 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kalecik Karası; Ankara'nın Kalecik ilçesi sınırları içerisinde yetişen ve kırmızı şarap üretiminde kullanılan bir üzüm çeşididir. Ankara haricinde Denizli, Yozgat ve Nevşehir bölgelerinde de üretimi yapılmasına karşın; Kızılırmak'ın boydan boya geçerek yarattığı mikroklima ve deniz fosili bakımından zengin topraklar sayesinde en çok verim alınan yer Kalecik'tir.

<span class="mw-page-title-main">Paşalimanı Adası</span>

Paşalimanı Adası veya eskiden Halone, Marmara takımadalarında Marmara Adasının güneyinde, Avşa'nın doğusunda bir adadır. Adada, Paşalimanı, Poyrazlı, Harmanlı, Balıklı ve Tuzla isimli beş köy bulunmaktadır. Balıkesir ilinin Erdek ilçesine bağlıdır. Adanın nüfusu 2 bin kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Avşa</span> Marmara Denizinde ada

Avşa, Marmara Denizi'nde ada.

<span class="mw-page-title-main">Sisam</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Sisam veya Susam Yunanistan'da, Doğu Ege Denizi'nde, Sakız Adası'nın güneyinde, Patmos ve On İki Adaların kuzeyinde, Dilek Yarımadası'nın karşısında ve Batı Türkiye'nin kıyılarından 16 km genişliğinde Dilek Boğazı ile ayrılan bir Yunan adasıdır. Aynı zamanda Kuzey Ege bölgesinin ayrı bölgesel bir birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Üzüm</span> meyve, cins için Q191019 kullanın, türler için Q30046 kullanın

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarabı</span>

Türk şarabı, büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır.

Boğazkere, Elazığ ve Diyarbakır Bölgesi civarlarında yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir. Boğazkere, Türkiye'nin Dicle - Fırat arasında Elazığ (Maden) ve Diyarbakır (Ergani) kökenlidir. Koyu kırmızı zengin bir üzümdür ve şarap, kuru meyve ve incir aromaları ile iyi yapılandırılmıştır. Diyarbakır'da sertifikalı Boğazkere bağları tarafından üzümden üretilen bir şaraba da adını verir. Bu şarabın özellikleri; güçlü gövde, çok keyifli uzun bitiş, lacivert tonlu koyu kırmızı renk ve kurutulmuş kırmızı meyve ve baharatların zengin ve güçlü aromalarıdır. 10 yıla kadar yaşlanmaya iyi gelir. Kırmızı et kebapları, hindi, somon ve peynir başta olmak üzere Doğu Anadolu kaşar veya Gruyere peyniri ile tavsiye edilir. Elazığ ve çevresinde iki tür kırmızı üzüm yetiştirilir. Öküzgözü bir diğeridir. Boğazkere, Anadolu'nun en eski ve yerli üzümlerindendir. Elazığ'ın Öküzgözü ile, kaliteli ve dengeli bir kupaj şarap oluşturur. Üzümün kabuklarında bulunan ve şaraba burukluk katan tanen oranı bu üzüm cinsinde çok fazladır. Burukluğun yanı sıra, baharlı tadı, şarap üretiminde Boğazkere üzümünü çok değerli kılmaktadır. Maden, Ergani, Çermik, Çüngüş'de en iyi kalitede üretilmektedir.

Papazkarası, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yetişen mavi-siyah renkli bir üzüm çeşididir. Hem kırmızı şarap üretiminde hem de sofralık üzüm olarak kullanılır. Üretilen şarabın alkol oranı %11-13, asidite miktarı ise 5-7 gram/litre civarındadır. Üzümün orijini Kırklareli ve Edirne bölgesidir. 30 Aralık 1947 tarihli TBMM Oturumunda Kırklareli Milletvekili Dr. Fuad Umay Balkan Harbinden önce bölgenin 60.000 dönümlük bir bağ alanına sahip olduğunu ifade etmiştir. Savaşlar sonrası Papazkarası dikim alanları azalmıştır. Üzümün şarabı alev kırmızısı rengindedir. Rayihası ise baharatlar yönünden çok zengindir. Tanen yapısı oldukça yumuşaktır. Burgonya şaraplarını andırmaktadır. Kırmızısı yanında, pembe ve beyaz şarapları da yapılmaktadır.

Kavaklıdere Şarapları; 1929 yılında Ankara'da kurulan şaraphane ve burada üretilen şarap markası.

<span class="mw-page-title-main">Plavac Mali</span> Üzüm çeşidi

Plavac Mali, genellikle şarap üretiminde kullanılan kırmızı bir üzüm çeşididir.

Vasilaki, Bozcaada'nın yerel, beyaz, şaraplık üzümüdür. Kökeni Bizans'a kadar dayanmaktadır. Ancak Bozcada'ya 1900'lü yılların başında Dedeağaç'tan (Aleksandrapoli) getirilmiştir. Yunanistan kökenli Vasiliko üzüm çeşidi ile karıştırılmamalıdır. Günümüzde Bozcaada, Çanakkale Lapseki'de ve Tekirdağ'da yetiştirilmektedir. Anadolu Yapıncağı, Kabudağı ya da Altıntaş isimleriyle de anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru üzüm şarabı</span> Kurutulmuş üzümden yapılan şarap

Kuru üzüm şarabı, Saman şarabı veya Passito, üzümün şırasını yoğunlaştırmak için kurutulmuş üzümlerden yapılan bir dömi sek veya tatlı şaraptır.

<span class="mw-page-title-main">Malvasia</span>

Malvasia, Malvazia olarak da bilinir, tarihsel olarak Akdeniz bölgesi, Balear Adaları, Kanarya Adaları ve Madeira adasında yetiştirilen, ancak günümüzde artık dünyanın birçok şarap yapım bölgesinde yetiştirilen bir grup şaraplık üzüm çeşididir. Geçmişte, Malvasia, Malvazia ve Malmsey adları Malvasia bazlı şaraplar için birbirinin yerine kullanılıyordu; ancak, modern önolojide, "Malmsey" artık neredeyse yalnızca Malvasia üzümünden yapılan tatlı bir Madeira şarabı çeşidi için kullanılıyor. Bu ailedeki üzüm çeşitleri arasında Malvasia bianca, Malvasia di Schierano, Malvasia negra, Malvasia nera, Malvasia nera di Brindisi, Malvasia di Candia aromatica, Malvasia odorosissima ve bir dizi başka çeşit bulunur.

Lucien Arkas Bağları, İzmir, Torbalı'da faaliyet gösteren ve 2500 m² kapalı alana sahip bol ödüllü bir şaraphanedir. Marsilya kökenli levantenlerden olan Lucien Arkas'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Arkas Holding'e ait bir anonim şirkettir. Aynı alan içinde bağları, şaraphanesi ve "LA Mahzen" adında restoranı bulunmaktadır. Restoranı Michelin rehberine girmiştir. 1.168 dönümlük tek parselden oluşan bağlarında organik bağcılık yapılmaktadır. Yöre teruarına uyumlu ancak bugüne kadar Türkiye'de hiç yetiştirilmemiş yirminin üzerinde üzüm çeşidi yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monosepaj</span> tek üzüm çeşidinden üretilmiş şarap stili

Monosepaj, tek tip üzüm çeşidinden üretilen bir şarabı veya tek tür üzümden üretilmiş brendi, konyak, grappa, rakı gibi damıtılmış içkiyi belirtir. Tek tür üzümden yapıldığı için monosepaj şaraplar üzümün tüm karakterini yansıtırlar. Monosepajın tersi ise, yani birden fazla üzüm çeşidinden yapılmış ise kupaj denir.

<span class="mw-page-title-main">Viognier</span>

Viognier beyaz şaraplık bir üzüm çeşididir. Rhône Vadisi'nde Fransız şarabı Condrieu için izin verilen tek üzümdür.

<span class="mw-page-title-main">Yunan şarabı</span>

Yunanistan, dünyanın en eski şarap üretim bölgelerinden biri ve Avrupa'nın ilk şarap üretim bölgeleri arasındadır. Yunan şarabının en eski kanıtı, şarabın ev veya toplumsal bazda üretildiği 6.500 yıl öncesine tarihlenmektedir. Antik çağlarda, şarap ticareti yaygınlaştıkça, Akdeniz'in bir ucundan diğerine taşınıyordu; Yunan şarabı, Roma İmparatorluğu dönemindeki İtalya'da özellikle yüksek prestije sahipti. Orta çağda, Girit, Monemvasia ve diğer Yunan limanlarından ihraç edilen şaraplar, Kuzey Avrupa'da yüksek fiyatlara satılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ortega (üzüm)</span>

Ortega beyaz şarap yapımında kullanılan bir üzüm çeşididir. 1948'de Hans Breider tarafından Würzburg'daki Bayerischen Landesanstalt für Wein-, Obst- und Gartenbau'da yaratıldı ve 1981'de çeşit korumasıyla piyasaya sürüldü. Müller -Thurgau ve Siegerrebe arasında bir melezdir. Breider, bu türe İspanyol şair ve filozof José Ortega y Gasset'in adını vermeyi seçti.

<span class="mw-page-title-main">Oechsle ölçeği</span>

Oechsle ölçeği, üzüm şırasının yoğunluğunu ölçen bir hidrometre ölçeğidir ve şarap yapımında kullanılan üzümün olgunluğunu ve şeker içeriğini gösterir. Adını Ferdinand Oechsle'den (1774–1852) alır ve Alman, İsviçre ve Lüksemburg şarap yapım endüstrilerinde yaygın olarak kullanılır. Oechsle ölçeğinde, bir derece Oechsle (°Oe), 20 °C'de bir litre şıranın kütlesi ile 1 kg arasındaki kütle farkına bir gram karşılık gelir. Örneğin, litre başına 1084 gram özgül kütleye sahip şıranın kütlesi 84 °Oe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ruby Roman</span>

Ruby Roman, tamamen Japonya'nın Ishikawa prefektörlüğünde yetiştirilen ve pazarlanan bir sofralık üzüm çeşididir. Kırmızı renktedir ve yaklaşık bir ping-pong topu büyüklüğündedir. İlk Ruby Roman üzümleri Ağustos 2008'de 700 gramlık salkım başına 100.000 Japon yeni veya üzüm başına 26 dolara satışa sunuldu. Bunların en pahalı üzüm çeşidi olduğu söylenmektedir.