İçeriğe atla

Adah Almutairi

Adah Almutairi
2013 yılında Adah Almutairi
Doğum1 Kasım 1976 (47 yaşında)
Portland, Oregon, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetSuudi
Etnik kökenSuudi-Amerikan
VatandaşlıkABD
Tanınma nedeniFarmasötik bilimler ve nanotıp alanındaki katkılar ve buluşlar

Adah Almutairi (d. 1 Kasım 1976), Suudi-Amerikan bir bilim insanı ve California Üniversitesi, San Diego'da (UCSD) profesördür. Çalışmaları nanotıp, nanoteknoloji, kimya ve polimer bilimi üzerine yoğunlaşmaktadır.

Hayatının erken dönemi ve eğitimi

Prof. Almutairi, 1 Kasım 1976'da Portland, Oregon, Amerika Birleşik Devletleri'nde Suudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[1] Prof. Almutairi, 1996 yılında yüksek öğrenimine başlamak için Los Angeles'a taşınmadan önce 9 yıl boyunca Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyısındaki Cidde'de yaşadı. 2000 yılında Occidental College'dan kimya alanında lisans derecesi ile mezun oldu.

Akademik kariyeri

Doktora derecesini, 2005 yılında Kaliforniya Üniversitesi, Riverside'dan malzeme kimyası alanında, elektron delokalizasyonu ve moleküler yapıya odaklandığı tez çalışması ile aldı. Doktora sonrası çalışmalarını 2005-2008 yılları arasında Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde kimya ve kimya mühendisliği alanında tamamladı. Berkeley'de Almutairi, Jean Fréchet ile çalıştı ve burada in vivo moleküler görüntüleme için çeşitli nanoproblar geliştirdi.[2][3] 2008 yılında Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'ya katıldı ve o zamandan beri Nanotıp alanında mükemmellik direktörü olarak orada bulunuyor.

Almutairi, 2016 Kavli Üyesidir ve "Tıp Bilimleri için Kimyasal Olarak Güçlendirilmiş Müdahale Stratejileri" konusundaki çalışmasıyla NIH direktörünün 2009'daki yeni yenilikçi ödülü [4] gibi çok sayıda onur ve ödül almıştır.

Ödülleri ve dereceleri

Almutairi, bilime ve tıbba yaptığı katkılardan dolayı aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok ödül aldı:

  • NIH direktörünün 2009'daki yeni yenilikçi Ödülü.[4]
  • 2009 yılında phRMA Vakfı ödülü.
  • 2009 yılında Thiema kimya dergisi ödülü.
  • Genç Araştırmacı Ödülü, Dünya Biyomalzeme Kongresi, Chengdu, Çin, 2012.[5]
  • Kavli Üyesi, 2016 ABD Ulusal Bilimler Akademisi

Kaynakça

  1. ^ Piercey, Judy. "What's New at Founders' Day 2012". ucsdnews. 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  2. ^ "Principal investigator | Laboratory for Bioresponsive Materials in Therapy & Imaging - PI: Adah Almutairi". almutairi.ucsd.edu (İngilizce). 19 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 
  3. ^ Almutairi, Adah. "Academic achievements/education". pharmacy.ucsd. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 
  4. ^ a b "NIH Director's New Innovator Award - 2009 New Innovator Award Recipients". commonfund.nih.gov. 5 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Almutairi, Adah. "Academic Achievements/Awards&honors". pharmacy.ucsd. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehmet Fatih Yanık, Türk bilim insanı. İsviçre Federal Teknoloji Üniversitesinde Profesör, Neurotechnology Laboratuvarı direktörüdür. 1995 yılında başladığı Massachusetts Institute of Technology (MIT) Elektrik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden 1999 yılında mezun olmuştur. 1999-2000 yıllarında ise Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2000-2006 yılları arasında Stanford Üniversitesi'nde doktora çalışmaları yapan Yanık'ın makaleleri Nature ve Nature Physics gibi dergilerde yayınlanmıştır. Technology Review Dergisi tarafından geleneksel olarak verilen 35 yaş altı en iyi 35 mucitten biri seçilmiştir. Bu ödülü aldığında 27 yaşındadır. Özellikle ışığı oda sıcaklığında durduran kişi olarak bilinmektedir. ETH Zürich'e gelmeden önce Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) 2006-2014 yılları arasında Profesörlük yapmış olan Yanık burada NIH Director's Pioneer Award, NIH Director's New Innovator Award, NIH EUREKA Award, NIH Transformative Research Award, Packard, Alfred Sloan gibi birçok prestijli ödül almıştır. Laboratuvarından çıkan teknolojiler patentlenmiş olup dünyanın değişik üniversitelerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas A. Steitz</span> Amerikalı biyokimyager (1940 – 2018)

Thomas Arthur Steitz, Amerikalı biyokimyacı ve moleküler biyofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Alan Heeger</span>

Alan Jay Heeger Amerikalı fizikçi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">David Gross</span>

Jonathan David Gross, Yahudi kökenli Amerikalı parçacık fizikçisi ve sicim kuramcısıdır. Frank Wilczek ve David Politzer ile birlikte, asimptotik serbestlik keşiflerinden dolayı Fizik 2004 Nobel Ödülü verilmişitir. Hâlen Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara Teorik Fizik Kavli Enstitüsü Teorik Fizik bölümü Frederick W. Gluck Başkanı,direktörü ve sahibidir. Ayrıca, UC Santa Barbara Fizik Bölümü'nde öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Edwin McMillan</span> Amerikalı fizikçi (1907 – 1991)

Edwin McMillan Nobel Kimya ödülü sahibi Amerikalı nükleer fizikçi. 93. element neptünyum'u keşfinden dolayı Glenn T. Seaborg ile birlikte 1951 yılında Nobel ödülü ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John F. Hartwig</span> Amerikalı kimyager

John F. Hartwig, Berkeley'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nde kimya profesörüdür. Laboratuvarı, çok çeşitli organik bileşiklerin hazırlanması için yeni yöntemler geliştirmeye odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

George Claude Pimentel, Amerikalı bilim insanı. Kimyasal lazerin mucididir. Ayrıca düşük sıcaklık kimyasında matris izolasyonu tekniğini geliştirmiştir. Teorik kimyada, günümüzde hipervalent moleküllerin en basit modeli olarak kabul edilen üç merkez dört elektron bağını önermiştir. 1960'ların sonunda Pimentel, Mars'ın yüzeyini ve atmosferini analiz eden Mars Mariner 6 ve 7 görevleri için kızılötesi spektrometresi tasarlayan Kaliforniya Üniversitesi ekibine liderlik etmiştir.

Robert George Bergman, Amerikalı kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gábor A. Somorjai</span> Amerikalı kimyager

Gabor A. Somorjai Macar bilim insanı. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de kimya profesörü olarak çalışmaktadır ve yüzey kimyası ve katalizde, özellikle metal yüzeylerin katalitik etkileri alanında önde gelen bir araştırmacıdır. Alandaki katkılarından dolayı Somorjai, 1998 yılında Wolf Kimya Ödülü, 2002 yılında Linus Pauling Ödülü, in 2000, the National Medal of Science 2008 yılında Priestley Ödülü, 2010 yılında Temel Bilimlerde BBVA Vakfı Bilgi Sınırları Ödülü ve 2013 yılında Kimyasal Bilimlerde NAS Ödülü'nü kazanmıştır. En son Nisan 2015'te Amerikan Kimya Topluluğu'nun William H. Nichols Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Charles M. Lieber</span> Amerikalı kimyager

Charles M. Lieber Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

George Feher, Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da çalışan Amerikalı bir biyofizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Pines</span> araştırmacı

Alexander Pines, Amerikalı kimyager. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Glenn T. Seaborg Emeritus Profesörü, Şansölye Emeritus Profesörü ve Yüksek Lisans profesörü, Kaliforniya Kantitatif Biyobilimler Enstitüsü (QB3) ve Biyomühendislik Bölümü üyesidir. 1945'te doğdu, Bulawayo, Güney Rodezya büyüdü ve İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nde lisans düzeyinde matematik ve kimya okudu. 1968'de Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Pines doktorasını kimyasal fizik alanında 1972'de MIT'den aldı. Aynı yıl UC Berkeley'in fakültesine girdi.

Harden M. McConnell, Amerikalı bilim insanı. Son 50 yılın önde gelen fiziksel kimyagerlerinden biridir. Çalışmaları bugün bilim içindeki birçok alanın temelini oluşturmuştur. Ulusal Bilim Madalyası, Wolf Ödülü ve Ulusal Bilim Akademisi'ne seçilmesi de dâhil olmak üzere aldığı birçok ödülle uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">F. Albert Cotton</span> Amerikalı kimyager (1930 – 2007)

Frank Albert Cotton Amerikalı kimyager. Texas Üniversitesi'nde WT Doherty-Welch Vakfı Başkanı ve Seçkin Kimya Profesörüydü. 1600'ün üzerinde bilimsel makale yazdı. Geçiş metallerinin kimyası üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">David Julius</span> Amerikalı bilim insanı

David Julius, Amerikalı fizyolog ve bilim insanı. Kapsaisin, mentol ve sıcaklığı saptayan TRPV1 ve TRPM8 reseptörlerinin karakterizasyonu dahil, ağrı hissi ve ısının moleküler mekanizmaları üzerindeki çalışmalarıyla tanınmaktadır. San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde profesör olarak ders veren Julius, Artem Pataputyan ile birlikte "ısı ve temas reseptörlerinin keşfi" nedeniyle 2021 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.