İçeriğe atla

Adab-ı Muaşeret

Adab-ı Muaşeret
YönetmenEmre Akay
YapımcıMarsel Kalvo
Can Anamur
Zafer Çelik
SenaristEser Yazıcı
OyuncularTarık Özcan Ündüz
Salih Kalyon
Hasibe Eren
Yıldırım Öcek
Yıldız Asyalı
Ruhi Sarı
Meral Kaplan
Bora Akkaş
Çisil Oral
Tuğra Kaftancıoğlu
Eylem Şenkal
MüzikSultana
Görüntü yönetmeniFeza Çaldıran
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, Gençlik
RenkRenkli
Yapım yılı2009,  Türkiye
Çıkış tarih(ler)i15 Mayıs 2009
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Hasılat760.705 TL[1]

Adab-ı Muaşeret, 15 Mayıs 2009 tarihinde vizyona giren, yönetmenliğini Emre Akay'ın yaptığı, erkek ve kızlar arasında geçen bir gençlik lise filmidir.

Konusu

29 Şubat Lisesinde kızlar ve erkekler arasında kurulmuş iki ayrı grubun maceralarını konu almaktadır. Matematik öğretmeni olan babası Nurettin Bey'le (Salih Kalyon) birlikte okul değiştirme rutinlerinin sıklaşması Aykut'u (Tarık Ündüz) bunaltmaya başlamıştır. Bu sefer yapacakları okul ve şehir değişikliği, Aykut'un hayatında bambaşka bir kapı aralayacaktır. Zeynep (Yıldız Asyalı), kızlardan oluşan "Adab-ı Muaşeret" adlı çetenin lideridir. Adap kızlarına karşı direnen grupsa, okulun asi öğrencilerinden Eko'nun (Bora Akkaş) liderliğindeki "Mokokolar" çetesidir. Bu iki çete arasındaki ezelî rekabet, sene boyunca birbirinden eğlenceli atışmalara sebep olacaktır. Öğrencilerin kafalarına göre hareket ettikleri çivisi çıkmış bu okulu hizaya sokmak üzere yeni görevine başlayan Nurettin Bey'i zor günler beklemektedir. Fakat en büyük desteği okulun kıdemlilerinden edebiyat öğretmeni Fatma Hanım (Hasibe Eren) namıdiğer Miss Piggy'den görecektir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ a b Adab-ı Muaşeret - Sinematurk.com 2 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim; 28 Ağustos 2014.
  2. ^ Adab-ı Muaşeret beyazperde.com 3 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim; 28 Ağustos 2014.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burdur</span> Burdur ilinin merkezi olan şehir

Burdur, Burdur ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Dârülbedâyi</span> Osmanlıda tiyatro topluluğu

Dârülbedâyi ya da asıl adıyla Dârü'l-bedâyi-i Osmânî, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; hâlen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu. Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvardır. Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun gelişmesinde önemli bir değişimi sağlamıştır.

Bursa Erkek Lisesi (Mekteb-i İ'dâdî-i Mülkî, Bursa Mekteb-i Sultanisi, Bursa Lisesi, Bursa Erkek Lisesi, Bursa Anadolu Erkek Lisesi) Bursa'da 19. yüzyıl sonunda kurulan ve halen Anadolu lisesi statüsünde faaliyete devam eden eğitim kuruluşu.

Köy enstitüsü, Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3802 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde Millî Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş Erkek Lisesi</span> 1908 yılından bu yana eğitim veren orta öğretim kurumu

Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.

Dârü'l-Muallimât; 1870 yılında Osmanlı Devleti’nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, bugün İl Vilayet Konağı'nın yanında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada (bu bina 1977'de kaymakamlık binasının yapılması için Mehmet Dağdelenli tarafından yıktırılmıştır) 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile eğitime başlamıştır. İlk müdür aynı zamanda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Abdurrahman Bey'dir. 1890'da 7 senelik idadi olmuştur. Emrullah Efendi'nin Millî Eğitim Bakanlığı zamanında 29 Ekim 1910 tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar sultani (lise) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Malkara</span> Tekirdağın ilçesi

Malkara, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir. İl merkezinin yaklaşık 56 km batısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darüşşafaka</span> İstanbulda okul

Darüşşafaka, İstanbul'da kuruluşu 1863 yılına dayanan parasız, yatılı, karma öğretim kurumudur.

Trabzon Fen Lisesi, kısa bir dönem Meclis-i Mebûsan başkanlığı da yapan Darüşşafaka Lisesi kurucularından Ali Nâki Bey tarafından 1880'de Trabzon'da özel okul olarak kurulan lisedir. I. Dünya Savaşı yıllarında hastane olarak kullanılan okul, 1916-1917 yıllarında Trabzon'un Ruslar tarafından işgal edilmesiyle eğitim-öğretime ara vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

<i>Hababam Sınıfı Tatilde</i> Hababam Sınıfı serisinin dördüncü filmi (1977)

Hababam Sınıfı Tatilde; 1977 yapımı, Hababam Sınıfı film serisinin dördüncü filmi olan Türk komedi filmidir. Serinin ilk filminden beri oynayan Güdük Necmi karakterini canlandıran Halit Akçatepe'nin olmadığı ilk ve İnek Şaban karakterini canlandıran Kemal Sunal'ın da Hababam Sınıfı serisinde oynadığı son filmdir. Başrollerini Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, Ayşen Gruda ve Şener Şen'in oynadığı filmin senaryosunu Sadık Şendil yazarken, yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez yapmıştır.

Songül Aktürk ya da sahne adıyla Sultana Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

Doğa Bora Akkaş, Türk oyuncu ve şarkıcı.

<i>Öğretmen</i> (film) film

Öğretmen, başrollerini Kemal Sunal ve Selma Sonat'ın paylaştığı 1988 yapımı Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar üniversitesi

İnas Sanayi-i Nefise Mektebi, kadınlara güzel sanatlar eğitimi vermek için İstanbul'da 1914 yılında kurulan ve 1920’lerde kız-erkek ayrımının kalkmasına kadar hizmet veren okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Huban Öztoprak</span>

Huban Öztoprak, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu.

Tarık Özcan Ündüz, Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusudur.