İçeriğe atla

Ada Sahillerinde Bekliyorum

"Ada Sahillerinde Bekliyorum"
Hamiyet Yüceses şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
BesteciAnonim
"Ada Sahillerinde Bekliyorum"
"Ada Sahillerinde Bekliyorum" kapağı
Aman Doktor albümünden Candan Erçetin şarkısı
TarzTürk halk müziği,Türk Sanat Müziği
Süre4:21
Söz yazarıAnonim
BesteciAnonim
YapımcıDMC
Aman Doktor şarkı listesi
"Ada Sahillerinde Bekliyorum"
(8)

Ada Sahillerinde Bekliyorum, Hicaz makamında, sofyan ritime sahip anonim bir türküdür.

Gurbet ve aşk temalarını işler. Türkçe, Rumca ve Arapça versiyonları mevcuttur.[1]

Bazı kaynaklarda Musullu Hafız Osman Dede'nin bestelediği bir ezgi olabileceği zikredilmiş; dini bir eser iken, sözleri duygusal ve dünyevi sözlerle değiştirilip popülerlemiş eserlerinden biri olduğu öne sürülmüştür.[2]

İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Adalar Sahilinde çeşitlemesi bulunmaktadır.[3]

Çeşitlemeleri

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Suriye'de Qaduka al mayyas, Yunanistan'da ise Μάτια μου (Σαν πας στα ξένα) olarak bilinir. Girit'te Τα βάσανά μου χαίρομαι olarak bilinir.

Harici video
Νταλγκάς- Μάτια μου (Σαν πας στα ξένα)
Κώστας Καρίπης - Σαν πας στα ξένα
QADDUK AL MAYYAS ADA SAHİLLERİNDE BEKLİYORUM (ŞAM) - CD 1
Ada Sahillerinde Bekliyorum - Hamiyet Yüceses
Στέλιος Φουσταλιέρης - Τα βάσανά μου χαίρομαι
Kürtçe Goraniy Behar

Kaynakça

  1. ^ Turgay, Nesibe ÖZGÜL (29 Aralık 2017). "İKİDİLLİ TÜRKÇE / RUMCA ŞARKILARDA ORTAK KELİMELER VE GÜFTELERDE ANLAM". Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi (IBAD). 2 (2): 425-443. doi:10.21733/ibad.2159. ISSN 2536-4642. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  2. ^ Yazar, Türkan UYMAZ (20 Aralık 2022). "Musul İstanbul Bağdat Arasında Bir Müzik Köprüsü Musullu Hafız Osman". Uluslararası Sanat Tasarım ve Eğitim Dergisi. 3 (3): 18-33. ISSN 2979-9775. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  3. ^ "Adalar Sahilinde". Omarşiv. 28 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Reşat Nuri Güntekin</span> Türk roman, öykü ve oyun yazarı

Reşat Nuri Güntekin, Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır. Müfettişlik görevi ile Anadolu'da gezdiği için Anadolu insanını yakından tanımıştır. Eserlerinde Anadolu'daki yaşamı ve toplumsal sorunları ele almış; insanı insan-çevre ilişkisi içinde yansıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Efendi</span> Mustafa Kemal Atatürkün babası

Ali Rıza, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün babası.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Sarıca</span> Türk piyanist

Ayşe Gül Sarıca Diyarbekirli Türk piyanist, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet Mitingleri</span> 1919da İzmirin İşgali üzerine düzenlenen mitingler

Sultanahmet Mitingleri, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali üzerine Türk Ocağı ve Karakol Cemiyeti tarafından İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nda ilki 23 Mayıs 1919'da düzenlenen, her birine yaklaşık 150-200 bin kişinin katıldığı dört mitingdir.

Osman Nedim Tuna, Türk dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Yesari Asım Arsoy</span>

Mustafa Yesâri Âsım Arsoy, Cumhuriyet dönemi Klasik Türk müziği bestekârı, söz yazarı ve yorumcu.

<span class="mw-page-title-main">Buhûrîzâde Mustafa Itrî</span>

Buhûrîzâde Mustafa Itrî, Türk bestekâr, şair ve hattat. Bestelediği 400 civarında eser arasından günümüze sadece yirmi kadarı gelebilmiş olsa da, Klasik Türk Musikisi’nin en büyük bestekârlarından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer İzgü</span>

Muzaffer İzgü, Türk yazar ve öğretmen.

GökTürkçe, Göktürk Türkçesi, Köktürk Türkçesi veya KökTürkçe, Türkçenin bilinen ve yazılı metinleri ele geçirilebilen en eski dönemine verilen isimdir. Eski Türkçe adlı dönemin ilk kısmını oluşturur. Devamında Eski Uygur dönemi yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dursun Fakih</span> Osmanlı İmparatorluğunun ilk kadısı

Dursun Fakih, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Bey'in devrinde yaşamış bir fakihtir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Say</span> Türk yazar

Altan Ahmet Say, Türk müzik yazarı ve eleştirmeni.

Osman Turan, Türk tarih profesörü, akademisyen ve siyasetçi. Selçuklu İmparatorluğu hakkında detaylı incelemeler ve araştırmalar yapmıştır. Selçuklu üzerine yaptığı çalışmalar İslam Ansiklopedisi gibi yerlerde yayımlanmış ve uluslararası tarih camiasında tanınmasına olanak sağlamıştır.

<i>Sonsuz Ol</i> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Sonsuz Ol, Kıbrıs Türkü pop müzik sanatçısı Ziynet Sali'nin 2 Nisan 2012 tarihinde GNL Entertainment etiketiyle yayınlanan beşinci stüdyo albümüdür. Albümün tanıtımı ilk kez 23 Şubat'ta ilk single Alışkın Değiliz'in yayınlanmasıyla yapılmıştır. Ziynet Sali bu albümde Sezen Aksu, Yıldız Tilbe, Sıla ve Kenan Doğulu gibi isimlerle çalışmış, aynı zamanda albümde Ozan Doğulu, Mustafa Ceceli ve Ozan Çolakoğlu'na aranjör olarak yer vermiştir. Sali, bu albümünde Akdeniz, disko, elektronik, caz ve R&B soundlarının yer aldığını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Metin Arolat</span> Türk şarkıcı, video klip yönetmeni

Mehmet Metin Arolat, Türk şarkıcı, yönetmen, besteci, söz yazarı ve fotoğrafçıdır.

<i>Bütün Kızlar Toplandık</i>

Bütün Kızlar Toplandık; Nil Karaibrahimgil'in 2004 yılında Nil FM ismiyle yayımlanan albümünde bulunan bir şarkıdır. 2000'li yılların önemli Türkçe pop şarkıları arasında yer aldığı ifade edilmektedir. Sözleri Nil Karaibrahimgil tarafından yazılan şarkı slogan haline gelerek düğünlerde en çok tercih edilen şarkılardan birisi oldu. Özgür kadın imajı ile ilişkilendirilen Karaibrahimgil şarkılarından Bütün Kızlar Toplandık, kadının gücünü anlatır. Erkeklere karşı daha saldırgan bir dilde yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mendilimin Yeşili</span>

Mendilimin Yeşili Nuri Halil Poyraz'dan derlenen Sabâ makamındaki türküdür. Yöresi İstanbul'dur. Bu türkü TRT kayıtlarına göre 02.11.1949 tarihinde Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir. Türkçe olarak, 1953 yılında New Yorklu Ermeni şarkıcı Bogos Kirecciyan tarafından Mendilim Yeşili adlı kaydıyla geniş kitlelere yayılmış ve popüler hale getirilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Aman Doktor Kantosu olarak iki çeşitlemesi bulunmaktadır. Yayın tarihi olarak 1928 öncesi yazmaktadır. Gıda-yı Ruh ve Müntehabat adlı yayında yayınlanmıştır.

Fikrimin İnce Gülü, İsmail Hakkı Bey'in kürdî makam ve semai formdaki Klasik Türk müziği şarkısı. Eserin makamının acemkürdî veya muhayyerkürdi olduğuna dair kaynaklarda ayrılık bulunmaktadır. Üç müzikal cümleden oluşan ve sözleri aşk duygusunu anlatan şarkının adı, daha sonra Türk edebiyatında da kullanılmış ve şarkı, edebi eserlerde anılmıştır.