İçeriğe atla

AdStar

AdStar
TipÖzel
EndüstriVeri depolama
ArdılIBM Depolama Sistemleri Birimi
Kuruluş1992
Feshedilme1995
Genel merkezi
Önemli kişilerEd Zschau, CEO
Öz sermayeIBM

AdStar (Advanced Storage and Retrieval (TürkçeGelişmiş Depolama ve Kurtarma) kısaltması), IBM'e bağlı olan ve firmanın tüm depolama ürünlerinden sorumlu olan bir alt kuruluştu.

Tarihçe

1992'de IBM 8 ülkedeki toplam 11 tane olan depolama birimini bu kuruluş altında topladı.[1] Kurulduğu zaman AdStar dünyanın en büyük veri depolama şirketi oldu. Şirket, 6.11 milyar dolar hasılat elde ediyordu ve bunun 500 milyonunu müşterilere satılan ürünler (OÜÜ satışı) oluşturuyordu ve vergilerin ardından 440 milyon gelir elde ediyordu.[2]

Firmanın daha fazla kar elde etmesi için IBM firmayı bağımsızlaştırdı ve başına IBM çalışanı olmayan Ed Zschau'yu getirdi.[2]

Zschau AdStar'ı 1995'te bıraktı ve görevini bir IBM çalışanı olan Jim Vanderslice'a devretti.[3] Ardından AdStar parçalandı ve IBM'e Depolama Sistemleri Birimi olarak geri entegre edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Rochester chronology". IBM Archives. International Business Machines Corporation. 2003. 5 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Fisher, Lawrence M. (24 Nisan 1993). "I.B.M. Gives AdStar Storage Unit More Autonomy". The New York Times. s. A39. 9 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  3. ^ Abate, Tom (1 Ekim 1995). "Some Big Blue attitude". San Francisco Chronicle. Hearst Newspapers. 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla</span>

Mozilla, 1998 yılında Netscape çalışanları tarafından kurulan bir özgür yazılım topluluğudur. Mozilla topluluğu; Mozilla ürünlerini kullanma, geliştirme, yayma ve destekleme yollarıyla özgür yazılımların ve açık standartların kullanımını teşvik eder. Topluluk, örgütsel olarak Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Şirketi tarafından desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Hewlett-Packard</span> amerika merkezli teknoloji şirketi

Hewlett-Packard Company ya da kısaca HP, merkezi ABD'de Palo Alto, Kaliforniya'da bulunan çok büyük bir uluslararası şirkettir. Bilgi işlem, baskı sistemleri ve sayısal görüntüleme donanımları üreticisidir. Ayrıca yazılım ve hizmet sağlayıcısıdır. Şirket dünya çapında hükûmet, sağlık ve eğitim sektörlerindeki müşteriler dahil tüketiciler, küçük ve büyük işletmeler için geniş teknoloji ürünlerle beraber çeşitli yazılım ve bilişim teknolojisi hizmetleri sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

Oracle Corporation, merkezi Austin, Teksas'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu bilgisayar teknolojisi şirketidir. Microsoft'un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000'i aşkın çalışanı, 380.000'den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dell</span>

Dell, Teksas (ABD) merkezli, Lenovo ve HP'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü kişisel bilgisayar üreticisidir. Aynı zamanda sunucu ve diğer ağ birleşenleri, veri depolama donanımı, yazılım ve KDA (PDA) gibi yan bileşenler üreten firma, dünya genelinde 133.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır. 1984 yılında Michael Dell tarafından kurulan şirket, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Binghamton, New York</span>

Binghamton, Amerika Birleşik Devletleri, New York eyaletinde Pensilvanya sınırına yakın, Susquehanna ve Chenango nehirlerinin yatağı olan vadide kurulmuş bir şehirdir. Triple Cities olarak bilinen, Binghamton, Endicott ve Johnson City'den oluşan üçlü şehirlerin oluşturduğu metropoliten alanın da merkezidir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 47.376'dır.

Petrol Ofisi A.Ş., Vitol Group'un sahibi olduğu, petrol ve petrol ürünleri üzerine Türkiye'de ticari faaliyet gösteren anonim şirket.

Karsan, 1966 yılında 269 yatırımcı tarafından kurulan ve 1998 yılından itibaren İnan Kıraç yönetiminde hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan Akçalar, Nilüfer, Bursa merkezli otomotiv şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Enerji depolama</span>

Enerji depolama işlemi bir cihaz veya depolama ortamı içerisinde enerjinin kimyasal, elektriksel veya ısıl gibi farklı formlarda saklanmasıdır. Isıl enerji depolama enerjinin sürekliliğini sağlamak amacıyla sıcak su temininde, soğutma sistemlerinde ve güç üretim tesislerinde kullanılmaktadır. Isıl enerji depolama yöntemleri üçe ayrılmaktadır; termokimyasal, duyulur ısı ve gizli ısı. Duyulur ısıl enerji depolama, depolama ortamının sıcaklığının değiştirilmesiyle sağlanmaktadır. Duyulur ısıl enerji depolamaya verilebilecek en basit örnek bir tank içerisinde ısınan sıcak suyun gece kullanılmasıdır. Tank içerisinde depolanacak toplam ısı enerjisi aşağıdaki eşitlik yardımıyla hesaplanabilir,

MSN TV, Microsoft'un iletişim programı olan Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine kurulmuş bir sistemdir. Hem televizyonda görüntü için kullanılan ince bir istemcinin adıydı ve onu destekleyen çevrimiçi hizmet idi. Ürün ve hizmet, Microsoft Corporation tarafından satın alınmış ve MSN'e WebTV Networks, Inc. tarafından geliştirilmiştir. 1990'ların ortalarında geliştirilen çoğu ince istemci, şirket intranetleri için disksiz iş istasyonları olarak konumlandırılmışken WebTV, web erişimi için bir tüketici cihazı olarak konumlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas J. Watson</span> Amerikalı iş insanı (1874 – 1956)

Thomas John Watson, Sr., IBM'in kurucusu ve ilk CEO'su. 1914-1956 yılları arasında firmasının dünya devi oluşuna yön vermiştir. Watson IBM'de uyguladığı yönetim tarzı ve firma kültürünü önceden altında çalıştığı NCR'daki John Henry Patterson'dan aldığı eğitimle geliştirmiştir. Firmayı başlıca delikli kart çizelgeleme makineleri olmak üzere birçok bilişim ürünü satan etkili bir perakende zincirine dönüştürmüştür. Kendi emeğiyle sanayici olan Watson, 1956'da öldüğünde dünyanın en zengin insanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Copco</span>

Atlas Copco, merkezi İsveç'te olan, 1873 yılında kurulmuş bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Lenovo</span> Çin merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Lenovo, Çin merkezli uluslararası bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi. Tüketici elektroniği, kişisel bilgisayarlar ve ilgili hizmetler tasarlama, üretme ve pazarlama konusunda uzmanlaşmış bir Çinli çok uluslu teknoloji şirketidir. Şirket tarafından üretilen ürünler arasında masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, iş istasyonları, sunucular, süper bilgisayarlar, elektronik veri kayıt ortamı cihazları, BT yönetim yazılımları ve Smart TV'ler yer almaktadır. En iyi bilinen markaları arasında IBM'in ThinkPad laptop iş kolu, IdeaPad, Lenovo Yoga ve Lenovo Legion tüketici dizüstü bilgisayar serileri, IdeaCentre ve ThinkCentre masaüstü bilgisayar serileri yer alır. Ocak 2021 itibarıyla Lenovo, birim satışlara göre dünyanın en büyük kişisel bilgisayar satıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Storage area network</span>

Storage area network (SAN), Türkçe literatüründeki adı ile Depolama alan ağı; büyük ağ kullanıcılarına hizmet vermek üzere veritabanı sunucuları ile birlikte farklı tipteki veri depolama cihazlarını birbirine bağlayan ve bu cihazlar arasında veri alışverişine olanak veren özel amaçlı, yüksek hızlı bir ağdır. Bir depolama alan ağı, yönetim katmanına fiziksel bağlantılar sağlayan ve aynı zamanda bilgisayar sistemlerini, depo birimlerini ve bu birimlerin aralarındaki bağlantıları düzenleyen bir iletişim altyapısından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OpenStack</span>

OpenStack, Rackspace Cloud ve NASA tarafından geliştirilen, bulut bilişim alt yapısı olarak kullanılan bir açık kaynak platformu.

Google Cloud, Google firmasının Google arama motoru ve Youtube gibi sitelerin de kullandığı sunucu altyapı hizmetlerini son kullanıcıya sunduğu bir bulut bilgi platformudur.

<span class="mw-page-title-main">Compaq</span>

Compaq, ABD merkezli bir bilgisayar donanımı ve yazılımı şirketiydi. Compaq, IBM PC ile uyumlu ilk bilgisayarı üretti. 1990'lı yıllarda en büyük bilgisayar tedarikçisi haline geldi. 2002'de HP tarafından 25 milyar ABD doları karşılığında satın alındı. HP'nin satın almasıyla beraber düşük kaliteli ürünler bu markayla üretildi. 2013'te ise Compaq markası tamamen kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">SUSE</span>

SUSE Almanya merkezli, çok uluslu, açık kaynak yazılım geliştiren ve bunların dağıtımını üstlenen bir şirket. 1992 yılında kurulan şirket, ticari olarak Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştiren ilk şirkettir. SUSE Linux Enterprise'ın geliştiricisi ve openSUSE Linux dağıtımını geliştiren topluluk destekli openSUSE Projesinin ana destekçisidir. OpenSUSE Tumbleweed, kararlılık odaklı ''Leap'' sürümüne; Leap sürümü ise SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop gibi ticari ürünlere taban oluşturur ve bu dağıtımlar için bir test ortamı olarak görev yapar.

Garmin Ltd., genel merkezi Olathe, Kansas'ta bulunan Lenexa, Kansas'ta Gary Burrell ve Min Kao tarafından 1989 yılında kurulan çok uluslu bir Amerikan teknoloji şirketidir. 2010 yılından bu yana, şirketin ana merkezi İsviçre'nin Schaffhausen şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IBM depolama</span>

IBM'in depolama ürün portfolyosu disket, flaş disk, teyp, NAS gibi ürünleri içerir. IBM'in depolama teknolojilerindeki yaklaşımı veri yönetimine odaklanmaktır.