İçeriğe atla

AdGuard

AdGuard
İlk yayınlanma1 Haziran 2009
Güncel sürüm7.5 / 20 Ağustos 2020 (4 yıl önce) (2020-08-20)
İşletim sistemiMicrosoft Windows, Linux, macOS, iOS, Android
Erişilebilirlik28 dil
TürTarayıcı eklentisi, sunucu, yardımcı yazılım
LisansAçık kaynak kodlu, shareware
Resmî sitesiadguard.com
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

AdGuard, açık kaynak kodlu reklam engelleme[1] ve kişisel bilgilerin gizliliğini koruma yazılımıdır.[2][3] Microsoft Windows, Linux, macOS, iOS ve Android işletim sistemlerinde çalışan yazılım, reklamlara ek olarak pop-up reklam ve malware benzeri zararlı yazılımları da engeller.[4] 2018 yılında 5 milyondan fazla kişinin yazılımı kullandığı rapor edilmiştir.[5] Şirketin merkezi 2017'de Kıbrıs'a taşınmıştır ama geliştiricilerin çoğu halen daha Moskova'dadır.[6]

Kaynakça

  1. ^ Craig E. Wills, Doruk C. Uzunoglu "What Ad Blockers Are (and Are Not) Doing" 10 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2016 Fourth IEEE Workshop on Hot Topics in Web Systems and Technologies (HotWeb), IEEE.org, December 19, 2016
  2. ^ Nikolaos Tsalis, Alexios Mylonas, Dimitris Gritzalis "An Intensive Analysis of Security and Privacy Browser Add-Ons" 27 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Risks and Security of Internet and Systems. CRiSIS 2015. Lecture Notes in Computer Science, vol 9572. Springer, Cham, April 2, 2016
  3. ^ Sanchez-Rola I., Santos I."Knockin’ on Trackers’ Door: Large-Scale Automatic Analysis of Web Tracking" 22 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Detection of Intrusions and Malware, and Vulnerability Assessment. DIMVA 2018. Lecture Notes in Computer Science, vol 10885. Springer, Cham, June 8, 2018
  4. ^ Andrew Orr "AdGuard Pro is Being Discontinued due to App Store Policy" 21 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., MacObserver.com, July 23, 2018
  5. ^ Sharmila Nair "AdGuard attacked, resets passwords of all accounts" 22 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Star Online, September 21, 2018
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

Alonzo Church, matematiksel mantığa ve teorik bilgisayar biliminin temellerine büyük katkılarda bulunan Amerikalı bir matematikçi ve mantıkçıydı. En çok, Entscheidungsproblem, Frege-Church ontolojisi ve Church-Rosser teoreminin çözülemezliğini kanıtlayan lambda kalkülüs, Church-Turing tezi ile tanınır. Ayrıca dil felsefesi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel geometri</span>

Diferansiyel geometri türevin tanımlı olduğu Riemann manifoldlarının özellikleriyle uğraşan matematiğin bir alt disiplinidir. Başka bir deyişle, bu manifoldlar üzerindeki metrik kavramlarla uğraşır. Eğrilik, eğriler için burulma ve yüzeyler için değişik eğrilikler, araştırılan özellikler arasındadır.

Avira Operations GmbH & Co. KG çok uluslu ama aynı zamanda bir ailenin sahip olduğu,OPSWAT’a göre küresel pazar payı %9.6 olan ve 100 milyondan fazla müşterisi bulunan bir Alman antivirüs yazılım şirketidir. Avira dünya çapında altıncı büyük antivirüs satıcısı olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Selten</span> Alman ekonomist (1930-2016)

Reinhard Selten, Nobel ödüllü Alman ekonomist.

Gerçek zaman sistemleri, yazılım ve donanım sistemlerinin zaman kısıtlamaları altında bir etkiye tepki verebilmesi için tasarlanan sistemlerdir. Hızla ilgili değildir.

<span class="mw-page-title-main">Saldırı tespit sistemleri</span>

Saldırı Tespit Sistemleri (STS) (İngilizce: Intrusion Detection Systems (IDS)), ağlara veya sistemlere karşı yapılan kötü niyetli aktiviteleri ya da politika ihlallerini izlemeye yarayan cihaz ya da yazılımlardır. Tespit edilen herhangi bir aktivite veya ihlal, ya bir yöneticiye bildirilir ya da bir güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) sistemi kullanılarak merkezi olarak toplanır. SIEM sistemi, çeşitli kaynaklardan gelen çıktıları birleştirir ve kötü niyetli alarmı yanlış alarmlardan ayırmak için alarm filtreleme teknikleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Multics</span>

Multics eskiden kullanılmış aynı anda birkaç işlem yapabilen (time-sharing) işletim sistemi idi. Proje 1964 yılında Cambridge, Massachusetts'de başlamıştır. Son çalışan işletim sistemi ise 30 Ekim 2000'de Kanada Ulusal Savunma Departmanı'nda kullanılmış ve daha sonra kapatılmıştır.

Zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım veya malware, bilgisayar ve mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır. 1990 yılında Yisrael Radai tarafından malware ismi konulmadan önce, bu tür yazılımlara bilgisayar virüsü adı veriliyordu. Kötü amaçlı yazılımların ilk türü, parazit (asalak) yazılım parçalarını yürütülebilir, çalışan içeriklere eklemekle ilgileniyordu. Bu yazılım parçaları, mevcut çalışan uygulamayı, sistem üstünde çalışan programları ve hatta bilgisayar sistemlerinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynayan önyükleme (boot) kodlarını etkileyen makine kodları olabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların gereksinimlerine karşı bir davranış sergiler ve sistemin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun yüzünden istemsiz, rastgele bir şekilde verecek yazılım parçaları içermez.

<span class="mw-page-title-main">1983 video oyunu krizi</span>

1983 video oyunu krizi, 1983-1985 yılları arasında özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde video oyunu endüstrisinde yaşanan büyük çapta bir durgunluktu. Kriz, video oyunu konsolları ve mevcut oyunların sayısındaki pazarın doygunluğu ve video oyunu konsolu oyunlarına ev bilgisayarların lehine ilgi duyulması gibi çeşitli faktörlerle ilişkilendirildi. 1983'te gelirler yaklaşık 3,2 milyar dolar iken 1985'te 100 milyon dolar olmak üzere %97 oranda düştü. Kriz, Kuzey Amerika'daki ikinci nesil konsol video oyunlarının geriye dönük olarak düşünüldüğü bir anda sona eren ciddi bir olaydı.

Duqu, 1 Eylül 2011'de keşfedilen ve Stuxnet solucanı ile ilgili olduğu ve Unit 8200 tarafından yaratıldığı düşünülen bir bilgisayar virüsüdür. Macaristan'daki Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Kriptografi ve Sistem Güvenliği Laboratuvarı tehdidi keşfetti, analiz etti ve Duqu tehdidini tanımlayan 60 sayfalık bir rapor yazdı. Duqu, adını yarattığı dosyaların isimlerine verdiği "~DQ" ön ekinden almıştır.

Siber-fiziksel sistemler (SFS), fiziksel bir mekanizmanın bilgisayar tabanlı algoritmalar tarafından kontrol edildiği veya izlendiği sistemlerdir. Siber-fiziksel sistemlerde, fiziksel ve yazılım bileşenleri derinlemesine iç içe geçmiştir, farklı mekansal ve zamansal ölçeklerde çalışabilir, çoklu ve farklı davranışsal modaliteler sergileyebilir ve bağlamla değişen şekillerde birbirleriyle etkileşime girebilir. SFS örnekleri arasında akıllı şebeke, otonom otomobil sistemleri, tıbbi izleme, endüstriyel kontrol sistemleri, robotik sistemler ve otomatik pilot aviyonik projeleri sayılabilir.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

Nesne tespiti bilgisayarla görü ve görüntü işleme ile ilgili bilgisayar teknolojisi

Nesne tespiti, dijital görüntülerde ve videolarda belirli bir sınıftaki anlamsal nesnelerin örneklerini algılamakla ilgilenen, bilgisayarla görme ve görüntü işleme ile ilgili bir bilgisayar teknolojisidir. Nesne tespiti, bilgisayarla görme ve görüntü işlemeden farklı olarak algılanan nesnenin görüntü üzerinde koordinatlarının bulunmasını içerir. Bulunan koordinatlar ile nesnenin bir çerçeve ile içine alınacağı alan da tespit edilmiş olur. Nesne tespiti, gerçek zamanlı (anlık) ve gerçek zamanlı olmayan olarak ikiye ayrılır. Üzerinde iyi araştırma yapılmış alanlar yüz tespiti, yaya tespiti ve araç tespitidir. Nesne tespiti, görüntü alma ve video gözetimi dahil olmak üzere bilgisayarla görmenin birçok alanında uygulamaya sahiptir.

Bir hibrit sistem, hem sürekli hem de ayrık dinamik davranış sergileyen dinamik bir sistemdir. Başka bir değişle hem akabilen hem de zıplayabilen bir sistemtir. Genellikle, "hibrit dinamik sistem" terimi, sinir ağlarını ve bulanık mantığı veya elektrikli ve mekanik aktarma organlarını birleştirenler gibi hibrit sistemleri ayırt etmek için kullanılmaktadır. Bir hibrit sistem, yapısı içinde daha geniş bir sistem sınıfını kapsama avantajına sahiptir. Ayrıca dinamik olduların modellenmesinde daha fazla esneklik sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">XTEA</span>

XTEA, kriptografide TEA'daki eksikleri tamamlamak için oluşturulmuş bir blok şifredir. XTEA tasarımcıları, Cambridge Bilgisayar Laboratuvarı'ndan David Wheeler ve Roger Needham’dır. Bu tasarıma ait algoritma, Needham ve Wheeler tarafından 1997 yılında herhangi bir patente sahip olmadığından teknik olarak bir raporda sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Parrot OS</span>

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

Malwarebytes, Microsoft Windows, macOS, ChromeOS, Android ve iOS için kötü amaçlı yazılımları bulup kaldıran bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımıdır. Malwarebytes Corporation tarafından üretilen yazılım ilk olarak Ocak 2006'da piyasaya sürülmüştür. Manuel olarak başlatıldığında kötü amaçlı yazılımları tarayan ve kaldıran ücretsiz bir sürümü ve ek olarak zamanlanmış taramalar, gerçek zamanlı koruma ve flash bellek tarayıcı sağlayan ücretli bir sürümü mevcuttur.

OpenVPN, yönlendirilmiş veya köprülenmiş konfigürasyonlarda ve uzaktan erişim tesislerinde güvenli noktadan noktaya veya siteden siteye bağlantılar oluşturmak için teknikler uygulayan bir sanal özel ağ (VPN) sistemidir. Hem istemci hem de sunucu uygulaması olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">JabRef</span> kaynak yönetim yazılımı

JabRef, açık kaynak, platformlar arası bir alıntı ve referans yönetim yazılımıdır. Bibliyografik bilgileri toplamak, düzenlemek ve aramak için kullanılır.