İçeriğe atla

Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica

Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica
Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica
EditörTOTDER
SıklıkHer iki ayda bir
İlk sayı1962
ÜlkeTürkiye
Dilİngilizce
Websitehttp://www.aott.org.tr
ISSN1017-995X

Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica, 1962'den beri Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği'nin (TOTDER) resmi yayın organıdır. Dergi kendi alanında dünyadaki en saygın ve en uzun süreli Türkçe hakemli yayın olma özelliğine sahiptir. Ortopedi ve travmatoloji alanında tanı, tedavi, Koruyucu Hekimlik methodları ve ortopedi ve travmatoloji alanında Temel Bilimler çalışmalarını içermektedir. Dergide batıdaki benzerlerinden farklı olarak, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da daha sık görülen ortopedik problemler de yer almaktadır. AOTT, özellikle Türkçe konuşan orta asya ülkelerindeki, bu dergiye hâlen ulaşamayan çok sayıdaki meslektaşların ve batı ülkelerinde daha nadir olarak rastlanılan bazı tablolar konusunda araştırma yapanların ilgisini çekmeyi hedeflemektedir.

Tarihçe

Derginin ilk sayısı 1962 yılında, sonraki 2 sayı ise birer yıl arayla yayınlanmıştır. 1972 yılına kadar yılda 1-2 kere ve düzensiz aralıklarla çıkan derginin görünümü bu yıl değiştirilmiş yılda 4 sayı basılmaya başlanmıştır. 1974 yılından itibaren düzenli olarak ve hiç aksamadan yayınlanmıştır. 1982 yılında boyutları şimdiki seviyesine çıkarılmış, 1988 yılından itibaren de yılda 5 sayı olarak çıkmaya başlamıştır. 1985 yılında editörler derginin künyesine yazılmaya başlanmış, 1991 yılından itibaren de hakem incelemesinden geçen yazılar basılmaya başlanmıştır. 1995 yılına kadar 2 kere Index Medicus'a girebilmek için başvuruda bulunan dergi ne yazık ki kabul edilmemiştir. 2000 yılından itibaren derginin hem içeriğinde hem de teknik özelliklerinde birçok değişiklik yapılmıştır. inceleme yazılarının oranı düşürülmüş, İngilizce özet profesyonel çevirmenler tarafından düzeltilmeye, layout yeni bir firma tarafından hazırlanmaya başlanmıştır. 2001 yılından itibaren internet üzerinden ulaşılabilen bir web sayfası hizmete girmiştir. Dergi 2009 yılından itibaren yılda 6 sayı olarak ve 2010 yılından itibaren de İngilizce olarak yayımlanmaya başlanmıştır. Hâlen dergi Türkiye'nin en saygın ortopedi konulu dergisi olma özelliğini korumaktadır.

Dergi yılda 6 sayı yayınlanmaktadır:

  • Sayı 1: Ocak-Şubat
  • Sayı 2: Mart, Nisan
  • Sayı 3: Mayıs, Haziran
  • Sayı 4: Temmuz, Ağustos
  • Sayı 4: Eylül, Ekim
  • Sayı 5: Kasım, Aralık

Dergi asitsiz kağıda ve 1500 adet basılmaktadır.

Dergi, özellikle yabancı dil problemi nedeniyle, oldukça kaliteli makalelerini ve yeni fikirlerini yurtdışındaki dergilerde yayınlamakta güçlük çekenler için seslerini duyurabilecekleri bir ortam hazırlamaktadır. Bu makaleler bazen ilk defa denenen teknikler olabildiği gibi, bazen de neredeyse yalnızca bizim coğrafi bölgemizde veya sosyokültürel ortamımızda karşılaşılan problemler ile ilgili olabilmektedir. Örneğin tüberkülozun endemik olarak bulunduğu ve tedavisi konusunda bilinçli değerlendirmelerin yapılıp sonuçlarının yayınlandığı çok az sayıdaki ülkeden birisi Türkiye'dir. Gelişimsel kalça çıkığının geç sekelleri de hâlen Türkiye için bir sorun oluşturmakta ve bu hastalığın tedavisinde farklı teknikler denenmektedir. Bu nedenlerle, derginin içeriğinin tüm dünyadaki meslektaşlarımız için de önemli ve ilginç olduğuna inanmaktayız.

Makalelerin içeriği yanında kalitesinin de dünya standartlarında olduğuna inanmaktayız. Bu amaçla, editörler kurulu makaleleri değerlendirirken basitçe red veya kabul etmek yanında nasıl düzeltilebileceği konusunda da öneriler getirmektedir. Gereğinde makaleler birkaç kere yazara gönderilmekte, hatta tekrar yazılması dahi beklenebilmektedir. Bu yaklaşımın amacı dergimizde yüksek standartlara ulaşmak olduğu kadar meslektaşlarımıza makale hazırlama konusunda deneyim kazandırmaktır. Index Medicus'a giren dergilerde Türkiye'den gelen yayın sayısındaki son yıllarda görülen hızlı artış Türk hekimlerinin bu alanda gösterdiği aşamanın bir işareti olarak kabul edilebilir.

Derginin her sayısında 7-9 orijinal makale, 3-4 edeneysel çalışma, 2-3 vaka sunumu ve derleme yayınlanmaktadır. Derlemeler konu üzerinde yeterliliği yaygın olarak kabul edilmiş, bu konuda çok sayıda yayını bulunan bir meslektaşlarımıza davet üzerine yazdırılmaktadır.

Editöryal süreç

Editörler kurulu konularında Türkiye çapında tanınmış, deneyimli ortopedistlerden ve yoğun bilimsel çalışmaları olan genç hekimlerden oluşmaktadır. Ayrıca istatistik konusunda uzman bir danışman da bulunmaktadır.

Makaleler editörün adına, dergi sekreterliğine gönderilir. Makale ulaştıktan sonra bunu bildiren bir mektup yazara postalanır. Ardından makalenin yazarlara bilgi sayfasında belirtilen teknik koşullara uygunluğu bir teknik kurul üyesi tarafından incelenir. Örneğin derleme türü olan bir makale editöryal kurula gönderilmeden elenir. Teknik kurul tarafından onaylanan makale yine aynı kurul tarafından belirlenen editörlere posta yoluyla gönderilir. Editör seçimi editörlerin ilgi alanlarına ve o anda editörün elinde bulunan makale sayısına göre yapılır. Yazarlar ile aynı kurumdaki editörlere makale gönderilmez.

Editörlerin sonuçları kabul, red, majör revizyon ve minör revizyon şeklinde olabilir. Editörler sonuçlarını gerekçeli olarak bildirirler. İki editör de kabul etmiş veya reddetmiş ise sonuç baş editörün onayıyla kesinleşir. Yazar sonuçtan mektup ile haberdar edilir. Editörlerden biri kabul, diğeri red yanıtı vermiş ise makale baş editör tarafından bir kere daha değerlendirilir. Revizyon önerilen makaleler yazarlarına revizyon istekleri ayrıntılı olarak açıklanarak geri gönderilir. Yazardan geri gelen düzeltilmiş makaleler tekrar editöre danışılır ve kesin sonuç alınır. Editörler gerek gördükleri takdirde makale istatistik uzmanımız tarafından da bir kere daha değerlendirilir. Ayrıca editörlerimiz gerek gördükleri takdirde kendi kurumlarındaki temel bilimler alanındaki meslektaşlarından yorum almaktadırlar.

Son 3 yılda yapılan yazışmaların birer kopyaları arşivimizde hâlen saklanmaktadır. Editörler kurulu yılda en az bir kere bir araya gelmektedir. Bu toplantı öncesinde editörler performansları konusunda yazılı olarak bilgilendirilmekte, toplantı sırasında ise tüm editörlerin sonuçları, isim belirtilmeden sunulmaktadır. Her yıl kuruldan 1-2 editör ayrılmakta, 3-4 editör eklenmektedir. Editör seçimi mevcut editörler tarafından yapılan önerilere göre ve eksiğimiz olan alanlar dikkate alınarak yapılmaktadır.

Yayın süreci

Yayınlanmak üzere kabul edilen makaleler profesyonel bir kuruma gönderilir. Makalelerin hangi sayıda ve hangi sırayla basılacağı teknik kurul tarafından belirlenir. Yayıncı makalenin içeriğinde değişiklik yapmadan dilinde düzeltme yapma hakkına sahiptir. Kaynakların doğruluğu titizlikle incelenir, gereğinde indeksleme sistemlerinde bulunamayan kaynakların birer kopyaları yazarlardan istenir. En son olarak yayıncı Medical Subject Headings MeSh sistemine uygun olarak 5-6 adet anahtar kelimeyi belirleyerek makalenin son halini (galley proof) ilgili yazara gönderir. Yazar gerekli gördüğü düzeltmeleri yaptıktan sonra imzalayarak geri gönderir.

Yayıncı ayrıca şekillerin kalitesinden sorumludur. Gereğinde şekillerin tekrar çizilmesini talep edebilir. Ayrıca, orijinal olmayan şekillerin telif haklarının kontrolünü de üstlenmiştir. Telif hakkı olmayan şekillerin yeniden çizilmesini sağlar.

Derginin dağıtımı ve finansmanı

Dergi abonelik sistemiyle dağıtılmaktadır. Dağıtım posta yoluyla yapılmaktadır. Yaklaşık 300 adet ücretsiz kopya eğitim kurumu kütüphanelerine gönderilmektedir. Derginin hazırlanması, basımı ve dağıtım masrafları abonelik ücretlerinden ve reklam gelirlerinden karşılanmaktadır. İhtiyaç duyulduğunda Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği dergiye maddi destek sağlamaktadır. Bunun dışında bugüne kadar hiçbir kurum veya kişiden maddi destek alınmamıştır.

Hedef kitle

Dergi hâlen Türkiye'nin en önemli ortopedi konulu yayın organıdır. Özellikle eğitimdeki genç hekimler ve eğitim kurumlarının kadroları dergiyi ilgi ile takip etmektedir. Ayrıca, gelişmeleri takip etmek isteyen özel sektördeki uzmanlar da aboneler arasında önemli bir oranda yer almaktadır. Türkçe konuşan diğer orta asya ülkelerinden de aboneler bulunmaktadır. Zaman zaman bu ülkelerden de makale başvuruları olmaktadır.

Web sitesi

2001 yılında derginin web sayfası hizmete girmiştir. Web sayfasındaki arama motorları ile özet ve başlık içinde yer alan kelimelere göre, yazarlara göre ve ayrıca 2000 yılından itibaren Medical_Subject_Headings MeSh sistemi ne göre belirlenen anahtar kelimelere göre tarama yapılabilmektedir. Web sitesinde yeni ve farklı bir uygulama olarak bir tartışma ortamı hazırlanmıştır. Okuyucular makaleler hakkında yorumlarını yazılı olarak gönderebilecek ve yanıtları ile birlikte takiplerini yapabilecektir.

Gelecek hedefleri

Genç üyelerden oluşan teknik kurul derginin gelecekte daha fazla tanınması ve okunabilmesi için fikir üretme görevini üstlenmiştir. 5 yıldır yoğun olarak derginin içeriğinin kalitesi üzerinde çalıştıktan sonra hâlen web sitesinin geliştirilmesi konusunda çalışmaktadır. Kısa süre içinde özellikle orta asya ve orta doğu ülkelerinde derginin tanıtımını yoğunlaştırmayı amaçlanmaktadır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

Yönetim Bilimleri Dergisi (YBD), iktisadi ve idari bilimler alanında yayın yapan uluslararası akademik ve hakemli dergidir. 17 yıldır yayımlanmaktadır.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

Rolling Stone, popüler kültüre odaklanan aylık Amerikan dergisi. 1967'de Jann Wenner ve müzik eleştirmeni Ralph J. Gleason tarafından San Francisco'da kuruldu. İlk dönemlerinde rock müzik yazıları ve Hunter S. Thompson'ın politika yazılarıyla dikkat çekti. 1990'lı yıllarda daha genç bir okur kitlesine hitap etmek amacıyla odak noktasını televizyon programlarına, sinema oyuncularına ve popüler müziğe kaydırdı. Daha sonra yeniden geleneksel tarzına dönerek müzik, eğlence ve politika ekseninde içerik üretmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Rıdvan Ege</span> Türk hekim

Rıdvan Ege, Türk akademisyen, genel cerrahi, ortopedi, çocuk cerrahisi, travmatoloji, el cerrahisi uzmanı. Kurulmasına öncülük ettiği Ufuk Üniversitesi mütevelli heyet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Akran denetimi</span> Çalışmanın, çalışmayı üretenlerle benzer yetkinliklere sahip bir veya daha fazla kişi tarafından değerlendirilmesi

Akran denetimi ya da hakem denetimi, bir yazarın akademik çalışmasını aynı alanda uzman olan kişilerin incelemesine sunma sürecidir. Akran denetimi olabilmesi için belli bir alanda ki bu çoğu zaman dar bir alandır, tarafsız denetim yapabilecek bir uzmanlar topluluğunun varlığı gerekir. Eğer konu yeterince dar bir sahaya ait değilse veya sahalar arası (interdisipliner) ise, denetimin tarafsızlığını sağlamak zor olabilir. Ayrıca bir fikrin önemi her zaman takdir edilemeyebilir. Akademik kalite için vazgeçilmez sayılsa da, akran denetimi, etkisiz ve yavaş olabilmesi nedeniyle eleştirilmiştir.

The Hollywood Reporter, piyasada önceleri günlük finans dergisi olarak yer almış ve 2010 yılından bu yana eğlence endüstrisi için çıkmakta olan dergi. Haftada bir yayımlanan derginin işletme hakları Prometheus Global Media'ya aittir.

PLOS Genetics, PLOS tarafından aylık olarak yayınlanan akran denetimli bir açık erişim dergisidir. 7 PLOS dergisinin içinde, "toplum dergisi" olan dört dergiden biridir ve biyolojinin tüm alanlarından orijinal katkılar yayınlayarak genetik ve genomiğin tüm genişliğini ve interdisipliner doğasını göstermeyi amaçlamaktadır. PLOS Genetics 2005'te Wayne N. Frankel tarafından bulunmuştur ve bugünlerde sorumlu müdürler Gregory S. Barsh and Gregory P. Copenhaver'ın liderliğindeki uluslararası bir komite tarafından yönetilmektedir. PLOS Genetikteki tüm içerik Creative Commons Attribution lisansı altında yayınlanmaktadır, bu da içeriğin, orijinal yazarlar ve kaynaklar alıntılanarak ücretsiz olarak dağıtılabilmesini ve kullanılabilmesini sağlamaktadır.

Scholarpedia; İngilizce dilinde, çevrimiçi, genellikle nitelikli bir içeriğe sahip olmayı amaçlayan açık erişimli çevrimiçi akademik dergileri içeren wiki-tabanlı bir ansiklopedidir. 

<span class="mw-page-title-main">Encyclopedia of Earth</span>

Encyclopedia of Earth(EoE) dünyanın doğal ortamları ve bunların toplumla olan etkileşimleri hakkında elektronik bir referanstır. Bu ansiklopedi işbirliği içinde çalışan ve birbirlerinin çalışmalarını inceleyebilen bilim insanları, uzmanlar, eğitmenler tarafından yazılan makalelerin ücretsizce ve tamamen araştırılabilir bir şekilde bir araya getirilmesi olarak tanımlanmıştır. Makaleler teknik olmayan bir dille yazılmıştır ve böylece öğrencilere, eğitmenlere, bilim adamlarına ve uzmanlara olduğu kadar halkında kullanımına uygun olması hedeflenmiştir. Yazarlara, editörlere ve kopya editörlerine bile makalelerde biyografik sayfalarda linklerle atfedilmiştir.

Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji, Türkiye'de haftalık yayımlanmış bir bilim haberleri ve kültür dergisidir. 1987 yılında, Cumhuriyet gazetesinin köşe yazarı Orhan Bursalı’nın yayın yönetmenliğinde Cumhuriyet Bilim Teknik adı altında, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim manevi mirasım ilim ve akıldır” sözünün ışığında gazetenin ücretsiz eki olarak Cumartesi günleri yayınlanmaya başlamış, 2006 yılında Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji adını almıştır. Yaklaşık 29 yıl kesintisiz hayatını sürdüren derginin, 1501. sayısının yayınlandığı gün gazete yönetimi tarafından yayını durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Petrol Mühendisleri Derneği</span>

Petrol Mühendisleri Derneği veya İngilizce resmî adıyla Society of Petroleum Engineers (SPE), petrol ve doğal gaz kaynaklarının üretimi ile ilgili teknolojiler konusunda teknik bilgi alışverişinin sağlanması için kamu yararına araştırma, geliştirme, toplama ve yayma faaliyetlerini gerçekleştiren, profesyonellerin teknik ve mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi için fırsatlar oluşturulmasını sağlayan kâr amacı gütmeyen organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Gazetelik</span>

Google Play Gazetelik Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı. Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular. 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Akademik dergi</span>

Bir akademik veya bilimsel dergi, belirli bir akademik disipline ilişkin bursun yayınlandığı süreli yayındır. Akademik dergiler araştırmanın sunumu, incelenmesi ve tartışılması için kalıcı ve şeffaf forumlar olarak hizmet eder. Bunlar genellikle akran denetimi veya hakemlidir. [Hakemlilik durumu yayınlanması için gönderilen yazıların önce konuyla ilgili uzmanlara gönderilmesi ve onların yorumları doğrultusunda, editör tarafından ya da yayın kurulunda, yayınlanıp yayınlanmayacağına dair karar verilmesi esasına dayanır. İçerik genellikle özgün araştırma sunan makaleler, inceleme makaleleri ve kitap incelemeleri şeklinde olur. Kraliyet Cemiyeti'nin Felsefi İşlemleri'nin ilk editörü olan Henry Oldenburg'a göre bir akademik derginin amacı, araştırmacılara "bilgileri birbirlerine aktarma, doğal bilgiyi geliştirme ve tüm Felsefe Sanatlarını ve Bilimini mükemmelleştirmenin büyük tasarımına ellerinden geleni yapma" izni vermekdir.

<span class="mw-page-title-main">Philosophical Magazine</span> yayın hayatına 1798 yılında başlamış olan bilimsel dergi

Philosophical Magazine, İngilizce yayınlanan en eski bilimsel dergilerden biridir. 1798 yılında Alexander Tilloch tarafından kurulmuştur; 1822'de Richard Taylor ortak editör oldu ve o zamandan beri sürekli Taylor & Francis tarafından yayınlandı.

Arredamento Mimarlık, İstanbul'da 1989 yılından beri yayımlanmakta olan mimarlık ve tasarım kültürü dergisi.

Kebikeç veya resmi adıyla Kebikeç İnsan Bilimleri İçin Kaynak Araştırmaları Dergisi; 1994 yılında Ankara'da kurulmuş hakemli bir araştırma dergisidir. Her sayıda yazar kadrosunun ve dosyaların içeriklerinin değişmesine karşın genel olarak sosyoloji, antropoloji, etnoloji, etnografya, felsefe veya tarih gibi sosyal ve beşeri bilim dallarına ait çalışmalara yer verilir.

Molecular Systems Biology sistem biyolojisi, sentetik biyoloji ve sistemik tıp alanlarında makaleler yayımlayan, hakemli ve açık erişimli bir bilimsel dergidir. Sistem biyolojisi moleküller, hücreler, organlar ve organizmalar gibi biyolojik varlıklara ait komponentlerin davranış ve etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Dergi sitesinde sistem biyolojisi: kompleks biyolojik sistemlerin özelliklerini ve davranışlarını, bu sistemlerin komponentleri ve ilişkilerini kullanarak açıklamaya çalışan bütünleştirici bir bilim dalı olarak tanımlanmakta ve sistem biyolojisine özellikle moleküler seviyede, genomik, proteomik, metabolomik, mikrobiyal sistemler, hücre sinyalizasyonunun ve düzenleyici ağların entegrasyonu gibi konuları içerecek şekilde yer verilmektedir.

Dünya Çevre Bilimi ve Yönetimi Dergisi (GJESM), bilim, mühendislik ve çevre yönetiminin ilgili yönlerini inceleyen üç ayda bir elektronik ve basılı bir dergidir.Bu yayının ikinci ofisi Türkiye'dedir.