Asperula pontica, Rubiaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür ilk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'da görülmüştür. 1500 ila 2650 metre yükseklikteki Alpin turf çayırlıkları, kireçtaşı yamaçları, çağıllıklar ve kaya çatlaklarında yetişmektedir. Temmuz veya ağustos ayında çiçek açar.
Potentilla ruprechtii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.
Zarif bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis atropurpurea, Canavar otugiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Alexander von Nordmann tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çok sulu subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 2000 ila 2900 metre rakımlı yerlerde görülen tür, Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.
Dev pelemir veya bilimsel adıyla Cephalaria gigantea, tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış ve Jevgenij Grigorjevitj Bobrov tarafından isimlendirilmiştir. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Kars ve Kafkasya'daki dere kenarları, ıslak çayırlar ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. 1350 ila 2600 metre rakımlı yerlerde görülen dev pelemir, Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.
Androsace intermedia, Primulaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Gürcistan ve Kuzey İran'da yetişmektedir. 2000 ila 2800 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Haziran veya Temmuz aylarında çiçeklenir.
Kaf boduranı veya bilimsel adıyla Gentianella caucasea, Gentianaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Loddiges ve John Sims tarafından tanımlanmış ve J Holub. tarafından adlandırılmıştır. Gürcistan, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeybatı İran ve Bursa'da görülmüştür. 1700 ila 2600 metre yükseklikteki nemli yarıalpin çayırlıklar ve koru kenarlarında yetişmektedir.
Ranunculus buhsei, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'da görülen Ranunculus buhsei, 1700 ila 2800 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve ormanlarda yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Çoruh çöveni veya bilimsel adıyla Gypsophila simulatrix, Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller ve Woronow tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh çöveni, Artvin, Erzurum ve Kars'ta görülmüştür. 500 ila 1100 metre yükseklikteki kireçtaşı kayalar ve yamaçlarda yetişmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
Salix caucasica, Nils Johan Andersson tarafından tanımlanmış, Salicaceae (söğütgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin ve Kastamonu'ya endemik olan yayla söğüdü, 1560 ila 1700 metre yükseklikteki Piceae ve Rhododendron ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.
Cerastium argenteum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir. Tür, 1400 ila 2200 metre yükseklikteki yamaçlarda yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.
Yayla tıstısı veya bilimsel adıyla Cherleria circassica, Nikolay Albov tarafından tanımlanmış ve Yuri Voronov tarafından adlandırılmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemik olan yayla tıstısı, bilimsel adını Çerkeslerden almıştır. 1980 ila 3800 metre rakımlı dağlık meralarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Telekli bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis wilhelmsiana, Friedrich Ernst Ludwig von Fischer ve Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeybatı İran ve Kars'a endemik olan telekli bitotu, 1700 ila 2400 metre yükseklikteki Pinus sylvestris ormanları ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.
Darbeotu veya bilimsel adıyla Scrophularia kotschyana, George Bentham tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok veya iki yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan darbeotu, 600 ila 2400 metre yükseklikteki gölgeli saklı çağıllıklar, yarıklar, sekiler örenler ve çorak yerlerde yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys elephas, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve İran'a endemik olan filburnu, 30 ila 2600 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve kayalık volkanik yamaçlarda; çam, göknar, kızılağaç ve kayın ağaçlarının altında yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.
Deli eşekkulağı veya bilimsel adıyla Knautia involucrata, tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemik olan deli eşekkulağı, 1000 ila 2700 metre yükseklikteki kayalık yamaçlar, çalılar ve açık ormanlarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Oğulyakısı veya bilimsel adıyla Epilobium algidum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, küpeçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Kuzey İran, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Bolu, Sivas, Iğdır ve Hakkâri'ye endemik olan oğulyakası, 420 ila 3500 metre yükseklikteki su birikintileri ve ıslak çağıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
Akpençe veya bilimsel adıyla Alchemilla sericea, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeydoğu İran ve Hakkâri'ye endemik olan akpençe, 2200 ila 3700 metre yükseklikteki kayalık dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.