İçeriğe atla

Acil İhtiyaç Projesi Vakfı

Acil İhtiyaç Projesi Vakfı (AİP), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşu'dur.

Vakfın logosu

1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Ebru Nurluoğlu'nun girişimiyle kurulan vakıf, "Sizin ihtiyacınız olmayabilir ama onların var!" sloganını temel edinerek, yardımlaşma duygusunu güçlendirmeyi hedefleyen, yardıma ihtiyacı olanlarla yardım edebilecekleri bir araya getiren ve gönüllülerden oluşan bir dayanışma grubu olarak hayata geçirildi.

35 yıla yaklaşan bir süredir faaliyet gösteren ve 1991 - 1995 yılları arasında sivil iyilik platformu olarak hizmet veren topluluk, 1995 yılında resmi olarak vakıf çalışmalarına başladı.

Genel koordinatörlüğünü Gülçin Zengin'in yürüttüğü vakıf, kendini tanımlarken 'karınca örgütü' olduğunu söyleyip, gücünü ortak iş yapabilme başarısından aldığını, temelinin Anadolu kültüründe yer alan "İmece" anlayışına dayandırdığını açıklamaktadır.

Etkinlikleri

  • Çeşitli iliköğretim okullarına koli bazında pek çok kitap, giyecek, gıda vb. yardımlarda bulunulması
  • Ailelere gıda yardımı yapılması
  • Gönüllü öğretmenler tarafından öğrencilere İngilizce, matematik, tarih, fen ve Üniversiteye hazırlık dersleri verilmesi
  • Vakıf üyesi 25 kadına bir yıl boyunca her hafta trafik, sağlık, temizlik, okuma, yazma eğitimleri verilmesi
  • "Tatil Şekeri Projesi"'yle 10- 13 yaş arası 30 yoksul öğrenciye Fotoğraf, Tiyatro, Resim, Edebiyat kursları verilmesi, öğrencilerin doğa gezileri, İstanbul Modern Müzesi, Siemens Sanat, Aksanat, havuz, çeşitli kitap evleri gibi yerleri gezdirilmesi
  • 100'den fazla okula bilgisayar, eğitim araç-gereçleri yardımı yapılması

ve benzeri etkinliklerde bulunmuştur.

Sponsorları

  • Fortis Bank
  • Stefanel
  • Adel
  • Karadeniz Holding AŞ.
  • Arzum mutfak robotları
  • Kampüs Medya Pazarlama ve Organizasyon

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye'de devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla İstanbul’da kurulmuş eğitim vakfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Fundación Pies Descalzos</span>

Fundación Pies Descalzos, Kolombiya'da faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Maarif Bakanlığı Kolejleri</span>

Maarif Bakanlığı Kolejleri ya da kısaca Maarif Kolejleri, 1955 yılında dönemin Maarif Vekâleti tarafından yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulmuş ve sınavla öğrenci alan yedi yıllık ortaöğretim kurumlarının adıdır. Sayıları altı adet olan bu okullar Eskişehir, İzmir (Bornova), İstanbul (Kadıköy), Konya, Samsun ve Diyarbakır şehirlerinde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda askeri mühendislik eğitimi veren okul

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn, İstanbul'da 1795 yılında kurulan; Osmanlı ordusu için topçu ve istihkâm subayı yetiştiren askerî okul. III. Selim devrinde yeniden yapılanmanın en önemli kurumlarından biri olarak 1795‘te Hasköy’de açılmıştır. 1773’te kurulan Mühendishâne-i Bahrî-i Hümâyun’dan sonra imparatorluğun ikinci mühendishanesidir. Örneklerini, Fransa’da Mouradgea D’Ohsson’un ve özellikle Viyana’da Ebûbekir Râtib Efendi’nin gözlemlediği askerlik ve mühendislik akademilerinden almıştır. Kuruluş sebebi Nizâm-ı Cedîd ordusunun teşkil edilmesiyle bağlantılıdır. İlk dönemiyle ilgili belgelerde Fünûn-i Harbiyye Tâlimhânesi, Mekteb-i Fünûn-i Harbiyye veya Mühendishâne-i Sultânî gibi isimlerle, ardından da Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Umut Vakfı</span>

Umut Onurlu Önderler Yetiştirme Vakfı, 1993 yılında, Türkiye'de bireysel silahsızlanma' temelinde kurulmuş bir vakıftır.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 29 Aralık 2002'de yasal kimliğini kazanan bir Sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Eğitim Derneği</span>

Türk Eğitim Derneği, yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nde özel kişi ve kuruluşların eğitime katkı vermesi amacıyla 1928 yılında Ankara'da kurulmuş bir sivil toplum örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Tarih Vakfı</span>

Tarih Vakfı, Türkiye'de tarih bilincini geliştirmek amacıyla başta tarihçiler ve toplumbilimciler olmak üzere, çeşitli meslek ve çevrelerden kişilerin bir araya gelmesiyle 14 Eylül 1991 tarihinde kurulan sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">ÇEVKO</span>

Çevre Koruma Ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı veya kısaltılmış adıyla ÇEVKO, İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Çevre Eğitim Vakfı</span> Sivil toplum kuruluşu

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İHH İnsani Yardım Vakfı</span> Vakıf

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ya da kısaca İHH İnsani Yardım Vakfı, yüzün üzerinde ülkede insani yardım, insan hakları ve insani diplomasi alanlarında faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Bosna Savaşı’nda mağdur olan Müslümanlara yardım etmek için 1992'de gönüllü faaliyetlerle başlayan insani yardım çalışmalarının, 1995 yılında vakıf olarak yapılanması ile İstanbul’da hayat bulmuştur. Vakıf, Bosna Savaşı'nın ardından Çeçenistan, Filistin, Kosova, Suriye gibi savaş bölgelerine yardım götürerek faaliyetlerine devam etmiştir. Faaliyetleri sadece bu bölgelerle sınırlı kalmayıp 5 kıtadaki birçok ülkede başta gıda olmak üzere eğitim ve sağlık alanlarında yardım faaliyetleri gerçekleştirmekte; yetimhane, su kuyusu, okul, hastane, cami, kültür merkezi gibi kalıcı eserler inşa etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tıp fakültesi</span> tıp alanında eğitim veren kurum

Tıp fakültesi, tıp biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, tıp doktoru unvanı almaktadır. Ayrıca mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi ile uzman doktor, operatör doktor gibi unvanlar verilir. Temel tıp bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Türkiye’de tıp fakülteleri liseden sonra ülke genelinde yapılan bir merkezi sınavla öğrenci kabul etmektedir. Eğitim süresi 6 yıldır. Okullar farklı eğitim modellerini tercih etse de ülke genelindeki fakültelerde ilk 3 yıl teorik eğitim laboratuvar dersleriyle beraber verilir sonraki 2 yıl çeşitli bölümlerde stajlara devam edilirken öğrencilerin bilgileri sözlü sınavlarla da sınanmaya başlanır ve okulun son sınıfında Intörn (stajyer) adıyla hastanede gözetim altında çalışmaya başlar. Intörn (stajyer) maaşı, 2022 yılında asgari ücret olarak verilmektedir.

İbrahim Betil, eski bankacı, sivil toplum gönüllüsü.

<span class="mw-page-title-main">Ahbap</span> Türk sivil toplum kuruluşu

Ahbap, müzisyen ve hayırsever Haluk Levent tarafından kurulan, dayanışmaya ve yardımlaşmaya dayalı bir sivil toplum kuruluşudur.

Şefkat Eli İnsani Yardım Derneği veya kısaca Şefkateli, sel, açlık ve susuzluk gibi durumlarla mücadele eden insanlara destekte bulunan bir dernek. Karşılıksız iyilik yapmayı hedefleyerek 2010 yılında temelleri atılan derneğin kurumsal bir yapıya dönüşmesi 2017 yılında gerçekleşmiştir. Asya ve Afrika kıtalarında faaliyet göstermekte olan dernek, aynı zamanda Türkiye’de de çalışmalarda bulunmaktadır. Gönüllü personeller ile projelerini gerçekleştirmekte olan dernek, deprem, yangın, sel gibi afetlerde yardıma ihtiyaç duyan kişilere eğitim, sağlık ve gıda yardımlarının yanında Asya ve Afrika’daki geri kalmış ülkelerde de su kuyusu açma, gıda, sağlık yardımları ile savaşta evsiz kalanlara briket konut yardımı desteği sunmaktadır.