İçeriğe atla

Acil durum vericileri

Değişik tipteki acil durum vericileri

Acil durum vericileri (İng: Distress radiobeacon), acil durumlarda kişilerin ya da taşıtların dünya üzerindeki konumlarını (koordinatlarını) belirlemede kullanılan radyo vericileridir. Bulundukları taşıta göre değişik isimlerle anılırlar.

Cospas-Sarsat sistemi ile uyumlu olan üç tipte verici vardır:

  • EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacons/Acil durum konum gösterici radyo vericileri) Deniz taşıtları için.
  • VPIRB (VHF Position-Indicating Radio Beacons/Acil durum konum bildiren VHF radyo vericisi)
  • ELT (Emergency Locator Transmitters/Acil durum yer belirleme vericileri) Hava araçları için.
  • PLB (Personal Locator Beacons/Bireysel yer belirleme vericileri) Bireysel kullanım için.

Arama kurtarma ekipleri bu vericilerden gelen GPS sinyalleri vasıtasıyla kaza geçirmiş kişilere ya da araçlara ulaşabilirler. Vericiler el ile aktif hale getirilip sinyal yaymaları sağlanabileceği gibi belli bir şiddetin üzerindeki çarpmalarda ya da suyla temas ettiklerinde de otomatik olarak devreye girebilirler.

Tipleri

EPIRB

Denizde telsiz iletişimleri öğretilirken yöntemlerin belli bir sıralamaya uyularak anlatılması, olağanüstü durumların da belli bir sıralamaya uygun ortaya çıktığı kanısını uyandırır. Oysa tehlike, aniden meydana çıkar, herhangi bir aygıtla tehlike uyarısı vermeye zaman kalmayabilir. Böyle durumlarda tamamen otomatik çalışacak, (gerekirse) tehlikedeki birimden ayrılarak bağımsız kalacak ve bulunduğu yerin konumunun saptanmasına yarayacak bilgiler verecek bir aygıt gerekir. Bu aygıt olağanüstü durumda konum belirten telsiz vericisi EPIRB'dir (emergency position-indicating radio beacons).[1]

EPIRB bulundurmak GMDSS gereğidir ve 1 Ağustos 1993 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

EPIRB'den verilen işaretler, işaret kaynağının tehlikede olduğu, terk edildiği ya da terk edilmesine karar verildiği ve (en kötü ihtimalle) bir başka donanımla iletişim kuramadığı anlamını taşır. EPIRB'lerin frekansları ve çalışma teknikleri uluslararası telsiz yönetmelikleriyle saptanmıştır.

EPIRB Frekansları

  • VHF DSC EPIRB 156,525 MHz (Kn70)
  • COSPAS-SARSAT 406 - 406,1 MHz EPIRB

VPIRB

Su ile temasta iken otomatik olarak ya da düğmesine basıldığında devreye girerek 20 saniye sonra kanal 70 (VHF DSC) üzerinden acil yardım çağrısı yayımlamaya başlar. Tüm iletiler, çağrının önceliği ve amacına ilave olarak gönderenin kimliğini ve konumunu kapsamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ GMDSS ve Deniz Telsiz İletişimleri - 2008 (Yakup KORKMAZ)


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

Pan-pan, telsiz dilinde aciliyet (urgency) anlamına gelen, bir teknede, gemide, uçakta veya başka bir araçta bulunan birinin acil bir durum olduğunu beyan etmek için kullandığı uluslararası standart acil durum sinyalidir lakin kimsenin hayatı veya geminin kendisi için acil bir tehlike oluşturmadığında kullanılır. Mayday şeklindeki tehlike (distress) sinyalinin bir alt kademesindeki çağrıdır ve farkı Mayday, hayati veya aracın kendisinin sürekliliği için bir tehlike olduğu anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Guglielmo Marconi</span> İtalyan mucit ve elektrik mühendisi (1874–1937)

Birinci Marconi Markizi Guglielmo Marconi, İtalyan mucit ve elektrik mühendisidir. Uzun mesafeli radyo iletişimi, Marconi yasası, telsiz telgraf sistemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır. Girişimci, iş insanı ve daha sonra Marconi Şirketi adını alan ve 1897 yılında İngiltere'de kurulan "The Wireless Telegraph&SignalCompany"nin kurucusu olan Marconi, kendinden önce gelen fizikçi ve araştırmacıların çalışmalarını kullanarak ve değişiklikler yaparak radyonun ticari bir başarı kazanmasını sağlamıştır. 1929 yılında İtalya kralı Markoni’ye Markiz unvanıyla asalet bahşetmiştir.

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

<span class="mw-page-title-main">Aviyonik</span>

Aviyonik havacılıkta uçaklar, yapay uydular ve uzay araçlarının elektronik sistemleri için kullanılan terimdir.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

<span class="mw-page-title-main">NDB ve ADF</span> Seyrüseferi Sistemi

NDB ve ADF, hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yeryüzündeki Non-directional beacon ve taşıttaki automatic direction finder olmak üzere iki eleman ile taşıt içindeki kumanda ve göstergelerden meydana gelir. NDB/ADF sistemi, manyetik pusulaya benzer çalışma prensibi nedeniyle radyo pusulası olarak da bilinir.

500 kHz, 20. yüzyılın başlarından itibaren, mors sinyalleriyle yapılan deniz haberleşmesinde Uluslararası Çağrı ve Tehlike Frekansı olarak kullanılan frekans. Bütün dünyada sahil güvenlik hizmeti veren kurumlar ile deniz haberleşmesi hizmeti sunan sahil telsiz istasyonları bu frekansta dinleme yapmışlardır.

Alternatif Titanic teorileri, 15 Nisan 1912 gecesi daha ilk seferinde bir buzdağına çarpmış ve yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik'in buzlu sularına gömülmüş RMS Titanic isimli White Star Line şirketine ait Olympic sınıfı bir yolcu gemisinin batışı ile ilgili alternatif teorilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">Döngü anten</span>

Döngü veya çerçeve anten, uçları dengeli bir iletim hattına bağlı olan döngü şeklinde bir kablo, boru sistemi veya diğer elektriksel iletkenden oluşan bir radyo antenidir. Fiziksel tanımı içerisinde iki belirgin anten tasarımı vardır: boyutu bir dalga boyundan çok daha küçük olan küçük döngü anteni veya çevresi yaklaşık olarak dalga boyuna eşit olan salınım yapan döngü anteni.

<span class="mw-page-title-main">Ark vericisi</span>

Bazen ark aktarıcısı olarak da adlandırılan Ark vericisi ya da Poulsen arkı Danimarkalı mühendis Valdemar Poulsen 1903 te onu icat ettikten sonra, kablosuz telgraf için birçok türde ark vericisi kullanıldı. Ark vericisi doğru akım elektriğini alternatif akım radyo frekansına çeviren elektrik arkı kullanır. Elektron tüpü vericisi ile yeri değiştirilene kadar 1903 ten 1920 ye radyo vericisi olarak kullanıldı. Devamlı sinüs biçimli dalgalar üretebilen ilk vericilerden biri sesi radyo ile ileten ilk teknolojilerdendir. IEEE Milestones'un elektrik mühendisliği ödülleri listesinin içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik raf etiketi</span> Perakende mağazasında ürün ve fiyat hakkında bilgiler veren elektronik ekran

Elektronik raf etiket (ERE) sistemi, perakende mağazalarınca merkezi bir sunucunun kontrolünde otomatik güncellenebilen ürün fiyatlarını perakende raf'larının önünde görüntülemede kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo oryantiring</span>

Radyo oryantiring veya İngilizce kısaltmasıyla: ARDF radyogonyometri ile oryantiring'i birleştiren harita okuma, yön bulma pusula kullanımı gibi becerilerin ön planda olduğu bir radyo sporudur. Radyo oryantiring, çeşitli ormanlık arazilerde radyo vericilerini takip edip topoğrafik harita, manyetik pusula ve radyo yönü bulma aparatı kullanarak radyo vericilerinin arandığı süreli bir yarıştır. Sporun kurallarını ve uluslararası yarışmalarını Uluslararası Radyo Amatörleri Birliği tarafından düzenlenmekte olup bu spor, genellikle Doğu Avrupa, Rusya ve Çin'de okullardaki beden eğitimi programlarında sıkça kullanılmış ve ilgi görmüştür.

Amatör telsiz tarihi, radyo iletişiminin başlangıcına dayanmakta olup, basit kablosuz setlerin yapımına dair yayınlanmış talimatlar yirminci yüzyılın başında ortaya çıkmıştır. Radyo amatörleri, bilime, mühendisliğe, sanayiye ve sosyal hizmetlere önemli katkılarda bulunmuşlardır. Amatör telsizciler tarafından yapılan araştırmalarla yeni endüstriler kurulmuş, ekonomiler inşa edilmiş, uluslar güçlendirilmiş ve acil durumlarda pek çok hayat kurtarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2182 kHz</span>

2182 kHz, genellikle denizcilikte kullanılan yalnızca acil durum iletişimi ve ilgili çağrıları yapmak için tahsis edilmiş bir kısa dalga radyo frekansıdır.

Uluslararası acil durum frekansı veya Uluslarası tehlike frekansı uluslararası anlaşmalarla acil durum iletişimi için tahsis edilmiş radyo frekanslarıdır.