VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.
Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.
Mors alfabesi veya mors kodu, kısa ve uzun işaretler ile bunlara karşılık gelen ışık veya sesleri kullanarak bilgi aktarılmasını sağlayan yöntem. 1832'de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturuldu. 1837'de kullanılmaya başladı. 1840 yılında patent için başvuruldu.
Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.
Kablosuz uygulama protokolü kablosuz iletişim kullanan uygulamalar için kurulmuş uluslararası bir standarttır. En genel kullanımı bir cep telefonu ya da avuç içi bilgisayardan internet erişimi sağlanmasıdır.
Acil Tıp, insan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti. Acil tıp hizmetleri hastanelerin acil servislerinde ve mobil ekipler vasıtasıyla hastane dışında verilir.
İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.
Acil telefon numarası ani gelişen ciddi bir durumda çabuk yardım gerektiğinde telefonla aranması gereken, bu amaçla cevap verebilecek birilerinin başında bulunduğu telefon numarasıdır. Acil telefon numarası birçok ülkede yerel acil servislere ulaşmak için bulunan numaralardır. Acil telefon numarası ülkeden ülkeye değişir. Hızlı bir şekilde kolayca hatırlanıp aranabilmesi için genellikle üç basamaklı bir sayıdan oluşur. Bazı ülkelerin farklı acil servisleri için farklı bir acil durum numarası vardır. Bunlar genellikle son basamağa göre değişir. Bkz. Acil telefon numaraları listesi.
Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.
Firefly, genel merkezi Chicago'da bulunan, bilgi teknolojileri uzmanı Don Deubler tarafından 2005 yılında kurulmuş özel bir şirkettir. Şirketin kurucusu olan Don Deubler'in yakın çevresindeki yetişkinlerin çocuklarıyla olan iletişimlerindeki zayıflığı gözlemlemesi, şirketin kuruluşunu da beraberinde getirmiştir. Firefly şirketi, çocukların ebeveynlerine kolaylıkla ulaşabilmeleri için tasarlanmış cep telefonları üzerine odaklanmıştır.
Ambulans ya da cankurtaran, acil sağlık hizmetleri yapmak, hastaneler arasında ya da hastaneye ulaştırmak amacıyla hasta veya yaralı taşımaya yarayan bir çeşit özel donanımlı motorlu panelvan türü araç.
Hastane Acil Kodları tüm dünyada çeşitli acil durumları ilgili hastane personeline iletebilmek için kullanılır. Acil Kodlar acil uzman müdahalesi gerektiren olaylarda uzmanlarınızın hızlı müdahalelerine imkân veren genel uyarı durumlarıdır. Bu acil kod durumlarının ana amacı olay anında en kısa sürede yapılması gerekenler için ortak bir kurum anlayışı sağlamaktır. Kod durumları olarak genellikle renk isimleri kullanılır.
SIM kartı, uluslararası mobil abone kimliği (IMSI) numarasını ve ilgili anahtarı güvenli bir şekilde depolamayı sağlayan entegre devredir. Bu bilgiler mobil iletişim cihazlarını kullanan aboneleri tanımlamaya ve şebeke bağlantılarını doğrulamaya yarar. SIM kartlarında telefon rehberi de depolanabilir. SIM kartları tüm GSM telefonlarda kullanılır. CDMA telefonlarda ise yalnızca LTE uyumlu olanlarda kullanılır.
Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.
Afet ve acil durum yönetimi, afet yönetimi veya acil durum yönetimi, meydana gelen bir afet veya acil durumun etkilerini azaltmak için yapılan çalışmaların tümü.
Çok faktörlü kimlik doğrulma (MFA) bir bilgisayar kullanıcısına, kullanıcının kimlik doğrulama mekanizmasına başarılı bir şekilde iki ya da daha fazla kanıt sağladığında erişim sağlandığı bir kimlik doğrulama yöntemidir: bilgi, sahiplik ve devralma.
Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.
Acil durum hizmetleri ve kurtarma hizmetleri, farklı acil durumları ele alıp çözerek kamu güvenliğini sağlayan ve sağlığını koryuan kuruluşlardır. Bu kurumlardan bazıları yalnızca belirli acil durum türlerini ele almak için varken diğerleri genel sorumluluklarının bir parçası olarak geçici acil durumlarla ilgilenmektedir. Bu kuruluşların birçoğu, halkın acil durumlardan etkili bir şekilde kaçınmasına, bunları tespit etmesine ve bildirmesine yardımcı olmak için toplumu bilinçlendirme ve önleme programlarıyla ilgilenir. Acil durum hizmetleri genellikle ilk müdahale ekipleri olarak kabul edilir.