İçeriğe atla

Acil Durumlar Bakanlığı (Özbekistan)

Ministry of Emergency Situations
Oʻzbekiston Respublikasi Favqulodda vaziyatlar vazirligi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi4 Mart 1996 (1996-03-04)
TürüAcil servis
Üst kuruluşÖzbekistan Hükümeti
AdresKichik Khalka Yoli Street, Taşkent
Yönetici(ler)
  • Tursinhan Xudayberganov, Acil Durumlar Bakanı
Web sitesifvv.uz

Acil Durumlar Bakanlığı, (Özbekçe: Oʻzbekiston Respublikasi Favqulodda vaziyatlar vazirligi; kısaltılmış MCHS), Özbekistan'daki acil durum hizmetlerini denetleyen devlet kurumudur. Doğal afetlerde Özbekistan halkına yardım etmek ve onları korumak, acil durum tedbirlerini denetlemek ve bu tür olaylarda diğer bakanlık ve dairelerin koordinasyonundan sorumludur.[1]

Tarihçe

Sivil Savunma ve Acil Durum Başkanlarının Eğitimi için Cumhuriyet Merkezi, 1992 yılında Özbekistan Hükûmeti'nin bağımsız bir kurumu olarak kuruldu. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un 16 Ağustos 1995'te aldığı Acil Durumlar Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin kararın yürürlüğe girdiği 1996 yılına kadar faaliyet gösterdi. Kuruluşunun hemen ardından, ulusal acil durum olarak kabul edilebilecek olayların sonuçlarının aşılması amacıyla mali, tıbbi, maddi ve teknik kaynaklara yönelik kamu acil durum yedek fonlarının kurulmasını koordine etme çalışmalarına başladı.[2] 2019 yılında İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği Ana Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı Hidrometeorolojik Süreçler Üzerindeki Etkilerin Kontrol Edilmesi Servisi MCHS'ye devredilmiştir.[3]

Görevleri

MCHS'nin görevleri, bakanlığın aşağıdaki görevlerini tanımlayan, 4 Mart 1996 tarihli bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ortaya konmuştur:

  • Acil durumlar alanında devlet politikasının uygulanması.
  • Özbekistan Cumhuriyeti Sivil Savunma Yönetimi.
  • Kazalar ve doğal afetlerden kaynaklanan serpintilerin önlenmesi ve ortadan kaldırılması konusunda ülke çapında uzmanlaşmış bakanlıkların/kurumların koordinasyonu.
  • Acil durumları ortadan kaldırmayı, nüfusu ve ülke topraklarını korumayı ve kamu tarafından finanse edilen faaliyetlerin sürdürülebilirliğini arttırmayı ve ayrıca acil durumları önleme ve bunlara müdahale etme, organizasyon ve düzenleme konusunda halkı, yetkilileri ve hükûmet kurumlarını eğitmeyi amaçlayan hedefe yönelik ve bilimsel olarak hedeflenen faaliyetler. teknik yazılım geliştirmenin uygulanması.

Birimler

  • Merkez Ofis
  • Bölge Ofisleri
  • Yapısal Birimler
  • Okullar
  • Yangın Güvenliği Akademisi
  • Yangın Güvenliği ve Acil Durumlar Bilimsel Araştırma Enstitüsü
  • İtfaiyeciler ve Kurtarıcıların Başlangıç Eğitimi ve İleri Eğitimi Merkezi
  • Gençleri Hazırlamaya Yönelik Uzmanlaşmış Lise
  • Bilimsel ve Teknik Konsey
  • Sivil Savunma
  • Devlet Acil Durum Yönetimi ve Kara Para Aklamayı Önleme Sistemi (FIEZ)
  • Ulusal Acil Durumlara Yönetim ve Müdahale Merkezi

Bakanlar

  • 1996–1997 - Ismail Jurabekov
  • 1997–2000 - Rustam Akhmedov
  • 2000–2002 - Vyacheslav Qosimov
  • 2002–2003 - Botir Parpiyev
  • 2003–2006 - Bakhtiyar Subanov
  • 2006–2008 - Qobul Berdiyev
  • 2008–2010 - Qosimali Ahmedov
  • 2010–2017 - Tursinhan Xudayberganov
  • 2017–2018 - Rustam Jo'rayev
  • 2018-2022 — Tursinxon Xudayberganov
  • 2022- — Abdulla Qoʻldoshev

Kaynakça

  1. ^ "The Governmental portal of the Republic of Uzbekistan - Ministry of Emergency Situations of the Republic of Uzbekistan". web.archive.org. 2 Kasım 2013. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 
  2. ^ "Ozbekiston Respublikasi Favqulodda vaziyatlar vazirligi - FVV Ozbekiston". 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 
  3. ^ "Пожарная служба передана в систему МЧС". Газета.uz (Rusça). 11 Nisan 2019. 11 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Afet</span> önemli fiziksel hasara, yıkıma veya ölüme neden olan bir olaya neden olan tehlike

Afet; insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar ortaya çıkaran, insanın normal yaşantısını ve eylemlerini durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı olaylara verilen genel bir isimdir. Büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen afetler, kitlesel bir can ve mal kaybına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Savunma Genel Müdürlüğü</span>

Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, 28 Şubat 1958 tarihinde ve 7126 sayılı Kanunla İçişleri Bakanlığına bağlı olarak Sivil Savunma Teşkilatı adıyla kuruldu. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Sivil Savunma hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesiyle görevliydi.

Acil durum, hemen müdahale ya da reaksiyon gerektiren, beklenmeyen ve ciddi olay ya da durum. Tıpta yaygın olarak kullanılan bu terim, Türkçe afet yazınına 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden sonra, Dünya Bankası'nın önerisi ile girmiştir. Türkçeye, İngilizce "emergency" sözcüğünün karşılığı olarak giren ve hemen müdahale gerektiren tüm durum ve haller karşılığı olarak kullanılan emercensi sözcüğü de özellikle kimi askeri kaynaklarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu</span>

Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu, 1992'de kuruldu. Avrupa Birliği dışı ülkelere yardım eden kuruluşun eyleme geçmesi Komisyon ve Bakanlar Konseyi'ne bağlı olarak yürütülür. ECHO, temel mal ve hizmetleri, ırk, renk, din, siyasal görüş farkı gözetmeden yardım eder. Destekçileri arasında Birleşmiş Milletler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları vardır. BM kuruluşları UNHCR, WFP, UNICEF, UNWRA'dır.

Hastane Acil Kodları tüm dünyada çeşitli acil durumları ilgili hastane personeline iletebilmek için kullanılır. Acil Kodlar acil uzman müdahalesi gerektiren olaylarda uzmanlarınızın hızlı müdahalelerine imkân veren genel uyarı durumlarıdır. Bu acil kod durumlarının ana amacı olay anında en kısa sürede yapılması gerekenler için ortak bir kurum anlayışı sağlamaktır. Kod durumları olarak genellikle renk isimleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Millî güvenlik</span> devletin her türlü dış ve iç tehditlere karşı korunması

Millî güvenlik, ulus milletin, vatan topraklarının, deniz kıta sahanlığının, millî kurumlar, değerler ve çıkarların tüm askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik imkânlar kullanılarak iç ve dış tehditlerden korunumunu ifade eden genel bir topyekûn savunma ve tehdit önleme kavramıdır. Kararlı ve istikrarlı bir anayurt güvenliği sağlanabilmesi için birçok ülke tarafından uygulanan genel stratejiler arasında;

<span class="mw-page-title-main">Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı</span> kamusal acil yardım kuruluşu

'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Acil Durum Yönetim Kurumu</span>

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu ; ilk olarak 1978 yılının birinci "Başkanlık Yeniden Yapılanma Planı" kapsamında ele alınan ve bir sonraki yıl, 1 Nisan 1979 tarihinde Başkanlık emriyle kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumu.

Afet ve acil durum yönetimi, afet yönetimi veya acil durum yönetimi, meydana gelen bir afet veya acil durumun etkilerini azaltmak için yapılan çalışmaların tümü.

<span class="mw-page-title-main">Afet risk azaltma</span>

Afet risk azaltma ya da kısaca ARA kaza riskini azaltma, değerlendirme ve tanımlamanın sistematik yaklaşımıdır. Afet risk azaltma kazayı tetikleyen çevre ve diğer tehlikelerin yanı sıra kazanın sosyo-ekonomik zayıflıklarını azaltmayı amaçlar. Afet risk azaltma, kalkınma ve geliştirme kuruluşlarının sorumluluğundadır. Bu kuruluşların ayrılmaz bir parçası olmalı, bir eklenti ya da bir kereye mahsus olmamalıdır. Afet risk azaltmanın alanı geleneksel acil durum yönetiminden çok daha derin ve çok daha geniştir. Afet yönetiminde tarihsel değişim;

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Özbekistan Silahlı Kuvvetleri Özbekistan'ı karadan ve havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Özbekistan Kara Kuvvetleri, Özbekistan Hava Kuvvetleri ve Özbekistan Hava Savunma Kuvvetleri askeri birliklerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Cumhuriyeti İç Birlikleri</span> Azerbaycannda askerî bir kolluk teşkilatıdır.

Azerbaycan Cumhuriyeti İç Birlikleri, Azerbaycan'nda askerî bir kolluk teşkilatıdır. İç Birlikler, Azerbaycan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. İç Birlikler, eski Sovyetler Birliği İç Birlikleri'nin yerel birimleri temelinde kurulmuştur ve doğal afetlerde yardım, kamu düzeni sağlamak, iç silahlı çatışmalar gibi önemli acil durumlara müdahale etmek ve önemli tesisleri korumaktan sorumludurlar. Savaş sırasında İç Birlikler, Azerbaycan Kara Kuvvetleri'nin komutası altına girmekte ve yerel savunma ve güvenlik görevlerini yerine getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Acil tahliye</span>

Acil tahliye, acil bir tehdit, devam eden bir tehdit veya can ve/veya mallara karşı tehdit içeren bir alandan insanların derhal acil çıkışı veya kaçışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bakanlığı (Özbekistan)</span>

Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Özbekistan hükûmetine bağlı bakanlıklardan birisidir. Merkezi, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'tedir. Özbekistan'ın mevcut sağlık bakanı ise Amrillo Inoyatov.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Cumhuriyeti Olağanüstü Haller Bakanlığı</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Olağanüstü Hâller Bakanlığı, halkın doğal afetlerden, insan kaynaklı kazalardan, yangından korunması, ayrıca olağanüstü olayların sonuçlarının ortadan kaldırılması konularını çözen; sivil savunma alanında devlet siyasetini uygulayan; kurtarma çalışmalarında merkezi ve yerel yürütme erki organlarının, diğer işletme ve örgütlerin faaliyetinin ilişkilendirilmesini sağlayan merkezi yürütme organıdır. Şu anda bakanlığın başında Kemalettin Haydarov bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Acil Durumlar Bakanlığı (Rusya)</span>

Rusya Federasyonu Sivil Savunma, Acil Durumlar ve Doğal Afetlerin Sonuçlarını Giderme İşleri Bakanlığı veya kısaca Acil Durumlar Bakanlığı, Rusya'da afet ve acil durum yönetiminden sorumlu bir bakanlıktır. Bakanlık, 10 Ocak 1994 tarihinde kurulmuş olup 27 Aralık 1990 tarihinde kurulan Rusya Kurtarma Kuvvetleri'ne kadar uzanmaktadır. Acil Durumlar bakanı doğrudan devlet başkanına karşı sorumludur. Merkezi başkent Moskova'da yer almaktadır.

Ukrayna Devlet Acil Hizmetler Birimi, 24 Aralık 2012 tarihine kadar Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, sivil savunma, kurtarma, sigorta fonu dokümantasyon sisteminin oluşturulması ve yönetimi, radyoaktif atıkların kullanımı, acil durumlarda nüfusun ve bölgenin korunması, acil durum önleme ve müdahale alanlarında devlet politikasını yürütmekle görevli ana yürütme organıdır. Teşkilet ayrıca Çernobil Faciası sonrasında tasfiyeden de sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik İşleri Ajansı</span>

Gençlik İşleri Ajansı, gençlik sorunlarını çözmek ve yetenekli gençleri teşvik etmekle uğraşan devlet kurumudur. Ajans, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Miramanoviç Mirziyoye'in 30 Haziran 2020 tarihindeki 6017 sayılı kararnamesi ile kurulmuştur.