İçeriğe atla

Acemi Nahçıvani

Acemi Nahçıvani
Kişisel bilgiler
Doğum12. yüzyıl
Nahçıvan
Ölüm13. yüzyıl
Çalışma ve başarıları
Etkin yılları12. yüzyılın ikinci yarısı - 13. yüzyılın ilk yarısı
Mimarlık tarzıİslami mimari: Nahçıvan Mimarlık Akımı
Ünlü yapıtlarıMümine Hatun Türbesi,
Yusuf Küseyiroğlu Türbesi,
Cuma Mescidi (Nahçıvan)

Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani (AzericeƏcəmi ibn Əbubəkr Naxçıvani), 12.-13. yüzyıllarda bugünkü Azerbaycan topraklarında faaliyet göstermiş ve ün kazanmış Azerbaycanlı mimar, Nahçıvan Mimarlık Akımının kurucusu ve vatanı Nahçıvan'da pek çok mimari eserin yaratıcısıdır.[1]

Kendi tasviri sanatı ile mühendisliği mimarlıkla birleştirince Nahçıvan Mimarlık Akımı olarak adlandırılan yeni bir mimarlık akımının öncüsü oldu ve birçok Azerbaycanlı mimara ilham kaynağı oldu.

Acemi Nahçıvani, Azerbaycan'da o dönem hüküm süren İldenizliler Atabeyliğinin başkenti Nahçıvan'da faal olup tüm ömrünü orada geçirmiştir.[1]

Nahçıvani'nin ilk bilinen eseri Yusuf Küseyiroğlu Türbesidir. Nahçıvan şehrinin merkezinde yer alan ve halk arasında "Atababa Kümbeti" adıyla bilinen bu türbe 1162 yılında inşa edilmiştir. Sadece Azerbaycan'da değil, İslam Dünyasının en zengin ve ince ayrıntılı türbelerinden biri sayılan Mümine Hatun Türbesi, Nahçıvani tarafından 1186 yılında Nahçıvan'ın batı bölgesinde inşa edilmiştir.[1]

13. yüzyıl başlarında inşa edilen Cuma Mescidi, Nahçıvani'nin ve Nahçıvan'ın en büyük anıtsal eserlerinden biriydi. 20. yüzyılın başlarında havaya uçurularak imha edilen bu anıtının görünümü ve plan-mekan yapısı hakkında ancak 19. yüzyılda çizilmiş resimlerden ve çekilmiş fotoğraflarından bilinmektedir. Bu yüzden diğer eserlerinin aksine, bu antın inşa edildiği yıl da kesin olarak bilinmemektedir.

Azerbaycan'da birçok mimarın yaptığı gibi, müellifi olduğu âbidelerin üzerindeki kitâbelerde kendi adını yazdırırdı ve kendisini "Ebubekir oğlu Ecemi, Nahçıvanlı Mimar" olarak adlandırdı.[1]

Nahçıvan Mimarlık Akımının evrim sürecinde, Acemi Ebubekir oğlu Naxçıvani ve Ahmed bin Eyüb el-Hafız Nahçıvani gibi ünlü Azeri mimarlar yetişti ve bu akımın tanınmış temsilcileri olarak bu geleneği devam ettirdiler.[2]

Fotoğraf Galerisi

Kaynakça

  1. ^ a b c d Memarlar – Əcəmi Naxçıvani 5 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Azerice)
  2. ^ C.Qiyasi – Azərbaycan xatirə memarlığının təkamül prosesində Naxçıvan memarlığının rolü, Naxçıvan Dövlət Universitetinin “Elmi əsərləri”, 1999, ;4 (Azerice)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan</span> 16. yüzyıl Osmanlı başmimarı ve inşaat mühendisi

Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Ağa, Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda görevli başmimarı ve inşaat mühendisidir. Kariyerinde önemli eserler veren ve Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde başmimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. Başyapıtı, "ustalık eserim" olarak tanımladığı, Edirne'deki Selimiye Camii'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti</span> Azerbaycana bağlı özerk bir cumhuriyet

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">İldenizliler</span> Azerbaycanda Kurulmuş Bir Türk Atabeyliği

Eldenizler, ayrıca Eldegezler, İldenizliler veya Azerbaycan Atabeyleri [Azerice: Eldənizlər] - 1136-1225'te Azerbaycan'ı, Doğu Anadolu'yu, Kuzey Irak'ı, İran'ı ve Cibal'ı yöneten tarihi bir devlet. Hanedanlığın kuruluşu Kıpçak asıllı Şemseddin İldeniz ile bağlantılıdır. Böylece Arran'ı Sultan Mesud'dan ikta olarak alan Eldeniz, gücünü kısa sürede tüm Azerbaycan'a yaydı. Eldeniz, oğulluğu Arslanşah'ı 1160 yılında hükümdar yaptıktan sonra Irak Selçuklu Devleti'nde fiilen iktidarı ele geçirdi. Şemseddin İldeniz döneminde Azerbaycan atabeylerinin toprakları Arran, Azerbaycan, Şirvan, Cibal, Hemedan, Gilan, Mazenderan, İsfahan, Rey, Musul, Kirman, Fars, Huzistan, Ahlat, Erzurum ve Meraga topraklarını içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Selim Camii</span> Kanûnî Sultan Süleymanın babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırdığı cami

Yavuz Selim Camii Kanûnî Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırılan cami

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

Bedrettin Tebrizi, on üçüncü yüzyılın üçüncü çeyreğinde Anadolu'da Konya'da mimar ve etkin bir bilgindir. Şemseddin Ahmet Eflaki, onu büyük mistik şair Muhammed Celaleddin-i Rumi mezarının mimarı (meʿmār) olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelayı Sefihan Karabaği</span>

Kerbelayı Sefihan Karabaği (Azerice: Kərbəlayı Səfixan Sultanhüseyn oğlu Qarabaği;, Azerbaycanlı mimar. O zaman Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Şuşa kentinde dünyaya gelmiştir ve orada da ölmüştür. Kerbelayı Sefihan Karabaği, özellikle Karabağ'daki mimari eserleriyle ün kazanmışır.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Mümine Hatun Türbesi</span>

Mümine Hatun Türbesi Azerbaycan Cumhuriyeti, NÖC, Nahçıvan şehrinde bulunan ve "Atabey Kubbesi" olarak da bilinen İldenizliler dönemine ait tarihi-mimari bir anıttır. Türbe, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir anıt olarak tescil edilmiştir. 1998 yılında Mümine Hatun Türbesi diğer Nahçıvan türbeleriyle birlikte UNESCO Rezerv listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Safi Külliyesi</span> XVI-XVII. yüzyıllarda Azerbaycanda inşa edilmiş türbe

Şeyh Safi Külliyesi Şeyh Safi Türbesi etrafında inşa edilmiş olan bu tesis XVI-XVII. yüzyıllarda Azerbaycan'da inşa edilmiş en önemli mimari eserlerden biridir. Külliye birbirine bağlı avlu etrafında dizilmiş binalardan oluşmaktadır. Komplekste Şeyh Safi türbesinin yanı sıra birkaç mezar, Şah İsmail türbesi, Çinihane adında bir bina, bir cami, hacılar için odalar vb şeyler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Berde Türbesi</span>

Barda Türbesi, Barda, Azerbaycan'da bulunan anıt mezar. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan nadir anıtlardan biridir. Bir kerpiç duvar ile çevrili küçük kare şeklinde bir bölge içinde almaktadır. Türbenin mimarı Ahmed Nahçıvanidır.

<span class="mw-page-title-main">Karabağlar Türbesi</span> Azerbaycanda bir türbe

Karabağlar Türbesi, Azerbaycan'ın Kengerli Rayonu'na bağlı Karabağlar kasabasında yer alan bir türbedir.

Mövlana Yusuf ibn Muhammedcan Karabaği, 16. yüzyıl Azerbaycanlı bilim insanı, hekim, filozof.

İldenizliler Sarayı veya Dârül-mülk, Azerbaycan'ın Nahçıvan kentinde Orta Çağ'a ait tarihi ve mimari anıtı. Saray, Azerbaycanlı mimar Acemi Nahçıvani tarafından yaptırılan Atabeyler Mimari Külliyesi'ne dahil edilmiş ancak günümüze ulaşamamıştır. Yapılan araştırmalar sırasında 1220'de yazılan Aceib ed-dünya adlı eserde adı geçen Darülmülk'ün Eldenizler'in sarayı olduğu sonucuna varılmıştır. Saray, Mümine Hatun Türbesi yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf bin Küseyir Türbesi</span>

Yusuf bin Küseyir Türbesi, 1161–1162 yıllarında Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde inşa edilmiş türbe. Türbenin mimarı Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani'dir.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Nahçıvan)</span>

İmamzade Türbesi veya Nahçıvan İmamzadesi, Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde bir türbedir.

Tebriz Milli Kütüphanesi, Hacı Muhammed Ağa Nahçıvani ve Hacı Hüseyin Nahçıvani gibi hayırseverlerin değerli kitaplarının bağışlanması ve Tebriz halkının yardımıyla 1956'da kurulan bir kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Berde)</span>

Berde İmamzade Türbesi, Berde şehrinin merkezinde yer alan tarihi bir dini-mimari eserdir. Başlangıçta türbe olarak inşa edilen Berde imamzadesi, zamanla hac yeri haline geldiğinden çevresine cami yapılmış, böylece bir dini anıtlar külliyesi oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Nahcivânî</span>

Ahmed Nahçıvani XIV yüzyılda yaşamış Azerbaycanlı mimar.