İçeriğe atla

Acem Camii

Koordinatlar: 55°46′09″K 49°06′56″D / 55.76917°K 49.11556°D / 55.76917; 49.11556
Acem Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKazan, Rusya
Koordinatlar55°46′09″K 49°06′56″D / 55.76917°K 49.11556°D / 55.76917; 49.11556
İnançİslam
Durumİbadete açık
Mimari
Tamamlanma1890
Özellikler
Minare sayısı1
Minare yüksekliği51 metre

Acem Camii (Tatarca: Әҗем мәчете, Acem mäçete; Rusça: Azimovskaya meçet), Rusya'ya bağlık Tataristan'ın Kazan şehrinde bulunan katedral mimarisine sahip bir camidir. Tatarların yaşadığı tarihi bir bölge olan Eski Tatar Mahallesi'nin güney kesiminde yer alan yapı, bölgedeki bir düzine camiden biridir.

Tarihçe

Acem Camii minaresi

Cami, zengin bir Tatarlı tüccar olan Murtaza Acimev'in bağışlarıyla 1887 yılında yapılmaya başlanmış ve 1890 yılında da yapımı tamamlanmıştır. Mimari bilinmeyen caminin mimari tarzı ulusal romantik eklektizmidir. Cami 51 metre yüksekliğinde bir minareye sahiptir. Cami tek katlı, iki salonlu ve iç kısımları da Orta Çağ oryantal geleneklerine göre tasarlanmıştır.

1930 yılında ibadete kapatılan cami, 1990-1992 yıllarında iç ve dış kısımları yenilenerek 1992 yılında tekrar ibadete açılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (Rusça). ИсламЦентр. 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tatarca</span> Tatarlar tarafından konuşulan Türk dili

Tatarca veya İdil Tatarcası, Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur. Tataristan Cumhuriyeti'nin Rusça ile birlikte iki resmî dilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg</span> Rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastının yönetim merkezi

Orenburg, Rusya'nın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastı'na bağlı şehir, aynı zamanda Oblast'ın yönetim merkezi. Başkent Moskova'nın 1478 km güneyinde Ural Nehri civarındadır. Nüfusu 542.700'dür (2005). Orenburg şehri 1920-1925 yıllarında Kazakistan'a başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mercani Camii</span>

Mercani Camii, Rusya'nın Kazan şehrinde bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Tevfikiye Camii</span>

Tevfikiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesi, Arnavutköy semti sahilyolunda yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. “Arnavutköy Camii” ve “Akıntı Burnu Camii” olarak da bilinmektedir. Mülkiyeti Vakıflar İdaresine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Ulu Cami</span>

Moskova Ulu Cami ya da Moskova Merkez Cami, Yapımı 1894-1904 rekonstrüksiyonu da 2011-2015'te yapılan Moskova'nın en büyük cami.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Anıt Camii</span>

Moskova Anıt Camii, Yapımı 1995-1997 de yapılan, 1941-1945 yılları arasında Rusların Nazi Almanya'sına karşı vatan topraklarını savunmak için yaptıkları Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndan zaferle çıkmalarının ardından Müslümanların bu savaşa yaptığı katkılara ithaf edilmiş bir camii.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Dinler Tapınağı</span>

Tüm Dinler Tapınağı, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da bulunan bir dinî yapılar kompleksidir. Kompleks, bir Ortodoks kilisesi, bir cami ve bir sinagog da dahil olmak üzere birçok dinî yapıdan oluşmaktadır. Yerel sanatçı ve hayırsever İldar Hanov tarafından başlatılan proje, 1992 yılından beri şu anda yapım aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaban Camii</span>

Kaban Camii, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da bulunan bir camidir. Camii, 1926 yılında İdil Bulgarları'nın İslamiyeti kabulünün 1000. yıldönümünün anısına inşa edilmiş olup Ekim Devrimi'nden önce Kazan'da geleneksel olarak Rus topluluğun yaşadığı Kaban Gölü'nün karşı kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mişa Nehri</span>

Mişa Nehri ya da Myoşa Nehri Tataristan, Rusya'da bulunan ve Kama Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehirdir. Güneye doğru, Volga'nın doğusundan ve paralelinden akan nehir, Kama Volga'yla birleşmeden hemen önce Kama'yla birleşir. Kaynağı Kukmorskiy Rayonu'ndaki Yatmas-Dusay köyünün yakınındaki ormanda bulunan nehir Narmonka köyünün yanında Kuybışev Baraj Gölü'ne akar. 204 km uzunluğundaki nehrin havzası 4.180 kilometrekare (1.610 sq mi) alan kaplar. Kar ve yağmur sularıyla beslenen nehir Kasım'dan Nisan'a dek genellikle donmuş durumda kalır.

<span class="mw-page-title-main">Şeşma Nehri</span> Rusyada bir nehir

Şeşma Nehri ya da Çişme Nehri Rusya'daki Kama Nehri'nin Tataristan'dan ve Samara Oblastı'ndan geçen ve Staroşeşminsk yakınlarında Kama'yla birleşen sol yönlü bir koludur. Nehir, 259 kilometre (161 mi) uzunluunda olup, bunun 227 kilometre (141 mi) uzunluğundaki kızmı Tataristan'dan geçer ve nehrin havzası 6.040 kilometrekare (2.330 sq mi) alan kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Toyma Nehri</span>

Toyma Nehri ya da Tuyma Nehri Rusya'daki Udmurtya and Tatarstanbölgelerinde bulunan ve Kama Nehri'nin sağ taraflı kolu olan nehirdir. Uzunluğu 121 kilometre (75 mi) olup, bunun 84 kilometre (52 mi) kadarı Tataristan'dadır. Havzası 1.450 kilometrekare (560 sq mi) alan kaplar. Udmurtya'da doğan nehir, Alabuga, Tataristan yakınlarında Kama Nehri'yle birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Bornay Camii</span>

Bornay Camii; Kazan, Tataristan, Rusya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Ansiklopedisi</span>

Tatar Ansiklopedik Sözlüğü Tatarca Tataristan ve Tatar halkının tarihi hakkında yayınlanan ilk ansiklopedik sözlüktür. Yayın Tataristan Bilimler Akademisi Tatar Ansiklopedisi Enstitüsü tarafından hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan kültürü</span> etnik yaşam kültürü

Tataristan kültürü, Volga Tatar halkının kültüründen, Rus ve Avrupa kültürü'nden izler taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tüm-Tatar Halk Merkezi</span>

Ayrıca Tatar Sosyal Merkezi olarak bilinen Tüm-Tatar Halk Merkezi, (TTHM, BTİÜ), milliyetçi bir gündemi olan bir Tatar sosyal örgütüdür. TTHM genel merkezi Kazan, Tataristan'dadır.