İçeriğe atla

Acarsan Holding

Acarsan Holding
EndüstriTarım, Uluslararası Petrol ve Muhtelif Ürün Taşımacılığı, İthalat-İhracat
Kuruluş1977
KurucuSelim Acar
Genel merkezi,
Türkiye
Önemli kişilerSelim Acar (Kurucu, Yönetim Kurulu Başkanı)
SahibiSelim Acar
Çalışan sayısı7.000 (2017)
Web sitesiacarsan.com.tr

Acarsan Holding, 1977 yılında kurulan tarım, uluslararası petrol ve muhtelif ürün taşımacılığı, ithalat-ihracat ve uzun yıllar farklı unvanlar altında, farklı sektörlerde faaliyet gösteren Türkiye merkezli holding şirketi. Yönetim kurulu başkanı ve kurucusu Selim Acar'dır.

Üretim sektöründe Irak, Libya, Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkeleri ve Birleşmiş Milletler'in tedarik firmalarından bir tanesi olan Acarsan Holding, yurt içi ve yurt dışı piyasalarınca tercih edilen ve kendi markalarından olan "Acarsan, Banetti ve Rodilla" ile makarna, un, irmik ve noodle imalatı yapmaktadır.

İhracat sektöründe Irak, Libya, Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika, Birleşmiş Milletler, Rusya, Kazakistan ve AB ülkeleri olmak üzere geniş alanlarda ihracat yapmaktadır.

Otomotiv sektöründe; Scania Çekicileri Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Audi otomobillerinin Gaziantep Satış - Servis ve Yedek Parça Bayiliği, Audi prime; Plus, Prime DOD ve DOD, petrol istasyonları (Bp Gaziantep Merkez ve Opet Gaziantep Merkez) petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmaktadır.

Taşıt Muayene sektöründe; T.C. Ulaştırma Bakanlığı ve Doğuş Grubu TAV - TÜV SUD birlikteliği ile dünya standartlarına uygun 5 ayrı yerde (Mardin Merkez, Mardin Nusaybin, Siirt Merkez, Şırnak Merkez ve Şırnak- Cizre) TÜVTÜRK taşıt muayene istasyonu, 3 gezici mobil araç istasyonu ile motorlu araçlara muayene ve teknik kontrol hizmeti sunmaktadır.

Acarsan Holding, Gaziantep'te inşaat alanında modern, çevreci konut, rezidans inşaat çalışmalarını sürdürmektedir.

Enerji Sektörü

Holding ayrıca enerji sektöründe de girişimlere başlamıştır.[1]

Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ile MTA (Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü) tarafından açılan jeotermal alanların ihalelerine girmiş ve bunların altı tanesini kazanarak bünyesine almıştır.[1]

Bu jeotermal alanlar sırasıyla; 1- Denizli – Sarayköy – Tekke, 2- Bolu – Seben – Kesenözü, 3- Muğla – Köyceğiz – Sultaniye, 4- Muğla – Fethiye – Girmeler, 5- Mersin – Silifke – Keben, 6- Konya – Karapınar – Üzecikdağı'dır.

Ayrıca Hidroelektrik Santralleri (HES) için 5 ayrı projeye başlayan Acarsan Holding, son teknolojik standartlara göre geliştirdiği projeleri sırasıyla;

  • Çatak-Deliktaş Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi (Van ili Çatak ilçesi sınırlarında, Çatak suyunun 1.490-1.360 metre kotları arasındaki hidrolik potansiyel enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi)
  • Beşik Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi (Van ili Bahçesaray ilçesi, Mukus Deresinin 1.756-1.635 metre kotları arasındaki hidrolik potansiyel enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi)
  • Tüğsüs Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi (Van ili Bahçesaray ilçesi sınırlarında, Mukus Deresinin 1.601-1.480 metre kotları arasındaki hidrolik potansiyel enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi)
  • Gökay 1 Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi (Bitlis ili Hizan ilçesi sınırlarında, Hizan Çayı (Akkilise Deresi) 1.345-1.203 metre kotları arasındaki hidrolik potansiyel enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi)
  • Gökay 2 Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi (Bitlis ili Hizan İlçesi sınırlarında, Hizan çayı (Akkilise Deresi) 1.200-1.125 metre kotları arasındaki hidrolik potansiyel enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi)[2]

Acarsan Holding, 2016'da Irak'ta 200 milyon dolarlık hastane açmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Acarsan Holding, Greeneco İle İlk Jeotermal Enerji Üretimine Başlıyor - Hürriyet
  2. ^ "Acarsan Holding - Hakkımızda". 8 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2017. 
  3. ^ Acarsan'dan; Irak'a 200 milyon dolarlık hastane 14 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Hürriyet

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Jeotermal enerji</span> jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanma

Jeotermal yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısıya verilen genel addır. Jeotermal akışkan ise içerisinde birçok farklı element ve diğer maddeleri içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji bu akışkanların sahip olduğu entalpi ve ısının yarattığı enerjinin adıdır. Bu enerji, diğer farklı enerji çeşitlerine çevrilerek ya da direkt ısı enerjisinden faydalanılarak yenilenebilir enerji kaynağı oluşturmaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir birincil enerji kaynağıdır. İçinde su bulunmayan sıcak kuru kayalar da jeotermal enerji kaynağıdır.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 TWsa elektrik üretilmektedir. Burada en önemli santraller listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yenilenebilir enerji</span> Bir enerji türü

Yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjiye denir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi olarak sıralanabilir. Bu tür bir enerji kaynağı, yenilenmekte olduklarından çok daha hızlı kullanılan fosil yakıtların tam tersidir.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali; yaygın adıyla Veysel Eroğlu Ilısu Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, enerji üretimi amacıyla Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santraldir.

<span class="mw-page-title-main">Hidroelektrik santrali</span>

Hidroelektrik santrali, barajda biriken su yer çekimi potansiyel enerjisi içermektedir. Su, belli bir yükseklikten düşerken, enerjinin dönüşümü prensibine göre Yerçekimi Potansiyel Enerjisi önce kinetik enerjiye daha sonra da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi vasıtasıyla potansiyel elektrik enerjisine dönüşür. Buna da yenilenebilir enerji sınıfına giren hidroelektrik enerji santrali denir. Fizikten bilindiği gibi 1 kg'lık bir kütle, 1 m yükseklikten düştüğünde:

<span class="mw-page-title-main">Gezende Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Ermenek Çayı üzerinde inşa edilmiş baraj

Gezende Barajı, Karaman'de, Ermenek ilcesinde Ermenek Çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla 1979-1990 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Çalık Enerji, Çalık Holding'e bağlı 1998 yılının yazında kurulmuş enerji alanında faaliyet gösteren şirkettir.

Birincil enerji, herhangi bir enerji dönüşümünden henüz geçmemiş enerjidir.

<span class="mw-page-title-main">Enerji kaynakları</span> enerji elde edilebilen fiziksel veya kimyasal fenomen

Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Dünya üzerindeki enerji kaynakları, klasik ve alternatif kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılabilir. Birincil enerji kaynaklarından kullanım oranları; %33,1 petrol, %30,3 kömür, %23,7 doğalgaz, hidrolik ve diğer yenilenebilir %8, nükleer enerji %5.

<span class="mw-page-title-main">Dünya enerji tüketimi</span> Küresel enerji üretimi ve tüketimi

Dünya enerji tüketimi‭ ‬bütün insan‭ ‬uygarlığı‭ ‬tarafından kullanılan toplam‭ ‬enerji‭yi ‬ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Bilgin Holding</span>

Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş. veya bilinen adlarıyla Bilgin Enerji veya Bilgin Holding, Ankara merkezli holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de enerji</span>

Türkiye her yıl birincil enerjisi 6 exajoule tüketiyor, kişi başı 20 megawatt saat (MW/s)'ten fazla. Türkiye'de enerji beşte dört'ten fazla fosil yakıtan: %31 petrol, %28 doğalgaz ve %27 kömür(2016 itibarıyla). Türkiye'nin enerji politikası fosil yakıtın ithalatını küçültmek ister, çünkü onlar ithalatın ödemelerinden dörtte biri kapsamaktadır.. Enerjisi kaynaklarının fosil yakıt olması yüzünden Türkiye’den sera gazı emisyonları dünyada ortalama kişi başından daha büyük, yılda kişi başına 6 ton'dan fazla gelmektedir.

Türkiye'de hidroelektrik enerjisi, birincil enerji üretiminin %14'ünü, toplam tüketiminin %3,9'unu karşılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selim Acar</span> Türk iş adamı

Mehmet Selim Acar, Türk iş insanı, Acarsan Holding'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı.

İsviçre'de enerji sektörü Avrupa'nın diğer gelişmiş ülkelerine benzer özelliklere sahiptir. 2017 yılındaki enerji tüketimi 849.790 Terajoule (TJ)'dür. Hidroelektrik ve biyoyakıt enerji kaynakları dışında fazla yakıt kaynakları yoktur. Petrol, gaz ve nükleer yakıtlar ülke dışından ithal edilir. Toplam ihtiyacın sadece % 15'i yerel kaynaklardan karşılanır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da enerji</span>

Rusya'da enerji, Rusya'daki enerji ve elektriğin üretim, tüketim ve ihracatını açıklar. Rusya'nın enerji politikası, Rusya siyasetindeki enerji politikasını daha ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Sırbistan'da enerji, Sırbistan'daki enerji ve elektrik üretimi, tüketimi ve ithalatını açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta yenilenebilir enerji</span>

Arnavutluk'ta yenilenebilir enerji, biyokütle, jeotermal, hidrolik güç, güneş ve rüzgâr enerjisini kapsamaktadır. Arnavutluk çoğunlukla hidroelektrik kaynaklara güvenmektedir, bu nedenle su seviyeleri düşük olduğunda zorlanmaktadır. Arnavutluk'ta iklim Akdeniz'dir, bu nedenle güneş enerjisi üretimi için önemli bir potansiyele sahiptir. Dağ kotları rüzgâr projeleri için iyi alanlar sağlar. Arnavutluk'ta doğal kuyular olduğu için potansiyel olarak kullanılabilir jeotermal enerji de vardır.