İçeriğe atla

Acara bayrağı

Acara bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Acara Özerk Cumhuriyeti
Kabul tarihi20 Temmuz 2004
Oran2:3

Acara bayrağı, Gürcistan'na bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. 2004 yılında Acara Yüksek Şurası tarafından kabul edilmiştir. Bayrağın üzerinde dördü mavi üçü beyaz toplam yedi şerit bulunur. Mavi şeritler Karadeniz'i, beyaz şeritler saflığı sembolize eder. Bayraktaki Gürcistan ulusal bayrağı, Acara'nın ülkenin bir bölgesi olduğunu ifade eder.

Tarihçe

Acara ÖSSC bayrağı

Sovyet Birliği dönemindeki Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 1921-1950 ve 1978-1991 tarihleri arasında farklıydı. Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve აასსრ (AASSR) harflerinden oluşuyordu.

2000-2004 yılları arası

26 Temmuz 2000 ile 20 Temmuz 2004 tarihleri arasında, Aslan Abaşidze tarafından farklı bir bayrak kullanılıyordu. Bu bayraktaki koyu mavi zemin Karadeniz'i, yedi yıldız ise Acara'nın iki kenti (Batum ve Kobuleti) ile beş idari bölgesini (Batum, Kobuleti, Keda, Şuahvi ve Hulo) temsil ediyordu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ukrayna bayrağı, Ukrayna devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Acaralılar</span>

Acaralılar, Gürcülerin Acara bölgesinde yaşayan etnografik bir koludur. 16 Temmuz 1921'de, tarihsel Acara topraklarını da kapsayan bölgede bölgenin müslüman karakterinden dolayı Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuştur. Günümüzde Acaralılar Acara Özerk Cumhuriyeti dışında, Gürcistan'ın değişik bölgelerinde yaşamaktadır. Ayrıca Türkiye'nin değişik bölgelerinde yerleşik olarak ve muhacir olarak gelip yaşayan Acaralılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Acara ÖSSC, Gürcistan SSC sınırları içinde 16 Temmuz 1921'de kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Levan Varşalomidze</span>

Levan Varşalomidze, Gürcü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Gürcistan bayrağı, Gürcistan Cumhuriyeti'nin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Abaşidze</span>

Aslan Abaşidze, Sovyetler Birliği, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti vatandaşı siyaset adamı. 1991 ve 2004 yılları arasında Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Acara (tarihsel bölge)</span>

Acara, Gürcistan’ın tarihsel-coğrafik bölgelerinden biridir. Bu bölge, Acara Çayı (Acaristskali) vadisine yayılır. Günümüzde Acara Özerk Cumhuriyeti sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Slovakya bayrağı, Slovakya devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Acara tarihi</span>

Bu madde Gürcistan'ın özerk bölgesi Acara'nın tarihini anlatmaktadır. Ancak tarihsel Acara bölgesi bugünkü Acara Özerk Cumhuriyeti'nin küçük bir bölümünü oluştuyordu. Merkezi Keda olan bölgeye Aşağı Acara, merkezi Hulo olan bölgeye de Yukarı Acara deniyordu. Osmanlı döneminde de Acara bölgesi benzer biçimde Acara-ı Süfla ve Acara-yı Ulya şeklinde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tacikistan Bayrağı, Tacikistan devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Moldova bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moldova Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı mavi, sarı ve kırmızı üç dikey şeritten ve ortadaki şeritte yer alan bir devlet armasından oluşmaktadır. Bayrağın boyunun enine oranı 1:2'dir. Aksi durumlar dışında Moldova Devlet Bayrağı, ulusal bayrak olarak, sivil veya savaş bayrağı ve sancak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Letonya Bayrağı, Letonya devletinin resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya arması</span> Ulusal arma

Abhazya iki taraflı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden iki arma bulunmaktadır. Birisi Abhazya Cumhuriyeti'nin arması, diğeri Gürcistan'dan özerk olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ile kızıl yıldız sembollerinin ve hemen altında beyaz, yeşil ve kızıl renkli şeritlerin yer aldığı Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı. Bayrakta 1/2 kırmızı, 1/5 beyaz, 1/10 yeşil ve 1/5 oranında tekrar kırmızı şeritler yer alır. Bu şeritler cumhuriyetin Pers kültürünü öne çıkarmak için seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span> Bayrak

Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, beyaz ve mavi su dalgaları şeridini içeren bantla birlikte yer alan kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ve kızıl yıldız sembollerinin yer aldığı Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı. Bayrak 6 Şubat 1953 tarihinde Estonya SSC Yüksek Sovyeti tarafından resmen Estonya SSC'nin ulusal bayrağı olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 10 Mart 1919'da Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin simgesi olarak kabul edilen bayrak. resmî bayrak ayrıntıları Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından önce birçok kez değişti, ancak hepsi Ekim Devrimi'ni temsil eden kızıl bayrağı temel aldı. 21 Kasım 1949'da Ukrayna SSC Yüksek Sovyet Başkanlığı kararnamesine göre, alttaki mavi "halkın kudretini ve güzelliğini" ve Bohdan Khmelnytsky'nin mavi bayrağını simgelemektedir.