İçeriğe atla

Acar Hamamı

Acar Hamamı plan şeması

Acar (Kale) Hamamı, Kahramanmaraş'ta Kale Caddesi üzerinde bulunan tarihi bir hamam.

Kahramanmaraş Merkez'de yer alan Acar Hamamı, Kahramanmaraş Kalesi'ne çıkan yolun başında yer almaktadır, Kanuni Sultan Süleyman tarafından kalenin tamir edildiği yıllarda işçilerin kullanımına özel olarak yaptırılan Acar Hamamı'nın önünde yer alan kitabede hamamın yapılış tarihi olarak 16. yüzyıl belirtilmiştir.[1] Hamam, Gayrı Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 10 Kasım 1979 tarih ve A-2009 sayılı kararıyla tescil edilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Kahramanmaraş Acar Hamamı". 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. 
  2. ^ Kahramanmaraş Ansiklopedisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yayınları. 23 Temmuz 2022. s. 36. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş</span> Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehir

Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehirdir. Maraş Muhaberesi sırasında işgale direnişi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 05 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklâl Madalyası verilmiştir. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maraş Muharebesi</span> Maraş Savunması

Maraş Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de başlayan direniş, 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sütçü İmam</span> Maraştaki kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi ve halk kahramanı (1871–1922)

Sütçü İmam, Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraşspor</span> Akdeniz Aslanları

Kahramanmaraşspor, 21 Şubat 1969 tarihinde kurulan ve rengini dondurma ve kırmızı biberden alan kırmızı-beyaz renklere sahip bir spor kulübü. 3. Ligde mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Roma Hamamı</span> Ankarada bulunan Roma hamamı

Ankara Roma Hamamı veya Caracalla Hamamı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Roma hamamıdır. Günümüzde Hacı Bayram Mahallesi sınırları içerisinde yer alan yapı, ilk katmanı Frigler dönemine kadar uzanan bir höyük üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş Kalesi</span> kale

Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş kent merkezindeki yığma tepenin üstündedir. Günümüze değin birçok onarım geçiren kalenin MÖ 1. yüzyıl ile MS 2. yüzyıl arasında yapılmış olacağı düşünülmektedir. 150x75 metre boyutlarında dikdörtgene yakın planlıdır. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü duvarların bir bölümünü ve üç burcu onartmıştır. Bunlardan biri kalenin eski giriş yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hoşap Kalesi</span>

Hoşap Kalesi, Van'a yaklaşık 50–60 km arası uzaklıkta Van-Başkale yolu üzerinde, Güzelsu mevkiinde bulunan ve son halini Orta Çağ' da alan kale.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Kalesi</span>

Trabzon Kalesi, Trabzon'un en yüksek kesimindeki kale, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon kalesi, Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Ne var ki yüzyılımızın başlarında aynı kalenin taşları bu kez yeni binaların yapımında kullanılmıştır. Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.

Serap Acar, Türk pop-sanat müziği sanatçısı. İlkokuldan sonra Bahçelievler Ortaokulunu ve lisesini bitirdi. Bu arada bir cast ajansı tarafından keşfedilen Acar, Maksim Gazinosu'nun emektar tamburisi Nuri Benli'den 1 yıl kadar TSM dersleri aldı.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Basilica Therma</span>

Basilica Therma, diğer adlarıyla Terzili Hamam, Kral Hamamı, Kral Kızı Hamamı veya Sarıkaya Roma Hamamı, Türkiye'nin Yozgat ilinin Sarıkaya ilçesinde yer alan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir halk banyosudur. 2. yüzyılda inşa edilen hamamın jeotermal aktivitesi hâlâ mevcuttur.

Köprüağzı Tren İstasyonu, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi Yeniköy Mahallesi yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Softa Kalesi</span> Bozyazıda bir kale

Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Altından Geçme</span>

Altından Geçme Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir Roma-Bizans dönemi örenidir. Kent merkezinde yer alan bu ören duvarın güvenliksiz görünümü sebebiyle halk arasında "Altından Geçme" olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beçin Kalesi</span> Muğlanın Milas ilçesinde tarihi bir kale

Beçin Kalesi Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan tarihi kale.

<span class="mw-page-title-main">Namrun Kalesi</span> Çamlıyaylada bir Kale

Namrun Kalesi, Türkiye'nin Mersin şehrine bağlı Çamlıyayla ilçesinde yer alan bir kaledir. Genel özellikleri daha eski tarihleri işaret ettiği için, Asurluların "İllubru" adlı kalesi olduğu da söylenir. Orta Çağ'da Kilikya Ermeni Krallığı'nın bir parçası iken, kale Lampron adıyla biliniyordu ve Ermeni Hethumid prenslerinin atalarının ikamet yeriydi. Toros Dağları'nda yer alan kale, Tarsus ve Gülek Boğazı'na geçiş yapar.

Keş Dağı, Kahramanmaraş iline bağlı Göksun ilçesi sınırları içerisinde yer alan dağdır. Keş Dağı, bağlı olduğu Kahramanmaraş iline 51 kilometre mesafe uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kapıçam Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0028)

Kapıçam Tabiat Parkı, Kahramanmaraş'ta bulunan park Türkiye'nin 30. Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölgesidir. İl merkezine yaklaşık 10 km mesafede, Gaziantep ile Kahramanmaraş'ı birbirine bağlayan yol üzerinde bulunan Kapıçam Tabiat Parkı, merkezden Gaziantep istikametine giderken sol tarafta kalmaktadır. Aynı zamanda tabiat parkının hemen yanında mesire alanı olarak kullanılan ayrı bir alan daha vardır. Kapıçam Tabiat Parkı'nda Botanik Bahçesi de bulunmaktadır. Parkın 5 hektarlık bir alanını kapsayan Botanik Bahçesi 425 adet nadir, endemik, otsu ve odunsu bitkiyi barındırmaktadır. Botanik Bahçesi'nde 3 adet suni gölet de vardır.