İçeriğe atla

Acanthaster planci

Acanthaster planci
Acanthaster planci
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Echinodermata
Sınıf:Asteroidea
Takım:Valvatida
Familya:Acanthasteridae
Cins:Acanthaster
Tür: A. planci
İkili adlandırma
Acanthaster planci
Linnaeus, 1758

Acanthaster planci, Acanthasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Büyük ve çok kollu olan bu denizyıldızı genellikle sert mercan polipleri (Scleractinia) ile beslenir. Üst ya da aboral yüzü zehirli dikenlerle kaplıdır. Dünyanın en büyük denizyıldızlarından biridir. Hint ve Pasifik Okyanuslarında Kızıldeniz ve Afrika'nın doğu kıyısında tropik ve subtropik enlemlerden Orta Amerika'nın batı kıyılarına kadar geniş bir alana dağılmıştır. Bu bölgelerde sert mercan oluşumlarının bulunduğu yerlerde yaşar.

Fiziksel özellikleri

Tayland'da olağandışı parlak renkli Acanthaster planci denizyıldızı.

Acanthaster planci türünün gövdesi temel olarak denizyıldızlarının tipik özelliklerine sahiptir; merkezi bir disk ve bundan çıkan kollardan oluşur. Bu türe özgü özellikler ise disk şeklinde gövdesi, çok sayıda kolu, esnekliği, kavrama yeteneği, çok sayıda dikenle kaplı olması ve vücut kütlesine oranla büyük bir mide yüzeyine sahip olamsıdır.[1] Kavrama yeteneği her kolun ucuna kadar uzanan iki sıra çok sayıda tüp ayak sayesindedir. Yaşam döngüsüne denizyıldızlarının beşgen simetrisiyle başlasa da çok kollu olması nedeniyle büyüdükçe bu simetriyi kaybetmiştir.

Erişkin Acanthaster planci normal olarak 25 ila 40 cm arasında bir büyüklüğe sahiptir, 80 cm. büyüklüğe kadar eriştiği gözlemlenmiştir.[2] Kısa ve üçgen kesitli 8 ila 25 arasında kola sahiptir; genç bireylerde beş olan kol sayısı erişkinlerde ortalama on altıdır.[2] Genellikle soluk kahverengi ya da gri-yeşil gibi belirgin olmayan renklerdedir ancak geniş coğrafi dağılımı içinde bazı bölgelerde parlak dikkat çekici renklerde de olabilir.[1][3]

Denizyıldızının aboral yüzünde gövde ve kollar üstünde bulunan sert dikenler taç şeklinde bir yapı oluşturur. Dikenler sert ve çok keskindir, yumuşak yüzeyleri kolaylıkla delebilirler. Aboral yüzeyindeki keskin dikenlere ve oral yüzeyindeki kör dikenlere rağmen A. planci türünün genel gövde yüzeyi zarımsı ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Denizyıldızı denizden çıkarıldığında gövde yüzeyi yırtılarak gövde sıvıları dışarı akar ve vücut içine çökerek düzleşir. Dikenler de kıvrılarak düzleşir. Eğer hayvan hâlâ hayattaysa suya tekrar sokulduğunda eski şekline döner.[4]

Notlar

  1. ^ a b Birkeland and Lucas (1990). Acanthaster planci: major management problem of coral reefs. Florida: CRC Press. ss. 97-98. ISBN 0-8493-6599-6. 
  2. ^ a b P.J. Moran (1990). "Acanthaster planci (L.) : biographical data". Coral Reefs. Cilt 9. ss. 95-96. ISSN 0722-4028. 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2014. .
  3. ^ Shedd, John G. (2006). "Crown of Thorns Sea Star". Shedd Aquarium. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2014. 
  4. ^ Lucas, J. S.; M. M. Jones (30 Eylül 1976). "Hybrid crown-of-thorns starfish (Acanthaster planci x A. brevispinus) reared to maturity in the laboratory". Nature. 263 (5576). ss. 409-412. doi:10.1038/263409a0. ISSN 0028-0836. 23 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2014. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devoniyen</span> Paleozoyik Zamanın dördüncü dönemi

Devoniyen, Paleozoyik Zaman içinde 419,2 milyon yıl önce sonlanan Silüriyen'den, 358,9 milyon yıl önce Karbonifer'in başlangıcına kadar süren jeolojik bir dönem ve sistemdir. Bu döneme ait kayaçların ilk olarak incelendiği yer olan İngiltere'nin Devon bölgesine atfen adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buzul</span> büyük kar ve buz kütlesi

Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su deposu ve en büyük tatlı su deposudur, tatlı suyun % 98,5'ini oluştururlar. Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya'nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir. Buzul oluşabilecek bölgenin deniz yüzeyinden yüksekliği, enlemin artmasıyla azalır. Ekvator yakınlarında 0° enlem çevresinde buzullara rastlamak için Runewenzorilerin 4.400 m yüksekliğine çıkmak gerekirken, Alplerde (45°) 2500 m'ye, Norveç'te (60°) 1500 m'ye çıkmak yeterlidir. Kutupta buzullara deniz yüzeyinde rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kaktüsgiller</span> bitki familyası

Kaktüs, Caryophyllales takımının 1750 kadar bilinen türüne ve yaklaşık 127 cinsine sahip Cactaceae bitki familyasının bir üyesidir. "Kaktüs" kelimesi Latince aracılığıyla, Theofrastos tarafından kimliği kesin olmayan dikenli bir bitki için kullanılan Antik Yunanca kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik disk</span>

Manyetik disk, manyetik olmayan bir dairesel plakanın manyetikleştirilebilir malzeme ile kaplanmasından oluşur. Manyetik olmayan alt plaka ya direkt olarak alüminyumdur ya da alüminyum alaşımı bir maddeden yapılmıştır. Son zamanlarda cam malzemeden üretilen plakalar da kullanılmaktadır. Camsı malzeme, diskin daha güvenilir olması için manyetik film yüzeyin daha düzgün olmasını ve okuma-yazma hatalarını azaltmak için bütün yüzeydeki hataların ciddi biçimde azalmasını sağlar. Daha sert olduğu için titreşimleri önler ayrıca şoklara ve hasara karşı daha dayanıklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ford Crown Victoria</span>

Ford Crown Victoria, Ford tarafından 1992-2011 yılları arasında üretilen üst sınıf otomobil modelidir. Araç, Ford LTD Crown Victoria'nın yerini almış olup üretildiği dönem boyunca Ford'un amiral gemisi modeli olarak hizmet verdi. Crown Victoria, Mercury Grand Marquis ve Lincoln Town Car ile paylaştığı Ford Panther platformunda üretildi ve 1997'den 2011'e kadar bu üç sedan ile birlikte Kuzey Amerika'da üretilen son şasi üstü gövdeli arkadan çekişli binek otomobil ve standart olarak V8 motor ile sunulan lüks olmayan tek otomobildi.

<span class="mw-page-title-main">Denizyıldızı</span> Omurgasız ve derisi dikenli deniz canlısı

Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Mercan resifi</span> Denizde taşlı mercan iskeletlerinin büyümesi ve birikmesiyle oluşan kaya çıkıntısı

Mercan resifleri canlı organizmaların ürettiği aragonit yapılardır. Az miktar besin içeren deniz sularında bulunur. Çoğu resifte, baskın organizmalar kalsiyum karbonattan oluşan bir dış iskelete sahip taş mercanları, kolonyal sölenterlerdir. İskeletsel materyaller, dalga hareketleri ve biyoerozyon ile parçalanıp yığılarak yaşayan mercanlar ve çok çeşitli hayvanlar ve bitkilerden oluşan yaşamı destekleyen kalsiyumlu bir oluşum meydana getirirler.

<span class="mw-page-title-main">Gövde (botanik)</span> damarlı bir bitkinin yapısal ekseni

Gövde, bir vasküler bitkinin iki ana yapısal ekseninden biridir, diğeri ise kök'tür. Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri destekler, ksilem ve floemde kökler ve sürgünler arasında su ve çözünmüş maddeleri taşır, besin maddelerini depolar ve yeni canlı doku üretir. Gövde normalde düğümlere ve ara düğümlere ayrılır:

<span class="mw-page-title-main">Valvatida</span>

Valvatida, Valvatacea üsttakımına bağlı denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.takımıdır.

<i>Labidiaster annulatus</i>

Labidiaster annulatus, Heliasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Antarktika kıtasının çevresinde bulunur. Çok sayıda ince uzun ve esnek kolu vardır.

<i>Luidia ciliaris</i>

Luidia ciliaris, Luidia cinsine bağlı bir denizyıldızı türüdür. Atlas Okyanusu'nun doğusu ile Akdeniz'de bulunur.

Ambulakral sistem, denizyıldızı ve denizkestanesi gibi derisi dikenliler tarafından hareket etme, beslenme, dışkılanma ve soluk alma gibi işlevler için kullanılan hidrolik bir sistemdir. Sistem çok sayıda tüp ayağı birbirine bağlayan kanallardan oluşur. Derisi dikenliler kasların kasılmasıyla tüp ayaklara su girmesi yoluyla uzaması ve yeri itmeleri sonrasında da kasların gevşemesi yoluyla uzayan tüp ayakların geri çekilmesi yoluyla hareket ederler.

<span class="mw-page-title-main">Seyfert galaksisi</span> Galaksi

Seyfert Galaksileri, kuasarlar içinde aktif galaksiler içinde en büyük iki gruptan birini teşkil eder. Bunlar, kuasarlardan farklı olarak, ev sahibi galaksileri kolayca tespit edilebilen, yüksek iyonizasyon emisyon hatları ortaya çıkartan spektrumları olan oldukça yüksek yüzey parlaklıkları ile kuazar benzeri çekirdeklere sahiptirler.

<i>Protoreaster nodosus</i> Deniz Yıldızı Türü

Protoreaster nodosus, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Hint ve Pasifik Okyanusu'nu kıyılarında sığ ve ılık sularda yaşar. Kollarının üst kısımlarında boynuz şeklinde koyu renkli ve tek sıra dizilmiş dikenleri bulunur. Dikenlerin ucu küttür. Kolların altında bulunan tüp ayaklar mor ya da soluk pembe renklidir. Genellikle beş kolludurlar ancak nadiren dört ya da altı kolları bireylere de rastlanabilir ve çapları 30 cm. civarındadır. Renkleri genellikle kırmızı ve kahverengi tonlarındadır ama açık toprak rengi de olabilirler.

<i>Protoreaster linckii</i>

Protoreaster linckii, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Hint Okyanusu'nun batısında Afrika'nın tropikal doğu kıyısında sığ sular ile 100 m. derinlik arasında kalan yerde yaşar. Beş kollu olan bu denizyıldızı 30 cm. çapa kadar büyür. Kollarında parlak kırmızı renkli çok sayıda tüp şeklinde küt dikenler bulunur. Gövde ve kol rengi gridir.

<i>Leptasterias muelleri</i> Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türü

Leptasterias muelleri, kuzey denizyıldızları Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Genellikle Arktik Okyanusu ve Atlantik Okyanusunun kuzey bölgelerinde yaşamaktadırlar. Bir avcı ve süpürücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dikenler, iğneler, ve sivri uçlar</span> Yaprakların, köklerin, gövdelerin veya tomurcukların keskin, sert uçlu sert, katı uzantıları veya modifikasyonları

Bitki morfolojisinde dikenler, iğneler ve sivri uçlar ve genel olarak dikenli yapılar, yaprakların, köklerin, gövdelerin veya tomurcukların keskin, sert uçlu sert, sert uzantıları veya modifikasyonlarıdır ve genellikle aynı işlevi görür: hayvanları bitki malzemesini yemekten fiziksel olarak caydırmaya yarar.

<span class="mw-page-title-main">Mithrodiidae</span> denizyıldızı familyası

Mithrodiidae, Valvatida takımında yer alan bir denizyıldızı familyasıdır.

<i>Thromidia catalai</i> denizyıldızı türü

Thromidia catalai ya da Catala(nın) denizyıldızı, Mithrodiidae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. İlk olarak 1977'de, bu türe Yeni Kaledonya'da rastlayan Avustralyalı biyologlar E. C. Pope ve F. W. E. Rowe tarafından tanımlanmıştır.

Doğadaki örüntüler, doğal dünyada bulunan görünür form düzenlilikleridir. Bu örüntüler farklı bağlamlarda tekrarlanır ve bazen matematiksel olarak modellenebilir. Doğal örüntüler; simetrileri, ağaçları, spiralleri, manderleri, dalgaları, köpükleri, mozaikleri, çatlakları ve şeritleri içerir. İlk Yunan filozofları, Platon, Pisagor ve Empedokles'in doğadaki düzeni anlamaya çalışmalarıyla birlikte bu desenler hakkında görüşleri ilk çalışmaları şekillendirdi.