İçeriğe atla

Acameti İdari Koruma Alanı

Koordinatlar: 42°06′48″K 42°45′06″D / 42.11333°K 42.75167°D / 42.11333; 42.75167
Acameti İdari Koruma Alanı
Gürcüceაჯამეთის აღკვეთილი
Acameti İdari Koruma Alanı
Devlet Gürcistan
Koordinatları 42°06′48″K 42°45′06″D / 42.11333°K 42.75167°D / 42.11333; 42.75167
Kapladığı alan 48.48 km2
Kuruluş tarihi 2007
Kontrol kuruluşu Korunan Alanlar Ajansı
İnternet sitesi Ajameti Managed Reserve

Acameti İdari Koruma Alanı (Gürcüceაჯამეთის აღკვეთილი), Gürcistan'ın Zestafoni Belediyesi ve Bağdati Belediyesi'nde yer alan korunan bir alandır.[1] Ünlü Acameti meşelerini ve diğer yerel florayı koruma amacıyla kurulmuştur. Bazı ağaçlar 120 ila 200 yaşlarındadır.[2] Koruma alanı ayrıca yerel faunayı da koruma amacı gütmektedir.[3]

Coğrafya

Acameti İdari Koruma Alanı Kutaisi'ye 15 km uzaklıkta yer almaktadır . İlk olarak 1935 yılında kurulmuştur. Koruma alanının iki bölümü bulunmaktadır: Rioni Nehri bölgesinde, Kvirila ve Khanistskali'nin sol kolları arasındaki Acameti Muhnari (3742 ha) ve Khanistskali'nin sol tarafındaki Vartsikhe masifi (1106 ha).

Flora

Bölgenin 4723 hektarı meşe ormanları, 93 hektarı gürgen ormanları ve 23 hektarı doğu gürgeni (Carpinus orientalis) ile kaplıdır. Vartsikhe'nin ormanlık alanı Acameti İdari Koruma Alanı'na dahil edilmiş ve ilk olarak 1946'da nadir Tersiyer dönemi reliktlerini korumak için kurulmuştur: İmereti meşesi (Quercus robur subsp. İmeretina) ve beyaz karaağaç (Zelkova carpinifolia).[2]

Dendroflora'nın 60 çeşidi vardır. Ormanaltı çalılıkları ormangülleri, muşmula, Rosa rubiginosa ve adi alıç (Crataegus monogyna) vb. türler ile kaplıdır.

Bazı türler Gürcistan'ın Kırmızı Listesi'nde yer alır: İmereti meşesi (Quercus robur subsp. İmeretina) ve Zelkova veya beyaz karaağaç (Zelcova carpinifolia) ve Pastukhov sarmaşığı (Hedera pastuchovii), Gürcü fındığı (Corylus colchica), dağ karaağacı, Pterocarya ve bazı diğer türler.[3]

Fauna

Acameti İdari Koruma Alanı'ndaki memeliler arasında karaca, tilki, Avrupa çam sansarı (Martes martes), porsuk, tavşan, sincap ve fındık faresi gösterilebilir. Orman tavuğu da dikkat çeken türler arasında yer almaktadır.

Koruma alanında gözlemlenen 60'tan fazla kuş türü arasında sadece 21'i yerel meşe ormanlarında yuva yapan türlerdir. Diğer tüm kuşlar ya göçmen kuşlardır ya da kışlama alanlarını koruma alanında geçirirler.

Amfibiler bir tür triton, bataklık kurbağası, bayağı kurbağa ve yeşil kurbağa ile temsil edilir. Sürüngenler çim yılanı (Natrix natrix) ve Natrix tessellata ile temsil edilir.

Nadir ve nesli tükenmekte olan türler Gürcistan'ın Kırmızı Listesine dahil edilmiştir: noctule yarasası, Kafkas sincabı, yediuyur, Orman yediuyuru ve Kafkas su samuru (Lutra lutra meridionalis).[4]

Korunan alanlarda endemik türler de vardır: güney beyaz göğüslü kirpisi (Erinaceus concolor), Kafkas köstebeği (Talpa caucasica), Gueldenstaedt faresi (Crocidura gueldenstaedtii), Mehely at nalı yarasası, (Rhinolophus mehelyi), bayağı bükük kanatlı yarasa (miniopterus schreibers), Avrupa tavşanı (Lepus europaeus), bayağı sincap (Sciurus vulgaris) ve diğerleri.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Ajameti Managed Reserve". Protected Planet. IUCN. 11 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2018. 
  2. ^ a b "Ajameti Managed Reserve". Agency of Protected Areas of Georgia. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2018. 
  3. ^ a b c "Biodaiversity of Ajameti Managed Reserve". 28 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Caucasian Otter. Lutra lutra meridionalis. Ognev, 1931". 28 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2020. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orman</span> büyük bir alandaki yoğun ağaç topluluğu

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sapsız meşe</span>

Sapsız meşe, Kayıngiller (Fagaceae) familyasından ve Ak Meşeler Grubuna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Ilısu Devlet Doğa Koruma Alanı</span> Koruma Alanı

Ilısu Devlet Tabiatı Koruma Alanı, 1987 yılında Azerbaycan SSC döneminde Büyük Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının doğal kompleksini korumak ve geliştirmek, nadir ve nesli tükenmekte olan fauna ve florayı korumak, ormanları eski durumuna döndürmek, 9.300 hektar alanda toprak erozyonunu ve selleri önlemek için kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nera Vadisi-Beușnița Millî Parkı</span>

Nera Gorge-Beușnița Millî Parkı, Romanya'da Caraş-Severin ilinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Stara Reka Tabiatı Koruma Alanı</span>

Stara Reka, Bulgaristan'ın orta kesimlerinde yer alan Orta Balkan Ulusal Parkı'ndaki dokuz doğa koruma alanından biridir. Stara Reka, Balkan Dağları'nın eşsiz ekosistemlerini korumak için 19 Mart 1981'de kuruldu. 1974,7 hektarlık (19.747 km2) bir alan kaplamaktadır.

Biçvinta-Miuseri Tabiatı Koruma Alanı, eskiden Gürcistan'a bağlı iken günümüzde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş olan Abhazya Cumhuriyeti'ndeki Gagra Rayonu ve Gudauta Rayonu'nda bulunan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi Biçvinta'nın relikt ve kolonize flora ve faunasını korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Liahvi Tabiatı Koruma Alanı</span> Gürcistanda koruma altına alınmış doğa parkı

Liahvi Tabiatı Koruma Alanı, Tshinvali Bölgesi'nin kuzeydoğu kesiminde ve Gürcistan'ın Akhalgori Belediyesinde Büyük Kafkasya Dağları'nın güney yamacındaki tarihi Shida Kartli bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi çevredeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır. Genel olarak Patara Liahvi Vadisi'n birçok turistik faaliyet sürdürülmektedir: etnolojik, kuş gözlemciliği ve botanik.

<span class="mw-page-title-main">Çaçuna İdari Koruma Alanı</span>

Çaçuna İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Dedoplistskaro Belediyesinde, Iori Nehri taşkın alanlarında, ülkenin güneydoğu kesiminde,Azerbaycan sınırına yakın bir konumda yer alan korunan bir alandır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, Iori Nehri ve Dalis-Mta Baraj Gölü çevresindeki ormanları ve bu ormanların karakteristik kurak ve yarı kurak flora ve fauna türlerini korumak için kuruldu. Koruma alanı bölgesinde kuş gözlemciliği için birkaç gözlem kulesi bulunmaktadır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, 1996 yılında çoğunlukla 1965'ten beri var olan eski Çaçuna Devlet Ormanlığı topraklarını kapsayacak şekilde kurulmuştur. Çaçuna İdari Koruma Alanı idaresi Dedoplistskaro'da Vaşlovani Koruma Alanları Yönetimi ile ortak bir tesiste yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav ve Rus taygası</span>

İskandinav taygası, WWF sınıflandırması ile tanımlanan Tayga ve Boreal ormanları Biyomu içindeki bir ekolojik bölgedir. Kuzey Avrupa'da kuzeyde tundra ve güneyde ılıman karışık ormanlar arasında yer alır ve Norveç, İsveç, Finlandiya ve Avrupa Rusyası'nın kuzey kesimlerinde kapladığı yaklaşık 2.156.900 km² alanla Avrupa'nın en büyük ekolojik bölgesidir. İsveç'te tayga öncelikle Norrland arazisi ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kopet Dağ Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Aşkabat ilinde yer alan bir koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Zakatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zagatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'da Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının orta kesiminde, Zagatala ve Balakan ilçeleri sınırları içinde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. 252 kilometrekarelik üzerine kurulmuştur. Koruma alanı, Kafkasya karma ormanları ekolojik bölgesi içinde yer almaktadır. Koruma alanının sınırları birkaç kez değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya karma ormanları</span>

Kafkasya karma ormanları, Kafkas Dağları, Küçük Kafkas sıradağları ve Karadeniz'in doğu ucundaki Kuzey Anadolu Dağları'nda konumlanmış geniş yapraklı karma ormanlardan oluşan ekolojik bölgedir.

Azerbaycan'ın florası veya Azerbaycan'ın bitki örtüsü, Azerbaycan'da bulunan bitkileri, ağaçları, çiçekleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu yaprak döken ormanları</span>

Doğu Anadolu yaprak döken ormanları, Türkiye'nin doğusundaki dağlarda yer alan bir ekolojik bölgedir. Ilıman geniş yapraklı ve karma ormanlar biyomunda bir Palearktik biyocoğrafik bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı</span>

Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı, Orta Romanya'da, Sibiu ilinde, Sibiu şehrinin idari bölgesinde bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polonezköy Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0009)

Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul, Polonezköy'de bulunan bir tabiat parkı köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ayvat Bendi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0050)

Ayvat Bendi Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0091)

Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bentler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0053)

Bentler Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Bentler, "barajlar" anlamına gelir.