İçeriğe atla

Acının Sütü

Acının Sütü
La teta asustada
YönetmenClaudia Llosa
SenaristClaudia Llosa
OyuncularMagaly Solier
Susy Sánchez
Efrain Solís
MüzikSelma Mutal
Görüntü yönetmeniNatasha Braier
Çıkış tarih(ler)i12 Şubat 2009 (Berlin)
12 Mart 2009 (Peru )
13 Şubat 2009 (İspanya)
Süre95 dakika
ÜlkePeru
İspanya
Dilİspanyolca
Keçuvaca

Acının Sütü (İspanyolca La Teta Asustada), Perulu yönetmen Claudia Llosa'nın yönettiği 2009 yapımı Peru-İspanya ortak yapımı film. Başrolünde Magaly Solier'ın oynadığı film Peru'nun terör dolu geçmişinde, tecavüze uğrayan kadınların yaşadıkları acıları ve korkuları anlatıyor.[1] Film, 2009 Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülüne layık görüldü.[2] Genellikle önemli festivallerde verilen FIPRESCI ödülünü de aldı.[3] Meksiko'da yapılan 24. Uluslararası Guadalajara Film Festivalinde de en iyi film ödülünü aldı.[4] Film Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar'a da aday gösterildi ve Oscar'a aday gösterilen ilk Peru filmi oldu.

Konusu

Acı Süt, Fausta adında bir kızın öyküsünü anlatıyor: Fausta'nın, "acı süt" denilen ve nadir görülen bir hastalığı vardır. Bu hastalık hamileliği sırasında ya da hemen sonrasında tecavüze uğrayan kadınların sütünden çocuklara geçmektedir. Peru'daki terör günlerinde militer güçler tarafından tecavüze uğrayan annesi Perpetua'dan geçen bu hastalık yüzünden çok sıkıldığında ya da gerildiğinde Fausta'da kanamalar görülür. Sonra anne Perpetua ölür. Fausta ise korku içindedir.[1]

Oyuncular

  • Fausta rolünde Magaly Solier
  • Aída rolünde Susi Sánchez
  • Lúcido amca rolünde Marino Ballón
  • Noé rolünde Efarín Solós
  • Perpetua rolünde Bárbara Lazón
  • Máxima rolünde María del Pilar Guerrero
  • Carmela rolünde Delci Heredia
  • Severina rolünde Karla Heredia
  • Melvin rolünde Fernando Caycho
  • Marcos rolünde Edward Llungo

Arka plan

1980 ve 1992 yılları arasında Peru'da, özellikle Andean bölgesinde Maocu Aydınlık Yol gerillaları ile devlet ve ona bağlı paramiliter güçler arasında sert çatışmalar yaşandı. 1990'larda çatışmalar başkent Lima'ya kadar ulaştı. Claudia Llosa, güvenlik güçleri tarafından tecavüze uğrayan kadınlardaki oluşan travmanın sütleri yoluyla çocuklarına geçtiği şeklinde Peru'da yaygın olan bir inanışı işliyor. Buna göre şiddet dönemi sadece o şiddeti yaşayanları degil, sonraki kuşakları da etkilemektedir. Llosa'nın filmi 12 yıl süren ve 70 bin kişinin ölümüne neden olan bu savaşın sosyolojik ve psikolojik yönlerini ele alıyor ve tecavüzün bir savaş yöntemi olarak kullanılmasını eleştiriyor.

Film, Harvard Üniversitesi'nden tıp antropolojisti Dr. Kimberly Theidon'ın 2004 yılında İspanyolca yayınlanan "Entre Prójimos: El conflicto armado interno y la política de la reconciliación en el Perú" (Türkçesi: İç Düşmanlar: Peru'da Şiddet ve Uzlaşma) adlı kitabından esinlenerek üretilmiş.[5] Theidon kitabında içlerinde 30 kişi tarafından aynı anda tecavüze uğramış olanların dahi olduğu ve birçoğu hamilelikle sonuçlanan tecavüz vakalarını kayda geçirmiş. Theidon'a göre "Tecavüze uğrayanlar deneyimleri hakkında konuştukları zaman, dinleyenlere duzduklarına dair bir cevap verme sorumluluğu yüklemiş oluyorlar."[6]

Theidon'un kitabı Intimate Enemies: Violence and Reconciliation in Peru adı ile 2012 sonbaharında İngilizce olarak da yayınlanacak.

Eleştiriler

Film, Rotten Tomatoes tarafından yüzde 80'lik bir skorla "taze" olarak değerlendirildi ve "Llosa'nın ağır temposu ve soyut anlatım dili bazı izleyicileri hayal kırıklığına düşürebilir, fakat Acının Sütün'ndeki görsel zevkin sarhoş edici olduğunu reddetmek mümkün değil" şeklinde yorumlandı.[7]

Katıldığı Yarışmalar

YılKategoriAday Gösterilen KişiSonuç
2009 Berlin Film FestivaliAltın AyıClaudia LlosaKazandı
2009 Berlin Film FestivaliFIPRESCIClaudia LlosaKazandı
2009 Guadalajara Uluslararası Film FestivaliEn İyi FilmClaudia LlosaKazandı
2009 Guadalajara UluslararasıFilm FestivaliEn İyi OyuncuMagaly SolierKazandı
2009 Montreal Dünya Film FestivaliEn İyi OyuncuMagaly SolierKazandı
2009 Montreal Dünya Film FestivaliEn İyi FilmClaudia LlosaKazandı
2009 Lima Film FestivaliEn İyi Peru FilmiClaudia LlosaKazandı
2009 Lima Film FestivaliCONACINE ÖdülüClaudia LlosaKazandı
2009 Lima Film FestivaliBest ActressMagaly SolierKazandı
2009 Havana Film FestivalBest MovieClaudia LlosaKazandı
2009 Bogota Film FestivaliEn İyi FilmClaudia LlosaKazandı
2009 Peruvian Association of Cinematographic PressEn İyi Peru FilmiClaudia LlosaKazandı
2010 Goya Ödülleriİspanyolca Dilindeki En İyi Yabancı FilmClaudia LlosaAdaylık
2010 82. Akademi ÖdülleriYabancı Dilde En İyi Film Akademi ÖdülüClaudia LlosaAdaylık
2010 Ariel ÖdülleriEn İyi Ibero-Amerikan FilmClaudia LlosaAdaylık

Kaynakça

  1. ^ a b www.sinemalar.com 3 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Acının Sütü maddesi, (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  2. ^ Hürriyet gazetesi Berlin'de büyük ödül Peru filminin (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  3. ^ Fiprescı festival awards 2009 8 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  4. ^ 27. Guadalajara Fim Festivali Resmi Sitesi[] (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2012. 
  6. ^ twitchfilm.com INTERVIEW WITH DR. KIMBERLY THEIDON 19 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İngilizce, (9 Mayıs 2012'de erişildi)
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Münir Özkul</span> Türk sinema sanatçısı (1925–2018)

Mustafa Münir Özkul, Türk meddâh, tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nurgül Yeşilçay</span> Türk oyuncu

Nurgül Yeşilçay, Türk dizi, film ve tiyatro oyuncusu. Sanatçı, 2000'lerde almış olduğu rollerle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Scorsese</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Martin Luciano Scorsese, Akademi Ödülü, BAFTA ve Altın Küre sahibi Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. 1997 Amerikan Film Enstitüsü tarafından verilen AFİ Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. 2007'de Köstebek isimli filmiyle, En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülünün sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kurçenli</span>

Yusuf Kurçenli, Türk film yönetmeni ve senarist.

<i>Dönüş</i> (film, 2006)

Dönüş, Pedro Almodóvar'ın yönettiği 2006 yapımı İspanya filmi. Almodóvar, filmini bir "dramatik komedi" olarak niteler. Film, ölüm, anne-kız ilişkileri ve komşuluk gibi temalara değinir.

<span class="mw-page-title-main">Nebahat Çehre</span> Türk oyuncu, model ve şarkıcı

Hilal Nebahat Çehre, Türk oyuncu, şarkıcı ve modeldir.

<i>Fitzcarraldo</i> (film)

Fitzcarraldo 1982 Batı Almanya - Peru ortak yapımı dramatik macera filmidir. Türkiye'de Nisan 2004'te 23. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde birçok ülkede olduğu gibi özgün adıyla gösterilmişti.

Nesrin Cavadzade, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Carey Mulligan</span>

Carey Hannah Mulligan, İngiliz oyuncu.

Nihal Yalçın, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Sezar Ölmeli</i>

Sezar Ölmeli, yönetmenliğini Vittorio Kardeşler'in yaptığı 2012 yapımı İtalyan filmi. Filmin oyuncu kadrosunun tamamını hapishanede kalan gerçek mahkûmlar oluşturmaktadır. Film sahneleri de mahkûmların Shakespeare’in Jül Sezar adlı tiyatro oyununu sergilemek için yaptıkları provalardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evan Rachel Wood</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Evan Rachel Wood, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. Oyunculuk kariyerine 1990'ların sonunda American Gothic ve Once and Again gibi dizilerde oynayarak başlamıştır. İlk çıkışını Little Secret adlı filmde oynayarak yapmıştır. Bu filmden sonra ise Thirteen adlı Altın Küre Ödülleri'ne aday olan ve onun iyi tanınan bir oyuncu olmasını sağlayan bir filmde oynamıştır. Bu filmde ilk defa yetişkin bir karakteri canlandırmıştır.

<i>Özel Tim</i> (film, 2007) 2007 yapımı Brezilya filmi

Özel Tim yönetmenliğini José Padilha'nın yaptığı 2007 yapımı Brezilya filmi. Rio de Janeiro askeri polisinin yarı kurgusal Özel Polis Operasyonları Birliğini anlatan film yönetmenin belgesel tarzındaki Bus 174 filminden sonraki ikinci ve aynı zamanda ilk kurgusal filmi. Brezilya'nın Rio kentindeki Favela denen yoksul gecekondu çevrelerinde geçen film, oradaki yoğun uyuşturucu trafiğini ve bu çetelerle savaşan polis teşkilatının çürümüşlüğünü anlatıyor. Eleştirmenler tarafından Favela'daki yaşamı anlatan Tanrı Kent ve Favela Rising gibi filmlerle karşılaştırıldı.

<i>Tuyanın Evliliği</i>

Tuya'nın Evliliği, Wang Quan'an tarafından yönetilen 2006 yapımı Çin filmi. Modern dünya tarafından tehdit edilen yaşamları ve kaybolmanın eşiğine getirilen eski gelenekleri şiirsel bir üslupla anlatan film 2007 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülüne layık görüldü.

<i>U-Carmen eKhayelitsha</i>

Carmen Khayelitscha'da, Mark Dornford-May'ın yönetmenliğini yaptığı 2005 yapımı Güney Afrika filmi. Cape Town'da Xhosa dili'nde çekilen film Georges Bizet'nin Carmen operasının farklı bir müzikal uyarlaması. Film, 2005 yılında 55. Berlin Film Festivalinde eleştirmenleri şaşırtarak Altın Ayı ödülünü aldı. Tanınmış bir tiyatro yönetmeni olan Mark Dornford May'un ilk uzun metrajlı filmi.

<i>Kanlı Pazar</i> (film, 2002) İrlanda TV filmi

Kanlı Pazar Paul Greengrass'ın yönettiği 2002 yapımı Büyük Britanya filmi. Film, 1972'de Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde 26 göstericinin İngiliz askerleri tarafından vurulması, 13'ünün ölmesi ile sonuçlanan Kanlı Pazar'ı anlatıyor. Granada Televizyonu tarafından bir TV filmi olarak yaptırılmış olmasına karşın 20 Ocak'ta TV'de gösterilmesinden birkaç gün önce 16 Ocak'ta Sundance Film Festivali'nde prömiyer yaptı ve 25 Ocak'ta Londra sinemalarında gösterime girdi. Kanlı Pazar'ın Derry'de geçmesine karşın, filmin çekimleri Kuzey Dublin'de Ballymun'da yapıldı.

<i>İçinde Yaşadığım Deri</i>

İçinde Yaşadığım Deri, İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar'ın 2011 yapımı psikolojik gerilim filmi. Başrollerinde Antonio Banderas ve Elena Anaya'nın oynadığı film, Thierry Jonquet'in Tarantula adlı romanından uyarlandı. Film İngilizce olmayan filmler dalında BAFTA En İyi Film Ödülü, Yabancı dildeki filmler dalında Satellite Ödülüne layık görüldü, ayrıca Cannes başta olmak üzere çok sayıda festivalde en iyi film adayı olarak gösterildi.

<i>Dönüş Yok</i>

Dönüş Yok (Fransızca orijinal adı: Irréversible, Fransızca telaffuz: [iʁevɛʁsibl]) Gaspar Noé'nin yazıp yönettiği 2002 yapımı Fransız deneysel psikolojik gerilim filmi. Filmde Monica Bellucci, Vincent Cassel ve Albert Dupontel gibi oyuncular yer almıştır. Doğrusal olmayan bir anlatı ve farklı çekim yöntemleri kullanarak çekilen filmin müzikleri Thomas Bangalter tarafından bestelenmiştir.

Peru, 1967 yılından beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu. İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

Bosna Savaşı'nda tecavüz, kadınlara yönelik kitlesel bir şiddet politikasıydı. Tecavüzlerin büyük çoğunluğu, tecavüzü bir terör aracı olarak kullanan Sırp Ordusu ve Sırp paramiliter birimleri tarafından işlendi. Aynı zamanda tecavüzler, etnik temizlik amacıyla yapılmaktaydı. Savaş sırasında tecavüze uğrayan kadınların sayısı 10.000 ile 50.000 arasında değişmektedir. İstatistiklerin tespiti net değildir. Bildirilmeyen vakaların sayısının, rapor edilen vakaların sayısından çok daha fazla olduğuna inanılmaktadır.