
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan bir ildir. İl nüfusu 751.344'tür. (2023). Bu nüfusun %78,07'ü şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 14.016 km²'dir. İlde km²'ye 53 kişi düşmektedir. Afyonkarahisar sınırlarında merkez ilçeyle beraber 18 İlçe, 60 belediye, bu belediyelerde 448 mahalle ve ayrıca 420 köy vardır.

Afyonkarahisar veya eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, Afyonkarahisar ilinin merkezi olan şehirdir. Mermercilik ve gıda sektöründe Türkiye içinde ve dışında isim yapmıştır. Şehrin Afyon olan ismi, 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.

Çay, Afyonkarahisar ilinin ilçesidir. İç Ege bölgesinde; Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği güzergâh üzerinde yer alan Çay ilçesi, doğuda Sultandağı, güneyde Yalvaç, batıda Şuhut ve Afyonkarahisar, kuzeyde Bolvadin ile çevrilidir. İl merkezine 48 km uzaklıkta bulunan ilçenin yüzölçümü 830 km²'dir.

Sinanpaşa, eskiden Sincanlı, Afyonkarahisar ilinin bir ilçesidir. Afyonkarahisar - Uşak ve Afyonkarahisar - Antalya karayolları arasında, il merkezine 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1953 yılında ilçe olmuştur.
Emir dağları, Afyonkarahisar İl sınırlarının doğu-kuzeydoğusunda ve Emirdağ ilçesi ile Eber Gölü arasında konumlanır. Emir Dağları'nın yükseltisi genelde kuzeyden güneye gittikçe artar. Kuzeyde Hodulbaba Tepesi 1547 metre, Emirdede Tepesi 2064 metredir ve daha güneyde Başyurt Tepesi 2281 metre yükseltisi ile dağın en yüksek zirvesini oluşturur.

Hasan Dinçer, Türk siyasetçidir.

Karacaören, Afyonkarahisar ilinin Çay ilçesine bağlı bir beldedir.

Karacaahmet, Afyonkarahisar ilinin İhsaniye ilçesine bağlı bir köydür.

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.
Sultan Dîvânî Mevlevîhâne Müzesi ya da eski adıyla Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, Türkiye'nin Afyonkarahisar ilinde bulunan eski bir mevlevîhâne. Günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Eskişehir – Afyonkarahisar Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından Eskişehir – Afyonkarahisar güzergâhında her gün karşılıklı olarak bir sefer işletilen bölgesel trendir.
Divane Mehmed Çelebi, Semâî Mehmed Çelebi ya da Sultan Dîvânî, Osmanlı döneminde yaşamış mevlevî şeyhi ve divan şairi.

Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı, eskiden Afyonkarahisar Garı, Afyonkarahisar'ın il merkezi Ali Çetinkaya Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.
Çerkes Halil Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

TCDD 7. Bölge Müdürlüğü, merkezi Afyonkarahisar'daki Ali Çetinkaya Garı olan TCDD müdürlüğüdür.

Afyonkarahisar nişan kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Afyonkarahisar nişan kurabiyesi Afyonda üretilen manda tereyağı kullanılarak yapılır. Bazı tariflerde iç yağı ve kuyruk yağı kullanılır.

Afyonkarahisar Şehir Garı, eskiden Afyonkarahisar Garı ya da halk arasındaki adıyla İzmir İstasyonu, Afyonkarahisar'ın il merkezi Selçuklu Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin ana tren istasyonudur.
AFRAY, Afyonkarahisar ilinde inşa hâlinde olan bir banliyö treni sistemidir. Toplam 28 kilometre (17 mi) uzunluğunda olacak olan hattın birinci etabı 5, ikinci etabı 7, üçüncü etabı ise 9 istasyondan oluşacaktır. 3 Mayıs 2023'te teleferik hattı ile birlikte temeli atılan hattın ilk etabının Ocak 2025'te hizmete girmesi planlanmaktadır.