İçeriğe atla

Abyei

Abyei
أبيي
Abyei'den bir görünüm (2009)
ÜlkeSudan Sudan
EyaletGüney Kordofan Eyaleti
Rakım400 m
Zaman dilimiUTC+02.00
 • Yaz (YSU)UTC+02.00

Abyei (Arapça: أبيي), Sudan'ın güneyinde, Güney Kordofan Eyaleti'nde bulunan bir bölge.

Ülkenin güneyinde, Güney Sudan sınırı yakınlarındaki bölge, zengin petrol yataklarına sahip olduğundan Sudan ile Güney Sudan arasında sınır anlaşmazlıklarına ve çatışmalarına neden olmaktadır.

Bölgede Mayıs 2008'de Sudan hükûmet Güçleri ve SPLA (Sudan People's Liberation Army) arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış neticesinde harabeye dönen kente Sudan Devleti hakim olmuştur. Bu çatışmalar sırasında 50.000'e yakın bölge sakini güneydeki şehirlere kaçmıştır. Daha sonra imzalanan bir protokol ile halk yeniden Abyei'e dönebilmiştir.

Mayıs 2012'de yine Sudan ile Güney Sudan arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Haziran 2012 başında Addis Ababa'da yapılan güvenlik ve sınır belirleme konularında yapılan görüşmelerin ardından önce Güney Sudan, ardından da Sudan Abyei'deki askerlerini çekmiştir. Sudan'ın bölgedeki polis gücünü çekmesinin ardından Abyei'deki asayişten Etiyopya askerlerinden kurulu BM barış gücü sorumlu oldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika</span> kıta

Güney Amerika, Amerika'nın güneyinde bulunan bir kıta. Güney Yarımküre'de bulunmasına rağmen topraklarının küçük bir kısmı Kuzey Yarımküre'de yer almaktadır. Büyük Okyanus'un doğusunda, Atlas Okyanusu'nun batısında, Kuzey Amerika'nın güneyinde ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunur. Güney Amerika, 17.840.000 km karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %3,5'ini kaplamaktadır. 2005 yılına göre nüfusu 371.000.000'dan fazladır. Güney Amerika kıtalar arası yüzölçümü sıralamasında dördüncü ve nüfusta beşincidir.

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

Angola İç Savaşı yeni bağımsızlığını kazanmış olan Angola'nın Portekiz himayesinden Nisan 1974'te çıkmasından sonra oluşmuş bir ihtilaftır. Afrika'nın en uzun süren anlaşmazlığıdır. 2002 yılında resmen biten ve 27 yıl süren savaş, bitene kadar 500,000 insanın ölümüne ve binlerce insanın da göçüne sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Faryab (il)</span>

Faryab Vilayeti (Farsça: فاریاب, Fāryāb), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Güney Sudan, resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Güney Osetya çatışması</span>

Gürcistan - Güney Osetya Sorunu, Gürcistan ve de facto olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile başlayan ihtilaflardır.

<span class="mw-page-title-main">Somali İç Savaşı</span> 1991den beri devam eden iç savaş

Somali İç Savaşı Somali'de 1988'den bu yana sürmekte olan bir silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan İç Savaşı</span>

Gürcistan İç Savaşı, Gürcistan içindeki azınlıkları ve özerk bölgelerin Güney Osetya'daki (1988-1992) ve Abhazya'daki (1992-1993) sıcak çatışmalarını; 21 Aralık 1991 ile 6 Ocak 1992 arası demokratik bir seçimle iktidar gelen Zviad Gamsahurdia'ya yapılan darbe süreçlerini ve ardından tekrar demokrasiye dönme (1993) süreçlerini kapsar. Bu sürecin sonunda Zviad Gamsahurdia ve taraftarları tamamen yenilmiş, Güney Osetya ve Abhazya de-facto bağımsızlıklarını kazanmıştır.

2011-2012 Şam çatışmaları 3 Kasım 2011'de başlamış ve muhalif askerlerin Şam'ı alarak merkezi otoriteyi yok etmek amacıyla gerçekleşmiş çatışmalardır.

Humus Kuşatması, 6 Mayıs 2011'de başlamış ve Humus'teki muhalifleri yok etmeyi amaçlamış uzun süren, çok kişinin öldüğü kanlı bir kuşatmadır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Güney Sudan-Sudan sınır çatışmaları</span>

2012 Sudan-Güney Sudan Sınır Çatışmaları 26 Mart 2012'de Sudan'a yasal olarak ait, petrol zengini Higlig Bölgesi'nin Güney Sudan birlikleri tarafından saldırıya uğramasıyla başladı.1 hafta içinde Güney Sudan bölgeyi ele geçirdi.Ancak dış baskılara dayanamayarak geri çekildi.Sudan askerleri ise Güney Sudan'a ağır silahlar ile saldırdı.Güney Sudan karşılık verdi ve sıcak çatışma tekrar başladı.Sudan ordusu, sınırdan 10 km içeri girdi.Çatışma tüm sınıra yayıldı.Birçok uzman çatışmayı "Sudan-Güney Sudan Savaşı" olarak tanımlıyor.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Donetsk Havalimanı Muharebesi</span>

İkinci Donetsk Havalimanı Muharebesi, Rus yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna Ordusu arasında stratejik öneme sahip Donetsk Uluslararası Havalimanının kontrolünü ele geçirmek için yapılan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Müslümanların Levant'ı fethi</span> 7. yüzyılda Râşidîn Halifeliği tarafından gerçekleştirilen fetih

Müslümanların Levant'ı fethi veya Müslümanların Biladü'ş-Şam'ı fethi ya da Arapların Levant'ı fethi

<span class="mw-page-title-main">Savur-Mohıla</span>

Savur-Mohıla veya Saur-Mogila, Ukrayna-Rusya sınırındaki Rostov Oblastı'nda yer alan Snizhne kentinin yaklaşık 5 kilometre uzaklığında yer alan anıt. Ukraynalı mimar Anatoly Ignashchenko tarafından Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Savur-Mohıla'nın kurtuluşunun 20. yıldönümünü anısına inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri</span> Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerinin ilişkileri

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, büyük ölçüde süregelen, fakat Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı Karabağ operasyonu ile alınan, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik bir ilişki yoktur. Komşu halklar, 1918-1921 yılları arasında, çökmüş Rus İmparatorluğu'ndan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kazandıkları kısa bağımsızlıkları sırasında resmi hükûmet ilişkilerine sahiptiler; bu ilişkiler Rus Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilip ilhak edilene kadar vardı. Geçen yüzyılda ülkeler tarafından yürütülen bir savaş nedeniyle -biri 1918'den 1921'e, diğeri 1988'den 1994'e kadar- iki ülke gergin ilişkilere sahipti.