İçeriğe atla

Abur cubur

Walmart'taki abur cubur reyonları

Abur cubur, yüksek kalorili, aşırı şekerli, aşırı yağlı olmasının yanında protein, vitamin or mineralleri çok az içeren[1] ve yararı gözetilmeksizin rastgele yenilen sağlığa zararlı ve dikkatsiz pişmiş yiyecekler için kullanılan terimdir.[2] Ultra işlenmiş gıda, organik gıda, genetiği değiştirilmiş gıdalar abur cubur olabilir. Örneğin; cips, bisküvi, kek, çikolata ve jelibon abur cubur seçenekleridir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "junk food". Merriam-Webster Dictionary. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2015. 
  2. ^ O'Neill, Brendon (30 Kasım 2006). "Is this what you call junk food?". BBC News. 10 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Virgül (,) bir noktalama işaretidir.

<i>Salo ya da Sodomun 120 Günü</i>

Salo ya da Sodom'un 120 Günü 1975 İtalya Fransa ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Salò o le 120 giornate di Sodoma ya da daha yaygın bilinen şekliyle kısaca Salò'dur. Pier Paolo Pasolini'nin yönettiği film Türkiye'de önce Mart 1992'de 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, sonra da Nisan 2007'de 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti. Passolini, Sergio Citti ile birlikte filmin senaryosunu da yazmıştır.

FDA, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, gıda takviyeleri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürodur.

<span class="mw-page-title-main">Gıda</span> vücut tarafından tüketilen, enerji sağlayan madde

Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Gıda Programı</span> Uluslararası bir yardım örgütü

Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler'in gıda yardım programı ve açlıkla mücadele ile gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük insani yardım kuruluşudur. WFP'ye göre 2019 yılında 88 ülkeden 97 milyon insana yardım ulaştırıldı. WFP'nin amacı savaş, doğal afet, kıtlık ve benzeri acil durumlarda insanlara gıda desteği yapmak. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu'nun bir üyesi ve yürütme kurulunun parçasıdır. WFP için 2030 yılında kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da olan açlığa son vermek öncelikli hedeftir. WFP 2020 yılında yaptığı çalışmalarla Nobel Barış Ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Twink</span>

Twink, LGBT argosunda genç ya da genç görünümlü ince, ektomorf yapıdaki, çok az kıla sahip ya da kılsız olan ve yüz kılları bulunmayan kişileri tanımlamak için kullanılan sözcüktür. Bazen "chick" ya da "chicken" sözcükleri daha twink yerine kullanılır. İlişkili sözcük "twinkie-toes", İngilizcede feminen erkekleri aşağılamak için kullanılır. Sözcük iltifat ya da aşağılama amaçları ile kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Center for Science in the Public Interest</span>

Center for Science in the Public Interest (CSPI), merkezi Washington, DC'de bulunan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Daha sağlıklı ve güvenli yiyecekler için tüketicilerin çıkarlarını korumayı amaçlamaktadır.

Gıda Vadisi ; uluslararası gıda şirketleri, araştırma enstitüleri ile Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’ni bünyesinde barındıran Hollanda’da bir bölgedir.

Erdemsiz mal, ilk kez Richard Musgrave tarafından tanımlanan, erdemli malın aksine toplum sağlığını ve genel ahlakını bozan, negatif dışsallığı olan mal veya hizmettir. Tamamen piyasada serbest bırakıldığında erdemli malların aksine aşırı talebin oluştuğu alkollü içecek, kumar, eğlence için alınan uyuşturucu, tütün ve abur cubur gibi mallar, erdemsiz mallara örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda güvenliği</span>

Gıda güvenliği gıda kaynaklı hastalıkları engelleyerek, gıdaların işlenmesi ve depolanmasını ele alan bilimsel bir disiplin. Bu potansiyel olarak ciddi sağlık tehlikelerini önlemek için takip edilmesi gereken bir dizi rutinleri içerir. Gıda güvenliği tüketicilerin zarar görmelerini engelleme açısından gıda savunması ile örtüşmektedir. Endüstri ve pazar; pazar ve tüketici arasındaki hattın güvenliği de buna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Mello Yello</span>

Mello Yello, Coca-Cola tarafından üretilenve dağıtılan, 1 Mart 1979'da PepsiCo'nun Mountain Dew adlı içeceğiyle rekabet etmek için çıkardığı ve yüksek kafeinli, narenciye aromalı meşrubat.

<span class="mw-page-title-main">Cracker Jack</span>

Cracker Jack, pekmez aromalı, karamel kaplı patlamış mısır ve yer fıstığından oluşan, içinde önemsiz bir değer ödülü ile paketlendiği bilinen bir Amerikan aperitif markasıdır. Cracker Jack'in adı 1896'da tescil edildi. O yıl "Daha Çok İstediğin Yendi" sloganı da kaydedildi. Bazı yemek tarihçileri, ilk abur cubur olduğunu düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Sokak yemeği</span> Halka açık bir yerde satılan yemeye hazır yiyecek veya içecekler

Sokak yiyecekleri, bir pazarda veya fuarda, sokaklarda veya halka açık bir yerde seyyar satıcılar tarafından satılan, hazır yiyecek veya içeceklerdir. Genellikle taşınabilir bir yemek arabası, yemek kabini ya da gıda kamyonundan satılır ve derhal tüketilmesi amaçlanır. Bazı sokak yiyecekleri bölgeseldir, ancak birçoğu menşe bölgelerinin dışına yayılmıştır. Sokaktaki yiyeceklerin çoğu hem elle yenen yemek, hem de fast-food olarak sınıflandırılmaktadır ve restoran yemeklerinden ortalama olarak daha ucuzdur. 2007 yılında Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her gün 2,5 milyar insan sokak yemeği yiyor. Her ülkede yöresel sokak yemeği türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kolay yiyecek</span>

Kolay yiyecek tüketim kolaylığını optimize etmek için ticari olarak hazırlanan yiyeceklerdir. Bu tür yiyecekler, çok fazla hazırlık yapılmadan yemeye hazırdır. Genellikle, insanların yoğun bulunduğu yerlerde ayaküstü çabuk ulaşabildiği yiyeceklerdir.

Gıda güvencesi, gıdanın bulunabilmesinin ve bireylerin buna erişebilme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Uygun fiyat sadece bir faktördür. Gıda güvencesizliğinin binlerce yıl öncesinde bile bir endişe kaynağı olduğuna dair kanıtlar vardır. Antik Çin ve Antik Mısır'daki merkezi otoritelerin yiyecekleri kıtlık zamanlarında depolardan serbest bıraktığı biliniyor. 1974'te Dünya Gıda Konferansı'nda, “gıda güvencesi” terimi, arzı vurgulayarak tanımlandı. Gıda güvencesinin "gıda tüketiminin istikrarlı bir şekilde genişlemesini karşılayabilmek ve üretim ve fiyatlardaki dalgalanmaları dengeleyebilmek için dünya gıda kaynaklarından, her zaman, yeterli, besleyici, çeşitli, dengeli ve makul temel gıda maddelerinin bulunabilirliği olduğunu" söylediler. Daha sonra yapılan tanımlara “talep ve erişim” konularını eklendi. 1996 Dünya Gıda Zirvesi'nin son raporu, gıda güvencesinin "tüm insanlar her zaman, aktif ve sağlıklı bir yaşam için diyet ihtiyaçlarını ve gıda tercihlerini karşılamak için yeterli, güvenli ve besleyici gıdalara fiziksel ve ekonomik erişime sahip olduklarında" var olduğunu belirtir.

Et yeme etiği, hayvan eti yemenin doğru olup olmadığı sorusu, gıda etiğinin bir konusu olarak tartışır. İnsanlar hayvan hakları, et üretiminin çevresel etkileri ve sağlıkla ilgili konular gibi çeşitli nedenlerle et yememeyi tercih ederler. Bazıları sırf etin tadını sevmedikleri için hayvanları kesmenin ahlaki açıdan yanlış veya haksız olduğunu savunur.

<span class="mw-page-title-main">Gıda endüstrisi</span>

Gıda endüstrisi, dünya nüfusu tarafından tüketilen gıdanın çoğunu sağlayan karmaşık, çeşitli işletmelerden oluşan küresel bir ağdır. Gıda endüstrileri terimi, gıda maddelerinin üretimi, dağıtımı, işlenmesi, dönüştürülmesi, hazırlanması, muhafazası, nakliyesi, belgelendirilmesi ve paketlenmesine yönelik bir dizi endüstriyel faaliyeti kapsamaktadır. Günümüzde gıda endüstrisi, büyük ölçüde emek-yoğun olan küçük, geleneksel, aile tarafından yürütülen faaliyetlerden büyük, sermaye-yoğun ve son derece mekanize endüstriyel süreçlere kadar uzanan imalat ile son derece çeşitlenmiştir. Birçok gıda endüstrisi neredeyse tamamen yerel tarıma, ürüne veya balıkçılığa bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda sosyolojisi</span>

Gıda sosyolojisi, toplumun ilerleyen tarihi ve gelecekteki gelişimi ile ilgili kaygılardan ortaya çıkan gıda çalışmasıdır. Gıda sosyolojisi içerisinde; üretim, hazırlık, tüketim, dağıtım, etik, kültürel vb. konular barındırır. Toplumumuzdaki gıda dağıtımının yönü, gıda tedarik zincirindeki değişikliklerin analizi ile incelenebilir. Özellikle küreselleşme, gıda dağıtım endüstrisinde baskı etkisi yaratarak gıda tedarik zinciri üzerinde önemli etkilere sahiptir.

Yavaş eğitim, Sokratik, uyarlanabilir ve standartlara dayalı olmayan öğretim yaklaşımlarına dayanan bir eğitim türüdür. Yavaş eğitim kısmen, öğretmenlerin dünya çapında ulusallaştırılmış müfredattan kaynaklanan aşırı sıkıştırılmış ders içeriği gereksinimlerine bir tepkidir ve birçok eğitimci öğrencilerin tek bir yılda yeterli derinlikte ders işleyemeyeceğini düşünmektedir. Yavaş eğitim aynı zamanda standart testlerin yaygınlaşmasına karşı bir tepki olup, bunun yerine öğrenci ve öğretmen başarısının niteliksel ölçümlerini tercih etmektedir. Yavaş eğitim sıklıkla demokratik eğitimde ve evokullarında görülen bir özelliktir. Bununla birlikte, üniversiteye hazırlık ve titiz ortamlar da dahil olmak üzere herhangi bir sınıfta önemli bir unsur olabilir. "Yavaş eğitim" terimi, yavaş yemek ile fast food veya abur cubur arasındaki ayrımdan türetilmiştir ve kalite, kültür, sürdürülebilirlik ve kişiselleştirmeyi kaliteli eğitimle ilişkilendirmeye yönelik önemli bir çaba olarak öne sürülmektedir.