İçeriğe atla

Abukir Muharebesi (1799)

Koordinatlar: 31°19′K 30°04′D / 31.317°K 30.067°D / 31.317; 30.067


Abukir Muharebesi (1799)
Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi'nin bir parçası

Antoine-Jean Gros'un 1806 yılında çizdiği Abukir Muharebesi tablosu.
Tarih25 Temmuz 1799
Bölge
Abukir, Mısır
Sonuç Fransa zaferi
Taraflar
Fransa FransaOsmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Napolyon Bonapart
Joachim Murat  ×
Mustafa Paşa  (esir)
Muhammed Murad Bey
İbrahim Bey
Güçler
7,700 kişi[1]
17 topçu[2]
1,000 Süvari[1]
18,000[3] veya 20,000[2]
30 topçu[2]
Kayıplar
220 kişi savaşta öldü
600 kişi yaralandı[3]
2,000 kişi savaşta öldü
11,000 kişi boğuldu
5,000 kişi esir alındı
2,000 kişi kayıp veya kayda geçmedi[2]


Abukir Muharebesi, 25 Temmuz 1799'da Mısır'daki Fransız istilası sırasında Napolyon Bonapart'ın Seyit Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu mağlup ettiği bir savaştır.[4] 1 Ağustos 1798'de yapılan deniz savaşının adı da Abukir Muharabesi olduğundan bu adla yapılan ilk kara savaşıdır (8 Mart 1801'de ikinci bir kara savaşı takip etti). Fransız kuvvetleri Suriye'ye yönelik bir seferden henüz dönmemişken, Mısır'da Fransız yönetimine son vermek için Osmanlı kuvvetleri, Sidney Smith'in İngiliz filosu tarafından Mısır'a gönderildi.[4][5]

Seyit Mustafa Paşa, Ruslara karşı savaşan deneyimli bir komutandı. Fransız mevzilerine süvari çıkarmanın beyhude olduğunu biliyordu. Bu yüzden de sahil şeridini iki savunma hattı ile güçlendirerek onlardan kaçınmaya çalıştı. Bu kıyı mevzisinden Mustafa, Mısır'ı istila edebilirdi. Ancak Napolyon, taktikteki kusuru hemen gördü, Türklerin saldırıya geçtiklerinde kaçacakları hiçbir yer yoktu.[6]

Fransızlar Osmanlı mevzilerine saldırdı ilk savunma hattından hızlıca geçti. Fakat ikinci savunma hattını yenmek kolay olmadı ve Fransızlar bir süreliğine geri çekildi. Bu noktada, süvari generali Murat fırsatı gördü ve süvarileriyle hızlıca açıkta kalmış Türklere saldırdı.[6]

Murat'ın saldırısı o kadar hızlıydı ki Mustafa'nın çadırının içinde girdi Türk komutanını ele geçirdi. Murat kılıcıyla Türk komutanın iki parmağını kopardı. Bunun karşılığında Mustafa, Murat'ı çenesinden vurdu. Murat hemen tedavi edildi ve ertesi gün görevine devam etti.

Türk ordusu paniğe kapıldı. Bazı Osmanlılar kıyıdan iki mil uzaklıktaki İngiliz gemilerine yüzmeye çalışırken boğuldu, diğerleri ise Abukir kalesine kaçtılar ancak kısa bir süre sonra teslim oldular. Türkler yaklaşık 8.000 kayıp verirken ve Fransızlar ise yalnızca 1.000 kişilik kayba uğradı.[7] Zafer haberi, Napolyon Ekim ayında gelmeden önce Fransa'ya ulaştı ve bu onu daha da popüler hale getirdi, Direktuvar'da yaşanan sıkıntıları göz önüne alarak önemli bir varlık. Bu savaş geçici olarak Fransa'nın Mısır üzerindeki kontrolünü sağladı.[8]

Kaynakça

Alıntılar

Kitaplar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşları</span> Fransa Cumhuriyeti ve diğer Avrupalı devletler arasındaki 1792den 1802ye kadar süren savaş

Fransız Devrim Savaşları 1792'den 1802'ye kadar süren Fransız Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bir dizi kapsamlı askeri çatışmadır. Çatışmalar Fransa'yı İngiltere, Avusturya, Prusya, Rusya ve diğer birçok ülkeyle karşı karşıya getirdi. Savaşlar iki döneme ayrılır: Birinci Koalisyon Savaşı (1792-1797) ve İkinci Koalisyon Savaşı (1798-1802). Başlangıçta Avrupa ile sınırlı olan mücadele giderek küresel boyut kazandı. Fransa, on yıllık sürekli savaş ve saldırgan diplomasiden sonra, Avrupa'nın çoğuna karşı savaş için tamamen seferber edilmiş olan geniş Fransız nüfusu çok büyük ve güçlü ordusu sayesinde İtalya Yarımadası'ndaki, Aşağı Ülkeler'deki ve Renanya'daki toprakları fethetti. Fransızların bu çatışmalardaki başarısı, askeri işgali ve devrimci ilkelerin Avrupa'nın büyük bir bölümüne yayılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Murad Bey</span>

Muhammed Murad Bey, İbrahim Bey ile Mısır'daki Memlüklerin Çerkes asıllı lideri, süvari komutanı ve Mısır'ın İbrahim Bey ile birlikte ortak hükümdarıydı. Murat Bey, sıklıkla zalim olarak anlatılsa da bir o kadar enerjik, cesur bir savaşçı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Vitebsk Muharebesi (1812)</span> Napolyon Savaşları sırasında Ruslarla Fransızlar arasında yapılan muharebe

Vitebsk Muharebesi, 26 ve 27 Temmuz 1812 tarihinde gerçekleşmiş Napolyon Savaşları sırasında Napolyon'un Rusya Seferi'nde yapılan ve Fransız Ordusu'nun taktiksel zaferi ile sonuçlanmış savaştır. Bozguna uğrayan Ruslar, buradan da taktiksel olarak geri çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Bonapart</span>

Carlo Maria Buonaparte veya Carlo Maria di Buonaparte Fransa imparatoru Napolyon Bonapart'ın babası olarak bilinen bir İtalyan avukat ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı (1805-1814)</span>

İtalya Krallığı Kuzey İtalya'da, Fransız imparatoru I. Napolyon'un himayesinde bulunan Fransa ile kişisel birliktelikte olan devletti.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri</span>

Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri (1792-1802) Kuzey İtalya'da Fransız Devrim Ordusu ile Avusturya İmparatorluğu, Rusya İmparatorluğu, Piedmont-Sardinya Koalisyonu ve diğer İtalyan devletleri arasındaki çatışma dizini.

<span class="mw-page-title-main">Friedland Muharebesi</span>

Friedland Muharebesi Napolyon Savaşları ve Dördüncü Koalisyon sırasında, I. Napolyon tarafından yönetilen Fransa İmparatorluğu ordularıyla Kont von Bennigsen liderliğindeki Rus İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşen büyük bir savaş. Napolyon ve Fransızlar, savaşın sonunda Alle Nehri'ne düzensizce geri çekilmesine neden olan Rus ordusuna karşı kesin bir zafer elde ettiler. Savaş, Rusya'nın Pravdinsk kasabası yakınlarında günümüzdeki Kaliningrad Oblastı'nda gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Muhafızlarının Litvanyalı Tatarları</span>

İmparatorluk Muhafızları'nın Litvanyalı Tatarları Napolyon Savaşları sırasında 1812-1814 yılları arasında varlığını sürdürmüş, İmparatorluk Muhafızlarına bağlı olan Hafif Süvari birliğiydi. Litvanya Tatarları 1400'lü yıllarda bölgeye göç etmiş Kırım Tatarları'nın bölgedeki halefiydi. Napolyon'un Rusya seferi sırasında başlangıçta tek bir süvari bölüğü olarak kuruldu. İlk bölük liderleri Mustafa Mirza Vilna'da öldükten sonra yerini Samuel Mirza aldı ve savaş sonuna kadar süvari bölüğünün başında kaldı. Birinci Restorasyon sırasında bölük dağıtıldı.

1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı, Fransız Devrim Savaşları'nda evre.

El-Ariş Kuşatması, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.

1797'de Osmanlı İmparatorluğu ←→ 1799'da Osmanlı İmparatorluğu
Bu sayfada 1798 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.

1798'de Osmanlı İmparatorluğu ←→ 1800'de Osmanlı İmparatorluğu
Bu sayfada 1799 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Mustafa Paşa</span> Arnavut kökenli Osmanlı komutanı

Mustafa Paşa veya Seyid Mustafa Paşa, Arnavut kökenli Edirne doğumlu bir Osmanlı komutanı. 1799'da Abukir Muharebesi'nde Osmanlı birliklerinin komutanlığını yapmış, muharebeyi kaybetmiş ve esir düşmüştür.