İçeriğe atla

Abuhaci İdrisov

Abuhaci İdrisov
DoğumАбухаджи Идрисов
17 Mayıs 1918(1918-05-17)
Berdikel köyü, Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti
Ölüm22 Ekim 1983 (65 yaşında)
Grozni, Çeçen-İnguşya ÖSSC
Bağlılığı Sovyetler Birliği
Branşı Kızıl Ordu
Hizmet yılları1939 - 1944
RütbesiKıdemli Çavuş
Birimi1232. Tüfek Alayı
ÖdülleriSovyetler Birliği Kahramanı

Abuhaci İdrisoviç İdrisov (ÇeçenceАбухажи Идрисов, RusçaАбухаджи Идрисович Идрисов; 17 Mayıs 1918 - 22 Ekim 1983) İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev alan Çeçen keskin nişancı ve makineli tüfekçi. Savaş boyunca toplam 349 düşman askeri öldürdü fakat bu başarısına rağmen sadece Çeçen etnik kökeninden dolayı Kazakistan SSC'ye sınır dışı edilmeden kısa bir süre önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır. Kruşçev döneminde Çeçenlere geri dönme hakkı verildikten sonra, 1957'de Çeçenistan'daki köyüne geri döndü.

Biyografi

İdrisov, 17 Mayıs 1918'de Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin Berdikel kentinde (günümüzde Komsomolskoye, Çeçenistan) bir Çeçen köylü ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokuldan mezun oldu ve Sovetskaya Rossiya kolektif çiftliğinde çoban olarak çalıştı.[1]

İdrisov, Ekim 1939'da Kızıl Ordu'ya askere alındı ve Baltık ülkelerindeki 125. Tüfek Tümenine atandı. Bir makineli tüfekçi olarak eğitim aldı ve Barbarossa Harekâtı'na karşı savunma sırasında Alman-Sovyet Savaşı'nın ilk gününden itibaren savaşın içerisinde yer aldı. Alayının geri kalanıyla birlikte kuzeydoğuya çekildi. Temmuz 1941'de Tümeni, İlmen Gölü ile Seliger Gölü arasındaki Pskov-Velikiye Luki hattında savunma pozisyonları aldı. Orada, Leningrad'a yönelik Alman saldırılarını geri püskürttüler; İdrisov'un makineli tüfeğiyle 22 Alman askerini öldürdüğü ve bunun sonucunda keskin nişancı olmak için eğitime gönderildiği bildirilmiştir. Keskin nişancı eğitimini tamamladıktan sonra, Ekim 1942'de Mihver kuvvetlerinin ilerlemesinin beklendiği Kuzey-Batı Cephesi'nin bir bölümünde konumlanan bir keskin nişancı grubuna atandı. İdrisov, on günlük yoğun bir çatışmada keskin nişancı olarak yaklaşık 100 düşman piyadesini öldürmeyi başardı. Nisan 1943'te, 370. Tüfek Tümeninin 1232. Tüfek Alayında hizmet ederken toplamda 300'den fazla Alman askerini öldürdüğü bildirildi. Leningrad'daki abluka atılımına katıldıktan sonra, Pskov bölgesini ve Baltık devletlerini geri almak için yapılan saldırılarda savaştı. Mart 1944'te 349 düşman askeri öldürdü ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi. İdrisov, yanında patlayan bir mayın nedeniyle ağır yaralandı ve sonrasında terhis edildi. Askerler onu bilinçsiz bir hâlde bulup hastaneye zamanında gönderdikleri için hayatta kaldı ve 3 Haziran 1944 tarihinde Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı. Bir askerî sergide tüfeği ve savaş zamanı fotoğrafları "Çeçen halkının şanlı oğlu Sovyetler Birliği Kahramanı Abuhaci İdrisov, üç yüzden fazla Alman faşisti yok etti" başlığıyla sergilenmiştir.[1][2][3]

Kızıl Ordu'da sadakatle hizmet ettiği için aldığı ödül ve şereflerine rağmen, Gorki hastanesinde yaralarının iyileşmesi için dört ay geçirdikten sonra Kazakistan'a sınır dışı edildi. Sürgündeyken Güneybatı Kazakistan'da yaşadı ve bir çiftlikte koyun yetiştiricisi olarak çalıştı. Dönüş hakkı verildikten hemen sonra Çeçenistan'a döndü ve 1962'de Komünist Parti üyesi oldu. Ömrünün geri kalanını Çeçenistan'da geçirdi ve 22 Ekim 1983 tarihinde Grozni'de öldü.[4]

Ödül ve nişanları

Kaynakça

  1. ^ a b "Идрисов Абухаджи". www.warheroes.ru. 14 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  2. ^ "Идрисов Абухажи - Советские снайперы 1941-1945 гг". soviet-aces-1936-53.ru. 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  3. ^ "Абухажи Идрисов - советский снайпер РККА Великой Отечественной войны - Ворошиловские стрелки. Русские снайперы Великой Отечественной войны". airaces.narod.ru. 10 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  4. ^ "Герой Советского Союза Идрисов Абухажи". ИА Чеченинфо (Rusça). 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Zaytsev</span> Sovyet Keskin Nişancı

Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Panzers Phase One</span>

Codname:Panzers Phase One, II. Dünya Savaşı'nın konu edildiği bilgisayar oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Pavlov</span>

Yakov Fedotoviç Pavlov, Sovyet Kızıl Ordu askerlerinin Stalingrad Muharebesi sırasında kendi ismini taşıyan Pavlov'un Evi 'ni düşman askerlerinden savunarak Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası almış bir Sovyet askeri.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Nişanı</span>

Vatanseverlik Savaşı Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasında başarı göstermiş tüm Kızıl Ordu mensubu asker ve Sovyet partizanlarına verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. 1985 yılında 9 Mayıs zaferinin 40. yıl kutlamaları sırasında tüm gazilere verilmesine karar verilmiştir. Toplamda 9 344 283 adet verilmiştir: 1. sınıf 2 627 899 adet, 2. sınıf 6 716 384 adet.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Sovyet kadınları</span>

II. Dünya Savaşı'nda Sovyet kadınları önemli bir rol oynadı. Çoğu endüstri, ulaşım, tarım ve diğer sivil rollerden oluşan konularda emek sarf eden Sovyet kadınları cephenin içinde de sayıca fazladır.

<span class="mw-page-title-main">"1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşında Zaferin Kırk Yılı" Jübile Madalyası</span>

"1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşında Zaferin Kırk Yılı" Jübile Madalyası, 12 Nisan 1985'te SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararnamesiyle II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası üzerindeki Sovyet zaferinin otuzuncu yıldönümü nedeniyle kurulan Sovyetler Birliği devlet hatıra madalyasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aliya Moldagulova</span>

Aliya Nurmuhammetkızı Moldagulova, 14 Ocak 1944'te savaşta aldığı yaralardan ötürü ölmesinden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verilen Sovyet keskin nişancı.

<span class="mw-page-title-main">Manşuk Mametova</span>

Manşuk Mametova II. Dünya Savaşı sırasında Kalinin Cephesinde 3. Şok Ordusunun 21. Muhafız Tüfek Bölümünde 100. Tüfek Tugayı'nın makineli tüfekçisiydi. Yüksek Sovyet ölümünden sonra ona 1 Mart 1944'te unvan verdikten sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını alan ilk Kazak kadın oldu.

Mirza Dövlet oğlu Valiyev Azeri Kızıl Ordu çavuşu ve Sovyetler Birliği Kahramanı. Valiyev, ölümünden sonra Budapeşte Taarruzu'ndaki eylemlerinden ötürü bu unvanla ödüllendirildi. 45-mm'lik bir tanksavar topunu komuta ederek, mürettebatı öldürüldükten sonra bir dizi Alman tankını imha ettiği ve dahasında kendisin de öldürüldüğü bildirildi. 24 Mart 1945'te Valiyev, ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, resmi olarak tam adıyla - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 22 Haziran 1941'de Almanya'nın savaş ilanından sonra Sovyetler Birliği ile birlikte II.Dünya Savaşı'na girdi. Azerbaycan'ın petrol sahaları, SSCB'nin Kafkasya petrolüne aşırı bağımlılığı nedeniyle Almanları cezbediyordu - bu, Kafkasya Savaşı sırasında Bakü'deki petrol yataklarını ele geçirmeye çalışan Alman seferlerine zemin hazırladı. Azerbaycan'ın petrolü Sovyet zaferi açısından etkili bir şekilde belirleyiciydi. Azerbaycan vatandaşı 600.000'den fazla kişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941'den 1945'e kadar İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu tarafından askere alındı.

Kanti Abdurahmanov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya hizmet eden Çeçen Başçavuş. Savaş sırasındaki kahramanlıkları için Mayıs 1996'da Rusya Federasyonu Kahramanı unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hanpaşa Nuradilov</span>

Hanpaşa Nuradiloviç Nuradilov 1941-1942 yılları arasında Kızıl Ordu'ya hizmet eden Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti doğumlu Çeçen makine tüfekçisi. PM M1910 makineli tüfeğiyle tahminen 920 düşman askerini öldürdü, ayrıca 18 Nazi Alman askerini esir aldı ve 9 Alman makineli tüfeğini ele geçirdi. Dört kez Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi. Son savaşı Stalingrad Muharebesi idi. Vücudu asla bulunamadı ve insanlar onun Alman bombardıman uçakları tarafından öldürüldüğü (bombalandığı) sonucuna vardı. Ölümünden sonra Stalingrad Muharebesi'nde gösterdiği icraatlar nedeniyle Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı.

Hansultan Çapayeviç Daçiyev, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya hizmet etmiş Çeçen süvari. 15 Ocak 1944'te Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla ödüllendirildi, ancak daha sonra Çeçen etnik kökeninden dolayı Celal-Abad'a sürüldü; Lavrenti Beriya'ya Çeçen halkının haklarının geri verilmesini talep eden bir mektup yazdıktan sonra güveni kötüye kullanma suçundan tutuklandı ve yirmi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklandıktan sonra askerî madalyaları elinden alındı ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı iptal edildi. Sonunda serbest bırakıldı ve 1985'te beraat etti. Ardından unvanı Mihail Gorbaçov tarafından yeniden verildi.

<span class="mw-page-title-main">İrbayhan Baybulatov</span>

İrbayhan Adılhanoviç Baybulatov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da kıdemli teğmen ve tabur komutanıydı. Ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır.

Havaci Muhamed-Mirzayev İkinci Dünya Savaşı sırasında 15 Ocak 1944 tarihinde Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını alan bir Çeçen süvari askeri.

Vasil Kvaçantiradze II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Talgat Bigeldinov</span>

Talgat Jakypbekuly Bigeldinov İkinci Dünya Savaşı sırasında yer almış kara taarruz pilotu ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını iki kez kazanan tek Kazak asker. Savaştan sonra orduda kaldı ve yedek kuvvetlere transfer olmadan önce yarbay rütbesine ulaştı. Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandıktan sonra Tümgeneral rütbesine terfi etti.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Kovşova</span>

Natalya Kovshova, II. Dünya Savaşı'nda savaşan bir Sovyet kadın keskin nişancıydı.