
Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

Savaş Atı, yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı 2011 yapımı savaş dram filmidir. İngiliz yazar Michael Morpurgo 1982 yılında kaleme aldığı I. Dünya Savaşı sırasında geçen aynı adlı çocuk romanından uyarlamadır.

Şeyh Hasina Vecid, Bangladeşli siyasetçi. Vecid, Asya ülkesi Bangladeş'in kurucu cumhurbaşkanı olan Mucibur Rahman'ın kızı olarak iki farklı dönemde başbakanlık makamında bulunmuştur. 2006-2008 siyasi krizi sırasında Hasina gasp suçlamasıyla gözaltına alındı. Hapisten çıktıktan sonra 2008 seçimlerini kazanarak 6 Ocak 2009'da Bangladeş Başbakanı oldu. 2014'te Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) tarafından boykot edilen ve uluslararası gözlemciler tarafından eleştirilen bir seçimde üçüncü dönem için yeniden seçildi. 2017'de Myanmar'daki soykırımdan kaçarak ülkeye giren yaklaşık bir milyon Rohingyalı'nın ardından Hasina onlara sığınma ve yardım sağladığı için takdir ve övgü aldı. 2018 ve 2024 seçimlerinin ardından dördüncü ve beşinci dönemlerini kazandı; bu seçimler şiddete bulandı ve hileli olduğu yönünde yaygın bir şekilde eleştirildi.

Begüm Halide Ziya Bangladeş'in Mart 1991-Mart 1996 ve Haziran 2001-Ekim 2006 tarihleri arasında görev yapan ilk kadın başbakanıdır. Ayrıca Benazir Butto'dan sonra islam dünyasındaki ikinci kadın başbakandı. Bangladeş'in eski cumhurbaşkanı Ziaur Rahman'ın dul eşidir. 1978'de merhum kocası tarafından kurulan Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) 1984'ten beri başkanı ve lideridir.

Shahbag Movement. Abdul Quader Molla ve 1971 Bangladeş Kurtuluş Savaşı'nın diğer zanlıları için idam cezasi talebiyle, Dakka şehrinde 5 Şubat 2013 tarihinde başladı. Aynı tarihte, Molla, kurtuluş savaşı sırasında işlediği belirlenen soykırım, cinayet ve tecavüz suçları nedeniyle Bangladeş Uluslararası Suç Mahkemesi tarafından ömür boyu hapse mahkûm edildi. Molla, ona Kirpur Kasabi lakabını yükleyen Dakkai'nın Mirpur bölgesindeki genis çapli katliamlar dahil pek çok ölüme neden olmak nedeniyle bu mahkeme tarafından suçlu bulundu. Hareket Dhaka'nin merkezi bölgesinde bulunan Shahbag kavşağında başladı. Genel olarak siyasi gündeme ilgisiz olduğu düşünülen yeni neslin bu hızla gelişen protesto ve halk hareketi sürecine göndermede bulunarak, aynı kavşak Nesil(Gençlik) Kavşağı olarak da isimlendirilmeye başlandı. Benzer şekilde, Mısır Tahir Meydanı'nda gerçekleşen tarihi ve devrimsel harekete göndermede bulunarak, Shahbag Meydanı olarak da tanımlanmakta. Sahhbag'da nöbet tutan binlerce sivil, Molla idam cezasi alana kadar sokaklardan ayrılmayacağını belirtmekte.

Önce Babamı Öldürdüler , yönetmenliğini Angelina Jolie'nin yaptığı ve Loung Ung'un aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan biyografi türündeki tarihi gerilim filmidir.

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

Aminul Haque, Bangladeşli eski siyasetçi, bakan ve avukattır.

Jharna Dhara Chowdhury, Bangladeşi insan hakları aktivisti.

Anisuzzaman, Bengal Edebiyatı konusunda uzman olan Bangladeşli eğitimci, yazar, aktivist ve akademisyen.
Israfil Alam Bangladeş Awami Ligi siyasetçisi ve Naogaon-6 bölgesini temsil eden bir Jatiya Sangsad üyesi.
AKM Amanul İslam Chowdhury, Bangladeşli hükûmet danışmanı. İletişim, Su Kaynakları ve Enerji, Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı bakanlıklarından sorumlu Latifur Rahman Kabinesi'nde görev yaptı.

Murtaja Baseer Bangladeşli ressam. Aynı zamanda şair, öykü yazarı, romancı, araştırmacı, nümismatçı ve film yapımcısıydı. 1980 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak ile ödüllendirildi.

Aly Zaker, Bangladeşli aktör, iş insanı, yönetmen ve yazar.

Mita Haque, Bangladeşli kadın şarkıcı, besteci ve eğitimcidir. Hint müziği tarzında çalışmalar yaptı. Radyo Bangladeş'te listelerde üst sıralarda yer almış en popüler sanatçılardan birisiydi. Hindistan'da 14 tekli albüme ve Bangladeş'te 10 müzik albümünü piyasaya sürdü. Müziğe yaptığı katkılardan dolayı 2020 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak Ödülü'ne layık görüldü.

Fakir Alamgir, Bangladeşli halk ve pop müziği sanatçısı. 1971'deki Bangladeş Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Gono Sangeet tarzında müzik çalışmalarıyla adını duyurdu. Seslendirdiği önemli parçalar arasında; "O Sokhina", "Shantahar", "Nelson Mandela", "Naam Tar Chhilo John Henry" ve "Banglar Comrade Bondhu" sayılabilir. Müzik çalışmalarıyla 1999'da Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak Ödülü ile mükafatlandırıldı.
Begum Mushtari Shafi, Bangladeşli yazar, girişimci, kadın hakları aktivisti.

Bangladeş Soykırımı, 26 Mart 1971'de, Batı Pakistan'ın egemen olduğu Pakistan hükûmeti, Bengallilerin kendi kaderini tayin etme çağrılarını bastırmak için ülkenin Doğu Pakistan'ına askeri bir baskıya başladığında - Işıldak Operasyonu - başladı. Dokuz ay süren Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ve Cemaat-i İslamiden Pakistan yanlısı İslamcı milisler 300.000 ile 3.000.000 arasındaki Bengalliyi öldürdü ve sistematik bir soykırım tecavüzü kapsamında 200.000 ile 400.000 arasında Bengalli kadına tecavüz etti. Bangladeş Hükûmeti, soykırım sırasında 3.000.000 kişinin öldürüldüğünü ve bunun da Holokost'tan bu yana yaşanan en büyük soykırım olduğunu belirtiyor.

Syeda Sacide Chowdhury, Bangladeşli kadın siyasetçi. Faridpur-2 seçim bölgesini temsilen 2008, 2014 ve 2018'deki seçimlerde üç dönem Bangladeş Ulusal Meclisi'ne girdi. Üst üste üç dönem meclise girmesi nedeniyle 12 Şubat 2019'da Bangladeş Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı oldu. Öncesinde Bangladeş Çevre ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştı. Hizmetlerinden ötürü 2010 Yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Bağımsızlık Günü Ödülü'ne layık görüldü.