İçeriğe atla

Abram Urievich (Yurievich) Dobry

Abram Yurievich Dobry
Doğum1867
Kiev, Rus İmparatorluğu
Kaybolma8a Velyka Zhytomyrska Caddesi'ndeki dairesinden kaçırıldı.
Ölüm1936 (69 yaşında)
Paris, Fransa
VatandaşlıkRusya Rus İmparatorluğu

Ukrayna Ukrayna

Fransa Fransa
Meslek
  • Şeker üreticisi
  • Finansçı
  • Bankacı
  • Kiev Dış Ticaret Bankası Rusya şube başkanı
  • Ukrayna ile Almanya arasında bir ticaret anlaşması müzakere eden Finans Komisyonu üyesi
SuçlamaŞeker spekülatörleri davası

Abram Urievich (Yurievich) Dobry (1867, Kiev, Rus İmparatorluğu[1] - 1936, Paris, Fransa[1]), Ukraynalı şeker üreticisi, finansçı, bankacı, Kiev'deki Dış Ticaret Bankası'nın Rusya şubesi başkanı, Ukrayna ile Almanya arasında bir ticaret anlaşması müzakere eden Finans Komisyonu üyesidir. Tutuklanması (kaçırılması) ve Nisan 1918'de Ukrayna Merkez Konseyi İçişleri Genel Sekreteri Mykhailo Tkachenko Harkiv'a gizlice sürgüne gönderilmesi, Ukrayna Merkez Konseyi ile Ukrayna'daki Alman komutanlığı arasında bir çatışmaya neden oldu.

Biyografi

Abram Dobry; Kiev Kalıtsal fahri vatandaşı, Kiev'deki Dış Ticaret Bankası'nın Rusya şubesi başkanı ve Banka Yönetim Kurulu üyesi, Tüm Rusya Şeker Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Artemivsk Pancar Şeker Fabrikası Derneği, Alexander Şeker Fabrikaları Derneği, Kashperovsky Pancar Şeker Fabrikası Derneği, Koryukiv Şeker Fabrikası ve Mezenivka Pancar Şeker Fabrikası yöneticiydi.[2]

1916'da Alman gizli servisleriyle işbirliği yaptığından şüphelenildi. Aynı yıl Rus askeri karşı istihbaratı tarafından sözde "şeker spekülatörleri" davasında tutuklanmış ancak daha sonra Grigori Rasputin'in müdahalesi sayesinde serbest bırakılmıştı. Onun başkanlığındaki Rus Dış Ticaret Bankası'nın Kiev şubesi, 1918'den beri Ukrayna'daki Alman birliklerine hizmet ediyor ve kendi çıkarları ve özellikle Almanya için müşterilerin çıkarları doğrultusunda spekülatif finansal işlemler yürütüyordu.[3]

Tutuklanmasına yol açan "şeker spekülatörleri" davasının başlatıcılarından ve tahrif edicilerinden biri olan Vladimir Orlov'un anılarına göre, spekülatif operasyonlar gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını şişirmeyi ve böylece vatandaşlar arasında hoşnutsuzluğa neden olmayı amaçlıyordu.

Abram Dobry, Brest-Litovsk Antlaşması uyarınca Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin bir müttefiki olan Almanya ile işbirliği yaptı. Ukrayna-Almanya-Avusturya-Macaristan Finans Komisyonu üyesi olarak Ukrayna Halk Cumhuriyeti, Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında bir ticaret anlaşması müzakerelerine katıldı.[3]

Tutuklama (kaçırma)

24 Nisan 1918'de, Ukrayna Halk Cumhuriyeti hükûmet üyelerinin bir kısmı, "Ukrayna Kurtuluş Komitesi" adlı gizli bir örgütte birleşti. "Ukrayna Kurtuluş Komitesi" Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin hiçbir yetkili organı Abram Dobry'yi tutuklamaya karar vermemesine karşın Abram Dobry'i tutukladı (aslında kaçırdı).[4]

19 Mayıs 1918'de (Ukrayna Merkez Konseyi'nin devrilmesinden, Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin tasfiyesinden ve Ukrayna Devleti'nin ilanından sonra), Kyivskaya Mysl gazetesi Alman Soruşturma Komisyonu'nun ön soruşturması hakkında resmi bir rapor yayınladı. Dobry'yi kaçırılmasında Ukrayna Halk Cumhuriyeti Askeri İşler Bakanı Oleksandr Zhukovsky, Ukrayna Merkez İçişleri Genel Sekreteri Rada Mykhailo Tkachenko'nun parmağı olduğu ve eylemin asıl organizatörlüğünün ise İçişleri Bakanlığı İdari ve Siyasi Dairesi Direktörü Yu Gaevsky'nin üstlendiği kaydedildi.[4]

A. Dobry, 8a Velyka Zhytomyrska Caddesi'ndeki dairesinden kaçırıldı ve gizlice Harkiv'a götürüldü. Kiev Şehri Soruşturma Polisinin eski başkanı Mykola Krasovskyi, kaçırma olayının doğrudan failiydi. Harkiv'de Abram Dobry bir otelde tutuldu. Harkiv'de, kaçıranların talebi üzerine A. Dobry 100 bin ruble tutarında bir çek imzaladı. Gardiyanlara rüşvet veren Dobry, Almanlara kaçırılması ve nerede olduğu hakkında bilgi verebildi ve onlar sayesinde serbest bırakıldı.[5]

Bu olay Alman kuvvetlerinin komutanlığının müdahalesine yol açtı. 26 Nisan 1918'de G. von Eichhorn, Ukrayna topraklarındaki bazı cezai suçların Alman askeri mahkemelerinin yargı yetkisine tabi olacağına dair bir kararname imzaladı. Alman müfettişler olayı zengin bir adamın fidye için kaçırılması olarak nitelendirdi. Resmi açıklama, komploya üç kişinin katıldığını söyledi. Bunlar İçişleri Bakanı M. Tkachenko, Başbakan V. Golubovych ve askeri bölüm başkanı O. Zhukovsky'ydi. Ancak daha sonra, Başbakan V. Golubovych ve askeri bölüm başkanı O. Zhukovsky'nin Abram Dobry'nin davasında masum olduğunu kanıtlandı, çünkü o sadece M. Tkachenko'nun dahil olduğunu anlaşıldı.

Kaçırılmanın ardından

1918 Hetman Darbesinin ardından Abram Dobry, Ukrayna Devleti Maliye Bakanlığı'na bağlı Maliye Komitesi'ne başkanlık etti. Daha sonra 1920'de ünlü bir hayırsever olduğu Paris'e göç etti. Fransa'da, diğer şeylerin yanı sıra, Rus Yahudilerine Yardım Derneği'ne başkanlık etti. Bu sırada Rusya Ticaret, Sanayi ve Finans Birliği Konseyi'nin bir üyesiydi. 1936'da Fransa'nın başkentinde öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 6 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  5. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Devlet

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan SSCB'yi oluşturan 15 birlik cumhuriyetinden biri. Kuzeyde ve doğuda Rusya SFSC, güneyde Azak Denizi ve Karadeniz, güneybatıda Moldova SSC ve Romanya, batıda Macaristan, Çekoslovakya ve Polonya, kuzeybatıda da Belarus SSC ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Poznań</span>

Poznań, orta-batı Polonya'da bir şehir, Wielkopolska ilinin merkezidir. Warta Nehri etrafına kurulmuş olması şehri önemli tarihsel, ticari, endüstriyel ve eğitim alanında önemli bir merkez yapmaktadır. 534.813 (2019) nüfusu ile Polonya'nın 5. en büyük kenti olan Poznań aynı zamanda ülkenin en büyük 4. ekonomik merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

<span class="mw-page-title-main">Harkiv</span> Ukraynanın ikinci büyük şehri, Harkiv Oblastının idari merkezi

Harkiv veya Harkov, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri, Harkiv Oblastı'nın idari merkezidir. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alır. 2006 yılı sayımlarına göre nüfusu 1.461.300 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Sol SR Ayaklanması</span>

Sol SR ayaklanması, Ekim Devrimi ile Rus İmparatorluğunda iktidarı alan Bolşeviklere karşı 1918 yılı Temmuz ayında Sol SRlar tarafından başlatılan silahlı ayaklanmadır. 6 Temmuz 1918 günü başlatılan ayaklanmanın amacı Brest Litovsk Antlaşması ile barış yapılan Almanya İmparatorluğu ile savaşın yeniden başlatılmasıydı. Ayaklanma Rus İç Savaşı sırasında Bolşeviklere karşı sol ayaklanmaların en önemlilerindendir. Ayaklanma bastırılmış ve ülkede Sol SR faaliyetleri yasaklanmıştır ancak yıkıcı faaliyetlerin şiddetine rağmen yaptırımlar görece hafifletilmiş şekilde uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Ukrayna Halk Cumhuriyeti veya Ukrayna Ulusal Cumhuriyeti, günümüzdeki Ukrayna'nın atası olarak kabul edilen, Haziran 1917'de Rusya Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak ilan edilen, ardından 25 Ocak 1918'de bağımsızlığını ilan eden devlet. 1921'de Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüşmüş ve Sovyetler Birliği'nin kurucu üyesi olmuştur.

Ukrayna Merkez Konseyi, Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin siyasi, kamu, kültürel ve mesleki örgütlerini birleştiren Bütün -Ukrayna konseyi idi. Ukrayna Ulusal Kongresi'nden sonra Konsey, Ukrayna-Sovyet Savaşı'na kadar sürecek olan arabuluculuktaki devrimci parlamentoydu.

Kiev Bolşevik Ayaklanması Rusya Geçici Hükümeti'nin Ekim Devrimi yüzünden yıkılmasının ardından Kiev'in kontrolü için yaşanan askeri olaylardır. Bolşevik Parti'nin Kiev Komitesi ve Ukrayna Merkez Konseyi'nin zaferi ile sonuçlandı.

Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

<span class="mw-page-title-main">Faustschlag Harekâtı</span>

Faustschlag Harekâtı sürmekte olan I. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde Alman İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu askerî birliklerinin Çarlık Rusyasında iktidarı 1917 Ekim Devrimi ile alan Bolşeviklere karşı başlattığı harekâttır.

Nisan 1920'deki Varşova Antlaşması, Józef Piłsudski tarafından temsil edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti ile Symon Petliura tarafından temsil edilen Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Bolşevik Rusya'ya karşı askeri-ekonomik bir ittifaktı. Anlaşma 21 Nisan 1920'de, 24 Nisan'da askeri bir ilave yapılarak imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna SSC başkentinin Harkov'dan Kiev'e taşınması</span>

Ukrayna SSC başkentinin Harkov'dan Kiev'e taşınması, Ocak 1934'te başlayan önemli yönetim organlarının Harkiv'den Kiev'e taşınmasının ardından, 24 Haziran 1934'te gerçekleşti. Taşınmanın ilanın ardından Kiev'de kutlamalar ve askeri geçit töreni düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Ukrayna ilişkileri</span>

Almanya-Ukrayna ilişkileri, Almanya ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Ukrayna ve Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler aslen 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu arasında kurulmuştu, ancak daha sonra Ukrayna'nın Kızıl Ordu tarafından işgali nedeniyle kısa süre sonra kesildi. Mevcut ilişkiler 1989'da konsolosluk ve 1992'de tam ölçekli diplomatik misyon düzeyinde yeniden başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşme Yasası arifesinde Batı ve Dinyeper Ukrayna hükümetleri arasındaki ilişkiler</span>

Birleşme Yasası arifesinde Batı ve Dinyeper Ukrayna hükûmetleri arasındaki ilişkiler, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasının ardından 1 Kasım 1918'de ilan edilen Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Ukrayna Devletinin diplomatik ilişkileri kapsar. İlk resmi diplomatik temas, Ukrayna'nın yeniden birleşmesi ve Galiçya Ordusuna askeri yardım sağlanması konusunda müzakerelerin başlamasıyla kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sich Riflemen</span>

Sich Riflemen, 1917'de başlangıçta Galiçya ve Bukovina'dan Ukraynalılardan ve Avusturya-Macaristan ordusundan savaş esirlerinden oluşan Ukrayna Halk Cumhuriyeti Dinyeper Ordusunun askeri bir birimidir.

1918 Hetman Karşıtı Ayaklanma, Aralık 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanlığının liderliğinde Ukrayna Hetmanı Pavlo Petrovich Skoropadsky'e karşı başlattığı ve başarıyla sonuçlanan ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">1918 Hetman Darbesi</span>

1918 Hetman Darbesi, 29-30 Nisan 1918 gecesi, o gün Hetman olarak seçilen General Pavlo Petrovich Skoropadsky'nin, Alman birliklerinin eylemsizliği ve silahlı çiftçilerin desteğiyle Ukrayna'da iktidarı ele geçirdiği darbedir. Kiev'de gerçekleşen darbe sonucunda Ukrayna Merkez Konseyi kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Donetsk-Krıvıy Rih Sovyet Cumhuriyeti</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Donetsk-Krıvıy Rih Sovyet Cumhuriyeti, 12 Şubat 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti (UPR) hükûmetinin Brest-Litovsk Antlaşması kapsamında İttifak Devletleri ile yaptıkları Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin sınırlarını tanıyan antlaşmadan üç gün sonra varlığını Ukrayna Halk Sovyetleri Cumhuriyeti'nin federal bir cumhuriyeti olarak ilan eden bir Sovyet cumhuriyetiydi. Ancak bu Sovyet cumhuriyeti, ilan edildiğini belirtir. Lenin ve Yakov Sverdlov cumhuriyeti desteklemedi. Elena Stasova gibi diğer bazı Bolşevikler ise Sovyet Cumhuriyetinin yöneticilerine en iyi dileklerini içeren bir telgraf gönderdi.