İçeriğe atla

Abraham Paşa

Abraham Paşa
Meclis-i Âyan üyesi
Görev süresi
1880-1918
Kişisel bilgiler
Doğum 1833
İstanbul
Ölüm 1918
İstanbul
Vatandaşlığı Osmanlı İmparatorluğu
Milliyeti Osmanlı Ermenisi

Abraham Paşa (ErmeniceԱբրահամ Փաշա, 1833-1918), Osmanlı İmparatorluğu ile Mısır Hidivliği arasında önemli rol oynamış bir Ermeni veziridir.

Ermeni asıllı bir sarraf ailesinin oğludur ve asıl adı Apraham Eramyan'dır.[1] Babası Kigork, Mısırlı bir sarraf olup, Hıdiv İsmail Paşa'nın Kapı Kâhyalığı görevinde de bulunmuştur. Abraham Paşa, tahsilini Mısır'da yapmıştır. Babası gibi İsmail Paşa'nın hizmetinde bulunmuştur. Bu arada Süveyş Kanalı işlerinde çalışmış ve büyük servet elde etmiştir. Bu arada Sultan Abdülaziz ile de dostluk kurmayı başarmış ve paşalık rütbesi almış sonra vezirliğe yükselmiştir. Bunun karşılığı olarak da şükran ifadesini belirtmek için Abdülaziz'e pırlanta zarflı, fildişi ve zümrütlü bir tavla sunmuştur. Abdülaziz devrinde Vükala Meclisi içine alınan Abraham Paşa, padişahın tahttan indirilmesi ve İsmail Paşa'nın durumunun kötüleşmesinden sonra Mısır ile bağlarını tamamen koparmıştır.[2]

Kendisi Birinci Meşrutiyet parlamentosu kapandıktan yaklaşık iki yıl sonra 21 Ocak 1880'de II. Abdülhamid tarafından Meclis-i Âyan üyeliğine atanmıştır. Osmanlı devlet hayatında Meclis-i Âyan üyeliğinin bir kişinin, maddi ve manevi taltif edilmesi anlamına geldiği de düşünülürse parlamentonun çalışmalarına son verildiği bir dönemde Abraham Paşa'nın bu şekilde onurlandırıldığı söylenebilir.[3] II. Meşrutiyet döneminde 1877-1908 arası Ayan Azalığına atanmışlardan hala hayatta olanlardan Logofet Bey ve Sait Paşa ile beraber 17 Mart 1877 tarihli irade ile 1908'de tekrar açılan Meclis-i Âyan'a da katılmıştır.[4]

Abdülhamid devrinde Şûrâ-yı Devlet Mülkiye Dairesi üyeliğini uzun süre sürdürdü. Abdülhamid'in tahttan uzaklaştırılmasından sonra durumu biraz sarsılır gibi olmuşsa da I. Dünya Savaşı'nın sonlarında öldüğü tarihe kadar hayatını debdebe içinde geçirmiştir. Boğaziçi'nin iki yakasında kendi adını taşıyan geniş koruları vardı.[2]

Kaynakça

  1. ^ http://www.obarsiv.com/english/as-abraham-pasha.html 4 Ocak 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b "Abraham Paşa". İstanbul Kültür ve Sanat ansiklopedisinden derlenmiştir. Beykoz Belediyesi. 13 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2021. 
  3. ^ Demirci, H. Aliyar (2003). Kantarcı, Şenol; Kasım, Kamer; Kaya, İbrahim; Laçiner, Sedat (Ed.). "İkinci Meşrutiyet Birinci ve İkinci Yasama Döneminde (1908-1912) Osmanlı Âyan Meclisi'nin Ermeni Üyeleri ve Faaliyetleri". Ermeni Araştırmaları 1. Türkiye Kongresi Bildirileri. Cilt I. Ankara: ASAM- Ermeni Araştırmaları Enstitüsü. ss. 303-315. 14 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2021. 
  4. ^ TBMM Arşivi 11-22/1 Osmanlı Ayan Meclisi Ayan Azaları Sicil Defteri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Âyan</span> Osmanlı parlamentosunun üst kanadı

Meclis-i Âyan, Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet sistemi içinde bir senato veya bir Üst Kamara benzeri bir kurum olup, Meclis-i Mebûsan ile birlikte Meclis-i Umumî'yi meydana getiren ve 23 Aralık 1876 tarihli Kanûn-ı Esâsî'ye (Anayasa) göre kurulmuş yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Said Paşa</span> 201. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Said Paşa, Osmanlı devlet ve siyaset adamı. II. Abdülhamid saltanatında yedi kez ve İkinci Meşrutiyet döneminde iki kez olmak üzere, toplam dokuz dönemde dokuz yıla yakın sadrazamlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hakkı Paşa</span> 210. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Hakkı Paşa V. Mehmed saltanatında 12 Ocak 1910 - 30 Eylül 1911 tarihleri arasında bir yıl sekiz ay on dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan</span> Osmanlı parlamentosunun alt kanadı

Meclis-i Mebûsan, Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli anayasaya göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organının alt organıdır. Seçilmiş parlamenterlerden oluşmakta ve padişah tarafından atanan üst kamara üyelerinin oluşturduğu Seçkinler Meclisi ile birlikte, genel parlamentoyu oluşturmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ilk anayasal monarşi dönemi (1876–1878)

Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi. Bu dönemin anayasası Kanun-ı Esasi, yürütme organı padişah II. Abdülhamid, yasama organı ise Meclis-i Umumi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Rıza</span> Osmanlı siyasetçi

Ahmed Rıza Bey, Osmanlı siyasetçi, eğitimci ve ideolog. İttihat ve Terakkî Cemiyeti'nin önde gelen kurucularından ve Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli siyasal gelişmeleri sağlayan İkinci Meşrutiyet döneminin önde gelen Jön Türk grubunun başındaki isimlerindendir. Auguste Comte'un pozitivizm felsefesini günümüz Türkiye'sine taşıyan kişidir. Osmanlı'nın kurtuluşunu ve kalkınmasını, kişi veya siyasal rejim değişiklikleri yerine toplumsal yapı değişikliğinde gören ve bu yönde çalışmalar üreten ilk kişi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ethem Paşa</span> Türk asker

Ethem Paşa, Türk asker ve devlet adamı. 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nda Osmanlı Orduları Başkomutanı, 1909 yılında 2 hafta süreyle Harbiye Nazırı olarak görev yaptı.

1877-1878 Osmanlı Meclis-i Mebusanı veya II. Meclis-i Mebusan Osmanlı Meclis-ı Umumisi'nin alt kanadı olan Meclis-i Mebusan'ın II. dönemidir. Meclis, 13 Aralık 1877 - 14 Şubat 1878 tarihleri arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı Ferid Paşa</span> 207. Osmanlı sadrazamı

Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa, Arnavut asıllı Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Deli Fuad Paşa</span>

Fuad Paşa Çerkes asıllı Türk asker. Ataklığı ve düşündüklerini çekinmeden söylemesi nedeniyle Müşir Deli Fuad Paşa olarak da bilinir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Damat Mahmud Celâleddin Paşa (1853-1903)</span> Osmanlı devlet adamı, şair, yazar

Damad Mahmud Celâleddin Paşa veya Mahmut Celaleddin Âsaf, Osmanlı devlet adamı, şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Paşa (topçu)</span>

Topçu Ali Rıza Paşa (1854-1921) bir Osmanlı Devlet adamıdır.

Süleyman Kani Bey (İrtem), Türk bürokrat, tarihçi, yazar. İlk öğrenimine Selanik’teki Feyziye Mektebinde başladı. 1896 yılında Mülkiye Mektebini bitirdikten sonra kaymakamlık, mutasarraflık ve valilik yapmıştır. İstanbul valisi olarak görev yaparken Damat Ferit Paşa hükûmetince görevden alındı. Çeşitlik gazetelerde tarihle ilgili yazılar yazdı. Eserleri Osmanlı Türkçesiyle yazıldığı için günümüz Türkçesine genel olarak Osman Selim Kocahanoğlu neşretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhamid Zöhravî Efendi</span> Son Osmanlı döneminde Suriyeli gazeteci ve siyaset adamı

Abdülhamid Zöhravî Efendi ya da Abdülhamîd ez-Zehrâvî, (1855-1916), Son Osmanlı döneminde Suriyeli gazeteci ve siyaset adamı.

Heyet-i Ayan Üyeleri, Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet sistemi içinde bir Senato veya bir Üst Kamara benzeri bir kurum olan Meclis-i Mebûsan ile birlikte Meclis-i Umumî'yi meydana getiren ve 23 Aralık 1876 tarihli Kanûn-ı Esâsî'ye (Anayasa) göre kurulmuş Meclis-i Âyan üyelerinin tam listesidir.

Vasfi Efendi (1861-1926), Osmanlı siyasetçi.

Damat Mahmud Edhem Paşa (1831-1886) bir Osmanlı Devlet adamıdır.

Mehmed Kâni Paşa (1805-1885) bir Osmanlı Devlet adamıdır.

Halil Hammâde Paşa (?-1910) bir Osmanlı Devlet adamıdır.

Ali Haydar Efendi (1865-1935) bir Osmanlı Devlet adamıdır.