İçeriğe atla

Aboa Araştırma İstasyonu

Aboa

Aboa Araştırma İstasyonu, Finlandiya'nın Antarktika'daki araştırma istasyoudur. Adı Turku'nun Latince adından gelmektedir. 1988 yılında Kraliçe Maud Toprakları'da sahilden 130 kilometre içeride Vestfjella Dağları'nda Basen adı verilen bir nunatak üzerinde kuruludur.

İstasyon, Finlandiya Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından finanse edilmiş, Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi tarafından tasarlanarak inşa edilmiştir. Günümüzde Finlandiya Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı'na bağlıdır.[1]

İstasyon sadece yaz aylarında kullanılmaktadır. 12 kişilik yaşam ve çalışma alanı vardır ve en fazla 18 kişi için geçici bir yaşam alanı sağlar.[1]

İsveç'e ait Wasa Araştırma İstasyonu, Aboa'nın 200 metre ilerisine kurulmuştur. Aboa ve Wasa birlikte Nordenskiöld Üssü'nü oluştururlar.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Aboa research station" 18 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Finnish Antarctic Research Program (FINNARP)
  2. ^ "Research Stations" 15 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Swedish Polar Research Secretariat

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Turku</span> Fin şehri

Turku, Finlandiya'nın Güneybatı Finlandiya bölgesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, ülkenin güneybatısında Aura Nehri ve Takımada Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Finlandiya'nın en eski şehri olup aynı zamanda 1809'dan 1812'ye kadar ülkenin başkentiydi. Nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 188,584 olup Finlandiya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Vostok İstasyonu</span>

Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu</span>

Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu Güney Kutbu, Antarktika'da bulunan ABD araştırma istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Marie Byrd Toprakları</span>

Marie Byrd Toprakları, Antarktika'nın batısındaki topraklardır. Coğrafi olarak, batısında Ross Buz Sahanlığı ve Ross Denizi, doğusunda Ellsworth Toprakları ve Ronne Buz Sahanlığı, kuzeyinde Amundsen Denizi ve Pasifik Okyanusu bulunmaktadır. 158 ° batı ve 103 ° 24' batı boylamları arasında uzanır. Rockefeller Yaylası ve Eights Sahili arasındaki alanı da içeren bölge, 1928-1941 yılları arasında Amiral Richard E. Byrd liderliğinde düzenlenen seferlerde keşfedilmiştir. Amiral Byrd'ın 1929 yılında bölgenin kuzeybatısında kalan kısma eşinin adını vermiş olmasından dolayı bölgeye Marie Byrd Toprakları denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Jeofizik Yılı</span>

Uluslararası Jeofizik Yılı, 1 Temmuz 1957 tarihinde başlayıp 31 Aralık 1958'ye kadar süren uluslararası bilimsel proje. Batı Bloku ve Doğu Bloku'nun oluştuğu ve bilimsel değişimin ciddi kesintiye uğradığı Soğuk Savaş döneminde, 1953 yılında Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin'in ölümünden meydana gelen ve Barış içinde bir arada yaşama olarak isimlendirilen yumuşama döneminde işbirliği için yeni bir dönem açıldı. Çin'in Çin Cumhuriyeti (Tayvan)'ın katılımını protesto için katılmadığı proje, 67 ülkenin katılımıyla gerçekleşti. Doğu ve Batı ilgili uluslararası örgütün genel sekreteri olarak Belçikalı Marcel Nicolet'i seçtiler.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Antarktika Seferleri</span>

Sovyet Antarktika Seferi, SSCB Bilimler Akademisi'nin Sovyet Antarktika Araştırma Komitesi tarafından yönetilen Arktika ve Antarktika Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve 1955-1991 yılları arasında yapılan seferlerin ortak adı. Seferlerin yönetim, lojistik ve tedarik sorumluluğu Sovyetler Birliği Deniz Ulaştırma Bakanlığı'ndaydı.

<span class="mw-page-title-main">Concordia İstasyonu</span>

Concordia İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Fransız-İtalyan araştırma istasyonudur. İstasyon, 2005 yılında açılmış olup coğrafi Güney Kutbu'ndan 1,670 km uzaklıkta Antarktika Platosu'ndaki Dome C adı verilen bir yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Casey İstasyonu</span> Antarktikada bulunan bir Avustralya araştırma istasyonu

Casey İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, Şubat 1969 tarihinde açılmış olup Bailey Yarımadası'nın kuzeyinde yer almaktadır. Casey İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu</span> araştırma istasyonu

Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Brezilya araştırma istasyonudur. İstasyon, 6 Şubat 1984 tarihinde açılmış olup Birleşik Krallık'a ait eski G Üssü arazisi üzerine inşa edildi. Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mawson İstasyonu</span>

Mawson İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Şubat 1954 tarihinde açılmış olup Mac. Robertson Toprakları'nda yer almaktadır. Mawson İstasyonu, Avustralya'nın en eski Antarktika istasyonu olup günümüzde Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Halley Araştırma İstasyonu</span> Antarktikada bulunan Birleşik Krallıka ait araştırma istasyonudur.

Halley Araştırma İstasyonu, Antarktika'da bulunan Birleşik Krallık'a ait araştırma istasyonudur. İstasyon, 15 Ocak 1956 tarihinde Dünya atmosferini incelemek amacıyla açılmış olup Brunt Buz Sahanlığı'nda yer almaktadır. Günümüz istasyon olan Halley VI ise 5 Şubat 2013'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Progress İstasyonu</span>

Progress İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 1 Nisan 1988 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Larsemann Tepeleri'nde Prydz Körfezi kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen İstasyonu</span>

Bellingshausen İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 1968 yılında Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mirnıy İstasyonu</span> Antartika da bulunan bir Rus araştırma istasyonu

Mirnıy İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 2 Ocak 1956 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Kraliçe Mary Toprakları'nda Davis Denizi kıyısında yer almaktadır.

Cinnah Antarktika İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Pakistan araştırma istasyonudur. İstasyon, 1991 yılında açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nda bulunan Sør Rondane Dağları'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dome Fuji</span>

Dome Fuji, Antarktika'da bulunan bir Japon araştırma istasyonudur. İstasyon, Ocak 1995 tarihinde açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nın doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shōwa İstasyonu</span> Antarktikada bir üs

Shōwa İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Japon araştırma istasyonudur. İstasyon, 1957 yılında açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nda bulunan Doğu Ongul Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rothera Hava Tesisi</span>

Rothera Hava Tesisi, İngiliz Antarktika Bölgesi'nin lojistik merkezi olan Rothera Araştırma İstasyonu'nun havalimanıdır. Rothera Araştırma İstasyonu çok çeşitli araştırmalar için iyi donanımlı biyolojik laboratuvarlara ve tesislere ev sahipliği yapar. İstasyon ve içindeki havalimanı, Adelaide Adası'nın güneydoğusundaki Wormald Ice Piedmont'un güney ucundaki bir kayanın ve yükseltilmiş plaj burnunun üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Antarktika Araştırma İstasyonu</span>

Türk Antarktika Araştırma İstasyonu veya TARS, Antarktika'da bulunan bir araştırma istasyonudur.