İçeriğe atla

Abisal bölge

Pelajik zonun katmanlarının ölçek diyagramı

Abisal bölge, okyanusların 4.000 metreden 6.000 metreye kadar olan pelajik bölgeleridir.[1] Hiçbir zaman güneş ışığı almaz ve daima karanlıktır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Su ürünleri temel bilimler terimleri sözlüğü" (PDF). sumae.gov.tr. s. 3. 11 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hatay</span> Türkiyenin Akdeniz Bölgesinde yer alan bir il

Hatay, Türkiye'nin en güneyinde yer alıp Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kilis</span> Kilis ilinin merkezi olan şehir

Kilis, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batısında bulunan Kilis ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Tonga</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Tonga ya da resmî adı ile Tonga Krallığı,, Büyük Okyanus'ta yaklaşık 169 adadan oluşan ada ülkesi. Toplam kara yüzölçümü yaklaşık 700 km2 olan ülke, Güney Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 700.000 km2 büyüklüğünde bir alanı kaplar. 2021 itibarıyla nüfusu 104.494 olan ada ülkesinin nüfusunun %70'i başkent Nuku'alofa'nın bulunduğu Tongatapu adasındadır. Ülke nüfusunun geri kalanı, ülkedeki 35 adada yaşamaktadır. Tonga, kuzebatısında Fiji ile Wallis ve Futuna (Fransa), kuzeydoğusunda Samoa, batısında Yeni Kaledonya (Fransa) ile Vanuatu, doğusunda Niue ve güneybatısında Kermadec ile sınırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zambiya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Zambiya ya da resmî adıyla Zambiya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güney bölümünde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke Zambiya ismi ile bağımsızlığını kazanmadan önce Kuzey Rodezya adı ile 1924'ten 1964 yılına kadar Birleşik Krallık sömürgesi olmuş ve bu tarihten sonra da Birleşik Krallık'ın himayesi altına girmiştir. Ülkenin Angola, Kongo DC, Tanzanya, Malavi, Mozambik, Zimbabve, Namibya ve Botsvana'ya sınırı bulunmaktadır. Ülkenin ismi Zambezi nehrinden oluşturulmuştur. Zambiya, 24 Ekim 1964 tarihinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin başkenti Lusaka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Caracas</span> Venezuelanın başkenti

Caracas ya da Karakas, Güney Amerika ülkesi Venezuela'nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Okyanus</span> Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu

Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya, Antarktika ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir. Magellan, günler süren zorlu ve fırtınalı koşullar altında adını verdiği Macellan Boğazı'ndan geçip bu okyanusa açıldığında, fırtınaların dinmesinden ve kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizcede "sakin" anlamına gelen "Pasifico" sözcüğünden yola çıkarak bu adı vermiştir. 179,7 milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Neredeyse Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nun toplamı kadar yüzölçümü vardır. En derin yeri 11.034 metre ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır. En kalabalık ada Tahiti'dir. Ayrıca Dünya'daki depremlerin %90'ı ve büyük depremlerin ise %80'i Pasifik bölgesinde oluşmaktadır. Bunun nedeni Büyük Okyanusun çok derin olmasıdır. 708.000.000 km³ hacmi vardır ve kapladığı alan Dünya'daki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 metreden daha derin her yerinde sıcaklık 2 °C derecenin altındadır. Üzerinde irili ufaklı yaklaşık 20.000 ada bulunmaktadır. Buna karşın toplam yüz ölçümünün yalnızca %1 kadarı karadır. Japonya, Endonezya ve Yeni Gine vb. volkanik adalarla çevrilmiştir. Bu adalara "ateş çemberi" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanus</span> büyük miktarda tuzlu su

Okyanus, bir gezegenin hidrosferinin çoğunu oluşturan bir su kütlesidir. Dünya üzerinde bir okyanus, Dünya Okyanusunun ana geleneksel bölümlerinden biridir. Bunlar, bölgeye göre azalan sırada, Pasifik, Atlantik, Hint, Güney (Antarktika) ve Kuzey Kutbu Okyanuslarıdır. Spesifikasyon olmadan kullanılan "okyanus" veya "deniz" ifadeleri, Dünya yüzeyinin çoğunu kapsayan birbirine bağlı tuzlu su kütlesini ifade eder. Genel bir terim olarak, "okyanus" çoğunlukla Amerikan İngilizcesinde "deniz" ile değiştirilebilir; ancak İngiliz İngilizcesinde değil. Açıkça söylemek gerekirse, deniz kısmen veya tamamen karayla çevrili bir su kütlesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen Denizi</span>

Bellingshausen Denizi, Antarktika'da, Antarktika Yarımadası'nın batısında, Alexander Adası ile Thurston Adası arasında yer alan su kütlesidir. Deniz ismini 1821 yılında bölgeyi keşfeden Amiral Fabian Gottlieb von Bellingshausen'dan alır. Denizin yüzölçümü 487.000 km²'dir. En derin yerinin 4115 metre olduğu ölçülmüştür. Deniz 71°00′G - 85°00′B koordinatlarında yer alır. Güneyde, batıdan doğuya, Eights Sahili, Bryan Sahili ve Batı Antarktika'nın İngiliz Kıyısı vardır. Cape Flying Fish'in batısında Amundsen Denizi'ne katılır.

<span class="mw-page-title-main">Rakım</span>

Rakım veya yükselti, herhangi bir nesnenin bilinen bir düzeye göre yüksekliğidir. Genellikle bu bilinen düzey, ortalama deniz seviyesidir. En yüksek ve en düşük alanın ortalama metresidir. Aynı yer şekilleri farklı yüksekliklerde yer aldığı gibi farklı yer şekilleri de aynı yüksekliklerde yer alabilir. Ege Bölgesinde yer alan Büyük Menderes Ovasının yükseltisi 50 metre civarında iken, İç Anadolu Bölgesindeki Konya Ovasının yükseltisi 1000 metre, Doğu Anadolu Bölgesindeki Erzurum Ovasının yükseltisi 1800 metre, Elazığ'ın il merkezinin kurulu olduğu Uluova'nın yükseltisi ise 1067 metre civarındadır. Yine Batı Anadolu'daki bazı dağların yüksekliği Doğu Anadolu'daki ovalardan daha azdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hidroelektrik enerji potansiyelinin Marmara Bölgesindekinden yüksek olmasında yer şekillerinin farklılığı değil yükselti ortalamalarının farklı olması neden olmuştur. Çünkü her iki bölgede yer şekilleri özellikleri benzerdir. Bu nedenle “yükselti” ile “yer şekilleri” farklı şeylerdir. Dolayısıyla yükselti ile yer şekillerinin etkileri de farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hollandalılar</span> Hollanda vatandaşları veya sakinleri

Hollandalılar, Hollanda'nın çoğunluğunu oluşturan Cermen kökenli bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">110 metre engelli</span>

Atletizmde açık pist yarışlarının erkeklerde en kısa engelli yarışıdır. Kadınlar için 100 metre engelli yarışları düzenlenmektedir.Engel yüksekliği 106.7 cm olup(İngiliz ölçü biriminin metrik sisteme dönüştürülmesinden dolayı) yarışta 10 engel bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Helsinki Olimpiyat Stadyumu</span>

Helsinki Olimpiyat Stadyumu, Helsinki'de bulunan bir stadyumdur. Helsinki kent merkezinden 2 km uzakta, Töölö bölgesinde bulunur. Finlandiya'nın en büyük stadyumudur. 40.000 kişilik bir kapasitesi vardır. Kulesinin yüksekliği 72 metredir. Kule ziyaretçilere açıktır ve ziyaretçilerine kuşbakışı Helsinki manzarası sunar. Konser ve sosyal aktiviteler için de kullanılır. 1934 ile 1938 yılları arasında, Helsinki'de yapılan 1952 Yaz Olimpiyatları için inşa edilmiştir. 1983 ve 2005 yıllarında Dünya Atletizm Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştır. Finlandiya millî futbol takımının ana stadyumudur. 2005 yılında yenilenmiştir. 2022 UEFA Süper Kupa maçı burada oynanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mojave Çölü</span> ABDde bir çöl

Mojave Çölü, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nin güneydoğusunun büyük bir bölümü ile orta bölümlerinin küçük bir parçasını işgal etmekle beraber; Güney Nevada'nın, Güneybatı Utah'ın ve Kuzeybatı Arizona'nın küçük bir alanını kaplar. Mojave'de en yüksek irtifa 610 metredir, bu sebeple Mojave genellikle en yüksek çöl olarak bilinir. Fakat tezat bir şekilde Kuzey Amerika'daki en alçak çöl irtifası Mojave'nin bir parçası olan meşhur Death Valley'de ölçülmüştür. Arazinin yüzölçümü 124.000 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">2013 Dünya Atletizm Şampiyonası - Kadınlar 10.000 metre</span>

2013 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda kadınlar 10.000 metre yarışı 11 Ağustos tarihinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın belediyeleri</span>

Fransa'nın belediyeleri, Fransa'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler genellikle şehir veya köylere karşılık gelir. Belediye sistemi Fransız Devrimi'nin ardından kurulmuştur. Belediyelerin yüzölçümleri ve nüfusları önemli ölçüde değişmekte olup 2,2 milyon nüfusluk Paris gibi bir şehir, 10.000 nüfusluk bir kasaba veya 10 kişilik mezra da olabilmektedir. Buna karşın altı yılda bir seçilen belediye meclisi ve belediye başkanı olmak üzere tüm belediyelerin yönetim sistemi aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Can</span> Türk atlet

Yasemin Can, Kenya asıllı Türk atlet. Uzun mesafelerde koşmaktadır.

2016 Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda erkekler 10.000 metre müsabakası, 8 Temmuz'da Amsterdam Olimpiyat Stadyumu'nda gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Etiyopya</span>

Etiyopya, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki 2016 Yaz Olimpiyatları'na katılmaktadır. Ülke böylece 13. kez Yaz Olimpiyatları'na katılmış oldu. Etiyopya Olimpiyat Komitesi Rio'ya, 20'si kadın, 15'i erkek olmak üzere toplam 35 sporcu gönderdi. Açılış seremonisinde ülke bayrağını yüzücü Robel Kiros Habte taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">2017 Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası</span>

2017 Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası, yirmi üç yaşın altındaki Avrupalı sporcular arasındaki iki yılda bir düzenlenen atletizm yarışmasının 11. organizasyonudur. Polonya'nın Bydgoszcz kentinde 13-16 Temmuz tarihleri arasında düzenlendi. Şampiyonaya 2003 organizasyonundan sonra Bydgoszcz, ikinci kez ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2017 Dünya Atletizm Şampiyonası - Erkekler 10.000 metre</span>

2017 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda erkekler 10.000 metre yarışması 4 Ağustos'ta Londra Stadyumu'nda düzenlendi. Bu yarış, daha önce iki kez şampiyon olan Mo Farah'ın son 10.000 metre yarışı oldu. Farah, Uganda'dan Joshua Kiprui Cheptegei ile üçüncü bitiren Kenyalı Paul Tanui'nin önünde yarışı kazandı. Farah'ın art arda üçüncü 10.000 metre Dünya şampiyonluğu ve beşinci ardışık büyük şampiyona 10.000 metre şampiyonluğu oldu.