İçeriğe atla

Abidin Budak

Abidin Budak
Doğum9 Kasım 1943 (80 yaşında)
Dikili (İzmir) Türkiye
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye Türkiye
Mezun olduğu okul(lar)Ege Üniversitesi Fen Fakültesi
Kariyeri
DalıBiyoloji

Abidin Budak (9 Kasım 1943 Dikili, İzmir -), Türk herpetolog, taksonomist.

İlk ve orta okulu Kınık'ta, liseyi ise İzmir Namık Kemal Lisesinde okudu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesinden 1968 yılında mezun oldu. 1974 yılında doktor, 1984 yılında doçent, 1990 yılında da profesör unvanını almış ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalından emekli olmuştur.[1]

Şimdiye kadar 1 takson tanımlamış ve 2 taksona da adı verilmiştir.

Adlandırdığı taksonlar

  • 1978 yılında keşfedilenler:
    • Ophisops elegans basoglui Baran & Budak, 1978

Adına ithaf edilen taksonlar

  • 1987 yılında keşfedilenler:
    • Lacerta oertzeni budaki Eiselt & Schmidtler, 1987 (“1986”) (= Anatololacerta oertzeni budaki
  • 1996 yılında keşfedilenler:
    • Ablepharus kitaibelii budaki Göçmen, Kumlutaş & Tosunoğlu, 1996[2] (= Ablepharus budaki)

Kaynakça

  1. ^ "reptile.fisek.com.tr : Herpetolojiye Gönül ve Hayat Verenler". 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012. 
  2. ^ Göçmen, B., Kumlutaş, Y. & M. Tosunoğlu, A New Subspecies, Ablepharus kitaibelii (Bibron & Borry, 1833) budaki n. ssp. (Sauria: Scincidae) From the Turkish Republic of Northern Cyprus 19 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Doğa-Tr. J. of Zoology, 20, 397-405 (1996)

Dış bağlantılar

Abidin Budak & Bayram Göçmen (2008), Herpetoloji (ders kitabı)3 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayın No. 194, 2. baskı, Bornova, İzmir, 2008

Şablon:Tbt

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

Aydın Fen Lisesi, 1997 yılının Eylül ayında Aydın ilinin Efeler ilçesinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmış olan bir okuldur. Mezun verdiği ilk yıllardan bu yana her yıl, ÖSS sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türlerinde Türkiye'nin en başarılı okullarından biri olmuştur. Her yıl 90 öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

Semahat Geldiay, Türk zoolog.

<span class="mw-page-title-main">Onay Akbaş</span>

Onay Akbaş, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kara semenderi</span>

Kara semenderi, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Günay Karaağaç</span> Türk dilci

Prof. Dr. Günay Karaağaç, Türk dil bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">Gece kurbağası</span> Amfibiler

Gece kurbağası ya da yeşil kara kurbağası, Bufonidae familyasından, Avrasya, Kuzey Afrika ve Türkiye'de yalnızca Trakya bölgesi haricinde birçok bölgede yayılım gösteren, boyu en fazla 9 cm olan bir kurbağa türüdür.

Feyzi Önder. Türk entomolog.

Hasan Sungur Civelek. Türk entomolog ve taksonomist. Uzmanlık alanı Agromyzidae familyasıdır.

İbrahim Baran. Türk herpetolog.

Bayram Göçmen, Kıbrıslı Türk parazitolog (protozoolog), herpetolog, taksonomist ve doğa fotoğrafçısı.

Muhtar Başoğlu, Türk herpetolog, taksonomist.

Fahire Battalgazi Türk İhtiyolog ve profesör. Fahire Akif Hanım, Soyadı Kanunu'ndan sonra Fahire Battalgil adıyla çalışmalarını yazmış; 1943'ten sonra ise Fahire Battalgazi adını kullanmıştır.

Marmaris semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik 15 cm boyunda bir semender türü. Habitat kaybından dolayı soyu tehlikededir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya semenderi</span>

Antalya semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik 14 cm boyunda bir semender türü. Habitat kaybından dolayı soyu tehlikededir.

<span class="mw-page-title-main">Levanten ova kurbağası</span> kurbağa türü

Levanten ova kurbağası ya da Levant bataklık kurbağası , Ranidae familyasından, güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye'de yaşayan, en fazla 15 cm boyunda olan bir kurbağa türüdür. Önceleri Pelophylax caralitanus türü de bu tür altında sınıflandırılıyordu.

Saffet Başaran,, Türk siyasetçidir.

Yusuf Kumlutaş Türk herpetologdur.