İçeriğe atla

Abhijit Banerjee

Abhijit Vinayak Banerjee (okunuşu [obʱidʒit bɛnardʒi]; doğum 21 Şubat 1961) Hindistan doğumlu Amerikalı bir ekonomisttir ve şu anda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Ford Foundation Uluslararası Ekonomi Profesörü olarak görev yapmaktadır. MIT merkezli küresel bir araştırma merkezi olan Abdul Latif Jameel Yoksulluk Eylem Laboratuvarı'nın (J-PAL) kurucu ortağı ve eş direktörüdür; bu merkez, yoksullukla mücadele stratejilerini bilgilendirmek için bilimsel kanıtların kullanılmasını teşvik etmektedir. 2019 yılında Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer ile birlikte "küresel yoksulluğun hafifletilmesine yönelik deneysel yaklaşımları" nedeniyle Nobel Ekonomi Bilimleri Anma Ödülü'nü paylaşmıştır. Abhijit Banerjee ve Esther Duflo evlidir, Nobel Ödülü'nü ortaklaşa kazanan altıncı evli çift olmuşlardır.[1]

Abhijit Banerjee

Akademik görevlerinin yanı sıra, Banerjee Econometric Society'nin üyesi, Ulusal Bilimler Akademisi'nin bir üyesi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi'nin üyesidir. 1994 yılında, alanlarında devrim yaratma potansiyeline sahip erken kariyer araştırmacılarına yıllık olarak verilen Sloan Araştırma Bursu'nu almıştır. Research Papers in Economics'e göre, Abhijit Banerjee toplam araştırma çıktısına göre dünyadaki en üretken kalkınma ekonomistleri arasında yer almakta ve en çok araştırma üreten 75 araştırmacı arasında bulunmaktadır.[1]

Erken yaşamı ve eğitim

Banerjee, Mumbai'da Bengal kökenli bir ailede doğdu. Babası Dipak Banerjee, Calcutta Presidency College'da ekonomi profesörüydü ve doktora derecesini Richard Lipsey'nin danışmanlığında London School of Economics'ten aldı. Annesi Nirmala (evlilik öncesi soyadı Patankar) Banerjee ise Calcutta Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi'nde profesördü.

Banerjee, Kolkata'da South Point School'da ortaokulu okudu ve burada "parlak" ama "çok sessiz" bir öğrenci olarak tanımlandı. Lise yıllarında edebiyat, tarih, felsefe ve matematikle ilgilendi ve lisans eğitimini matematikte sürdürmeye karar vererek Kolkata'daki Hindistan İstatistik Enstitüsü'ne girdi. Programdan bir hafta sonra ayrıldı ve ekonomi okumak için Calcutta Üniversitesi'ne bağlı Presidency College'a geçti.

Banerjee, Presidency College'da üç yıl geçirdi ve 1981 yılında Ekonomi dalında BSc (Onur) derecesi aldı. Derslerine, babası Dipak Banerjee'nin yanı sıra Mihir Rakshit de girdi. En sevdiği konu, Nabhendu Sen tarafından verilen ekonomik tarihti.

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Banerjee Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nde (JNU) Ekonomi alanında yüksek lisans yaptı ve burayı Delhi School of Economics'e tercih etti çünkü JNU'nun politik yaşamı onu cezbetmişti ve ABD'deki doktora programlarına geçiş yolu olarak görülen Delhi School of Economics'e gitmek istemiyordu. Öğretmenleri arasında Anjan Mukherjee ve ekonomik düşünce tarihi üzerine ders veren Krishna Bharadwaj vardı. JNU'da okurken, öğrencilerin üniversitenin o zamanki rektörünü protesto etmesi üzerine tutuklandı, hapsedildi ve Tihar Hapishanesi'nde dövüldü. 1983 yılında diplomasını tamamladı ve ailesi ve öğretmenleri tarafından ekonomi alanında doktora programlarına başvurması için teşvik edildi.

Banerjee, Harvard, Stanford ve California Üniversitesi, Berkeley'e başvurdu ve Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nden daha önce hiçbir öğrencinin kabul edilmediği Harvard'a katıldı. Harvard'daki sınıf arkadaşları arasında Tyler Cowen, Alan Krueger, Steven Kaplan ve Nouriel Roubini vardı. Andreu Mas-Colell, Lawrence Summers, Kala Krishna, Oliver Hart ve Susan Collins ile dersler aldı ve kısa bir süreliğine Jeffrey Sachs'a araştırma asistanlığı yaptı. Eric Maskin'in danışmanlığında yürüttüğü doktora tezi, ağırlıklı olarak teorikti ve bilgi ekonomisini inceledi.[1]

Akademik kariyer

Banerjee, şu anda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Ford Foundation Uluslararası Ekonomi Profesörü olarak görev yapmaktadır; daha önce Harvard Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi'nde ders vermiştir. Ayrıca Guggenheim Fellow ve Alfred P. Sloan Fellow olarak da görev yapmıştır.

Çalışmaları kalkınma ekonomisi üzerine odaklanmaktadır. Esther Duflo ile birlikte, ekonomide nedensel ilişkileri keşfetmek için önemli bir yöntem olarak saha deneylerini tartışmıştır. 2004 yılında Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi'ne üye olarak seçilmiştir. 2009 yılında sosyal bilimler (ekonomi) kategorisinde Infosys Ödülü'nü almıştır. 2018 yılında Infosys Ödülü'nün Sosyal Bilimler jürisinde görev yapmıştır. 2012 yılında, Poor Economics adlı kitaplarıyla, yazar ortağı Esther Duflo ile birlikte Gerald Loeb Ödülü İş Kitabı kategorisinde Onur Mansiyonu'nu paylaşmıştır.

2013 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından 2015 sonrası için Milenyum Kalkınma Hedeflerini güncellemekle görevli bir uzmanlar paneline atanmıştır.

2014 yılında, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nden Bernhard-Harms Ödülü'nü almıştır.

2019 yılında, Hindistan İhracat-İthalat Bankası'nın 34. Mezuniyet Günü Yıllık Konferansı'nda Sosyal Politikanın Yeniden Tasarımı üzerine bir konuşma yapmıştır.

2019 yılında, küresel yoksulluğun hafifletilmesine yönelik deneysel yaklaşımları nedeniyle Esther Duflo ve Michael Kremer ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.[1]

Hindistan'daki Araştırma ve Çalışmaları

Banerjee ve çalışma arkadaşları, insanların yaşamlarını iyileştirmeye yönelik eylemlerin (örneğin, hükûmet programları) etkinliğini ölçmeye çalışmaktadır. Bunun için, tıpta klinik deneylere benzer şekilde rastgele kontrollü deneyler kullanmaktadırlar. Örneğin, Hindistan'da çocuk felci aşısı ücretsiz olarak sunulmasına rağmen, birçok anne çocuklarını aşı kampanyalarına getirmemekteydi. Banerjee ve MIT'den Prof. Esther Duflo, Rajasthan'da annelere çocuklarını aşılatmaları karşılığında bir torba bakliyat verdikleri bir deney yaptılar. Kısa sürede bölgedeki aşılama oranı arttı. Başka bir deneyde ise, özel ihtiyaçları olan öğrencilere yardımcı olmak için öğretmen yardımcıları sağlanan okullarda öğrenme sonuçlarının iyileştiğini buldular.

Banerjee, ekonomistler Esther Duflo ve Sendhil Mullainathan ile birlikte Abdul Latif Jameel Yoksulluk Eylem Laboratuvarı'nın kurucu ortağıdır. Hindistan'da, 2010 yılında kurulan bir bilim ve teknoloji üniversitesi olan Plaksha Üniversitesi'nin akademik danışma kurulunda görev yapmaktadır.[1]

Kitapları

  • "Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty" - Esther Duflo ile birlikte
  • "Good Economics for Hard Times: Better Answers to Our Biggest Problems" - Esther Duflo ile birlikte
  • "Understanding Poverty" - Roland Bénabou ve Dilip Mookherjee ile birlikte (Editörler: Abhijit Vinayak Banerjee, Roland Bénabou ve Dilip Mookherjee)

Ayrıca Bakınız

Esther Duflo

Nobel Ekonomi Ödülü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Abhijit Banerjee Biyografi". 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Samuelson</span> Amerikalı ekonomist (1915 – 2009)

Paul Anthony Samuelson,, Amerikalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Londra Ekonomi Okulu</span>

London School of Economics and Political Science ya da kısaca LSE olarak da bilinen London School of Economics, 1895 yılında Fabian Derneği üyeleri olan Beatrice ve Sidney Webb tarafından Londra'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Daron Acemoğlu</span> Türk-Amerikalı ekonomist

Kamer Daron Acemoğlu, Türk-Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Myerson</span> Amerikalı ekonomist

Roger Bruce Myerson Amerikalı ekonomist. 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Eric Maskin ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü kazanma nedenleri "Mekanizma tasarım teorisinin temellerini atmaları" olarak açıklanmıştır."

<span class="mw-page-title-main">Eric Maskin</span> araştırmacı

Eric Stark Maskin Amerikalı ekonomist. 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Roger Myerson ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü kazanma nedenleri "Mekanizma tasarım teorisinin temellerini atmaları" olarak açıklanmıştır."

<span class="mw-page-title-main">Vernon L. Smith</span> Amerikalı ekonomist

Vernon Lomax Smith Amerikalı ekonomist. 2002 yılında Daniel Kahneman ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne nail görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Daniel McFadden</span> Amerikalı ekonomist

Daniel Little McFadden Amerikalı ekonometrist. 2000 yılında James Heckman ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. McFadden'in ödülü kazanma nedeni İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından "ayrık seçimlerin analizi için teori ve metotlar geliştirdiği için" diye açıklanmıştır. McFadden hâlen Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de ekonomi profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Selten</span> Alman ekonomist (1930-2016)

Reinhard Selten, Nobel ödüllü Alman ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Robert Lucas, Jr.</span> Amerikalı ekonomist (1937 – 2023)

Robert Emerson Lucas, Jr., Amerikalı ekonomist. 1995 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Chicago Üniversitesi'nde görev yapan Lucas, en iyi 10 ekonomistten biri olarak da gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amartya Sen</span>

Amartya Kumar Sen, Hint ekonomist. Açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi ile yoksulluk, cinsiyet ayrımcılığı ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. Bunun neticesinde 1998 yılında "refah ekonomisi konusundaki katkıları için" Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Elinor Ostrom</span> Amerikalı ekonomist (1933 – 2012)

Elinor Ostrom, Amerikalı politika bilimci ve ekonomist. "Özellikle toplumsal malların, iktisadî bakımdan kontrol ve işletilemesi analizi" konusunda yaptığı orijinal katkılarıyla 2009 yılında Oliver E. Williamson ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Nobel Ekonomi Ödülü kazanan ilk kadın bilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Dale T. Mortensen</span> Amerikalı ekonomist (1939 – 2014)

Dale Thomas Mortensen, Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaas Bloembergen</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1920 – 2017)

Nicolaas Bloembergen, Hollanda doğumlu Amerikalı Nobel Ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Jean Tirole</span> Fransız ekonomist (d. 1953)

Jean Marcel Tirole, Fransız iktisat profesörü. "Büyük Firmaların Piyasa Gücü ve Kontrolleri" konusunda analizleri nedeniyle 2014 Nobel Ekonomi Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Angus Deaton</span> İngiliz ekonomist

Angus Stewart Deaton, Britanyalı ve Amerikalı iktisat profesörü. Mikroiktisat konusunda araştırmalar ve eğitimcilik yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Hart</span> İngiliz ekonomist

Oliver Hart tam adı ile Oliver Simon D'Arcy Hart, İngiliz asıllı Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Kalküta Üniversitesi</span>

Kalküta Üniversitesi (CU) Kalküta, Batı Bengal, Hindistan'da bulunan devlet üniversitesidir. 24 Ocak 1857'de kurulmuştur. Asya'da disiplinlerarasılık ve Batı tarzı bir üniversite olarak kurulan ilk üniversitelerden biridir. Hindistan'da “Beş Yıldızlı Üniversite” olarak tanınmakta ve Ulusal Değerlendirme ve Akreditasyon Konseyi tarafından üniversiteye “A” notu verilmiştir. Kalküta Üniversitesi, Üniversite Hibeleri Komisyonu (UGC) tarafından "Belirli Alanlarda Mükemmellik Potansiyeli Merkezi" ve "Mükemmellik potansiyeli olan Üniversite" statüsü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kremer</span> Amerikalı ekonomist

Michael Robert Kremer, şu anda Chicago Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü olarak görev yapan Amerikalı bir kalkınma ekonomistidir. Ayrıca Ekonomi Araştırmaları için Becker Friedman Enstitüsü'nde Kalkınma İnovasyon Laboratuvarı Direktörüdür. Michael Kremer daha önce, 2003-2020 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde Gelişmekte Olan Toplumlar Gates Profesörü olarak görev yapmıştır. 2019'da, Michael Kremer, "küresel yoksulluğun hafifletilmesine yönelik deneysel yaklaşımları" için Esther Duflo ve Abhijit Banerjee ile birlikte Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü'ne layık görülmüştür.