İçeriğe atla

Abertzaleen Batasuna

Abertzaleen Batasuna (AB; Türkçe: Vatansever Birlik ve Beraberliği) Fransa'da ayrılıkçı Bask siyasi partisidir. İparralde bölgesinde oyların %10 kadarını topladığından bu bölgedeki en büyük Bask milliyetçisi partidir. Partinin öncelikli hedefi Pyrénées-Atlantiques'den bağımsız bir Bask Département'i kurmaktır. Bask milliyetçisi olması haricinde sol bir partidir.

2001 yılında AB üyeleri kendileriyle benzer ideolojiye sahip farklı bir parti olan ve şu an İspanya'da yasadışı olan Batasuna adlı partiyle güney Basklar ile daha güçlü bağlar kurmak adına yakınlaşmayı hedefledi.

AB, ETA şiddetini ne kınadı ne de haklı buldu, bunun yerine AB, ETA'yı ateşkese çağırdı. ETA dost bir kuruluş olarak gördükleri AB'yi kendilerine destek vermediği gerekçesiyle kınadı.

AB'nin görüşüne en yakın gazete Enbata'dır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bask Bölgesi</span> İspanyada özerk topluluk

Bask Bölgesi, İspanya'nın kuzeyinde özerk bölge. Yüzölçümü 7.234 km² nüfusu ise 2.125.000 kişidir. Özerk Bölgenin başkenti Vitoria-Gasteiz şehridir. Bölgeye özerklik 25 Temmuz 1979 tarihinde verilmiştir. Bölge kendi içinde emniyetini Ertzaintza denilen polis teşkilatı ile sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ETA (ayrılıkçı grup)</span>

Bask Yurdu ve Özgürlük ya da ETA, İspanya ve Fransa sınırları içinde yaşayan Bask kökenli topluluğa ait bağımsız bir devlet kurma amacı güden Marksist-Leninist, ayrılıkçı örgüt. 20 Ekim 2011'de silahlı mücadeleye son verdiğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Basklar</span>

Basklar, İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısındaki özerk bölgede yaşayan bir halktır.

Batasuna Bask Özerk Bölgesi'nde milliyetçi bir siyasi partidir. Parti ETA'nın siyasi kanadını temsil etmektedir.

Arnaldo Otegi Mondragón 2003 yılında yasa dışı ilan edilen Herri Batasuna partisinin lideri ve ideoloğu. Siyasete girmeden önce ETA üyesiydi. 27 Nisan 2006 tarihinde terörizmi övmekten 15 ay hapis cezası aldı.

<span class="mw-page-title-main">Aralar</span>

Aralar, İspanya'da sosyalist ve ayrılıkçı parti. Lideri Patxi Zabaleta'dır. ETA'nın şiddet kullanmasına muhalefet etmektedir. Parti 1990 yılında Patxi Zabaleta tarafından kurulmuştur. Navarra bölgesinde siyasi olarak güçlüdür. 2004 yılında partinin geçlik örgütü Iratzarri kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bask Ülkeleri Komünist Partisi</span>

Bask Ülkeleri Komünist Partisi , Bask Ülkesi'ndeki Komünist Bask ayrılıkçısı bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Bask Ülkesi Komünist Partisi</span>

Bask Ülkesi Komünist Partisi, Bask ve Navarra Özerk Bölgesi'nde komünist bir siyasi partidir. İspanyol Komünist Partisi'nin liderliğindeki federasyonun bir parçasıdır. Parti Hemen eta Orain adında bir dergi de çıkarmaktadır. Partinin gençlik örgütü ise Gazte Komunistaktır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da demokrasiye geçiş süreci</span> İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişi

İspanya’da demokrasiye geçiş süreci, İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişini kapsar. Geçiş süreci Franco’nun 20 Kasım 1975 günü ölmesiyle başlar, sürecin tamamlanması ise 1978 yılında kabul edilen Anayasa ile tamamlayan tarihçiler olmakla beraber, 23 Şubat 1981 günü Antonio Tejero’nun başarısız darbe girişimini veya 28 Ekim 1982 günü İspanyol Sosyalist İşçi Partisi PSOE’nin seçim zaferini sürecin tamamlandığı olay olarak kabul eden tarihçiler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GAL</span>

GAL, Grupos Antiterroristas de Liberación İspanyol hükûmetince Euskadi Ta Askatasuna ETA örgütüne karşı savaşmak için yasa dışı olarak kurulmuş ölüm timleridir. GAL, İspanyol Sosyalist İşçi Partisi hükûmeti dönemi olan 1983-87 yılları arasında aktif olmuştur. Mahkemelerde açılan dava sonuçlarına göre GAL örgütünün İspanya İçişleri Bakanlığınca finansmanının sağlandığı ve desteklendiği ispat edilmiştir. İspanyol günlük gazetesi El Mundo'nun GAL örgütünün bağlarının açığa çıkartılmasında büyük payı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eta Orionis</span>

Eta Orionis, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.113 ışık yılı uzaklıkta bulunan beşli yıldız sistemidir. Geleneksel isimleri arasında; Arapça ﺳﻴﻒ Seyf "kılıç", ﺟﺒﺎﺭ Cebbar (Algjebbah) "zorba, kudretli" ve Latince Ensis "kılıç" sayılabilir.

Abertzale, Baskça'da "Yurtseverlik" anlamına gelir ancak çoğunlukla Bask Milliyetçiliği anlamında kullanılır. aberri(a) tarafından oluşturulmuştur. ve -(t)zale'nin birleşiminden meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bask milliyetçiliği</span> Ulusal hareket

Bask milliyetçiliği, Baskların millet olduğunu ileri süren ve Bask kültürel birliğini savunan bir milliyetçilik türüdür. Son yıllarda, Bask milliyetçiliği, ayrılıkçı hareketler ile sıkı sıkıya bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eusko Abertzale Ekintza</span> Siyasi Parti

Bask Milliyetçi Akımı, İspanya merkezli Bask milliyetçisi siyasi partidir. 1930 yılında kuruldu ve sosyalist program üzerinde çalışan ilk Bask milliyetçisi siyasi parti oldu. 16 Eylül 2008 tarihinde, parti, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından ETA ile bağları olduğu gerekçesiyle yasadışı ilan edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaat edildi, önerge incelendi ve İspanya mahkemeleri onandı. Parti 2008 yılında dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Herri Batasuna</span>

Herri Batasuna İspanya'nın Bask Özerk Bölgesi'ndeki Bask milliyetçisi bir siyasi partiydi.

Ezker abertzalea terimi, sosyal demokrasiden komünizme kadar yayılmış Bask milliyetçi/ayrılıkçı sol parti ve kuruluşları tanımlamak için kullanılır.

Milliyetçi Eylem Birliği, 1932-1933'te Humuslu bir avukat olan Abdürrezak el-Dandaşlı tarafından kurulan Suriye Arap milliyetçisi sömürge karşıtı bir siyasî partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Rimavi</span> Ürdünlü siyasetçi

Abdullah Rimawi 1950'lerde Ürdün'deki Baas Partisi'nin başkanıydı. 1957'de Süleyman Nabulsi hükûmetinde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Sadık bir pan-Arabist olan Rimawi, Ürdün'deki Haşimi yönetici ailesinin en sesli muhaliflerinden biri haline geldi ve Suriye ile birleşmeyi tercih etti. 1957'de sol hükûmet ile kraliyet ailesi arasındaki kriz nedeniyle Ürdün'den kaçtı. Birleşik Arap Cumhuriyeti'ne yerleşti ve burada BAC Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'a yakınlaştı. 1959'da bu yakınlık, Nasır ile anlaşmazlığı olan Baas Partisi'nden ihraç edilmesine sebep oldu. Kısa bir süre sonra Arap Sosyalist Devrimci Baas Partisi adında ayrı bir parti kurdu. Sürgünü sırasında, Ürdün monarşisine saldırmak veya monarşiyi baltalamak için bir dizi girişimde bulunduğu iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Josu Urrutikoetxea</span>

Josu Urrutikoetxea Bengoetxea olarak da bilinen José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, Bask ayrılıkçı örgütü eski bir ETA üyesidir. Birkaç yıl süren ayrı davalarda, birlikte beşi çocuk olmak üzere 23 kişinin ölümüne neden olan 1986 Plaza República Dominicana bombalamasına ve 1987 Zaragoza kışlası bombalamasına karışmaktan suçlu bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Euskal Herria Bildu</span>

Euskal Herria Bildu veya EH Bildu sol eğilimli, Bask milliyetçisi ve Bask ülkesinin bağımsızlığını savunan bir siyasi koalisyondur. İspanya'daki Bask, Navarra ve Burgos özerk bölgelerinde güçlüdür.