İçeriğe atla

Abensberg Muharebesi

Abensberg Muharebesi
Beşinci Koalisyon Savaşı

Napolyon, Bavyera birliklerine hitap ediyor.
Tarih20 Nisan 1809
Bölge
Sonuç Fransız zaferi.
Taraflar
Avusturya İmparatorluğu Birinci Fransız İmparatorluğu
Bavyera Krallığı
Württemberg
Komutanlar ve liderler
Arşidük Karl
Johann von Hiller
Arşidük Louis
Michael Kienmayer
I. Napolyon
Jean Lannes
François Lefebvre
Karl von Wrede
D. Vandamme
Güçler
42,000[1] 55,000[1]
Kayıplar
6,711, 12 top[2] 1,107[2]


Abensberg Muharebesi, 20 Nisan 1809'da Fransa İmparatoru I. Napolyon komutasındaki Fransız-Alman kuvveti ile Avusturya'dan korgeneral (Feldmarschall-Leutnant) Arşidük Louis tarafından yönetilen güçlendirilmiş Avusturya kuvvetleri arasında gerçekleşen savaş. Gün geçtikçe, Korgeneral Johann von Hiller, Avusturya sol kanadını oluşturan üç kolorduya komuta etmek için takviye birlik ile geldi. Savaş kesin olarak Fransız-Alman zaferi ile sonuçlandı.[3]

Savaş

Abensberg Savaşı Haritası, 20 Nisan 1809

Mareşal Louis-Nicolas Davout'un önceki gün Teugen-Hausen Muharebesi'nde kazandığı zaferin ardından Napolyon, Abens Nehri'nin arkasındaki Avusturya savunmasını kırmaya karar verdi. İmparator, Davout'un kolordu ve süvarilerinin bir kısmını içeren geçici bir birlik kurdu ve Mareşal Jean Lannes'e komuta ettirdi. Napolyon, Alman müttefiklerini Bavyera Krallığı ve Württemberg Krallığı'ndan batıdan Abens'e saldırmaya yönlendirirken, Lannes kuzeyden Rohr'a doğru ilerledi.[4][5]

Avusturyalılar başlangıçta nehir hattını elinde tutarken, Lannes'in grev gücü Louis'in daha doğusundaki savunmaları nedeniyle çöktü. Avusturya, askeri taktik ile arka muhafız eylemi gerçekleştirmeyi başardılar, ancak gün boyunca Fransızlar rakiplerinin sağ kanadını parçaladı ve binlerce askeri ele geçirdi. Gün, Avusturyalıların Große Laber Nehri'nin arkasındaki bir çizgiyi zar zor tutmalarıyla sona erdi.

Ertesi gün Hiller, Landshut'a çekildi ve sol kanadı Regensburg (Ratisbon) yakınlarındaki Teschen Dükü Arşidük Karl'ın[6] himayesinde ki ana ordudan ayırdı.[7]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b Petre, s. 139
  2. ^ a b Arnold, s. 120
  3. ^ Chandler Campaigns, s. 677
  4. ^ Chandler Campaigns, s. 678-679
  5. ^ Chandler Campaigns, s. 682-683
  6. ^ Arnold, s. 84
  7. ^ Arnold, s. 85-93
Genel
  • Arnold, James. Crisis on the Danube: Napoleon’s Austrian Campaign of 1809. London: Arms and Armour, 1990. (New York: Paragon House, 1990)
  • Bowden, Scott and Tarbox, Charles (1989). Armies On The Danube 1809. The Emperor's Press.
  • Castle, Ian. Eggmühl 1809: Storm over Bavaria. Oxford: Osprey, 1998.
  • Chandler, David. Dictionary of the Napoleonic Wars. New York: Macmillan, 1979.
  • Chandler, David G. The Campaigns of Napoleon. New York: Macmillan, 1966.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Austerlitz Muharebesi</span>

Austerlitz Muharebesi veya Üç İmparator Savaşı, Napolyon Savaşlarının en önemli ve belirleyici çarpışmalarından biriydi. Napolyon'un kesin zaferi ile sonuçlanmış bu muharebe Austerlitz, Moravya'da olmuştur. Napolyon Bonapart tarafından elde edilen en büyük zafer olarak kabul edilir. Napolyon'un Büyük Ordu'su bu muharebede I. Aleksandr ve II. Franz tarafınca komuta edilen, kendi ordusundan daha büyük olan Rus ve Avusturya ordusunu yenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci Koalisyon Savaşı</span>

Beşinci Koalisyon, 1809 yılında Avusturya İmparatorluğu ve Birleşik Krallık'ın Fransız İmparatorluğu ve Bavyera'ya karşı kurduğu koalisyon savaşıdır. Savaş aslında Avusturya ve Fransa arasındayken her iki tarafında müttefikleri savaşa dahil oldu ve Avusturya koalisyon ekibi kurarken, Napolyon da Ren Konfederasyonu'nu oluşturdu. Halihazırda Yarımada Savaşı sürerken Avrupa'da yer alan Britanya, Avusturyalıları rahatlatmak için Hollanda Krallığı'na bir sefer düzenledi; ancak bu çaba çatışmanın sonucunu etkilemedi.

<span class="mw-page-title-main">Wagram Muharebesi</span>

Wagram Muharebesi, Napolyon Savaşları'nın bir parçası ve Avrupa'nın o tarihe kadar gördüğü en büyük savaştır. Fransız imparatoru Napolyon'un düşmanı Avusturya ve Arşidükü Charles'a karşı mücadele edip kazandığı savaştır. Savaş, Avusturya ve İngiltere'nin oluşturduğu Beşinci Koalisyon'un sona ermesine neden olmuştur. Savaşın neticesinde Avusturya ordusunu mağlup eden Grande Armée lideri Napolyon ile II. François Viyana'da Schönbrunn Antlaşması'nı imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl (Teschen dükü)</span> Avusturyalı asker ve general

Charles Louis John Joseph Laurentius, Teschen Dükü, Avusturyalı asker ve general.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

<span class="mw-page-title-main">Aspern-Essling Muharebesi</span>

Aspern-Essling Muharebesi Beşinci Koalisyon Savaşı sırasındaki muharebe. I. Napolyon, Viyana yakınlarındaki Tuna'yı zorunlu bir şekilde geçmeye çalıştı, ancak Fransızlar ve müttefikleri Arşidük Karl'ın komutasındaki Avusturyalılar tarafından geri püskürtüldüğü savaştır. Arşidük Karl, Napolyon kuvvetlerinin çoğunu başarıyla geri çekebildiği için kesin bir zafer elde edemedi.

<span class="mw-page-title-main">Teugen-Hausen Muharebesi</span>

Teugen-Hausen Muharebesi veya Thann Muharebesi, Napolyon Savaşlarının bir parçası olan Beşinci Koalisyon Savaşı sırasında meydana gelen bir çatışma. Savaş 19 Nisan 1809'da Mareşal Louis-Nicolas Davout liderliğindeki Fransız III. Kolordusu ile Hohenzollern-Hechingen Prensi Friedrich Franz Xaver tarafından yönetilen Avusturya III. Armeekorps arasında yapıldı. Avusturyalılar o akşam geri çekildiklerinde Fransızlar rakiplerine karşı sert bir zafer kazandı. Savaş alanı, günümüz Almanya'sının bir parçası olan Aşağı Bavyera'daki Teugn ve Hausen köyleri arasında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Franz Xaver</span>

Friedrich Franz Xaver, Avusturyalı general. Avusturya İmparatorluğu adına Prusya Krallığı, Osmanlı İmparatorluğu ve Birinci Fransız Cumhuriyeti'ne karşı savaştı. Fransız Devrim Savaşları sırasında general subayı rütbesine terfi etti. Napolyon Savaşları sırasında 1805'te bir bölük ve 1809'da bir ordu teşkilatını yönetti. 1802'den 1844'e kadar Avusturya süvari alayı komutanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Landshut Muharebesi (1809)</span> I. Fransa Cumhuriyeti ile Avusturya İmparatorluğu arasında yaşanan savaş

Landshut Muharebesi, 21 Nisan 1809'da I. Napolyon yönetimindeki Fransız ordusu, Württemberg ve Bavyera arasında 77.000 kişilik ordunun General Johann von Hiller yönetiminde 36.000 Avusturyalı arasındaki çarpışma. Avusturyalılar, sayıca az olsa da, Napolyon gelene kadar net bir Fransız zaferi haline gelinceye kadar savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Eckmühl Muharebesi</span>

Eckmühl Muharebesi, 21 Nisan - 22 Nisan 1809'da Beşinci Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olarak da bilinen 1809 Seferi'nin dönüm noktası olan savaş. I. Napolyon komutasındaki Fransız ordusu ile Avusturya Arşidükü Karl komutasındaki Avusturya ordusunun arasındaki çatışmayı Fransızlar kazandı. Mareşal Davout tarafından yönetilen III. Kolordu dağınık savunma ve Mareşal Lefebvre tarafından yönetilen Bavyera VII. Kolordusu sayesinde Napolyon, ana Avusturya ordusunu yenmeyi ve savaşın geri kalanında stratejik girişimi başardı.

<span class="mw-page-title-main">Johann von Hiller</span> Avusturyalı general

Johann von Hiller Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasında Avusturyalı general. Aspern-Essling Muharebesi'nde Fransa'ya karşı 1809'de önemli bir görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck Muharebesi</span>

Lübeck Muharebesi, 6 Kasım 1806'da Almanya'nın Lübeck kentinde, Jena-Auerstedt Muharebesi'nde yenilgiden geri çekilen Gebhard Leberecht von Blücher liderliğindeki Prusya Krallığı askerleri ve Birinci Fransız İmparatorluğu Mareşalleri Joachim Murat, Jean Baptiste Bernadotte ve Jean-de-Dieu Soult'un birlikleri arasında gerçekleşen savaş. Dördüncü Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olan bu muharebe, Fransızlar'ın Prusyalılara karşı şiddetli zaferiyle sonuçlandı. Savaşın gerçekleştiği Lübeck, Hamburg'un yaklaşık 50 kilometre kuzeydoğusunda eski bir Baltık Denizi limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arcis-sur-Aube Muharebesi</span>

Arcis-sur-Aube Muharebesi, Napolyon'un komutasındaki Fransız ordusunun Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Schwarzenberg Prensi Karl Philipp liderliğindeki çok daha büyük bir Koalisyon ordusuyla karşı karşıya geldiği muharebe. Savaşın ikinci gününde, İmparator Napolyon Koalisyon güçlerinin daha üstün sayıda olduğunu fark etti ve hemen geri çekilme emri verdi. Avusturya Mareşali Karl Philipp, Napolyon'un geri çekildiğini fark ettiğinde, Fransızların çoğu muharebeden ayrılmıştı. Koalisyon orduları, kalan Fransız ordusunun güvenli bir şekilde kuzeye çekilmesini engelleyemedi. Bu muharebe, Napolyon'un Saint-Dizier Muharebesi ile Elba'ya sürgün edilmeden bir önceki savaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Hohenlinden Muharebesi</span>

Hohenlinden Muharebesi 3 Aralık 1800'de Fransız Devrim Savaşları sırasında gerçekleşen muharebe. Jean Victor Marie Moreau yönetimindeki Fransız ordusu, Avusturyalı Arşidük John liderliğindeki Avusturyalılar ve Bavyeralılar karşısında kesin bir zafer kazandı. Avusturya güçleri geri çekilmeye zorlandıktan sonra, müttefikler İkinci Koalisyon Savaşı'nı etkili bir şekilde sona erdiren bir ateşkes talebinde bulunmak zorunda kaldılar. Hohenlinden, günümüzde Almanya'nın Münih kentinin 33 km doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Raab Muharebesi (1809)</span>

Raab Muharebesi veya Győr Muharebesi 14 Haziran 1809'da Napolyon Savaşları sırasında Fransız-İtalyan kuvvetleri ile Habsburg kuvvetleri arasındaki muharebe. Bu çatışma, o dönem Avusturya İmparatorluğu'na bağlı Macaristan Krallığı'nın Győr (Raab) yakınlarında gerçekleşti ve Fransız-İtalyan zaferiyle sonuçlandı. Bu zaferin ardından Arşidük John'un kuvvetleri Wagram Muharebesi'nde yer alamadı. Eugène de Beauharnais'in bu başarısının ardından I. Napolyon, Wagram'da zafer eldi etti.

<span class="mw-page-title-main">Amédée Emmanuel François Laharpe</span> Fransız general (1754 – 1796)

Amédée Emmanuel François Laharpe Fransız Devrim Savaşları sırasında Birinci Fransız Cumhuriyeti ordusu üyesi olarak savaştı, İtalya'da Napolyon Bonapart komutasındaki bir tümene liderlik etti ve dost ateşi ile vurulduktan sonra öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ratisbon Muharebesi</span>

Ratisbon Muharebesi veya Regensburg Muharebesi, 23 Nisan 1809'da Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon liderliğindeki Birinci Fransız İmparatorluğu kuvvetleri ile Arşidük Karl liderliğindeki Avusturya İmparatorluğu kuvvetleri arasında yapıldı. 1809 Seferinin Bavyera safhasının son zamanlarında kentin kısa savunması esnasında doğuya doğru duba köprü kurulması, geri çekilen Avusturya ordusunun Bohemya'ya kaçmasına olanak sağladı. Saldırı sırasında, Mareşal Jean Lannes komutasındaki birlikler merdivenlerden surlara çıktı ve bu sırada Napolyon küçük bir topçu mermisi ile bileğinden yaralandı. Atış uzak mesafeden yapılmıştı ve imparatora ciddi şekilde zarar vermedi, ancak bir çürüğe neden oldu.