Gezegenimsi bulutsu veya gezegenimsi nebula, yaşamının son evresinde bulunan bir kırmızı devin yaydığı parlak bir iyonize gazdan oluşan salma bulutsusu türüdür.
Kedi Gözü bulutsusu, Ejderha takımyıldızı yönünde bulunan bir gezegenimsi bulutsu. Yapısal açıdan, bilinen en karmaşık bulutsulardandır; Hubble Uzay teleskobu ile düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar gözlemlenmiştir. Merkezinde, 1000 yıl önce dış zarfını kaybederek bulutsuyu üretmiş olan parlak ve sıcak bir yıldız vardır.
Helis Bulutsusu, Kova takımyıldızı yönünde bulunan oldukça büyük bir gezegenimsi bulutsu. Karl Ludwig Harding tarafından muhtemelen 1824'ten önce keşfedilmiştir. Bu bulutsu, parlak gezegenimsi bulutsular içinde Dünya'ya en yakın olanıdır. Uzaklığı yaklaşık olarak 215 parsek yani 700 ışık yılıdır. Görünüşte Halka bulutsusu'na, boyutu, yaşı ve fiziksel özellikleri nedeniyle de Halter bulutsusu'na benzemektedir. Helis, 2003'ten bu yana internette sıklıkla "Tanrı'nın gözü" olarak anılır. Ünlü TV dizisi Battlestar Galactica'nın 15 Aralık 2006 tarihinde yayınlanan The Eye of Jupiter bölümünde Helis bulutsusuna muhtemelen bir gönderme vardır.
NGC 3132 Yelken takımyıldızı yönünde bulunan parlak bir gezegenimsi bulutsu. Mevcut spektroskopik verilerle gaz kabuğu 24 km−1 hızla genişlemektedir. Dünya'dan yaklaşık uzaklığı 610 pc. veya 2.000 ışık yılıdır.
Abell 39 Herkül takımyıldızı bölgesinde bulunan yüzey parlaklığı düşük bir gezegenimsi bulutsudur. Dünya'dan uzaklığı yaklaşık olarak 6.800 ışık yılıdır. 2,5 ışık yılı yarıçapıyla neredeyse mükemmel küreseldir.
NGC 7662, Andromeda takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.800 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsu. Wilhelm Herschel tarafından 6 Ekim 1784 tarihinde keşfedilmiştir.
Küçük Halter Bulutsusu, Kahraman takımyıldızında tahminen 1.700 ila 15.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. Pierre Méchain tarafından 5 Eylül 1780 tarihinde keşfedildi. Messier Kataloğu'ndaki yalnızca dört gezegenimsi bulutsudan biri olan Messier 76, en soluk Messier cisimlerinden birisidir.
Mz 3 , Cetvel takımyıldızı yönünde bulunan genç çiftkutuplu bir gezegenimsi bulutsu. Mz 3, 1922 yılında Donald Howard Menzel tarafından keşfedilmiştir. Menzel 1922
Pease 1, Kanatlıat takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 32.600 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve küresel yıldız kümesi Messier 15 içinde yer alan bir gezegenimsi bulutsudur. 1928 yılında Francis Pease tarafından keşfedildiğinde bir küresel küme içinde var olduğu bilinen ilk gezegenimsi bulutsu olmuştur. Daha sonra başka kümeler içinde üç tane daha gezegenimsi bulutsu keşfedilmiştir. Bulutsu daha önce Karl Friedrich Küstner tarafından yıldız olarak kataloglanmıştır. Gözlemlenebilmesi için en az 300mm diyafram açıklığına sahip bir teleskop gereklidir.
IC 4663, Akrep takımyıldızı yönünde bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. 1901 yılında Williamina Fleming tarafından keşfedilmiştir. Bulutsunun merkezinde 140.000 K sıcaklığa sahip bir Wolf-Rayet yıldızı bulunmaktadır.
Hb 12, Andromeda takımyıldızı yönünde bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. 1921 yılında Edwin Hubble tarafından keşfedilmiştir. Kum saati şeklinde bir yapıya sahip olan bulutsu, saniyede 120 km'lik bir hızla genişlemektedir.
Hu 2-1, Herkül takımyıldızı yönünde bulunan çift kutuplu gezegenimsi bulutsudur. 1922 yılında Milton Lasell Humason tarafından keşfedilmiştir. Bulutsunun saniyede 30 km'lik bir hızla genişlediği hesaplanılmaktadır.
Hb 4, Yılancı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 8.480 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift kutuplu bir gezegenimsi bulutsudur. 1921 yılında Edwin Hubble tarafından keşfedilmiştir. Merkezinde WC 3-4 tipi bir Wolf-Rayet yıldızı bulunur. Zayıf iyonize olmuş mavi kısım ve püskürmeler saniyede 120 km'lik bir hızla genişlerken, eliptik bulutsu 20 km/sn'den biraz daha hızlı genişlemektedir.
Hen 2-131, Cennetkuşu takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 7.175 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. 1950 yılında Andrew David Thackeray tarafından keşfedilmiş ve 1964 yılında Karl Gordon Henize tarafından kataloğa eklenmiştir.
Abell 31, Yengeç takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 2000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsudur.
Abell 33, Suyılanı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 2700 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. 1955 yılında George Abell tarafından keşfedilmiştir. Bulutsuya "elmas yüzük" benzeri bir görünüm kazandıran yıldız, yakındaki HD 83535'dir ve bulutsunun bir parçası değildir.
Abell 36, Başak takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 780 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. 1955 yılında George Abell tarafından keşfedilmiştir.
Abell 78, Kuğu takımyıldızı bölgesinde bulunan bir gezegenimsi bulutsudur.
Henize 2-428, Kartal takımyıldızı bölgesinde ve çekirdeğinde ikili beyaz cüce sistemi bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. Çekirdekteki yıldız sistemi, birleşme sürecindeki ikili beyaz cüce olarak keşfedilen ilk Tip Ia süpernova adayıdır. Bulutsu, merkezindeki ikili yıldız sisteminden dolayı asimetrik bir görüntüye sahiptir.
SuWt 2, Erboğa takımyıldızında yaklaşık olarak 6.500 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve neredeyse yandan görülen bir gezegenimsi bulutsudur. Henüz keşfedilmemiş bir beyaz cüceden kaynaklanan yüksek UV radyasyonlarının bu bulutsuyu iyonize ettiği düşünülmektedir. Mevcut durumda, radyasyonları çevreleyen bulutsuyu foto-iyonize edecek kadar yeterli olmayan iki A-tipi ana kol yıldızından oluşan ikili bir yıldız sistemi bulunmaktadır. Bulutsu, parlak bir yıldız olan HD 121228 tarafından gizlenir.