İçeriğe atla

Abel Tasman

Abel Tasman
Abel Tasman'ın portresi (Jacob Gerritsz Cuyp, 1637)
DoğumAbel Tasman
1603
Lutjegast, Hollanda
Ölüm10 Ekim 1659
Batavia, Hollanda Doğu Hint Adaları
VatandaşlıkHollandalı

Abel Janszoon Tasman (1603 Lutjegast, Groningen - 10 Ekim 1659 Cava) Hollandalı denizci, kâşif ve tüccar. 1642 ve 1644 yıllar arasında Hollanda Doğu Hindistan Şirketi adına yaptığı yolculuklar ile bilinir. Yeni Zelanda, Fiji Adaları ve Tasmanya'ya ulaşan ilk Avrupalı kâşiftir.

Avustralya adası olan Tazmanya, (önceki adı Van Diemen's Land) Avustralya ve Yeni Zelanda arasında kalan Tazman Denizi ve Yeni Zelanda'daki Abel Tasman Millî Parkı onun ismi ile adlandırılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Norfolk Adası</span> Avustralyanın doğusunda yer alan Avustralyaya bağımlı ada

Norfolk Adası, Büyük Okyanus'ta, Yeni Zelanda ile Yeni Kaledonya arasında yer alan ve Avustralya'nın dış bölgesi olarak bu ülkeye bağlı olan ada. Norfolk adası, Nepean Adası ve Phillip Adası ile birlikte Norfolk Adası Bölgesi'ni oluşturmaktadır. Adanın başkenti Kingston'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tazmanya</span> Avustralyanın güneydoğusunda bulunan bir ada ve eyalet

Tasmanya ya da Tazmanya, Avustralya'nın güneydoğusunda bulunan bir ada. Avustralya'nın bir eyaleti olup, başkenti Hobart, en büyük ikinci şehri ise Launceston'dur.

<span class="mw-page-title-main">Franz Josef Buzulu</span>

Franz Josef Buzulu, Yeni Zelanda'nın güney adasında Westland Millî Parkı'nda bir buzul. 1865 yılında Alman kâşif Julius von Haast tarafından Avusturya İmparatoru I. Franz Josef'in adı ile adlandırılmıştır. Güney komşusu Fox Buzulu gibi. Yeni Zelanda Alpleri' den beslenir. Kolları Waiho River üzerinden Tasman Denizi'ne akar.

<span class="mw-page-title-main">Cook Dağı</span> dağ

Cook Dağı ya da Aoraki, Yeni Zelanda'nın en yüksek dağıdır. Yeni Zelanda Alpleri'nde Güney Adası üzerindeki Mackenzie Distrikt'inde Canterbury Bölgesi'nde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tasman Denizi</span> Deniz

Tasman Denizi, Okyanusya bölgesinde Büyük Okyanus'a bağlı bir deniz. Avustralya ve Yeni Zelanda arasında yaklaşık 2000 km boyunca uzanır. Avustralya'nın doğu eyaletleri olan Yeni Güney Galler, Tasmanya, Queensland ve Victoria eyaletleri Yeni Zelanda'nın batısı ve Yeni Kaledonya'ya kıyıları vardır. Queensland ve Yeni Kaledonya arasındaki boğaz ile Mercan Denizi'nden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi</span>

Mercan Denizi, Büyük Okyanus'un güneydoğusunda, Papua Yeni Gine ve Avustralya'nın doğusunda Yeni Kaledonya'nın batısında ve Solomon Adaları'nın güneybatısında kalan bölgeye verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Auckland</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Auckland, Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan, ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yeni Zelanda nüfusunun dörtte birinden fazla olan yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehri olmakla birlikte ekonomik faaliyetlerinin en yoğun olduğu merkezidir. Nüfus artışının ülkenin geri kalanından daha yüksek olması ise en kalabalık şehir olmasının gelecekte de süreceğini göstermektedir.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Willem Janszoon</span>

Willem Janszoon, Hollandalı denizci ve sömürge valisi, Avustralya kıyılarını 1606 yılında gören ilk Avrupalıdır. Adı zaman zaman Willem Jansz. şekillerde kısaltılarak kullanılmıştır. Janszoon, 1631 - 1611 ve 1612 - 1616 tarihlerinde Fort Henry Valisi olarak ve çeşitli dönemlerde Hollanda Doğu Hint Adalarında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Yeni Zelanda'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lord Howe Adası</span> Avustralyada ada

Lord Howe Adası, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında Tasman Denizi'nde bulunan düzensiz hilâl şeklinde bir volkanik kalıntıdır. Anakara Port Macquarie'nin doğrudan 600 kilometre doğusunda, Norfolk Adası'na yaklaşık 900 kilometre mesafededir. Lord Howe Adası Deniz Parkı'nın bir parçası olan ada, Ball's Pyramid Adası'nın yaklaşık 20 km. kuzeydoğunda yer almaktadır. Yaklaşık 10 km uzunluğunda ve 2.0 km ila 0.3 km genişliğinde olup 14.55 kilometre karelik bir alana sahiptir. Bu alanın sadece 398 hektarı alçak ovada yerleşik alandır. Batı kıyısında kumlu, yarı kapalı korunaklı mercan resifi lagünü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cape York Yarımadası</span>

Cape York Yarımadası, Avustralya'nın KD ucunu oluşturan yarımadadır.

<span class="mw-page-title-main">Bass Boğazı</span> Avustralya ana karasını, Tasmanya Adasından ayıran boğaz

Bass Boğazı, Avustralya'nın Victoria eyaletini, güneydeki Tasmanya Adası'ndan ayıran boğaz.

<span class="mw-page-title-main">Matthew Flinders</span>

Matthew Flinders Birleşik Krallık Kraliyet Donanması albayı, denizcisi ve kartograftır. New Holland'ın ikinci kere çevresinin dolaşıldığı seferi yönetti ve burayı bir kıta olarak tanımlayıp sonradan "Avustralya ya da Terra Australis" olarak adlandırdı. Abel Tasman Avustralya'nın çevresini 1642-43 yılları arasında daha geniş çaplı bir şekilde dolanmış ve kuzey kıyısını 1644'te haritalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya-Türkiye ilişkileri</span> Avustralya ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Avustralya-Türkiye ilişkileri, Avustralya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Abel Tasman Millî Parkı</span>

Abel Tasman Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın kuzeyinde bulunan bir millî parktır. 1942 yılında kurulmuş olup 237,1 km²'lik alana sahiptir.

Yeni Zelanda tarihi, farklı bir Maori kültürü geliştiren Polinezyalılar tarafından keşfedilip yerleştikten sonra, ana yerleşim döneminin başladığı 1320 ile 1350 arasına kadar uzanmaktadır. Diğer Pasifik kültürleri gibi, Maori toplumu da akrabalık bağlarına ve toprakla bağlantıya odaklanmıştı, ancak onlardan farklı olarak, sıcak, tropikal bir ortam yerine serin, ılıman bir ortama uyarlanmıştı.