İçeriğe atla

Abdülkerim ez-Zübeydi

Abdülkerim ez-Zübeydi
Tunus Milli Savunma Bakanı
Görev süresi
12 Eylül 2017 - 29 Ekim 2019
Başbakan Yusuf Şahid
Yerine geldiğiFerhat Horşani
Yerine gelenMuhammed Kerim El Cemussi (Vekaleten)
İmed Hazgi
Görev süresi
27 Ocak 2011 - 13 Mart 2013
Başbakan Muhammed Gannuşi
El-Beci Kaid es-Sibsi
Yerine geldiğiRidha Grira
Yerine gelenRaşid Sabbah
Tunus Sağlık Bakanı
Görev süresi
23 Ocak 2001 - 8 Ekim 2001
Başbakan Muhammed Gannuşi
Yerine geldiğiHédi M'henni
Yerine gelenHabib M'barek
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Haziran 1950 (74 yaşında)
Rejiche, Tunus
Partisi Bağımsız
Evlilik(ler)
Feyza ez-Zübeydi (e. 1978)

Abdülkerim ez-Zübeydi (Arapçaعبد الكريم الزبيدي, d. 25 Haziran 1950), Tunuslu siyasetçidir.[1]

Lyon Claude Bernard Üniversitesi'nden tıp doktorası, insan fizyolojisi ve fonksiyonel işlemler alanında yüksek lisans derecesi, insan farmakolojisinde yüksek lisans derecesi, insan fizyolojisinde ileri düzey çalışma diploması ve insan biyolojisinde araştırma ve araştırma diploması bulunmaktadır.

1981-1988 yılları arasında Susa tıp fakültesinde kıdemli sağlık teknisyenlerinin eğitiminde koordinatör oldu; 1982-1989 yılları arasında Fakülte: Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve 1987'den itibaren Hastane ve Üniversite Profesörü olarak çeşitli görevlerde bulundu. 1990-1999 yılları arasında Susa Ferhat-Haşid Hastanesi'nde Fonksiyonel Araştırmalar Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

1992'den itibaren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı nükleer enerjisinin tıbbi uygulamaları alanındaki uzmanlık görevlerinden sorumludur.

1994-1997 yılları arasında 1995-1999 yılları arasında Halk Sağlığı Bakanlığı ve Merkez Üniversitesi'ne bağlı olarak Fizyoloji ve Fonksiyonel Araştırmalar Koleji'ne başkanlık etti; 2005-2008 yılları arasında Susa tıp fakültesi dekanı olarak görev yaptı.

2001 yılında Sağlık Bakanı olarak atandı. 2011 yılında Yasemin Devrimi'nden sonra Tunus Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Bu görevini 2013 yılına kadar sürdürdü. 2017 yılında bir kez daha Milli Savunma Bakanı olarak atandı.

2019 Tunus cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olarak 361,864 oy ve % 10.73 oranla dördüncü oldu ve ikinci tura kalamadı.

Kaynakça

  1. ^ "Tunisie – Heureux, qui comme Abdelkarim Zbidi ?". Tunisie Numerique. 26 Ocak 2019. 27 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanına uzman yetiştiren bir birimdir. Lisans programını bitirenlere “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Mekteb-i Mülkiye içerisinde ve geleneğinde bölümün adı Siyasi Şube'dir. İnek Bayramı'nda bölümün öğrencilerinin üstlendiği ad ise Züppeyun yani Züppeler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Condoleezza Rice</span>

Condoleezza Rice, 2005-2009 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin eski Dışişleri bakanı, diplomat, siyaset bilimcidir. Şu anda Stanford Üniversitesi'ndeki Hoover Enstitüsü'nün direktörlük görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Brown</span> Birleşik Krallık başbakanı (2007–2010)

James Gordon Brown Birleşik Krallık'ın eski başbakanı, İşçi Partisi'nin eski lideri ve Britanyalı devlet adamıdır. 1997 ile 2007 yılları arasında Tony Blair'in hükûmetinde Maliye Bakanlığı yaptı.

Utkan Demirci, Türk mühendis ve Profesör. Stanford Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Canary Kanser Erken Teşhis Merkezinde kendi araştırma grubunun başında görev yapmaktadır. 2005-2014 yılları arasında Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hastanesi ve Harvard-MIT Sağlık Blimleri ve Teknolojileri Biyomedikal Mühendisiği Bölümü'nde Biyo Akustik Mikro Elektro Mekanik Sistemler Laboratuvarını kurdu ve yönetti. Dr. Demirci 2013 yılında epilepsi hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılabilecek ucuz ve etkili bir cihaz geliştirerek Bright Future Ödülüne layık görülmüştür. 2006 yılında AIDS hastalığı üzerine yaptığı başarılı çalışmalarlaMassachussetts Institute of Technology Technology Review Magazine tarafından biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek olan ilk 35 bilim insanı arasında gösterilen Türk Bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

Christian Fouchet Fransız siyasetçi, eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Raşid Sefer</span> Tunus eski başbakanı

Raşid Sefer, Tunus eski başbakanı.

Feyza Kafi Tunuslu kadın siyasetçi.

Joan Callahan, Amerikalı feminist filozof. Kentucky Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Kadın Araştırmaları Programı ve Cinsiyet Direktörü de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde hizmet etmiştir. Callahan'ın araştırmaları, feminist kuram, eleştirel ırk teorisi, etik, sosyal ve politik felsefe, hukuk felsefesi ve bu konuların kesişim noktalarına odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kasapoğlu</span> Türk siyasetçi

Mehmet Muharrem Kasapoğlu Türk bürokrat ve siyasetçi. Eski Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed en-Nasır</span>

Muhammed en-Nasır, Muhammed Nasır, Devlet Başkanı El-Beci Kaid es-Sibsi'nin ölümünün ardından 25 Temmuz 2019'da Tunus'un geçici Başkanı olan Tunuslu siyasetçi. 2014'ten beri Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı ve yönetimdeki Nida Tunus partisinin lideri olarak görev yapıyor. Daha önce 1970'lerde ve 1980'lerde devlet başkanı Habib Burgiba başkanlığında Sosyal İşler Bakanı olarak ve 2011'de de geçici Gannuşi ve Es-Sibsi hükûmetlerinde görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hamis el-Cihinavi</span>

Hamis el-Cihinavi, 2016'dan 2019'a kadar Tunus Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Tunuslu bir diplomattır. Cihinavi daha önce Aralık 2001'den Haziran 2011'e kadar Rusya ve Ukrayna Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Mikail Cabbarov</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı

Mikail Cabbarov Azeri siyasetçi. 2019 yılından Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığının başkanı olarak görevdedir.

Tasnim Aslam daha önce Dışişleri Bakanlığı sözcüsü olarak görev yapan Pakistanlı bir kariyer diplomatıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yeljan Birtanov</span> Kazak siyasetçi

Yeljan Amantayulı Birtanov, 2017'den 2020'ye kadar Sağlık Bakanı olarak görev yapan bir Kazak siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdulla Shahid</span> Maldiv siyasetçi

Abdulla Shahid ; d. 26 Mayıs 1962), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanıdır. Shahid, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı olan ilk Maldivli politikacıdır. 2018'den beri Maldivler Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiryakos Pierrakakis</span>

Kiryakos Pierrakakis , Yunan bilgisayar bilimcisi, siyaset bilimci, Yeni Demokrasi Partisi milletvekili siyasetçi.