İçeriğe atla

Abdülkerim Sabit Bey

Abdülkerim Sabit Bey
Doğum1863
Saray kasabası, Bosna, Osmanlı Devleti
Ölüm28 Ekim 1913
İstanbul, Osmanlı Devleti
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği, İstanbul
MeslekBürokrat, şair
VatandaşlıkOsmanlı Devleti
TürDivan şiiri
KonuHüzün, melankoli ve aşk
Edebî akımTanzimat ve Serveti Fünun şiiri arasındaki "Ara Nesil"
Önemli eserSabâh-ı İnşirâh

Etkilendikleri

Abdülkerim Sabit Bey (1863, Saray kasabası, Bosna[not 1] – 28 Ekim 1913, İstanbul), Türk divan şairi, bürokrat.

Türk edebiyatında kendinden önceki Tanzimat edebiyatının izlerini taşıyan ve Servet-i Fünûn edebiyatının hazırlayıcısı olan ara nesle mensup edebiyatçılardan birisidir. Tanzimat dönemi edebiyatçılarından Muallim Naci'ye yakınlığı ile bilinir.

Yaşamı

1863 yılında Bosna'nın Saray kasabasında doğdu.[1] Babası, Trabzon naibi Şerif Mahmûd Bey'dir.[2] Sıbyan mektebinden sonra eğitimine bir buçuk yıl kadar süreyle Galatasaray Sultani Mektebi'nde devam etti. Ayrıca özel hocalardan Arapça, Farsça, Fransızca, coğrafya, fenn-i hesap ve tarih gibi dersler aldı.[1] Galatasaray Sultanisi'ndeki öğrenimini tamamlamadan ayrıldı.

On beş yaşındayken Hariciye Tercüme Odası 'nda çalışmaya başladı. Ardından çeşitli konsolosluklarda, Batum Başkonsolosluğunda ve Hariciye Nezareti İstişare Odası Muavinliğinde bulundu. Çalışmaları İran hükûmeti Rus hükûmeti tarafından verilen nişanlar, Osmanlı Devleti'nin verdiği Hamidiye Hicaz demiryolu madalyası ile ödülendirildi.[1] Hariciye Nezareti İstişare Odası Muavinliği görevi sırasında emekliye ayrıldı.

1880'li yılların başında gazete ve dergilerde şiirler yayımladı. Şiirlerinde Muallim Naci'nin izinden giderek batılılaşan Türk şiiri ile divan şiirinin sentezine ulaşmaya çalıştı. Yirmi beş adet şiirini Sabah-ı İnşirah (1884) adlı kitapta topladı. Şirilerinin tematik özünü hüzün, melankoli ve aşk oluşturmakta idi.

Abdülkerim Sabit Bey, Muallim Naci'nin Kasım 1885-1886'da çıkardığı, altı sayı yayımlanan İmdâdü’l-Midâd adlı edebi derginin imtiyaz sahibi idi. Bu dergide şiirleri, çevirileri yayımlandı.[3] İmdâdü'l Midâd mecmuası sayesinde basın çevresinde tanındı.

28 Ekim 1913 tarihinde İstanbul'da öldü. Edirnekapı Mezarlığı'na defnedildi.

Eserleri

  • Sabâh-ı İnşirâh, İstanbul Mihran Matbaası, 1884

Notlar

  1. ^ İbnül Emin Mahmud Kemal'ün Son Asır Türk Şairleri eserinde Abdülkerim Sabit'in doğum yeri "İstanbul" olarak belirtilir fakat arşiv belgelerinde ve Sicill-i Osmanî Zeyli'nde Saraybosna’da doğduğu kayıtlıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Macit, Balık; Şahin, Kürşat Şamil (Aralık 2018). "Abdülkerim Sabit ve Sabah-ı İnşirah'ı üzerine bir inceleme" (PDF). Social Science Studies (RSSS),. 5 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ekim 2023. 
  2. ^ Yekbaş, Hakan (25 Kasım 2014). "SÂBİT, Abdülkerîm Sâbit Bey, İstanbullu". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2023. 
  3. ^ Demir, Şükriye (2022). "Âfâk ve imdâdü'l-midâd mecmualarının çeviri yazıya aktarılması ve değerlendirilmesi". Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 13 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret</span> Türk şair, öğretmen, yayıncı

Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Canip Yöntem</span> Türk yazar, şair ve siyasetçi

Ali Canip Yöntem, Türk şair, yazar, edebiyat tarihi araştırmacısı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Naci</span>

Fethi Naci, Türk yazar ve eleştirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Recaizade Mahmud Ekrem</span> Türk şair ve yazar (1847-1914)

Recaizade Mahmud Ekrem, Türk şair ve yazardır. 19. yüzyıl Osmanlı dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir.

Ara nesil, Türk Edebiyatı'nda Tanzimat sonrası ikinci kuşak olan, Recaizade Mahmud Ekrem, Muallim Naci ve Abdülhak Hâmid’le Servet-i Fünûn edebiyatı arasında yer alan yazarlara verilen addır. 1884-1896 dönemi için söylenir. Beşir Fuad, Fazlı Necib, Mehmed Celal, Nâbizâde Nâzım, Hasan Fehmi adları ara nesilde anılanlardan birkaçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhtar Mollaoğlu</span> TBMM Hariciye Vekili ve büyükelçi

Ahmet Muhtar Mollaoğlu,,

<span class="mw-page-title-main">Muallim Naci</span> Türk tanzimat dönemi yazarı ve şairi

Muallim Naci, Türk yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen.

Tanzimat edebiyatı, Tanzimat döneminin kültürel ve siyasi hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkmış edebiyat akımı. 3 Kasım 1839'da Mustafa Reşid Paşa tarafından ilan edilen Gülhane Hattı Hümayunu da denilen yenileşme beratının yürürlüğe konmuş olmasından doğmuştur. Bu olay daha sonraları Tanzimat Fermanı olarak adlandırılacak, gerek siyasi alanda gerek edebî ve gerekse toplumsal hayatta batıya yönelmenin resmi bir belgesi sayılacaktır. Şinasi ile Agah Efendi'nin birlikte çıkarmış olduğu Tercüman-ı Ahval bu edebiyatın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cenap Şahabettin</span> Türk şair, anı yazarı ve hekim (1870 - 1934)

Cenap Şahabeddin, Türk şâir ve yazar.

Babıâli Tercüme Odası, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde başta diplomatik ilişkiler olmak üzere yabancı dil bilgisi gerektiren her durumda Avrupa dillerinden çevirilerin sorumluluğunu üstlenmek üzere Müslüman tercümanların eğitildiği ve görev yaptıkları kurum.

Haydar Efendi, Türk siyasetçi.

Mehmed Besim Bey, Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Alaettin Gövsa</span> Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi (1889 - 1949) Hayatı boyunca hemen her türlü edebiyat dalında yapıt vermiş değerli bir eğitim insanıdır

İbrahim Alaettin Gövsa , Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hariciye Nezâreti</span> Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürüten kurum

Hariciye Nazırlığı ya da Hariciye Nezareti Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürütmekle görevli, günümüzdeki Dışişleri bakanlığı'na karşılık gelen kurumdur. İstanbul'da günümüzde İstanbul Valiliği işlevini gören Babıali binasında sadrazamlıkla aynı binayı paylaşmıştır.

Örikağasızade Hasan Sırrı Bey II. Abdülhamid döneminde yetişen ve kırk yıla yakın devlet hizmetinde bulunmuş idareci ve eğitimci.

Ali Kami Akyüz -, Türk siyasetçi, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Eldem</span>

Alişanzade İsmail Hakkı Eldem, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminin tanınmış biyografi yazarı ve çevirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Suat Davaz</span> Türk büyükelçi

Suat Muhtar Davaz, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Kemal Akünal</span> Türk şair, yazar, gazeteci

Ahmed Kemal Akünal Türk şair, yazar, gazeteci, öğretmen ve memur.

Köylü Kızların Şarkısı , Muallim Naci'nin aruz ölçüsüyle ve halk diline yakın bir ifade ile yazdığı şiir.