İçeriğe atla

Abdülkader Talib Umar

Abdülkader Talib Umar

Abdülkader Talib Umar (Arapçaعبد القادر طالب عمر, ʿAbd āl-Qādar Ṭāleb ʿOmar; d. 1951), Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde 2003 ile 2018 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Umar 1975 yılından bu yana, Cezayir'in Tinduf Vilayetinde sürgünde yaşayan bir Polisario Cephesi gazisidir. 1995-1998 yılında Sahravi Ulusal Konseyi (sürgün Parlamentosu) sözcüsü olarak görev yapmadan önce, hükûmette çeşitli bakanlık görevlerinde bulundu ve ayrıca Tindouf yakınlarındaki Smara mülteci kampının Velisidir (Vali).[1]

2003 yılında sürgünde bulunan Polisario hükûmetinin başbakanı olarak göreve getirilen Umar, bu görevi 4 Şubat 2018 tarihine kadar sürdürmüş, söz konusu tarihte görevi Muhammed Veli Akeik'e devrederek makamdan ayrılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ WESTERN SAHARA NEWS OCTOBER, WEEKS 40 - 44. 28.09.-31.10.2003 / 29.10.03 New government 23 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ARSO.org
  2. ^ "Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti yeni başbakanı atandı". 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2018. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Bouchraya Hammoudi Bayoun
Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Başbakanı
2003–2018
Sonra gelen
Muhammed Veli Akeik

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polisario</span>

Polisario ya da Polisario Cephesi, Afrika'nın kuzeybatısındaki Batı Sahra'da Fas egemenliğine son vermek ve bu bölgenin bağımsızlığını sağlamak için savaşan ve tek taraflı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde siyasal olarak faaliyet gösteren ayrılıkçı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Muhtâr Veled Dâde</span>

Muhtâr Veled Dâde, ülkesinin Fransa'dan bağımsızlık kazandığı 1960'tan, bir askerî darbeyle devrildiği 1978'e kadar Moritanya devlet başkanı olarak görev yapmış olan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Gizenga</span> Kongolu politikacı

Antoine Gizenga, Kongolu siyasetçi. Gizenga, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 30 Aralık 2006-10 Ekim 2008 tarihleri arası başbakan olarak görev yaptı. Birleşmiş Lumumbist Partisi'nin (PALU) genel başkanlık görevini yürütüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bir Lehlu</span> Batı Sahrada bir yerleşim

Bir Lehlu, kuzeydoğu Batı Sahra'da bulunan bir köy. Polisario'nun yönetimi altında olan topraklarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti</span> Afrikada kısmen tanınan bir ülke

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti (SDAC), Afrika kıtasının batısında yer alan ve bütün Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet. Ülkenin sınır komşusu olarak kuzeyinde Fas, kuzeydoğusunda Cezayir, doğu ve güneyinde Moritanya yer alırken, bölgenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin anayasal başkenti Layun olarak belirlenmesine rağmen Fas idaresi altında bulunan kısımda kaldığı için 2011 yılından bu yana başkent geçici olarak Tifariti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdülaziz</span>

Muhammed Abdülaziz, Batı Sahralı siyasetçi. Abdülaziz, Polisario Cephesi'nin 3. Genel Sekreteri olmuş ve 1976 yılından ölümüne kadar kısmen tanınan Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika kıtasında bulunan ve varlığı kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının yapıldığı 1976 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği Batı Sahra bölgesinin büyük çoğunluğu Fas'ın kontrolü altında tutulduğu için ülke Cezayir'de bulunan Tindouf şehrindeki mülteci kamp alanında sürgünde ülkeyi yönetebilmektedir.

Siyasi sınır çizgisi, ateşkes veya mütareke sonucunda anlaşmaya varılan jeopolitik sınırdır.

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti başbakanı, Afrika kıtasında bulunan ve varlığı kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının yapıldığı 1976 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği Batı Sahra bölgesinin büyük çoğunluğu Fas'ın kontrolü altında tutulduğu için ülke Cezayir'de bulunan Tindouf şehrindeki mülteci kamp alanında sürgünde ülkeyi yönetebilmektedir.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti başbakanı, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1964 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1964 ile 1971 yılları arasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 1971 ile 1997 yılları arasında Zaire ve 1997 yılından itibaren de tekrar Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Gali</span>

İbrahim Gali, Sahralı siyasetçi. Ghali, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti arması</span> Ulusal arma

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti arması, Afrika kıtasında bulunan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini ilan eden ancak kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde bağımsızlığın ilan edildiği 27 Şubat 1976 tarihinde kabul edilen resmî devlet armasıdır.

Mısır başbakanı, Afrika ülkesi Mısır'ın Mısır Hidivliği döneminden itibaren ülkede hükûmetin başında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede başbakanlık makamında bulunan kişi 1878-1914 arasında Mısır Hidivliği'nde, 1914-1922 arası Mısır Sultanlığı'nda, 1922-1953 arası Mısır Krallığı'nda, 1953 ile 1958 yılları arasında Mısır Cumhuriyeti'nde, 1958 ile 1971 yılları arasında Mısır ile Suriye'nin birleşmesi sonucu oluşan Birleşik Arap Cumhuriyeti'nde, 1971 yılından bu yana da Mısır Arap Cumhuriyeti'nde görevde bulunmaktadır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Mustafa es-Seyyid</span> Batı Sahralı halk kahramanı ve Polisario ile Sahra Demokratik Arap Cumhuriyetinin ortak kurucularından ve önderlerinden

El Veli Mustafa Seyyit, Batı Sahralı halk kahramanı ve Polisario ile Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin ortak kurucularından ve önderlerinden. Seyyit, Polisario'nun 1. Genel Sekreteri görevi ile Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Mahfoud Ali Beiba Hammad Dueihi, Sahralı siyasetçi. Beiba, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin 1976 yılında geçici olarak devlet başkanlığını yürütmüştür.

Muhammed Veli Akeik, Sahralı siyasetçi. Akeik, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde 4 Şubat 2018 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tifariti</span> Batı Sahrada bir yerleşim

Tifariti, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin fiili başkenti olan şehir.

Aşağıda yer alan listede Afrika kıtasında yer alan ülkelerin uyguladıkları siyasi sistemler gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bouchraya Hammoudi Bayoun</span>

Bouchraya Hammoudi Bayoun, Cezayir'de bir üssü bulunan Polisario Front temsilcisidir. İki kez Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Lamine Veled Ahmed</span>

Muhammed Lamine Veled Ahmed Sahralı yazar ve siyasetçi. Ahmed, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde 1976-1982 ile 1985-1988 yılları arasında iki farklı dönem başbakanlık görevinde bulunmuştur. Ahmed, Polisario Cephesi üyesidir.