İçeriğe atla

Abdülaziz Av Köşkü (İstanbul)

Abdülaziz Av Köşkü, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış av köşküdür.

Üsküdar ilçesine bağlı, Koşuyolu ve Altunizade arasında kalan bölgede, etrafında değerli ağaç topluluğuna, zengin kuş çeşitliliğine ve bol su kaynaklarına sahip olan yaklaşık 354. 000 metrekarelik bir alanı kaplayan Validebağ Korusu içerisinde yer alır. Bu koru, Abdülaziz Av Köşkü'nün yanı sıra, Adile Sultan Kasrı’ na ev sahipliği yapmaktadır.

Köşkün mimarı Balyan Kalfa’dır. 1856'da veya 1866'da yaptırıldığı düşünülmektedir. Ok atmaya, ata binmeye ve avlanmaya merakıyla tanınan Sultan Abdülaziz bu köşkü, Alemdağı’ na ava gittikçe dinlenmek ve geceyi geçirmek için özel olarak yaptırmıştır. Bir rivayete göre, köşkün yerinde önceden Altunizâde İsmail Paşa' nın köşkü bulunmaktaydı.[1]

Tek katlı ahşap bir yapıdır. Dört yanı ahşap sütunlar üzerine oturtulmuş revaklarla sarılıdır ve cephesi kalem işiyle bezelidir. On adet penceresi sayesinde bol ışık alan bir yapıdır. Üst pencereleri renkli camlıdır. Ön kapısının iki tarafında ve bahçede, aynısı Sultanahmet Meydanı’ nda bulunan, dökme havagazı fenerleri olduğu söylenmekle beraber, bu fenerler günümüzde yok olmuştur. Arka kapısının önünde fıskiyeli, mermerden bir havuz vardır. Osmanlılar döneminde okçuluk rekorlarının kırıldığı menzilleri belgelemek için dikilen nişan taşlarından ikisi bu havuzun birkaç metre ilerisinde yer alır.[2]

Köşkün kapısının yanında "Abdülaziz Köşkü-1856" yazılı bir levha asılıdır. Sultan Abdülaziz, 1861-1876 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu' nda padişahlık yapmıştır. Köşkün kapısında 1856 tarihi yazılmış olması, bu köşkün şehzadeliği zamanında yapılmış olabileceğine ya da yapım tarihinin yanlış yazılmış olabileceğine işaret etmektedir.

Binanın giriş holünün sağında mermerden bir abdesthane, solunda ise, içinden köşk şirvanına çıkılan merdiven bulunan bir oda bulunur. Şirvan, önü parmaklıklı yatak yapmak için kullanılan özel bir yerdir. Giriş holünün sağ ve sol tarafında mermer lavabolar vardır. Holden girilen salonun sağ köşesinde şömineye benzeyen, İtalyan çinilerle süslü bir kahve pişirme ocağı, sol köşede ise mermer yalaklı bir çeşme bulunur. Salonun zemini renkli çini döşelidir. Duvarlar pembe tonlarında İtalyan çinisi geniş panolar ve zümrüt yeşili çini bantlarla kaplanmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Abdülaziz Av Köşkü - İstanbul Üsküdar Altunizade". www.neredekal.com. 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2023. 
  2. ^ Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi Bilgi İşlem. "Abdülaziz Av Köşkü'nün hazin hikâyesi| Haberler". www.gazetekadikoy.com.tr. Erişim tarihi: 21 Ekim 2023. 
  3. ^ "Sultan Abdülaziz Av Köşkü ve İzci Evi Müzesi". Tarihi İstanbul. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Sarayı</span> Türkiye, İstanbul’da bir saray

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Beşiktaş'ta, Kabataş'tan Beşiktaş'a uzanan Dolmabahçe Caddesi'yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²'lik bir alan üzerinde bulunan Osmanlı sarayı. Marmara Denizi'nden Boğaziçi'ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar ve Kuzguncuk'un karşısında yer alır. Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen sarayın yapımı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında bitirilmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Hünkâr Köşkü Müzesi, Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki Temenyeri'de bulunan tarihî yapıda 2003 yılında ziyarete açılan bir müze.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Küçüksu Kasrı</span> İstanbul’da bulunan tarihi yapı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Köşkü</span>

Bağdat Köşkü, İstanbul'da Topkapı Sarayı içinde bulunan bir köşktür.

<span class="mw-page-title-main">Adile Sultan Kasrı</span> Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor filmleri burada çekilmiştir

Adile Sultan Kasrı , İstanbul'un Üsküdar ilçesinde, Validebağ Korusu içinde yer alan tarihi bina.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Altunizade, İstanbul ilinin Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Üsküdar-Kısıklı yolu üzerinde, Bağlarbaşı ile Millet Bahçesi adı verilen park arasında kalan bölgenin güneye, Koşuyolu'na doğru uzanan kesimi.

<span class="mw-page-title-main">Gök Medrese (Sivas)</span> Sivas, Türkiyede bir medrese

Gök Medrese ya da diğer adıyla Sahibiye Medresesi, Sivas'ta yer alan medresedir.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

Akşemseddin Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Keçeciler caddesi ile Yamak sokağının kesiştiği noktada, Hırka-i Şerif Camii'ne 200 m uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ağa Camii</span>

Mehmed Ağa Camii, İstanbul Fatih ilçesi Çarşamba semtinde 16. yüzyılda III. Murad zamanının Dârüssaâde ağası Habeşî Mehmed Ağa tarafından yaptırılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Validebağ Korusu</span> Yeşil alan

Validebağ Korusu ya da Adile Sultan Korusu, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan ve 354 bin m2 alana sahip olan, İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanıdır. İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Koşuyolu semti ile Üsküdar ilçesinin Altûnizâde semti ve Barbaros mahallesinin kesiştiği bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Atatürk Köşkü</span>

Yalova Atatürk Köşkü, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle Yalova'nın 12 kilometre güneyindeki Termal ilçesine yapılan iki katlı köşk.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid Efendi Köşkü</span>

Abdülmecid Efendi Köşkü, Kuzguncuk’taki Bağlarbaşı Korusu içinde bulunan tarihi köşk.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Glavany Köşkü</span>

David Glavany Köşkü veya eşi Valentine Glavany Köşkü, kısaca Glavany Köşkü, 1893 yılında İstanbul Kandilli sırtlarında Osmanlı Bankası kurucularından İngiliz David Glavany tarafından yaptırılmış bir köşktür. 2021 yılında, bu yapı Üsküdar Belediyesi tarafından Nevmekan Kandilli'ye dönüştürülmek üzere restorasyona alınıp 2023 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Köşk</span> Üsküdarda, Beylerbeyi Sarayı kompleksindeki bir köşk

Mermer Köşk ya da Serdâb Köşkü, İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Beylerbeyi Sarayı kompleksinde yer alan bir köşktür.