İçeriğe atla

Abdurrahman Kılıç

Abdurrahman Kılıç
DoğumAbdurrahman Kılıç
3 Kasım 1952(1952-11-03)
Malatya
Ölüm7 Temmuz 2021 (68 yaşında)
İstanbul
Ölüm sebebiSepsis
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
EvliliklerSevil Kılıç
Çocuk(lar)Duygu
Kariyeri
DalıIsı tekniği ve termodinamik
Çalıştığı kurumlarİstanbul Teknik Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
İstanbul İtfaiyesi Etik Mühendislik

Abdurrahman Kılıç (d. 3 Kasım 1952, Malatya - 7 Temmuz 2021, İstanbul), Türk akademisyen, bürokrat ve bilim insanıdır.

Isı tekniği ve termodinamik profesörü, itfaiye müdürü, Yangından Korunma Vakfı Kurucu ve Onursal Başkanı, yangın güvenliği ve itfaiye uzmanı sıfatlarında görev yaptı.

Akademik kariyeri

1969'da Kahramanmaraş Lisesinden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi’nde 1974 yılında lisans ve 1976 yılında yüksek lisansını bitirdi. Yüksek lisansından sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Makine Fakültesi Isı Tekniği Kürsüsünde asistan olarak çalışmaya başladı. Güneş enerjisi konusundaki doktora çalışmasını 1982 yılında tamamladı. 1991 yılında Makine Fakültesinde doçent ve 1997 yılında aynı Fakültede profesör oldu.[1]

Güneş enerjisinin 1978 yılında Türkiye’de ilk defa bir üniversitede lisans ve yüksek lisans ders programına girmesini ve ders olarak okutulmasını sağladı. 1982 yılında on sekiz ay boyunca, Makine Kimya Endüstrisinde, güneşi izleyen ve buhar üreten sistemin geliştirilmesinde çalıştı. Kendinden depolu yeni tip güneş toplayıcısı geliştirdi.

Türkiye’de, Yangın Güvenliğini ilk defa 1995 yılında üniversitede ayrı ders olarak açtı. Yangın yönetmeliğini ortaya atarak, yangını önleme ve söndürmenin bilimsellik kazandırdı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesinde ve değişik fakültelerde lisans, yüksek ve doktora seviyelerinde Termodinamik, Isı transferi, Güneş enerjisi, Sayısal analiz, Yangın güvenliği, Isı iletimi ve Isı ışınımı derslerini verdi. 2018 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden emekli oldu.

7 Temmuz 2021'de, akciğer kanseri sebebiyle öldü.[2]

Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri

İtfaiye ve yangın hizmetleri

Yangın konusundaki çalışmalarına 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde yapılan “İstanbul Yangın Güvenliği Araştırma Projesi” Koordinatörü olarak başladı. Bu dönemde JICA bursu ile Japonya'da beş ay itfaiyede eğitim aldı. 1989-1994 yılları arasında İstanbul İtfaiye Müdürü olarak görev yaptı. Yüzlerce yangının söndürülmesinde ekipleri yönetti.[3] Almanya, İngiltere gibi ülkelerde yangın önlemleri konusunda eğitimlere katıldı.

İtfaiye teşkilatının halk tarafından tanınması amacıyla 1990 yılında İtfaiye Haftasını başlattı. Bu tarihten sonra her yıl çeşitli şenlik, gösteri ve paneller düzenlenmeye başlandı.[4]

Türk kültüründe önemli bir yeri olan tulumbacıları ve yangın söndürme tulumbalarını ve itfaiye tarihini tanıtmak amacıyla ilk kez 1931 yılında açılan, fakat ilerleyen yıllarda bir depoda toplanan eserler ile cami, müze ve eski itfaiyecilerden temin edilen eserlerle birlikte iki  bin civarında eseri bir araya getirerek 1992 yılında İtfaiye Müzesi'nin açılmasını sağladı.[5]

Macaristan İtfaiyesi ve Japon İtfaiyesi ile kardeş itfaiyeciliği başlattı. 1993 yılında itfaiyede ilk kurtarma ekibini kurdu.[6] Kendisini Türkiye'de itfaiyeye bilimsellik kazandırmaya, itfaiye ve itfaiyeci kavramlarını yüceltmeye ve itfaiyenin kamuoyunda tanınmasına adadı. Japonya'daki söndürme ve kurtarma sistemlerini İstanbul İtfaiyesi'ne uyguladı.

İlk "Yangından Korunma Yönetmeliği"ni 1992 yılında hazırladı ve İstanbul Belediyesinde yürürlüğe sokularak uygulanmasını sağladı.[7][8] 2002 yılında Türkiye'de yangın güvenliği için önemli bir adım olan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”in hazırlanmasına öncülük etti, komisyon başkanlığını yaptı.[9][10]

Vakıf ve dernekler

Kurucu ve Onursal Başkanı olduğu Türkiye Yangından Korunma Vakfı'nı (TÜYAK) 1992 yılında kurdu. İTÜ Vakfı, Yıldız Sarayı Vakfı ve DOVAK Eğitim Vakfı mütevellisi ve birçok sivil toplum kuruluşu üyesidir. KADER'in ilk erkek üyesidir.[]

Yayınlar

Termodinamik, Güneş enerjisi ve yangın güvenliği konusunda yayımlanmış çok sayıda makalesi, araştırması ve eğitim kitabı bulunmaktadır. Son yıllarda itfaiye tarihi konusunda araştırma yapmaktadır.[11] Birçok derginin editörlüğünü yapmış ve yangın güvenliği ile ilgili 300'den fazla makalesi yayımlanmıştır.

Kitapları

  • İstanbul Yangın Kuleleri ve Çığırtkanları, YEM Yayınevi, 2019.
  • Otopark ve Tünellerde Jetfan Havalandırma ve Duman Kontrolü, (Editör), TTMD 2017.
  • Duman Kontrol Sistemleri (Editör), TTMD 2016.
  • Ateşi Tutan Eller-Ateş Kahramanları, Teknik Yayıncılık, 2010.
  • Yangın Söndürme Sistemleri ve Duman Kontrolü, (Editör), TTMD, 2004.
  • Termodinamik ve Isı Geçişi Tabloları, Çağlayan Yayınevi, 2001.
  • Çözümlü Problemlerle Termodinamik, Çağlayan Yayınevi, 1998.
  • Termodinamik Tablolar ve Diyagramlar, Çağlayan Yayınevi, 1993.
  • Soğutma Tekniği (Derleme), İTÜ Enerji-Uygar Merkezi, 1986.
  • Güneş Işınımı ve Düz Toplayıcılar, SEGEM Ankara,1984.
  • Güneş Enerjisi, Kipaş Yayınevi, 1983.
  • Termodinamik Özelik Bağıntıları, İTÜ Küt. Sayı 1246, 1982.

Sempozyom bildiri kitapları

  • Endüstriyel Tesislerde Yangın Güvenliği ve Yeni Teknolojiler, (Editör), TÜYAK 2019 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu Kitabı, 2019.
  • Yangında Can Güvenliği ve Risk Yönetimi, (Editör), TÜYAK 2017 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu Kitabı, 2017.
  • Sağlık Yapıları ve Konaklama Tesisleri, (Editör), TÜYAK 2015 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu Kitabı, 2015.
  • Yüksek Yapı Yangın Önlemlerinde Eksiklikler ve Yanlışlar, (Editör), TÜYAK 2013 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu Kitabı, 2013.
  • X. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojileri Sempozyumu Bildirileri, (Editör) 2012.
  • Yangın ve Güvenlik Sempozyumu Bildiriler Kitabı (Editör), TÜYAK 2011.
  • IX. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojileri Sempozyumu Bildirileri, (Editör)2010.
  • TÜYAK 2009 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu Bildiriler Kitabı (Editör), 2009.
  • VIII. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojileri Sempozyumu Bildirileri, 2008.
  • VII. Uluslararası Yapıda Tesisat Sempozyumu Bildirileri Kitabı, (Editör)2006.
  • VI. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojileri Sempozyumu Bildirileri, (Editör)2004.

Kaynakça

  1. ^ "YANGIN.ORG - Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç - Yangın Güvenlik Önlemleri". www.yangin.org. 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "İstanbul İtfaiyesi eski Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç hayatını kaybetti". Demirören Haber Ajansı. 8 Temmuz 2021. 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  3. ^ "UZMANTV". www.uzmantv.com. 30 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2020. 
  4. ^ Cumhuriyet Gazetesi, İtfaiye Haftası, 23.09.1990, s.9, 1990
  5. ^ Milliyet Gazetesi, Hazine Gibi Tarih, Mustafa Bakacak, 22.09.1992, Sayfa 3, 1992.
  6. ^ Cumhuriyet Gazetesi, Japonlardan Kurtarma Eğitimi, 03.06.1993, s.3 1993
  7. ^ Yangın Yönetmeliğinin Oluşumu, Ateşi Tutan Eller, Teknik Yayıncılık, s.87-118, 2010
  8. ^ Cumhuriyet Gazetesi, Yangından Yönetmelikle Korunma, Remzi Gökdağ,13.06.1990, s.8,1990
  9. ^ Yangın ve Güvelik Dergisi, Yangın Yönetmeliği Hazırlanıyor, Sayı 48, s.8, 2000
  10. ^ Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, TÜYAK Yayını, s.6, 2007
  11. ^ "İstanbul'un Büyük Yangınları ve Yangın Kuleleri - Ayşegül Özbek - bianet". 16 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği</span> Gemilerin inşaatı ve mimarisi ile ilgilenen mühendislik alanı

Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, her türlü sivil ya da askerî deniz aracının, bu araçların makinelerinin ve diğer donanımlarının tasarım, üretim ve planlamasından sorumlu mühendislik dalı. İngilizcede Naval Architecture and Marine Engineering olarak karşılık bulur.

<span class="mw-page-title-main">Termodinamik</span> enerji bilimi

Termodinamik; ısı, iş, sıcaklık ve enerji arasındaki ilişki ile ilgilenen bilim dalıdır. Basit bir ifadeyle termodinamik, enerjinin bir yerden başka bir yere ve bir biçimden başka bir biçime transferi ile ilgilenir. Bu süreçteki anahtar kavram, ısının, belirli bir mekanik işe denk gelen bir enerji biçimi olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yangın</span> büyük ve yıkıcı ateş

Yangın, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal afettir. Yangınların oluştukları coğrafî alanda maddi hasarlara neden olmasından ziyade, orada yaşayan canlılar ve ekolojik denge üzerinde de büyük derece olumsuz etkileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş enerjisi</span> Güneşten gelen, çeşitli teknolojilerde kullanılan parlak ışık ve ısı

Güneş enerjisi, kaynağı Güneş olan ısı ve parlak ışıktır. Güneş'in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi füzyon sürecinden kaynaklanır. Güneş'in yüzeyinde güneş radyasyonunun yoğunluğu yaklaşık 6,33 x 107 W/m2dir. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2 (Watt/m2) değerindedir; ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya'ya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonra hız kazanmış, Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, Güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir birincil enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye</span>

İtfaiye, yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü personele itfaiyeci denir. Bir itfaiyeci yangınları söndürmek için eğitilmiş ve buna göre donatılmıştır. İtfaiyenin özdeşleştiği "yangınla mücadelenin" 3 temel amacı vardır. Bunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumaktır.

İTÜ Makina Fakültesi bugünkü adını 1944 yılında almıştır. Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alır. Bünyesinde makina mühendisliği lisans programını, ısı akışkan, katı cisim mekaniği, Konstrüksiyon, makine dinamiği, titreşim ve akustik, malzeme ve imalat, otomotiv ve sistem dinamiği ve kontrol yüksek lisans programlarını bulundurur.

BELBİM A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir iştiraktir.

<span class="mw-page-title-main">Termodinamik kanunları</span>

Termodinamik yasaları, termodinamiğin temelini oluşturan dört yasadır. Termodinamik proseslerdeki ısı ve transferlerinin yapısını tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Yoğunlaştırmalı güneş enerjisi</span>

Yek-odaklı güneş enerjisi santralleri veya Konsantre güneş enerjisi sistemleri, aynalar ve bu aynalara bağlı güneşi izleme sistemleri vasıtasıyla geniş bir alana düşen güneş ışınlarını nispeten küçük bir alana yansıtma esasına dayanır. Küçük bir alana odaklandırılan güneş ışınları, klasik enerji santrallerinde ısı kaynağı olarak ya da güneş panellerine düşürülerek elektrik enerjisi kaynağı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Rum Hastanesi</span> Türkiye, İstanbulda hastane

Özel Balıklı Rum Hastanesi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Rum cemaat tarafından kurulmuş özel hastanedir.

Çetinkaya Mağazası katliamı, 25 Aralık 1991'de İstanbul Bakırköy İstanbul Caddesinde izinsiz gösteri yürüyüşü yapan PKK militanları tarafından gerçekleştirilen katliamdır. PKK'lılar Egebank, Kit, Arçelik, Emlak Bankası ve Çetinkaya Mağazası'na molotofkokteyli attılar. Dönemin Olağanüstü Hal Bölge Valisi Necati Çetinkaya'nın kardeşinin sahibi olduğu Çetinkaya Mağazası'nda çıkan yangında 8'i kadın 1'i çocuk 12 kişi öldü. 14 kişinin yaralı kurtulduğu olayla ilgili olarak 47 kişi yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanus enerjisi</span>

Okyanus enerjisi, denizlerde oluşan dalgalardan, gelgit olaylarından veya deniz rüzgarlarından faydalanarak üretilen enerjidir.

Enerji sistemleri mühendisliği; enerji üretimi, iletimi ve kullanımı konularında maksimum verim hedefi güden mühendislik branşıdır. Makine, elektrik ve kimya mühendisliği bölümleri ile ortak çalışma alanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Belediye itfaiyesi</span> Türkiyedeki belediyelere bağlı itfaiyeler

Belediye itfaiyesi, Türkiye'de belediyelere bağlı olarak yangın söndürme işlemi ve gelişen afetlerde ilk yardım arama-kurtarmadan sorumlu bir kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">1997 TPAO tanker yangını</span>

1997 TPAO tanker yangını, 13 Şubat 1997 tarihinde, Gemsan Tersanesi'nde yapılan kaynak çalışmaları sırasında kıvılcımların Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına ait TPAO adlı tankerin gaz dolu deposuna sıçramasıyla meydana gelmiştir. Birkaç gün süren yangında 24 kişi yaralanmış, 2 itfaiyeci hayatını kaybetmiştir.

Büyük İstanbul Yangınları, İstanbul'da 1569, 1633, 1660, 1755, 1756 ve 1782 yıllarında yaşanan büyük çaplı yangınlar için kullanılan addır. 1782 yılında İstanbul'da 3 büyük yangın çıkmıştır.

Prof. Dr. Zafer Utlu, Türk mühendis ve akademisyen. Utlu, Ocak 2021'den Kasım 2023'e kadar Haliç Üniversitesi rektörü olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Telkes</span> Macar-Amerikalı bilim insanı ve mucit (1900-1995)

Mária Telkes güneş enerjisi ve termodinamik alanlarına önemli katkılarda bulunmuş Macar asıllı Amerikalı fizikçi, kimyager ve biyomühendis. Modern güneş enerjisi teknolojisinin öncülerinden biri olarak kabul edilir ve çalışmalarından dolayı çok sayıda ödül ve onura layık görülmüştür.