
Erzurum, Türkiye'nin Erzurum ilinin merkezi olan şehirdir. Erzurum Ovası'nın güneydoğu kenarında, bu ova ile Palandöken dağının temas sahasında kurulmuş olan Erzurum, tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeridir. Şehir, tarihî eserleri ve kış sporları tesisleriyle de tanınır.

Mehmet Kazım Dirik, Türk asker ve siyasetçi.
Hayri Kozakçıoğlu, OHAL ve İstanbul eski valisi, TBMM XX.ve XXI. dönem İstanbul milletvekili.
Ermeni Süleyman Paşa veya Damat Süleyman Paşa IV. Mehmed saltanatında 19 Ağustos 1655 - 28 Şubat 1656 tarihleri arasında altı ay on gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı.
Zurnazen Mustafa Paşa, IV. Mehmed saltanatında 5 Mart 1656 tarihinde dört saat boyunca sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Osmanlı tarihinin en kısa süre sadrazamlık yapan devlet adamıdır. 1655-1656 döneminde kaptan-ı derya görevi de yapmıştır.

Hasan Tahsin Uzer, Arnavut asıllı Türk bürokrat ve siyasetçi.

Efkan Âlâ ; Türk bürokrat, siyasetçi ve eski İçişleri Bakanı. İçişleri Bakanlığı görevini 2013-2015 ve 2015-2016 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2007-2013 yılları arasında Başbakanlık Müsteşarlığı görevini sürdürmüştür. 2003-2004 yılları arasında Batman, 2004-2007 yılları arasında ise Diyarbakır Valisi olarak görev yapmıştır.
Battal Gazi veya Seyyid Battal Gazi,, 8. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir Arap komutan.

Nene Hatun, 93 Harbi sırasında Erzurum'da Aziziye savunmasına katılan, Rus işgaline karşı Erzurum'daki halk direnişinin simgesi hâline gelmiş Türk kadın kahraman.

Lala Mustafa Paşa, III. Murad saltanatında 28 Nisan 1580 ile 7 Ağustos 1580 tarihleri arasında üç ay dokuz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, Teşkilat-ı Esasiye Kanunundan bu yana Türkiye anayasasında yer alan, TBMM'de kürsünün arkasındaki duvarda tamamı büyük harflerle yazılı bulunan ve Türk milleti adına Türkiye'nin kuruluşunu ilan eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin temel dayanağını oluşturan ilkedir.

Mustafa Cahit Kıraç, Türk bürokrat. Sırasıyla Şırnak, Aksaray, Sakarya, Adana, İzmir ve Diyarbakır valiliği yapmıştır.

Aişe bint Ebu Bekir, İslam peygamberi Muhammed'in üçüncü ve en genç karısı ve birinci İslam halifesi Ebû Bekir'in kızıdır.

Saltuklu Beyliği, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Büyük Selçuklu Devleti komutanlarından, Ebü’l-Kāsım İzzeddin Saltuk Bey'in 1071 yılında kurduğu, merkezi Erzurum olan Anadolu Türk Beyliği'dir.

Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi, Kanuni Sultan Süleyman ve Mahidevran Sultan’ın oğludur. 1533'ten 1541'e kadar Manisa, 1541'den 1553'e kadar ise Amasya valisi olarak görev yapmıştır. 1553 yılında, babasının emriyle idam edilmiştir.
İbşir Mustafa Paşa IV. Mehmed saltanatında 28 Ekim 1654 - 11 Mayıs 1655 tarihleri arasında altı ay on dört gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Selami Altınok, Türk bürokrat ve siyasetçi. Sırasıyla çeşitli Türkiye ilçelerinde kaymakam, Aksaray valisi, İstanbul emniyet müdürü, 63. Türkiye Hükûmetinde içişleri bakanı, içişleri bakanlığı müsteşarı ve emniyet genel müdürü olarak görev yapmıştır. TBMM 27 ve 28. dönem AK Parti Erzurum milletvekilidir.

Gazi Mustafa Kemal Anıtı, Mersin'in Silifke ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'e adanan anıt.
Safvan bin Muattal, İfk Hadisesi'ne adı karışan sahabedir.

Abdurrahman Gazi, Erzurum ilinin Palandöken ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.