İçeriğe atla

Abdurrahman Dursun Yalvaç

Abdurrahman Dursun Yalvaç
Doğum1873
Zile, Tokat, Türkiye Türkiye
Ölüm9 Eylül 1948
Bursa
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimİstanbul Dârü'l-muallimîni
MeslekÖğretmen
Tanınma nedeniSivas Kongresi Çorum delegesi ve I. TBMM Çorum milletvekili

Abdurrahman Dursun Yalvaç (1873, Zile, Tokat – 9 Eylül 1948, Bursa), Türk öğretmen, siyasetçi.

Millî Mücadele yıllarında Sivas Kongresi Çorum azası ve I. dönem TBMM Çorum mebusu olarak görev yapmıştır.

Emir Sultan Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Yaşamı

Tahminen 1872-1873 yıllarında, Tokat'ın Zile kazasında doğdu. "Kartaloğulları" diye bilinen bir aileye mensuptur.[1] Kendisini daha sonra "Sabıkzade" olarak adlandırmıştır. Ailesi, ilmiye sınıfındandı.

İlk öğrenimini aile çevresinde gördükten sonra önce Tokat'ta medrese öğrenimi gördü; ardından İstanbul'a giderek Dârü'l-muallimîni (Erkek Ögretmen Okulu) Edebiyat-Felsefe şubesine kaydoldu. Bu bölümü birincilikle bitirdi.[1]

Erzurum Lisesi'nde ve Çorum'da edebiyat-felsefe öğretmenliği yaptı. Çorum'daki öğretmenliği sırasında geniş bir çevre edindi. Ardından sırayla Bolu'da, ikinci defa olarak Çorum 'da ve Ankara Sultanisi'ndeki felsefe öğretmenliği yaptı.

1919'da, Ankara Sultanisi'nde öğretmen iken Çorum halkından gelen talep üzerine Sivas Kongresi'ne Çorum delegesi olarak katıldı.[1]

Son Osmanlı Mebuslar Meclisi 'nin dağıtılmasından sonra kurulan Büyük Millet Meclisi'ne Çorum milletvekili olarak girdi.[2] Milletvekili olarak görevi sona erdikten sonra II. dönem TBMM'ye aday olmadı. Bir süre Amasya'da buğday ve zahire ticaretiyle uğraştı. 1925'te Zile'ye döndü ve iki yıl kadar Zile'de ticaret ile uğraştıktan sonra öğretmenliğe dönmeye karar verdi. Böylece elli yaşından sonra yeniden öğretmenlik yapmaya başladı.

1926-1927 öğretim yılında Sivas Kız Muallim Mektebi'nde Ruhiyat ve Tedris muallimliğine tayin edildi.[1] 1932 yılında Tokat'a tayin oldu; tarih öğretmenliği yaptı.

1935 yılında emekliye ayrılıp Bursa'ya yerleşti. Soyadı Kanunu çıktığında "halkı aydınlatan" anlamında "Yalvaç" soyadını seçti.[1] 1947'de Bursa'da öldü.

Ailesi

Abdurrahman Dursun Bey, Süavi, Turan, Rahşan, Orhan, İlhan adlarına beş çocuk sahibi olmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Yalvaç, Süavi (21 Şubat 2010). "Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Azasından Abdurrahman Dursun Bey". Atatürk Dergisi. 1 (2): -. ISSN 1302-7549. 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2024. 
  2. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ebubekir Hâzım Tepeyran</span>

Ebubekir Hâzım Tepeyran, Türk devlet adamı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Gerede</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüsrev Gerede, Türk Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihinin önemli isimlerinden olan Türk asker, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Kunduh</span> Türk siyasetçi

Bekir Sami Kunduh ya da Kunduk, ilk TBMM hükûmetinin, bu anlamda da Türkiye'nin ilk dışişleri bakanı olma unvanını taşıyan siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Heyet-i Temsiliye</span> Türk Kurtuluş Savaşı’nın, TBMM öncesi yürütme organı

Heyet-i Temsiliye, Mondros Mütarekesi’nden sonra Anadolu topraklarının İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi üzerine başlayan ulusal direniş sırasında, ulusal bir meclisin (TBMM) kuruluşuna dek Millî Mücadelenin yürütme organı olarak görev yapmış kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Bey</span>

Seyyid Bey, Türk hukukçu, siyasetçi ve yazar. Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın 1., 2., 3. Dönem İzmir ve 22 Ekim 1916'da Ayan Âzâsı, II. Dönem İzmir Milletvekili ve V. İcra Vekilleri Heyeti ile 1. TC Hükûmeti'nde Adalet Bakanı olarak görev yapmış, hilafetin kaldırılmasında kilit bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Remzi Akgöztürk</span>

Ahmet Remzi Efendi, Türk din adamı ve milletvekili.

1920 Osmanlı Meclis-i Mebusanı ya da VI. Meclis-i Mebusan, 12 Ocak - 18 Mart 1920 tarihleri arasında görev yapan son Osmanlı Meclis-i Mebûsanı'dır. 16 Mart 1920'de İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi nedeniyle 18 Mart'ta çalışmalarını sonlandırdı. Bu meclisteki mebusların büyük bölümü 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılan Büyük Millet Meclisi'ne katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Vasıf Karakol</span>

Mustafa Vasıf Karakol, , Türk asker ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Müfit Kansu</span> Türk siyasetçi

Ahmet Mazhar Kansu, Türk devlet adamı, vali, milletvekili ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi</span>

Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi, 1908 Osmanlı genel seçimleri ile Meclis-i Mebûsan'a seçilen mebusların tam listesidir. 17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912 tarihleri arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Taki Doğruyol</span> Osmanlı-Türk siyasetçi, din alimi ve öğretmen

Mustafa Taki Efendi, Osmanlı-Türk din âlimi, hukukçu, öğretmen, şair, yazar ve siyasetçi. 1920-1923 yılları arasında birinci dönem Sivas milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkân Örs Baştuğ</span> Türkiyenin ilk kadın MVlerinden

Türkan Örs Baştuğ, Türk öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihri Pektaş</span> Türk siyasetçi

Mihri İffet Pektaş, Türk siyasetçi.

Ahmet Hamdi Yalman,, Türk siyasetçidir.

Mehmet Şerif Bey veya soyadı kanundan sonra ailesinin aldığı soyadıyla Mehmet Şerif Avcıoğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Hilmi Vaner</span>

Haydar Hilmi Vaner, Türk bürokrat ve siyasetçidir.

Muhittin Baha Pars, Türk gazeteci, avukat, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Reşit Paşa</span> Sivas Kongresi sırasında Sivas valisi

Reşit Paşa, Türk siyasetçi.

Samsun İstiklâl Mahkemesi, 1921 yılında beş ay faaliyet gösteren istiklâl mahkemesi. Olağanüstü yetkilere sahip yargı organı olarak 23 Temmuz 1921'de kurulan mahkeme 20 Ağustos 1921 tarihinde fiilen işlemeye başlamış ve lağvedildiği 27 Aralık 1921 tarihine kadar da yargılamalarını sürdürmüştür.