İçeriğe atla

Abdurrahim Karslı

Prof. Dr.
Abdurrahim Karslı
Merkez Parti Genel Başkanı
Görev süresi
7 Temmuz 2014 - 3 Ağustos 2024
Yerine geldiğiParti kuruldu.
Yerine gelenPelin Gündeş Bakır
Kişisel bilgiler
Doğum 10 Aralık 1964 (59 yaşında)[1]
Horasan, Erzurum
Türkiye
Partisi Merkez Parti (2014-günümüz)
Evlilik(ler) Fatma Karslı
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi, Hukuk Profesörü, İş insanı
Dini İslam
Resmî site Abdurrahim Karslı Resmî Web Sitesi

Abdurrahim Karslı (d. 10 Aralık 1964; Horasan, Erzurum),[1] Merkez Partinin kurucu Genel Başkanı ve 2002 yılından beri İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku ve İcra-İflas Hukuku ana bilim dalı başkanı.

İlk yılları ve eğitimi

İlköğretim ve liseyi Erzurum'da bitirdi. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak İstanbul'a yerleşti.

1984 yılında bitirdiği dört yıllık lisans eğitiminden sonra 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak akademik kariyerine başladı. Daha sonra yurt içi ve yurt dışında dil eğitimi ve araştırma faaliyetlerinde bulundu. 15.9.1993 tarihinde tez savunması ile birlikte, doktora eğitimini tamamladı. 11.1.1996 tarihinde Yardımcı Doçentliğe atanmıştır. 29.11.2001 tarihinde doçentlik sınavında başarılı sayılarak doçentlik unvanını aldı.[2] 2010 yılında Profesörlük kadrosuna atandı. Medeni Usul Hukuku ve İcra İflas Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nı yürütmektedir.

Hukuk alanında basılmış birçok eseri mevcuttur. Ülke genelinde sosyal ve mesleki içerikli çok sayıda konferans ve seminerler vermiştir. Evli ve dört çocuk babasıdır.

Bilirkişi Olduğu Davalar

Batık Egebank ve Yurtbank davalarında bilirkişi olarak raporlar hazırlamış ve birçok batık bankayı tasfiye etmiştir. Bu davalar sonucunda 2003 yılında silahlı saldırıya uğramıştır.[3]

Silahlı Saldırı

14 Nisan 2003 tarihinde büyük 2001 ekonomik krizinde batan batık bankaların tasfiyesi için hazırladığı raporlar sonucunda Üsküdar'daki ofisinin önünde silahlı saldırıya uğramıştır[3]

17 Aralık soruşturması

17 Aralık 2013 tarihinde Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, aralarında iş adamları, bürokratlar,[4] banka müdürleri, kamu görevlileri ve 61. Türkiye Hükûmeti kabine üyesi üç bakanın oğullarının olduğu 47 kişinin, "rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık" suçlarını işledikleri iddiasıyla gözaltına alındığı soruşturma hakkında "Yargıya müdahale edildi" diye açıklama yapmıştır.[5]

Cumhurbaşkanlığı seçimi

07 Temmuz 2014 tarihinde Merkez Parti kuruluş basın toplantısında ilk turda "Beyaz Oy" verelim diyerek Ekmeleddin İhsanoğlu ve Recep Tayyip Erdoğan'ın gönlündeki aday olmadıklarını belirtmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Özgeçmiş". abdurrahimkarsli.com. 2013. 16 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  2. ^ "Merkez Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Karslı kimdir?". Sözcü. 9 Aralık 2016. 14 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  3. ^ a b "Banka davalarının bilirkişisine kurşun". Hürriyet. 15 Nisan 2004. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  4. ^ "İşte gözaltına alınan isimler!". Habertürk. 17 Aralık 2013. 21 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2013. 
  5. ^ "Profesör Karslı: Ergenekon sürecinde iyi olan HSYK niye 17 Aralık'ta kötü oldu". Cihan Haber Ajansı. 29 Mart 2014. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  6. ^ "Merkez Parti Kuruldu 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.," Zaman, 12 Temmuz 2014 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

Resmî siteler
Diğer ilgili siteler
Önce gelen:
'
Merkez Parti Genel Başkanı
07 Temmuz 2014 - 4 Ağustos 2024
Sonra gelen:
Pelin Gündeş Bakır

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilge Umar</span> Türk araştırmacı yazar

Ahmet Bilge Umar, Türk hukukçu, profesör, tarihçi, yazar ve araştırmacıdır.

Selçuk Öztek Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi</span> Erzincanda kurulu devlet üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 1976 tarihinde Atatürk Üniversitesi'ne bağlı kurulmuş, 1 Mart 2006 tarihinde 5467 sayılı kanun ile Erzincan'da üniversite halini almıştır. Üniversite, 12 fakülte, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 12 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite uluslararası alana da açılmış ve Avrupa Üniversiteler Birliği, Karadeniz Üniversiteler Birliği, Kafkasya Üniversiteler Birliği, Magna Charta ve Erasmus gibi programlara üye olmuştur. Ulaştırma Bakanlığı ve Çelebi Holding işbirliğiyle Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlamış yüksekokulunun bulunduğu Yalnızbağ Yerleşkesinde, Fokker F27 tipi bir uçak bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'de sadece 2 üniversitede bulunan Raylı Sistemler Programlarından biri de bu üniversitede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır. Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir.

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 21 Mart 2007 gün ve 26469 sayılı Resmi Gazete'de ilan edilerek resmi olarak kurulmuştur. Eğitim ve öğretim faaliyetleri Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsünde sürdürülmektedir. 2011-2012 öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Dekanlığını Prof. Dr. Fatih Bilgili yapmaktadır.

Erdal Tercan, eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandı ve cezaevine gönderildi. FETÖ üyeliğinden 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

Ağır ceza mahkemesi, Türkiye'de ceza davalarına bakan mahkemeler arasında, kanunlarda öngörülen cezaların ağırlığı kriteri uygulanarak asliye ceza mahkemelerinin görevini aşan tüm suçlara ilişkin davalara bakmakla görevlendirilmiş olan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesi kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan yağma, irtikap, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve "10 yıldan fazla" hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla görevlidirler. Ele aldıkları davaların cezaları daha ağır olduğundan, sulh ceza hakimlikleri ve asliye ceza mahkemelerinden sonra ilk derece ceza mahkemeleri arasında 3. basamakta yer alan yüksek görevli mahkemelerdir. Avukatların görevi sırasında işledikleri suçların yargılaması ağır ceza mahkemesinde yapılır.

Medeni usûl hukuku, özel hukuk yargılama usulünü konu alan hukuk dalıdır. Çekişmeli ve çekişmesiz yargı şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Çekişmeli yargının konusu davadır. Çekişmesiz yargı ise genel anlamda taraflar arasında uyuşmazlık konusu olmayan, kişinin daha çok malvarlığı ve şahısvarlığına etki eden işleri konu edinen bir yargılama türüdür.

Tazminat, hukuka aykırı bir eylem sonucunda meydana gelen maddi veya manevi zarara karşılık olarak ödenen bedel, zarar ödencesidir. Tazminat zararların giderilmesini amacıyla sorumlu tarafından zarar görene ödenen veya mahkeme tarafından ödenmesine karar verilen parasal veya bir değer veya edimdir. Mahkemelerce kişilik haklarının uğradığı zararları gidermek için manevi tazminat, hukuka aykırı eylem nedeniyle mal varlığında yaşanan eksilmeleri karşılamak üzere maddi tazminat veya bir hukuka aykırı eylemin yarattığı düşünülen tüm zararın ödetilmesi amacıyla cezalandırıcı tazminat ödenmesine karar verilebilir.

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 3 Ocak 1995 tarihinde kurulan ve ilk kez 1997-1998 eğitim-öğretim yılında eğitim vermeye başlayan, Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Fakülte, 2 bölümde ve 14 anabilim dalında eğitim vermektedir. Fakültede dört yıllık eğitim programı uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Merkez Partisi ya da Merkez Parti, 7 Temmuz 2014 tarihinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-iflas Hukuku ana bilim dalı başkanı Abdurrahim Karslı tarafından kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Meral Danış Beştaş</span> Türk siyasetçi

Meral Danış Beştaş, Kürt asıllı Türk hukukçu, politikacı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi 28. dönem Erzurum milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Necmettin Berkin</span>

Mehmet Necmettin (Mümtaz) Berkin, Türk hukukçu ve akademisyen.

Uyuşmazlık hukuku veya uyuşmazlık yargısı, bir davanın esasını çözümlemekle görevli mahkemenin tespit edilememesi veya farklı mahkemelerce esasa ilişkin çelişkili kararların verilmesi ve kararların kesinleşmesi fakat çelişki nedeniyle kararların icra edilememesi hallerinde, ortaya çıkan uyuşmazlığı çözümlemek için uygulanması gereken kuralları ve ilgili kurum ve kuruluşlara ilişkin usul ve esas kurallarını belirleyen bir hukuk dalıdır.

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1997 yılında Ankara'da öğretim hayatına başlamış olan hukuk fakültesidir. Başkent Üniversitesi'nin Bağlıca kampüsünde bulunmaktadır. Fakültedeki eğitim dili Türkçe olmasına karşın Türkiye'deki birçok hukuk fakültesinden farklı olarak fakülte süresince alınan derslerin %30'u İngilizce olup fakülteye girişlerde zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi bulunmaktadır.

Abdurrahim Fırat avukat, siyasetçi ve TBMM 28. dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum milletvekilidir.