İçeriğe atla

Abdurrahim Aksoy

Abdurrahim Aksoy
Türkiye Büyük Millet Meclisi
22. Dönem Milletvekili
Görev süresi
14 Kasım 2002 - 3 Haziran 2007
Seçim bölgesi2002Bitlis
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Ocak 1959 (65 yaşında)
Tatvan, Bitlis
Partisi Adalet ve Kalkınma Partisi
Demokrasi ve Atılım Partisi
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Abdurrahim Aksoy (d. 1 Ocak 1959, Tatvan) Kürt kökenli Türk hukukçu, iş insanı ve siyasetçi.[1]

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. 2002-2007 arasında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Bitlis milletvekilliği yapmıştır.[2] Kürt meselesine ilişkin dialog çağrısı ile öne çıkmıştır.[3]

9 Mart 2020 tarihinde Ali Babacan tarafından kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 
  3. ^ YILMAZ/ANKARA, Turan (12 Nis 2006). "Terör örgütünün ağzıyla konuşma". www.hurriyet.com.tr. 22 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Ali Babacan parti dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na verdi". Haber Türk. 9 Mart 2020. 9 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Babacan</span> Türk politikacı

Ali Babacan, Türk politikacı, ekonomist ve mühendistir. Demokrasi ve Atılım Partisinin kurucusu ve genel başkanıdır. 2002-2015 yılları arasında 13 yıl Türkiye Başbakan yardımcılığı, Türkiye dışişleri ve ekonomi bakanlığı yapmış olan Babacan, Türkiye Büyük Millet Meclisi 22, 23, 24 ve 26. dönem Ankara milletvekilliği yapmıştır.

İbrahim Halil Çanakcı, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Canpolat</span> Vali

Hasan Canpolat, Türk bürokrat ve akademisyen.

Kerem Altun, Türk siyasetçidir.

Zaza milliyetçiliği veya Zazacılık, Zazaların; Kürtler ve Türklerden ayrı millet olduğunu savunan, Zaza kültürel kimliğini ve birliğini destekleyen bir siyasi milliyetçilik biçimidir. KONDA Araştırma ve Danışmanlık'ın 2019 yılında gerçekleştirdiği ulusal araştırmaya göre Zazalar Türkler, Kürtler ve Araplardan sonra Türkiye'deki dördüncü en büyük etnik kimliği oluşturmaktadır. Zazaların da dahil olduğu bir araştırmada Zazaların büyük çoğunluğunun kendilerini ve dillerini Kürtçeden ayrı olarak Zaza ve Zazaca olarak tanımladıkları tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nihat Ergün</span> Türk politikacı

Nihat Ergün, Türk ekonomist ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kürtleri</span> Türkiyede yaşayan Kürtler

Türkiye Kürtleri, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan en büyük ikinci etnik ve kültürel gruptur. Çeşitli tahminlere göre Kürtler, Türkiye nüfusunun %15 ila %20'sini oluşturmaktadırlar ve toplam sayıları 12,5 milyon ila 15 milyon arasındadır. Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte, ülkenin çeşitli illerinde Kürtler yaşamaktadır. Bazı Kürtler tarafından bu bölgeler Kuzey Kürdistan olarak adlandırılsa da, bu adlandırma çeşitli tartışmalara sebep olmakta ve resmî olarak kabul edilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Selma Aliye Kavaf</span> Türk siyasetçi

Selma Aliye Kavaf, Türk siyasetçi, öğretmen. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 2007'den 2011'e kadar AK Parti Denizli milletvekili olarak mecliste yer aldı. Denizli'den seçilmiş ilk kadın milletvekilidir. Ayrıca 2023 yılında DEVA Partisi kontenjanından CHP Manisa milletvekili seçilmiştir. İngilizce bilen Kavaf, evli ve 1 çocuk annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sadullah Ergin</span> Türk siyasetçi

Sadullah Ergin, Türk siyasetçi ve eski Adalet Bakanıdır. 2002-2015 yılları arasında Hatay, 2023 yılında ise Ankara Milletvekili olarak seçilmiştir. 2009-2013 yılları arasında da Adalet Bakanlığı görevlerini yürütmüştür.

Ahmet Faruk Ünsal, mühendis, siyasetçi ve eski MAZLUMDER genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Bilgiç</span> Türk diplomat

Abdurrahman Bilgiç, Türk diplomat ve siyasetçi.

Metin Kaşıkoğlu, Türk siyasetçi.

İdris Şahin, Türk siyasetçi.

Hasan Karal, Türk siyasetçi ve ilahiyatçı.

Hatice Dudu Özkal, Türk ilahiyatçı, siyasetçi ve eski milletvekili. 1 Kasım 2015 - 24 Haziran 2018 tarihleri arasında milletvekiliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi ve Atılım Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokrasi ve Atılım Partisi, 9 Mart 2020 tarihinde Ali Babacan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DEVA PARTİSİ" şeklindedir. Simgesi, içinde fidan silueti olan su damlasıdır. TBMM'de 15 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Ali Babacan'dır.

Mustafa Yeneroğlu, Türk siyasetçi ve avukat.

Seyit Halil Özsoy,, Türk siyasetçi.

Medeni Yılmaz, Türk siyasetçi. Milletvekilliği görevini 2002–2011 yılları arasında sürdürmüştür. 29 Aralık 2020 tarihinden 1 Temmuz 2023'e kadar Demokrasi ve Atılım Partisi genel sekreterliğini yapmıştır.

Evrim Rızvanoğlu, Türk iş insanı ve siyasetçi.