İçeriğe atla

Abdulsamet Turgut

Abdulsamet Turgut
Türkiye Büyük Millet Meclisi
21. Dönem Milletvekili
Görev süresi
2 Mayıs 1999 - 1 Ekim 2002
Seçim bölgesi1999Diyarbakır
Kişisel bilgiler
Doğum 1965 (58-59 yaşında)
Yolbaşı, Mardin
Milliyeti Türk
Partisi Demokratik Sol Parti (? - 2002)
Yeni Türkiye Partisi (2002 - ?)
Bitirdiği okul Lise
Mesleği Sanayici

Abdulsamet Turgut (1965, Yolbaşı, Mardin) Türk siyasetçidir. 21. dönem Diyarbakır milletvekilidir.[1]

İlk yılları ve kariyeri

Lise mezunudur.

Siyasi kariyeri

1999 Türkiye genel seçimlerinde Demokratik Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili seçilmiştir.[2] 2002 yılında Yeni Türkiye Partisi'ne katıldı.[3]

Hakkındaki Suçlamalar

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, müşteki Döndü Kartal'ın 20 Ocak 2022'de oğlu Murat Kartal'ın kayıp olduğunu beyan ettiği, maktul Kartal'ın Beylikdüzü'nde 4 Şubat 2022'de ölü bulundu. İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde 4 gün süren kazı sonrası cesedi bulunan Murat Kartal'ın Baybaşin ailesi tarafından öldürüldüğünde yanlarında eski DSP milletvekili Abdulsamet Turgut'un da bulunduğu ortaya çıktı. Olayla ilgili gözaltına alınan Turgut, tutuklandı. Büyükçekmece Pınartepe Mahallesi'ndeki boş bir arazide başlatılan kazı çalışmalarının altından cinayet çıktı. Cansız bedenine ulaşılan ve kelepçeli halde gömülü bulunan Murat Kartal'ın ölümüne ilişkin 2'si polis 7 kişi tutuklandı. Olayla bağlantısı bulunduğu şüphesiyle gözaltına alınan 21. Dönem DSP Diyarbakır Milletvekili Abdulsamet Turgut, ikinci kez gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştır.

Yeni Şafak'tan Şahin Şen'in haberine göre, gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan DSP eski milletvekili Abdulsamet Turgut, savcılığın talebi üzerine Ankara'da gözaltına alınarak tutuklandı. Turgut'un, iki polis tarafından “ifade vermen gerekiyor” bahanesiyle evinin önünden alınıp Baybaşinlere teslim edilen Murat Kartal'ın bindirildiği araçta olduğu tespit edildi. İçinde eski milletvekilinin de bulunduğu araç önce Beylikdüzü'ndeki bir adrese gitti. Turgut'un, infazı gerçekleştiren Baybaşinlerle birlikte cesedin atıldığı araziye geldiği de iddia edilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "tbmm.gov.tr Abdulsamet Turgut". TBMM. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  2. ^ Şafak, Yeni (17 Ekim 2023). "Diyarbakır Seçim Sonuçları Genel Seçim Sonuçları - 1999". Yeni Şafak. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  3. ^ "Yeni Türkiye kuruldu". Hürriyet. 22 Temmuz 2002. 13 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  4. ^ Yanardağ, Alp (10 Şub 2022). "Sır kazının altından çıkan vekil tutuklandı". Tele1. 19 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sol Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Sol Parti, 14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DSP" şeklindedir. Simgesi ak güvercindir. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Önder Aksakal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Yılmaz</span> 21. Türkiye başbakanı

Ahmet Mesut Yılmaz, Türk siyasetçi, 21. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve eski ANAP Genel Başkanı. 1991-1999 yılları arasında toplam 2 yıl 3 ay boyunca 3 kez başbakanlık ve çeşitli bakanlıklar yapmıştır. 1991-2002 yılları arasında ise ANAP genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1990–1993)

Halkın Emek Partisi (HEP), 1990-93 arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyaldemokrat Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1985–1995)

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması "SHP" şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti. Sosyaldemokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beylikdüzü</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beylikdüzü, İstanbul ilinin batıdaki ilçelerinden biridir. Güneyinde Marmara Denizi, doğusunda Avcılar, batısında Büyükçekmece, kuzeyinde ise Esenyurt ilçeleri vardır. Yüzölçümü 36 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Masum Türker</span> Türk siyasetçi

Masum Türker, Türk siyasetçi, eski Demokratik Sol Parti Genel Başkanı. 2009-2015 yılları arasında Demokratik Sol Parti'nin genel başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hatip Dicle</span> Kürt asıllı türk politikacı ve siyasetçi

Hatip Dicle, Kürt asıllı Türk siyasetçi. 1991 yılında Diyarbakır milletvekili seçildi fakat 2 Mart 1994 tarihinde TBMM tarafından Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile Dicle'nin milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Yargılandıktan sonra on yıl cezaevinde kaldı. 2004'te tahliye edilen Dicle 12 Haziran genel seçimlerinde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır bağımsız adayı olarak vekil seçildi fakat vekilliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Bu maddede Ergenekon soruşturmalarının kronolojisi listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adil Serdar Saçan</span> Türk emniyet müdürü (1962–2023)

Adil Serdar Saçan, eski polis, yazar, hukukçu ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü eski müdürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Barış Atay</span> Türk oyuncu ve siyasetçi

Barış Atay Mengüllüoğlu,, Türk oyuncu ve siyasetçi. 2018 yılından 2023 yılına kadar TİP milletvekili olarak görev yapmıştır.

Hamdi Ardalı,, Türk bürokrat.

Ayla Akat Ata, TBMM 23. ve 24. dönem Barış ve Demokrasi Partisi Batman milletvekili, avukattır. 2011'de milletvekili seçilerek Batman'ın ilk kadın milletvekili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Selma Irmak</span> Türk politikacı

Selma Irmak,, Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. dönem Barış ve Demokrasi Partisi Şırnak, 25. ve 26. dönem HDP Hakkâri milletvekilidir.

Ahmet Aydın, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Figen Yüksekdağ</span> Türk siyasetçi

Figen Yüksekdağ Şenoğlu Türk gazeteci ve siyasetçi. 2014-2017 yılları arasında Halkların Demokratik Partisi eşbaşkanı olarak görev aldı. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisine Van'dan seçilerek, 25. ve 26. dönemlerde milletvekili olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ocak 2016 Diyarbakır saldırısı</span> Diyarbakırda gerçekleşen bir terör saldırısı

2016 Diyarbakır saldırısı ya da Çınar saldırısı, 13 Ocak 2016 tarihinde Türkiye'nin Diyarbakır ilinin Çınar ilçesinde PKK tarafından Çınar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araç, roketatar ve uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırı. Emniyet Müdürlüğü binası içerisinde polis lojmanları da bulunuyordu. Binada ağır hasar oluştu. Diyarbakır Valiliği'nin yaptığı ilk açıklamaya göre 5 kişi öldü, 39 kişi yaralandı. BBC'nin geçtiği habere göre enkaza dönen hizmet binası içerisinde hayatını kaybedenler arasında bir çocuk ve bir kadınının da olduğu belirtildi. Olay sonrasında PKK ile Türk emniyet güçleri arasında çıkan çatışmada 8 PKK'lı öldürüldü. Daha sonradan bir kişinin daha cansız bedeni bulundu.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

Semra Güzel, Kürt asıllı Türk doktor ve siyasetçi. TBMM 27. dönem HDP Diyarbakır milletvekiliydi.

Ali Ahmet Ertürk Türk siyasetçidir. 21. dönem Edirne milletvekilidir.